Silver Blaze de Arthur Conan Doyle – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Silver Blaze
Arthur Conan Doyle
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția: Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Oana Sandu
Adaptare: Violeta Borzea
Redactare: Monica Alexandrescu
Tehnoredactare: Cristiana Dima
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 96
Arthur Conan Doyle (1859-1830) a fost un medic și un scriitor scoțian, creatorul faimosului detectiv Sherlock Holmes. Odată cu succesul din 1887 al primului roman în care apărea Sherlock Holmes, Un studiu în roşu, autorul renunţă la cariera medicală. În 1902 primeşte ordinul de cavaler.
Sherlock Holmes, celebrul personaj creat de Arthur Conan Doyle, este un faimos consultant detectiv al Londrei, renumit pentru deducțiile logice, puterea de observație, abilitățile de deghizare și utilizarea abilităților criminalistice pentru a rezolva cazurile grele, aparent imposibile. Sherlock Holmes este unul dintre cele mai cunoscute și universal recunoscute personaje literare.
Silver Blaze este una dintre cele 56 povestiri scurte cu Sherlock Holmes ale lui Sir Arthur Conan Doyle și prima povestire din volumul Memoriile lui Sherlock Holmes.
Ea a fost publicată în revista Strand Magazine din decembrie 1892, apoi în volumul „Memoriile lui Sherlock Holmes” apărut în anul 1894. Doyle a clasificat „Silver Blaze” pe locul 13 în lista celor 19 povestiri favorite cu Sherlock Holmes.
Silver Blaze – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu povestirile ce îl au ca personaj principal pe celebrul Sherlock Holmes, fascinându-i cu puterea lui de observație și încântându-i cu deducțiile logice ale acestuia, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
Silver Blaze este un descendent al campionului Isonomy şi se poate lăuda cu un palmares la fel de bogat ca al celebrul său strămoş. Acum are cinci ani şi a adus colonelului Ross, fericitul său proprietar, rând pe rând, toate premiile la hipism.
Până în momentul dispariţiei era favorit la Cupa Wessex, rata pariurilor fiind de trei la unu. A fost, de altfel, favoritul amatorilor de hipism şi nu i-a decepţionat niciodată până acum, astfel încât, chiar şi când a fost slab cotat, sume enorme de bani au fost pariate pentru el. Este, deci, evident că existau multe persoane foarte interesate să-l împiedice pe Silver Blaze să fie prezent marţea viitoare la coborârea steagului. Vor reuși aceștia să-l oprească pe Silver Blaze din goana lui furtunoasă? Aflați lecturând ediția bilingvă (română – engleză) a acesti povești nemuritoare.
Intriga povestirii pornește de la dispariția unui cal de curse numit Silver Blaze (Stea-de-Argint), câștigător al mai multor curse hipice, și uciderea antrenorului său, John Straker, ambele evenimente petrecându-se cu puțin timp înaintea cursei pentru Cupa Wessex, în care Silver Blaze era cotat ca favorit.
În grajdul unde se aflau caii lucrau trei grăjdari, iar în fiecare noapte unul dintre ei stătea de pază, în timp ce ceilalți doi dormeau în pod. În seara de dinaintea dispariției calului și a morții violente a lui Straker, antrenorul mâncase în casa sa, împreună cu soția și doi grăjdari, curry de berbec. Servitoarea Edith Baxter a dus pe un platou mâncarea pentru grăjdarul Ned Hunter, care stătea de pază în grajd.
Pe drumul spre grajd, ea a fost oprită de un om străin care i-a întins un plic pentru grăjdar. Servitoarea a luat-o la fugă, i-a dat mâncarea lui Ned Hunter, dar în acel moment s-a apropiat din nou acel străin cu un plic în mână. Grăjdarul a ieșit afară cu câinele, dar străinul a reușit să fugă.
Aflând toate aceste amănunte de la servitoare, antrenorul a insistat să verifice personal grajdul, în ciuda insistenței soției lui de a nu părăsi casa, întrucât ploua torențial.
A doua zi, s-a constatat că Silver Blaze dispăruse din grajd, grăjdarul Ned Hunter dormea anesteziat, în mâncarea lui găsindu-se o cantitate mare de opiu, iar într-o depresiune în formă de căldare, aflată în apropiere a fost descoperit corpul neînsuflețit al antrenorului John Straker, cu capul zdrobit.
Chemat să investigheze crima, inspectorul Gregory l-a arestat pe Fitzroy Simpson, un agent de pariuri din Londra, care sosise în Dartmoor și în special la King’s Pyland, pentru a obține informații pe care intenționa să le folosească ulterior la pariurile pentru curse.
El a fost identificat, fără putință de tăgadă, ca fiind străinul care îi acostase pe servitoare și pe grăjdar, iar cravata sa fusese găsită în mâinile mortului. Pornind de la aceste indicii, poliția bănuia că el ascunsese calul favorit și îl omorâse pe antrenorul Straker, care l-ar fi surprins și urmărit.
Totuși, pentru că Fitzroy Simpson, deși a recunoscut că încercase să-i mituiască pe servitoare și pe grăjdar, a respins categoric acuzațiile referitoare la furt și crimă, iar calul nu era de găsit pe nicăieri, proprietarul calului, colonelul Ross, și inspectorul Gregory de la Scotland Yard i-au solicitat ajutorul lui Sherlock Holmes pentru elucidarea acestui dublu mister.
Expunându-i cazul bunului lui prieten dr. Watson, Holmes l-a descris pe Gregory ca fiind „extraordinar de competent”, precizând însă și faptul că „dacă ar avea și imaginație, ar ajunge departe în profesia sa”.
Pentru a găsi cheia misterului, Holmes și Watson se deplasează în ținutul Dartmoor, la grajdul King’s Pyland al colonelului Ross, cerând informații suplimentare despre caz.
Astfel, Sherlock Holmes a aflat că, printre obiectele găsite în buzunarele antrenorului, se aflau un bisturiu chirurgical folosit în delicatele operații de cataractă, care putea fi folosit și ca armă, precum și o chitanță pentru un costum femeiesc în valoare de 22 guinee, emisă pe numele domnului William Derbyshire, un prieten al antrenorului.
Toate aceste obiecte i-au furnizat indicii importante lui Sherlock Holmes în rezolvarea cazului.
Este absolut fascinant să urmărești metodele de investigație ale lui Sherlock Holmes, modul în care amănunte aparent lipsite de importanță, pe care ceilalți le ignoraseră cu desăvârșire, îl conduc la deducții logice cu care va reuși, cu o precizie aproape chirurgicală, să descrie exact cum s-au petrecut faptele.
De exemplu, faptul că niște oi șchipătaseră în săptămâna de dinaintea dispariției calului părea să nu aibă nicio legătură cu cazul, în schimb Sherlock Holmes a fost încântat să afle acea informație, care părea să-i susțină concluziile sale.
Vă las să descoperiți singuri în carte dezlegarea misterului, asigurându-vă că vă va ului!
Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice
6 Comments
Geo
Foarte frumoasa! Mulțumesc ca ne-o aduci in atenție. Aceste cărți bilingve sunt perfecte pentru copii.
Tyna
Cu plăcere!
anasylvi
Frumoasa introducerea lui Sherlock Holmes catre tinerii cititori!
Tyna
Și mie mi s-a părut la fel!
Oli
Foarte interesanta carte si foarte frumoasa recenzie! M-ai facut curioasa in privinta deznodamantului!
Tyna
Mulțumesc! O să te surprindă, cu siguranță!