Delicatese Literare
Recenzii

Singur pe lume de Hector Malot – o înduioșătoare carte a copilăriei

Singur pe lume

(Sans famille – 1978)

Hector Malot

Hector Malot (1830 – 1907) a fost unul dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi. A scris mai multe romane dar este cunoscut mai ales pentru romanul „Singur pe lume„. A fost dedicat fiicei lui, Lucie. „În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?…” se întreba Hector Malot la începutul cărții sale.

Singur pe lume este o carte pe care am citit-o și recitit-o în copilărie și care m-a fermecat nespus la vremea aceea. Povestea micului orfan care reușește să își găsească, după multe peripeții, familia m-a emoționat până la lacrimi. Drumul pe care Rémi îl parcurge este unul anevoios, presărat cu multe drame și greutăți, dar la capătul lui va ajunge maturizat, dar cu același suflet bun și generos.

De mai bine de o sută de ani, povestea micului Remi continuă să impresioneze sufletele şi imaginaţia cititorilor. Scriitură vie, câtuşi de puţin desuetă, în ciuda trecerii timpului, ritmul alert al povestirii, îmbinarea inteligenţă a unui realism social, lipsit de excese, cu un sentimentalism discret, care evită melodrama, toate acestea explică, într-o mare măsură, popularitatea de care romanul lui Malot se bucură şi în zilele noastre. Şi, desigur, optimismul pe care povestea băieţelului „singur pe lume“ ni-l transmite: soarta potrivnică, obstacolele pot fi învinse prin forţă curajului, dârzeniei şi inteligenţei.

Singur pe lume este povestea unui orfan, micul Rémi, care trăia de opt ani în casa unei femei, mama Barberin. Când însă soțul acesteia, zidarul Jerome, suferă un accident grav și se întoarce acasă ruinat, micul Remi află că mama Barberin nu este mama lui adevărată, fiind un copil abandonat. Pentru a face rost de bani, Jerome îl vinde pe copil unui proprietar de circ, Vitalis, care dădea mici reprezentații alături de un cățel, Capi, care-i conducea pe Dolce și Zerbino, alți căței artiști și pe Suflețel, o maimuțică dresată.

Pierre Richard

Însă, în timpul unei reprezentanţii la Toulouse, Vitalis este arestat şi închis pentru două luni. Salvarea lui Remi îi vine de la doamna Mulligan, care îl invită să o însoțească pe ea și pe fiul ei paralizat Arthur într-o croazieră la bordul Lebedei. Deși Remi se atașează de ei, Vitalis se reîntoarce și îl ia din nou cu el. Dolce și Zerbino sunt uciși de lupi în timpul unei furtuni de zăpadă, iar maimuțica moare.

Ajunși la Paris, Vitalis îi mărturisește la un moment dat lui Remi că simte că a făcut o mare greșeală luându-l de la doamna Mulligan și că întâmplările nefericite care au urmat au venit ca o pedeapsă. Vitalis moare de frig, iar Remi scapă doar datorită lui Capi, care s-a ghemuit la pieptul lui și l-a încălzit – o scenă care te răscoleşte până la lacrimi!

O nouă șansă i se oferă lui Remi în momentul în care este primit de un grădinar din Gentilly, care avea doi băieți și două fete, din care una, Lise, foarte bună și sensibilă, era mută, iar Remi se îndrăgostește de ea.

Urmează multe alte peripeții și întâmplări spectaculoase, Lise își recapătă vocea în mod miraculos, Rémi reușește să-și regăsească familia, aflând că, de fapt, doamna Mulligan era mama sa adevărată și că fusese îndepărtat de aceasta în urma unei trădări mișelești și unor planuri meschine. Nici mama Barberin nu e uitată, fiind răsplătită pentru bunătatea ei, momentul reîntâlnirii lor fiind unul foarte emoționant.

Epilogul cărții ne duce peste ani, aflând astfel cu bucurie că Remi și Lise se vor căsători și vor avea un copil.

Singur pe lume este o carte nemuritoare, înduioșătoare și sensibilă, una din cele mai frumoase cărți ale copilăriei, pe care ți-o aduci aminte cu mult drag și peste ani. O carte care te ajută să descoperi adevăratele valori și te învață puterea prieteniei, a speranței și a familiei.

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență și în Top 15 cărți impresionante cu animale

Cartea Singur pe lume de Hector Malot poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți clasice

Recenzii și prezentări cărți cu animale

 

28 Comments

Spune-ți părerea!