Delicatese Literare
Recenzii

Slam. Din dragoste pentru Layken de Colleen Hoover, Editura Epica – recenzie

Slam. Din dragoste pentru Layken

(Slammed – 2012)

Colleen Hoover

Editura Epica

Colectie: EpicLove

An aparitie: 2018

Editia: a II-a

Nr. pagini: 272

Titlu original: Slammed

Traducerea: Cristina Buzoianu

Colleen Hoover este o îndrăgită autoare de romane pentru tineri dintre care nu mai puțin de zece figurează pe listele de bestselleruri New York Times. Patru dintre acestea sunt traduse în limba română la Editura Epica: Hopeless. Fără speranță, Slam, din dragoste pentru Layken, Ugly Love. Despre fața urâtă a iubirii, Confess

  1. Slam. Din dragoste pentru Layken – Editura Epica (Slammed – 2012)
  2. Point of Retreat – 2012
  3. This Girl – 2013

Forțează-ți limitele, pentru asta sunt făcute…

Autoarea de bestselleruri Colleen Hoover ne vorbește despre suferința tulburătoare a unei familii sfâșiate de tragedie și legăturile complicate pe care această le naște între doi îndrăgostiți.
După moartea neașteptată a tatălui ei, Layken, de optsprezece ani, rămâne singurul punct de sprijin atât pentru mama să, cât și pentru fratele ei mai mic. Aparent, ea este puternică și plină de viață, dar, în sinea ei, simte cum își pierde speranța pe zi ce trece.
Apariția unui tânăr schimbă totul. Mutându-se în celălalt capăt al țării, Layken face cunoștință cu vecinul ei, de douăzeci și unu de ani, care are o pasiune uimitoare pentru poezia slam. În doar câteva zile, între ei se înfiripă sentimente puternice și, în sufletul lui Layken, speranța prinde un nou contur.
Dar, după o primă întâlnire plină de trăiri intense, soarta îi lovește în plin, când o dezvăluire șocantă pune capăt noii lor relațîi. Interacțiunile zilnice devin insuportabile, în timp ce ei se străduiesc să găsească un echilibru între sentimentele ce îi unesc și secretele ce ii despart.

Un roman ca niciun altul, unic… Citiți-l numaidecât! – Tammara Webber

Cartea beneficiază de o copertă minunată, o editare impecabilă și o traducere de notă maximă.

„Încarc împreună cu Kel ultimele două cutii în camioneta U-Haul. Închid ușa și trag zăvorul peste optsprezece ani de amintiri, toate incluzându-l pe tata.”

O carte copleșitor, dureros de frumoasă, cu personaje puternice care îți dau adevărate lecții de viață. Am citit-o cu un nod în gât și cu emoțiile făcute țăndări. O poveste despre pierdere și suferință, despre responsabilități și asumarea acestora, despre limite și depășirea lor, o carte despre iubire, teamă și speranță. O poveste despre viață.

Uneori destinul te ia pe sus, iar viața te izbește drept în față – o viață frumoasă, împlinită, armonioasă, bine fixată în matcă, se poate schimba la 180 de grade. Și nimic nu mai e cum a fost, și n-ai nici o idee despre cum va fi și cum să faci față…

Cartea e scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Layken, alintată Lake, o adolescentă de 18 ani, elevă în ultimul an la liceu, care, în urma morții neașteptate a tatălui său, în urma unui atac de cord, se mută împreună cu mama și fratele ei Kel – în vârstă de nouă ani – din Texas în Ilynois, Michigan, în cealaltă parte a țării, unde mama ei a găsit un serviciu mai bine plătit. Cel puțin asta le-a spus copiilor, și era adevărat, dar motivul principal care a stat în spatele acestei mutări era altul, și îl vor afla șocați ceva mai târziu. Voi reveni asupra lui. Din fericire, acomodarea a fost mult îmblânzită de faptul că aveau drept vecini doi fraţi: Will, un tânăr foarte prietenos și chipeș – care îi atrage imediat atenția lui Lake – şi Caulder, de aceeași vârstă cu Kel, cei doi băieți devenind pe loc cei mai buni prieteni.

Lake și Will se simt instantaneu atrași unul de celălalt, iar în weekendul de după mutare descoperă că se simt foarte bine unul în compania celuilalt, au preferințe asemănătoare – amândoi erau fani ai formației The Avett Brothers – iar discuțiile dintre ei decurg firesc. O idilă e pe cale să ia naștere. Will o invită pe Layken la clubul care găzduia o seară de poezie slam – pasiunea lui, care o va cuceri și pe ea. Mai mult, situația lui familială era asemănătoare cu a ei, poate chiar mai grea: își pierduse ambii părinți într-un accident și își creștea singur fratele.

Cartea are douăzeci de capitole, iar fiecare din acestea începe cu o strofă plină de înțelesuri din melodiile formației The Avett Brothers.

Bul I can tell by watching you 
That there’s no chance of pushing through 
The odds are so against us
You know most young love, it ends like this.
—THE AVETT BROTHERS, I WOULD BE SAD 

Am citit cartea ascultând melodiile acestei formații, pe care am descoperit-o și eu cu această ocazie, și mi-a plăcut. Chiar vă recomand să încercați acest fundal sonor pe parcursul lecturii cărții.

Descoperirea poeziei slam a fost o experiență unică pentru Lake, dar și pentru mine, ca cititor, care am rezonat și am fost impresionată de acest mod de a transmite emoții, trăiri și sentimente. Fac o paranteză pentru a vă spune că poezia slam (sau „spokenword” – cuvânt rostit) este o formă de literatură orală care vine din Statele Unite. Poetul își recită textul în fața publicului, punând accentul atât pe mesajul transmis în text, cât și pe interpretare.

Oamenii se urcă acolo și-și descarcă sufletul doar prin cuvinte și mișcarea corpului. E nemaipomenit.

Urmează prima zi de școală la noul liceu…

Nu e ca în filme, unde fata cea nouă coboară din mașină în curtea noii școli, ținându-și cărțile strâns la piept și toți lasă baltă ceea ce făceau că se holbeze la ea. Nu-i deloc așa. Mă simt invizibilă și îmi place. 
Prima ora, cea de matematică, se termină fără să primesc teme pentru acasă, ceea ce e bine. Vreau să-mi petrec toată seară cu Will. Când am plecat de dimineață aveam pe Jeep un bilet de la el. Nu scria decât „Abia aștept să te văd. O să fiu acasă până la patru.” 
Au mai rămas șapte ore și trei minute. 
Ora de istorie trece la fel de ușor. Profesorul ne predă războaiele punice, lecție pe care deja am învățat-o la fosta școală. Mi-e greu să mă concentrez în timp ce număr minutele la propriu. Profesorul e foarte monoton și comun. Dacă nu găsesc nimic interesant, mintea îmi zboară în altă parte. Acum zboară la Will.

Și urmează ora de engleză…

Din nefericire, în weekendul petrecut împreună nici unul nu l-a întrebat pe celălalt cu ce se ocupă… iar când, la ora de engleză, descoperă că profesorul Cooper era nimeni altul decât Will, a simțit că se prăbușește cerul pe ea. Iar el a avut aceeași reacție. Prin prisma acestui fapt, o relație dintre ei era imposibilă, interzisă. Însă sentimentele lor deja erau puternice. Dar nu aveau încotro, trebuia să le înăbușe. Will era răspunzător în primul rând pentru frățiorul lui și nu-și putea risca serviciul, cariera și reputația, așa că pune punct la orice ar fi putut fi între ei. Încă o lovitură parșivă de la viață.

Acțiunea cărții urmărește în continuare viața lui Lake la liceu – unde își face noi prieteni – și acasă, ca și eforturile pe care le face, atât ea, cât mai ales Will, de a se purta ca doi străini. Deși inimile îi trădează, iar neputința e cu atât mai grea. Sunt prizonierii propriilor vieți.

El râde. Îmi place râsul lui. Nu-mi place că-mi place râsul lui.

Toate personajele cărții sunt extraordinare, începând cu Layken și Will – doi luptători, două caractere frumoase, sensibile și puternice – cât și Eddie, prietena lui Lake de la liceu și prietenul acesteia Gavin.

Eddie m-a impresionat ca personaj. M-a topit povestea cu balonul roz, pe care o aflăm dintr-o poezie slam a lui Eddie. Cu o mamă nenorocită, crescută la casa de copii și dată de colo-colo prin mai multe familii adoptive, își găsise un cămin alături de Joel –  tatăl adoptiv care o avea în grijă de patru ani. Joel nu a apărut mult în carte, dar episodul de la majoratul lui Eddie mi-a adus lacrimi în ochi și m-a făcut să-l menționez în mod special printre personajele frumoase sufletește ale cărții. Veți vedea despre ce e vorba…

Continui să vă povestesc despre personaje: Kel și Caulder, doi băieței simpatici și curajoși, care leagă o prietenie ce îi ajută să-și depășească suferința pierderii părinților.

Și, nu în ultimul rând, Julia, mama lui Layken și a lui Kel. O femeie extrem de puternică, pozitivă și înțeleaptă, o mamă extraordinară, un om greu încercat de soartă. Mi-a plăcut relația și discuțiile mamă-fiică, mi-au plăcut sfaturile pe care Julia i le dădea lui Lake. Ca adolescente și tinere, știți care sunt cele trei întrebări la care trebuie să răspundeți obligatoriu cu ”da” pentru a ști dacă un băiat merită să pierdeți timpul cu el?

– Te tratează mereu cu respect? Asta e prima întrebare. A doua e, dacă peste douăzeci de ani va fi la fel cum e acum, ţi-ai mai dori să te măriţi cu el? Şi, în sfârşit, te motivează el să devii o persoană mai bună? Dacă găseşti pe cineva cu care poţi să răspunzi da la aceste trei întrebări, înseamnă că ai găsit un bărbat bun.

Și acum revin la motivul pentru care se mutaseră din Texas în Michigan: aici se afla doctorul care o trata pe Julia. Deși tratamentul nu mai putea vindeca, ci doar atenua suferința. Încă o lovitură a sorții, iar Layken se prăbușește sub povara ei, atunci când află. Nu face față, nu știe cum să-și gestioneze emoțiile. Iar Will nu poate rămâne indiferent, ci îi e alături. Ca prieten.

Cum vor decurge lucrurile între ei, dacă și ce alte lovituri vor avea de înfruntat, și dacă vor avea vreo șansă să încline balanța în favoarea lor, rămâne să descoperiți singuri. E o poveste ca un joc de cărți cu soarta, când primești cea mai proastă mână de cărți, și nu știi nici regulile jocului. Dar, n-ai încotro, trebuie să joci, miza e prea mare, e însăși viața.

Am primit lecții anul ăsta

De la toți. (…)

M-au învățat cum să decid ceea ce vreau să fiu

Și să fiu ceea ce am decis. (…)

nu regret. 

Să-mi depășesc limitele, 

Căci pentru asta le am

Am primit lecții anul ăsta

De la tata.

M-a învățat că eroii nu sunt mereu

Invincibili

Și că magia

se află în mine. 

Am primit lecții anul ăsta, 

de la 

un

băiat.

Băiat de care sunt în mod serios, profund, nebunesc, 

incredibil

și de netăgăduit îndrăgostită.

Și el m-a învățat cel mai important lucru din toate

Să pun accentul

Pe viață

Cărțile autoarei Colleen Hoover pot fi comandate pe elefant.rolibris.rolibrex.rolibrarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, dol.ro

Recenzii Editura Epica

 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *