Delicatese Literare
Recenzii

Singura amintire a Florei Banks de Emily Barr, Editura Epica – recenzie

Singura amintire a Florei Banks

Emily Barr

Editura Epica

An aparitie: 2018
Nr. pagini: 272
Traducere:Irina Stoica
Titlu original: The One Memory of Flora Banks
EMILY BARR a lucrat ca jurnalist în Londra, dar a tânjit mereu după o cameră liniștită și o carte pe care s-o scrie. A călătorit timp de un an, iar acest lucru a inspirat-o să scrie Backpack, un thriller pentru adulți despre lumea exploratorilor cu rucsacul în spate din Asia, care a câștigat premiul W. H. Smith la categoria New Talent. De atunci a mai scris unsprezece romane pentru adulți care au fost publicate în toată lumea.
Singura amintire a Florei Banks este primul ei roman pentru tineri.
Cum să ai încredere în cineva, dacă nici în tine nu poți avea?
Flora suferă de amnezie. Are memorie doar pe termen scurt, iar mintea ei se resetează de mai multe ori pe zi. Nu-și amintește glumele pe care le-a făcut prietena ei, instrucțiunile pe care i le-au dat părinții ei sau câți ani are. Apoi sărută un băiat pe care n-ar fi trebuit să-l sărute, dar acest lucru îi rămâne întipărit în minte. Este prima oară de când avea cinci ani când își aduce aminte de un fapt petrecut. Dar băiatul a plecat, iar ea crede că s-a mutat în zona Cercului Polar Arctic. Își va aduce aminte totul dacă va merge după el? Este oare aceasta soluția? În cine poate avea încredere?
Mă uit la mâinile mele. Pe una din ele scrie Flora, fii curajoasă!
Îi zâmbesc. Deși nu știu prea multe, vreau să am o poveste. Știu că nu s-a terminat. Pot să văd nuanţe și urme de aventură și oameni și locuri ciudate.

Singura amintire a Florei Banks este o carte despre și pentru adolescenți însă poate fi citită de orice adult! Cartea este povestea unei adolescente de 17 ani din Penzance, Cromwell, care suferă de amnezie anterogragdă survenită în urma unei tumori pe creier, operată la vârsta de 10 ani.
O parte din memorie s-a șters, iar mintea ei se resetează de câteva ori pe zi ceea ce înseamnă că nu poate să-și formeze noi amintiri, așa că a învățat să se bazeze pe notebook-ul ei și pe seria de instrucțiuni pe care ea le scrie pe brațe. Ea locuiește sub atenta supraveghere a părinților ei într-un oraș în care toată lumea e familiarizată cu povestea ei și are o prietenă din copilărie – Paige.
Într-o seară, după o petrecere, Flora sărută un băiat numit Drake, prietenul lui Paige, iar a doua zi își dă seama că își amintește totul pentru prima oară de când are problemele de memorie, felul în care s-a simțit, plaja, dar și că acesta urmează să plece în Svalbard, Norvegia!
Părinții Florei sunt nevoiți să plece în grabă la Paris la fratele ei mai mare care este grav bolnav, iar pe ea o lasă singură acasă crezând că Paige va fi alături de ea, însă aceasta este supărată pentru că i-a sărutat iubitul.
Cu puțin mai mult decât cuvintele ”Fii curajoasă” tatuate pe piele și amintiri scrise despre cine este și de ce memoria ei este atât de limitată, Flora pleacă într-o călătorie imposibilă către Svalbard, unde speră să-l găsească pe Drake și să exploreze posibilitățile romantice și viitorul plin de speranță pe care reunirea lor o promite. Dar din momentul în care ajunge în ținutul arctic, nimic nu este așa cum pare și Flora trebuie să fie cu adevărat curajoasă pentru a înfrunta adevărul!

Flora este un personaj memorabil, inocentă și fragilă dar cu un caracter puternic, iar dorința ei de a urmări aventura și de a-și urmări visurile în ciuda condiției ei, te face să o îndrăgești și să-i admiri curajul de care dă dovadă!
Un alt personaj remarcabil este Jacob, fratele ei mai mare care locuiește la Paris și care ar face totul pentru a-și proteja sora, foarte iubitor și care o încurajează în tot ceea ce face.
Nu-i lăsa să te treacă iar pe tranchilizante. Fii tu însăți! E OK dacă ești dificilă sau ciudată sau diferită sau amuzantă. Asta ești tu, Flora. Persoana care ești acum – cu toate imperfecțiunile și dificultățile – persoana care poate să fie un mare ghimpe în coaste, care își face părinții să-și smulgă părul din cap, care scrie niște e-mailuri adorabil de nebune, care s-a îndrăgostit de un băiat pe o plajă din Cornish și l-a urmat până la capătul pământului – asta ești tu. Asta e sora mea. Ai amnezie, dar trăiești. Trăiește-ți viața!
Mi-a plăcut și Paige, prietena Florei, cu toate că m-a dezamăgit atunci când a abandonat-o, dar care și-a răscumpărat greșelile la final.
Cartea e superbă, cu toate că la început e mai greoaie din pricina frazelor care se repetă, este o adevărată poveste de viață, o poveste despre dragoste și pierdere, secrete și minciuni, despre familie și dragostea necondiționată dintre membrii ei! O recomand cu drag tuturor ❤
Regulile în viață ale Florei :
Nu te panica, pentru că probabil totul o să fie bine și, chiar dacă nu, o să înrăutățești situația dacă te panichezi !
E bine să rezervi mereu locul de la geam, pentru că așa îți dai seama unde esti !
Fii curajoasă !
Nu te aventura pe teritoriul urșilor polari !
Trăiește clipa !Nu ai nevoie de memorie pentru asta !
Dacă îți apar coșuri pe față, rujul strident va distrage atenția !
Nu mânca în niciun chip carne de balenă!
Nu bea bere că o să ți se facă rău!
Nu te duce în Svalbard iarna !
Daca găsești o pisică fără urechi, ar trebui să o iei acasă !
   Mulțumesc mult Tyna și Oli pentru încredere și pentru tot ❤

 

Mulțumim Editurii Epica pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Urmăriți promoțiile editurii și pe pagina de facebook Epica Publishing House.

          Cărţile autoarei pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro

   Cărțile apărute la Editura Epica se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, librex.rocartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Epica

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *