Delicatese Literare
Recenzii

Șirul de platani de John Grisham, Editura RAO – recenzie

Șirul de platani

(Sycamore Row – 2013)

John Grisham

Editura RAO

Traducere: Bogdan Olteanu

Nr. de pagini: 704

An apariție: 2015

1. …Și vreme e ca să ucizi (A Time to Kill) – 1989 – recenzie

2. Şirul de platani (Sycamore Row) – 2013 – recenzie

3. Și vine vremea îndurării – A Time for Mercy – 2020 – prezentare

John Grisham s-a născut în Jonesboro, Arkansas, la 8 februarie 1955, într-o familie modestă. Dupã absolvirea Facultăţii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu în Southaven. În 1983, a fost ales în Camera Reprezentanţilor din Mississippi, din partea democraţilor, for din care a făcut parte până în 1990.

În timpul liber, ca hobby, Grisham a început munca la primul său roman şi a avut nevoie de trei ani pentru a scrie …Şi vreme e ca să ucizi, pe care l-a finalizat în 1987. Grisham a continuat să scrie cel puţin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestselleruri. Publishers Weeky l-a declarat pe Grisham „romancierul cu cele mai bune vânzări al anilor 1990“, cu peste 60 de milioane de exemplare vândute. În prezent, romanele sale au fost publicate în mai mult de 255 de milioane de exemplare, traduse în 29 de limbi.

... Şi vreme e ca să ucizi este unul dintre cele mai de succes romane contemporane. În "Şirul de Platani", John Grisham se întoarce în celebrul tribunal din Clanton, pentru a urmări iţele încurcate ale unui nou proces controversat în care este implicat Jake Brigance - un proces ce va aduce la suprafaţă vechi tensiuni rasiale, silindu-i pe locuitorii comitatului Ford să îşi confrunte istoria tulbure.
Seth Hubbard este un om înstărit, răpus încet-încet de cancer pulmonar. Nu are încredere în nimeni. Înainte să se spânzure de un platan, Hubbard lasă un testament nou, scris de mână. Acest document îi va atrage pe copiii săi, pe menajera de culoare şi pe Jake în vâltoarea unui conflict la fel de dramatic ca procesul care a făcut din Brigance unul dintre cei mai celebri cetăţeni ai comitatului cu doar trei ani în urmă. Acest testament nu lămureşte deloc lucrurile, dimpotrivă, ridică şi mai multe întrebări. De ce i-ar lăsa Hubbard aproape întreaga sa avere menajerei? Oare chimioterapia şi sedativele i-au afectat capacitatea de judecată? Şi de ce este totul legat de o porţiune de teren cunoscută sub numele de Şirul de Platani?

Să citesc o poveste scrisă de John Grisham este ca și cum aș asista la o piesă magistral regizată de cel mai bun povestitor al Americii. Să urmăresc dialogurile pline de înțelepciune, emoțiile și trăirile actorilor-personaje, decorurile și tensiunea intrigii ce se desfășoară sub ochii mei este o mare bucurie pentru mine ca om și ca cititor.

Să fii avocat pledant și să stai în sala de judecată în față unui juriu este că și cum ai fi într-o competiție cu o miză extrem de mare, adrenalina curge prin vene, stomacul se strânge, genunchii se înmoaie, inima bate cu putere iar finalul aduce totdeauna un învins și un învingător!

Vă invit să vă delectați cu ”Șirul de platani” – un thriller juridic pe care nu doar îl citești, ci îl trăiești pagină cu pagină, capitol cu capitol, un roman extraordinar despre răzbunare și dreptate, cu o intensitate a intrigii care te ține lipit de paginile cărții de la început până la sfârșit!

„Adevărul este esențial însă (…) există diverse moduri de a-l expune”.

1988 – Clanton – Comitatul Ford-Mississippi – Seth Hubbard este găsit spânzurat de o creangă a unui platan de pe proprietatea lui, o sinucidere minuțios executată – de la copacul ales, ștreangul perfect înnodat și biletul lăsat pe masa din casă, în care scrie că s-a sinucis. Avea șaptezeci de ani, era un bărbat foarte discret, nu se știau foarte multe lucruri despre el, nu era implicat în viața comunității, nu avea prieteni, evita orice legătură afectivă, un tip corect dar un singuratic. După două divorțuri urâte a rămas falit dar și hotărât să-și refacă situația financiară, în ultimii ani reușind, printr-un fler deosebit în afaceri, să fie proprietarul a treizeci de companii de mobilă și fabrici de cherestea și mii de hectare de pământ împădurit. Îi plăcea să aibă secrete, să facă totul în mare liniște, cât mai discret posibil, iar patima lui a fost reprezentată de bani! Doi copii avea Seth, Herschel Hubbard și Ramona Hubbard Dafoe și amândoi au fost de partea mamei lor la divorțul care „i-a jupuit pielea” lui Seth. Nici ei, nici Seth nu s-au obosit deloc să întrețină legătura, de fapt aceștia nu simțeau absolut nimic pentru Seth. O familie rece, ciudată, fără acele legături vizibile și invizibile de afecțiune dintre membrii ei.

Cu un an în urmă, Seth și-a făcut, la o mare firmă de avocatură, testamentul prin care averea lui, de care nu știa nimeni, era lăsată celor doi copii, bisericii și fratelui lui dispărut, despre care nu mai știa nimic, Ancil. Ancil lucrase în marină cutreierând lumea, fusese rănit în războiul din Pacific și de ani buni Seth îi pierduse urma.

Deși mort, Seth și trecutul lui joacă un rol esențial în această poveste. L-am admirat, l-am și judecat, dar la sfârșit l-am înțeles și i-am mulțumit!

Jake Brigance are treizeci și cinci de ani, este avocat pledant în Clanton și este căsătorit cu Carla cu care are o fetiță de șapte ani, Hanna. În urmă cu trei ani, procesul lui Carl Lee Hailey a reprezentat vârful carierei lui de avocat. Ku Klux Klanul i-a incendiat casa, a încercat să-l omoare și de atunci Jake și familia lui sunt o prioritate de securitate pentru șeriful de culoare Ozzie Walks. Jake este respectat de oamenii de culoare din comitatul Ford și detestat de mulți albi. Concurența acerbă a celorlalte cabinete de avocatură, banii puțini, tergiversările firmei de asigurare legate de banii pe care Jake trebuie să-i primească drept despăgubire pentru casa lui mistuită de flăcările focului pus de membrii Ku Klux Klanului, toate acestea sunt apăsătoare pentru Jake. Vă invit să citiți captivanta poveste a acestor întâmplări în recenzia extraordinară scrisă de Tyna pe Delicatese Literare despre romanul „…Și vreme e că să ucizi„.

Un plic primit de Jake a două zi după sinuciderea lui Seth ce conține o scrisoare adresată lui și cel mai recent testament – un testament olograf al lui Seth Hubbard (scris, semnat și datat de mâna lui), îl lasă pe tânărul avocat fără cuvinte! Seth era bolnav de cancer pulmonar, se luptase cu boala nemiloasă, trecuse prin chinurile cumplite ale chimioterapiei dar sfârșitul era foarte aproape, așa că alege să moară în condițiile lui, să nu se mai chinuie, dar să-i chinuie pe cei pe care i-a lăsat în urmă lui. De ce? Pentru că Lettie Lang, menajeră care a avut grijă de casă și de el în ultimul an, o femeie de culoare, blândă, cuviincioasă, cu o căsnicie nefericită și un pogon de rude ce trăiau „claie peste grămadă” într-o căsuța cât „o cutie de chibrituri”, este persoana prin care Seth decide să-și salveze sufletul chinuit și să facă dreptate!

Prin urmare, un alb foarte bogat, retras, își ignoră rudele, își dezmoștenește toți urmașii și îi lasă aproape toată averea menajerei de culoare, apoi se spânzură. În Mississippi, totul se mișcă în jurul rasei și al banilor, rasa albă, superioară și puternică, rasa neagră, inferioară și slabă, născută să fie sclava! În această atmosferă plină de ură și violență rasială, Jake începe războiul avocățesc. Pe de o parte, foștii avocați ai penultimului testament aliați cu avocații copiilor lui Seth, cu toții contestând deplinătatea facultăților mintale ale acestuia și influența pe care ar fi avut-o Lettie asupra lui Seth, pe de altă parte Jake, colegul lui alcoolic din cabinetul de avocatură și Lettie cu familia ei plină de scursuri, sunt două tabere care se luptă cu toate armele în arena tribunalului din Clanton, lupta arbitrată de venerabilul judecător Atlee. Judecătorul Atlee este un personaj deosebit prin imparțialitatea, înțelepciunea și eleganța lui, dispus să respecte „la sânge” legile statului, un magistrat care nu tolerează deoc tupeul, îngâmfarea și obrăznicia. Am admirat acest personaj pentru verticalitatea lui ca om și ca profesionist, magistral creionat de Grisham!

Reguli, probe, proceduri, tactici necruțătoare între avocați cu tupeu și arțăgoși, încălcări ale eticii profesionale, lăcomie, haite de avocați gata de atac, magistrați feroce pregătiți să lupte pentru o bucată din averea lui Seth, totul în culori de ALB sau NEGRU! Mirosul banilor e ca mirosul de sânge, adună șacalii!!

Care este misterul ce învăluie testamentul olograf al lui Seth? De ce i-a lăsat Seth lui Lettie aproape toată averea? Oare judecata lui Seth era afectată atunci când a redactat testamentul? Oare s-a lăsat influențat de cineva sau de ceva?

Răspunsurile acestor întrebări le veți afla citind acest roman de excepție, plin de suspans și stranietate, care fascinează!

Cartea Șirul de platani de John Grisham poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți John Grisham

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

 • Tyna

  Superbă recenzie! ❤ M-ai tentat maxim. Mi-a plăcut foarte mult „…Și vreme e ca să ucizi” și abia aștept să o citesc și pe aceasta. M-ai făcut tare curioasă în privința deznodământului și a misterului care învăluia cazul. Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Tyna!❤Cu mare drag, sunt convinsa ca o sa-ti placa foarte mult acest roman!❤O primavara minunata, pupici si imbratisari!❤

 • Oli

  Extraordinara recenzie, irezistibila recomandare, abia astept sa citesc si eu cartea, mai ales ca John Grisham e unul din marii mei favoriti in privinta acestui gen. Felicitari, Carmen si multumesc pentru ispita! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Oli,cu mult drag!❤ Este o poveste extraordinara! O primavara splendida cu frumos in suflet iti doresc!❤Te pup si te imbratisez cu mare drag!❤

   • Mirela Barbalata

    Ooo, plină de mister recenzia!
    Thriller juridic intens și captivant!! Mulțumesc pentru recomandare! M-ai făcut curioasă!

   • familiasimionescuyahooro

    Cu mare drag, Mirela, multumesc si eu!❤O primavara minunata!Imbratisari!❤

Spune-ți părerea!