Delicatese Literare
Recenzii

Skorzeny. Dansând cu diavolul de Hugo N. Gerstl, Editura Meteor Press – recenzie

Skorzeny. Dansând cu diavolul

(Skorzeny: Dancing with the Devil – 2017)

Editura Meteor Press

An aparitie: 2020

Nr. pagini: 384

În 1943, soarta războiului era potrivnică lui Hitler. Mussolini este răsturnat de la putere și ținut în detenție într-un loc secret.
12 septembrie 1943: din ordinul lui Hitler, un grup de comando condus de Obersturmbannfuhrer Otto Skorzeny se aventurează pe cel mai înalt vârf din Apenini, masivul Gran Sasso, pentru a-l salva pe Îl Duce.
Octombrie 1944: amiralul Horthy poartă negocieri cu Aliații și Armata Roșie. Omul lui Hitler, același Otto Skorzeny, îl răpește pe fiul amiralului și îl forțează pe Horthy să demisioneze, instalând în schimb un guvern progerman.
Decembrie 1944: Ofensivă din Ardeni. Folosindu-se de  2000 de uniforme furate de la armata americană, Otto Skorzeny conduce un grup de germani vorbitori de limba engleză în spatele liniilor inamice și produce haos pe întreg frontul.
După prăbușirea celui de-al Treilea Reich, aranjează fugă unor foști membri SS în America de Sud, devine șeful securității lui Juan Peron și iubitul secret al Evitei Peron, antrenează forțele arabe și pe Yasser Arafat pentru războiul cu Israelul, intermediază o întâlnire între Yasser Arafat și Moshe Dayan, vinde armament ambelor tabere ale războaielor din Africa și, într-un final, că agent al Mossadului, lichidează grupul de oameni de știință germani pe care Egitptul îi recrutase să distrugă Israelul.
Dansând cu diavolul este un roman captivant nu numai pentru povestea în sine – scrisă sub forma unei autobiografii – ci și pentru măiestria cu care autorul te convinge  să urmărești cu oarecare empatie – și cu sufletul la gură – aventurile acestui „erou neînfricat/ ticălos fără scrupule”, după cum el însuși îl numește, care și-a îndeplinit cu profesionalism și conștiinciozitate misiunile primite. Indiferent cine i le-a comandat.
Narat la persoana întâi din perspectiva eroului principal, „Skorzeny. Dansând cu Diavolul” de Hugo N. Gerstl este un roman extrem de original și captivant scris sub forma unei autobiografii  ce înfățișează viață unuia dintre soldații favoriți ai lui Hitler, Otto Skorzeny.
Structurată în două părți, povestea începe cu detalii despre viața tânărului austriac Skorzeny, care la optsprezece ani se hotărăște să devină inginer, reușind să fie admis la Universitatea Tehnică din Viena, unde este unul dintre cei mai tineri studenți. Inteligent, pasionat de sporturile competitive, pe care de altfel le și practică, se alătură grupării Marcomania unde învață să fie curajos și să-și păstreze sângele rece, experimentând de asemenea, ca un vienez autentic, pasiunea și vinovăția în relațiile amoroase.
Scena politică îl atrage și-l fascinează, așa încât, fiind în favoarea reunificării Austriei cu Germania, în 1931 devine membru în Partidul Național – Socialist austriac (Partidul Nazist), partid care dorește o revoluție fundamentală. În 1933, pe fondul frământărilor politice din Germania și Austria două evenimente extrem de importante au loc: Hitler este numit Cancelarul Germaniei iar poporul austriac se confruntă cu ciocnirea dintre ideologiile naziștilor și ale comuniștilor ceea ce determina izbucnirea revoltelor în care oameni nevinovați mor. Astfel, Austria devine stat german deși acest lucru se înfăptuiește fără niciun pic de democrație. Tânărul Skorzeny îl admira pe Hitler și este copleșit de puterea care-l înconjoară, așa încât, pe fondul acestor schimbări din viața politică, își pune în aplicare planul prin care să-și îndeplinească cea mai arzătoare  dorința și anume să facă parte din unitatea de elită care-l înconjoară pe Fuhrer.
Reușește să între în Organizația SS care funcționează  inițial ca garda de corp a lui Hitler, o unitate de luptători politico-militari înființată de Himmler, devenind membru al legendarei Leibstandarte Adolf Hitler, ca ofițer-inginer. Pe de altă parte, dorința Rusiei și a Germaniei de a-și împărți, în secret, teritorii din Europa pentru rearanjari teritoriale și politice și pentru a-și întări puterile în lume, determina emiterea de scenarii monstruoase din partea naziștilor, scenarii care duc  la izbucnirea războiului. Modul draconic de operare al naziștilor dar și faptul că Hitler subestimează armata rusă și soldații ei tratandu-i că „suboameni”, determina un eșec de proporții, în 1941, în ceea ce s-a numit Operațiunea Barbarossa împotriva Rusiei.
Skorzeny, pe atunci tânăr locotenent, are însă idei îndrăznețe și elemente de surpriză pentru acest război de uzură,  insistând și reușind să se facă ascultat de cel care conduce Waffen SS și care îi aprobă tacticile neortodoxe, ajungând astfel să conducă o unitate de misiuni speciale. Strategii, disciplină, tactici de comando, toate acestea pentru că serviciul de spionaj german să saboteze Aliații pentru a nu mai livra provizii spre Uniunea Sovietică.
Datorită acestor succese și ideilor ingenioase primește, de la Hitler personal, o misiune deosebit de dificilă și secretă și anume aceea de a-l recupera pe prietenul și aliatul militar și ideologic, Mussolini, care este trădat și luat prizonier pentru a fi predat Aliaților. Împreună cu soldații lui, Skorzeny întreprinde o operațiune aproape imposibilă, extrem de dificilă tehnic și cu semnificații politice considerabile, încununată cu un mare succes, devenind astfel  favoritul lui Hitler.
Otto Skorzeny își face în continuare datoria de soldat, cu calm și multă responsabilitate, îndeplinind ordinele  idolului sau, deși vede că situația de pe front, acolo unde participa în mod direct, nu este deloc îmbucurătoare pentru germani și că planurile lui Hitler sunt grandioase și imposibile iar conceptele de luptă sunt iraționale.
În 1945 sfârșitul Germaniei este iminent, pe 8 mai nemții depunând armele pe toate fronturile. Skorzeny este luat prizonier de război, încarcerat în penitenciarul Nurnberg, apoi  în lagăre și interogat de contrainformatiile americane, reușind imposibilul, evadarea din închisoare.
De-a lungul timpului, în perioada postbelică, mass- media și serviciile secrete ale Aliaților au născocit o mulțime de povești și legende despre Otto Skorzeny, mâna dreapta a Diavolului, o parte dintre ele adevărate, altele nu. Viața lui rămâne în continuare palpitantă, contribuind la scrierea unei mici părți a istoriei lumii după cel De-al Doilea Război Mondial. Astfel, aranjează mutarea și salvarea din fața justiției Aliaților a unora dintre colegii de arme din SS, fugari, în Argentina, Spania, Paraguai, Chile. Lucrează pentru generalul Peron ca și consilier de securitate, în Argentina, pentru a-l ajuta să pună ordine în țară, devenind chiar amantul Evitei Peron, prima doamnă a Argentinei. Apoi este consilierul militar al generalului Naguib în Egipt, unde îl antrenează chiar pe Yasser Arafat, în operațiunea pentru formarea de trupe capabile să învingă Israelul,  între arabi și evrei existând o ură nemărginită. În cele din urmă este racolat de Mossad, care prin agenții lui foarte capabili caută permanent ascunzatori în care trăiesc criminalii de război naziști care-i exterminaseră pe evrei,  fiind angajat de israelieni să-i prindă pe savanții germani care lucrau în laboratoarele din Egipt, țară care voia să bombardeze Israelul.
Skorzeny este un om pe care angajatorii se pot baza, o persoană ce execută cu succes planuri inovatoare, un tactician desăvârșit cu spirit de inițiativă. Aventurier, dispus să-și asume riscuri, flexibil, adaptabil și creativ, acesta a fost omul și soldatul Skorzeny care și-a trăit viața, atât ca civil cât și ca soldat, la intensitate maximă.
Vă recomand cu plăcere acest roman deosebit prin intermediul căruia veți cunoaște o parte din istoria Celui De-al Doilea Război Mondial, din prisma celui care a fost omul de încredere al Fuhrer-ului, colonelul SS  Otto Skorzeny.
Fragmente:
„În ciuda tuturor experiențelor pe care le-am trăit, continui să cred cu fermitate că onoarea militară există și va dăinui atâta timp cât vor mai fi soldați sau până ce jumătate din planetă noastră va distruge cealaltă jumătate. Va fi oare posibil să învățăm ceva din lecțiile trecutului?Cartea acesta nu are intenția de a fi o dezmințire, dar nici o justificare pentru faptele și spusele mele sau pentru evenimentele la care am asistat. De asemenea, n-aș putea, și nici nu voi încerca să-mi asum vreo virtute nici în viața mea personală și nici în cea profesională. Este pur și simplu relatarea unui bărbat care a fost martor la evenimente istorice recente și care a avut timp să reflecteze la evenimente și oameni, și la circumstanțe și planuri; un martor a cărui principală caracteristică a fost condiția de patriot german care s-a născut în 1908 la Viena, capitala imperială a Austro-Ungariei.”
„Poate că nu am fost direct implicat în operarea lagărelor (…) întrucât fusesem soldat de front, nu administrator, totuși conștiința nu m-a lăsat să uit vreodată că știusem ce se întâmplă și nu ridicasem niciodată măcar o firavă obiecție.(…) Uneori, când mă trezesc în toiul nopții, adevărul iritant îmi secera pretextele ipocrite: nu rostisem niciun cuvânt fiindcă mă bucura adoratia cu care mă privea Hitler, pentru că eu, la rându-mi, îl adulam pe Der Fuhrer și pentru că eram ghiftuit, îmbătat și intoxicat de aura puterii ce se revarsă peste mine”.

Skorzeny. Dansând cu diavolul de Hugo N. Gerstl poate fi comandată pe meteorpress.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți thriller

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *