Delicatese Literare
Recenzii

Soare și nori în Mallorca de Emma Straub, Editura RAO – recenzie

Soare si nori în Mallorca

(The Vacationers – 2014)

Emma Straub

Editura RAO

An apariție: 2016

Nr. pagini: 312

Traducător: Lingua Connexion

Familia Post, din Manhattan, pleaca intr-o vacanta de doua saptamani in insorita insula spaniola Mallorca. Sejurul devine prilej nu doar de evadare si eliberare de tensiunile domestice acumulate, ci si, total neprogramat, de rabufniri, dezvaluire a unor secrete si rascolire a vechilor rani din trecut. Este povestea acelei laturi din noi insine pe care o ascundem cu grija, dar si a celei pe care o infatisam celorlalti, a lucrurilor care ne invrajbesc, dar si a celor care, in ultima instanta, ne tin impreuna.
O combinatie savuroasa de tipuri umane si personalitati diferite, reunite sunb acelasi acoperis.

Am avut plăcerea de a lectura o poveste încântătoare, Soare și nori în Mallorca de Emma Straub, care se citește ușor, cu un stil de scriere care atrage fără a fi pretențios, o poveste de viață care urmărește cu umor fin un moment din existența membrilor unei familii, interacțiunile dintre ei și modul în care schimbările le modelează alegerile.
Mediul familial este centrul comfortului emoțional în care relațiile dintre membrii unei familii ar trebui să fie armonioase și să aibă la bază comunicarea și iubirea.  Însă, de multe ori, relațiile între membrii sunt tensionate și fragile, în orice familie existând drame mai mici sau mai mari.
Comunicarea superficială, neimplicarea, așteptările uneori nerealiste, carierele profesionale nesatisfăcătoare, adulterul, sunt câteva din problemele generale care duc la tensionarea relațiilor dintre membrii unei familii.
Un proverb spaniol spune că familia este o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată, pe această frânghie fiecare membru al familiei ocupând un loc mai mult sau mai puțin stabil, mai mult sau mai puțin fragil, între noduri existând fire împletite, vizibile sau invizibile, reprezentate de relațiile, sentimentele și moștenirea genetică, ce marchează existența unei familii.
Vă invit cu drag să pătrundeți în micul univers al familiei Post din Manhattan și să faceți cunoștință cu membrii acesteia.
Jim Post are șaizeci de ani și timp de patruzeci de ani a muncit ca editor la o revistă. Munca a fost al doilea cel mai important lucru din viața lui, a doua lui casă, pe primul loc fiind familia. Încă nu-și poate reveni din tristețea, uluirea și îngândurarea în care „se bălăcește” de șase luni. A fost dat afară, izgonit că un câine, forțat să se pensioneze pentru că a făcut sex cu o tânără practicantă ce lucra în redacție, al cărei tată face parte din consiliul de conducere. Dar, cel mai greu moment pentru el nu a fost ziua în care a plecat din birou „cu coada între picioare”, ci acele minute groaznice, de agonie, în care și-a mărturisit păcatul soției lui, Franny. Acum se simte mai mult decât vinovat, devastat, pentru că își iubește soția dar habar nu are de ce a înșelat-o! Să fie criza specifică vârstei? Să aibă alte așteptări de la viață? Deși încearcă să-și ascundă lacrimile, tristețea și furia pe soțul ei, Franny hotărăște să nu le spună copiilor adevăratul motiv al „pensionarii forțate” a lui Jim, acordându-și o perioada de gândire pentru a lua o decizie în legătură cu ceea ce au construit împreună, familia și relația lor.
Jim și Franny sunt căsătoriți de treizeci și cinci de ani și au doi copii, Bobby și Sylvia. Bobby este genul de adult calm și politicos, lucrează în domeniul imobiliar în Florida, departe de familie și are o iubită, Carmen, mai mare cu zece ani decât el, pe care familia lui nu o prea acceptă, dar în fața lumii, pentru ceilalți, afișează imparțialitate. Viața lui Bobby însă nu este atât de roz precum lasă el să se vadă, amânând de mult timp o discuție serioasă cu părinții lui și implicit luarea unei hotărâri foarte importante pentru viitorul lui.
Sylvia este adolescentă familiei Post și, deși este cu zece ani mai mică decât fratele ei, este mult mai matură, chiar dacă trece printr-o perioadă de furtuni hormonale și emoționale. Studioasă și competitivă, așteaptă cu nerăbdare plecarea la colegiu, o altă etapă a vieții ei, pentru a cunoaște oameni noi, pentru a se descoperi pe sine, departe de tensiunile acumulate între părinții ei în ultimul timp, departe de ciudații și anoștii ei prieteni și colegi.
Dacă Jim este capul familiei, dirijorul acesteia este cu siguranță Franny Post. Franny este o jurnalistă excentrică, rebelă, cu caracter exploziv care lucrează pentru o revistă cu teme culinare, călătorește frecvent și are „mici plăceri nevinovate” – mâncărurile bune și ciocolata. Din momentul în care Jim i-a mărturisit  adulterul, stresul și supărarea și-au pus amprenta asupra ei, este nervoasă, arțăgoasă și își evită soțul infidel.
Familia Post nu a mai fost în vacanță în străinătate de mult timp, așa că Franny ia inițiativa și hotărăște că puțină aventură nu omoară pe nimeni, este benefică o experiență nouă pentru copii, Sylvia putând să-și perfecționeze aptitudinile de limba spaniolă, ocazia de a fi împreună cu toții este de neratat și două săptămâni de vis în Mallorca sunt exact ceea ce le trebuie, ei și lui Jim, pentru a lua o decizie în legătură cu viitorul căsniciei lor.
Nimic nu este însă simplu într-o familie, mai ales când fiecare membru are o „dramă personală” ascunsă și secrete mai mici sau mai mari! Așa că familia Post își aduce cu ea în Mallorca nu numai membrii și prietenii cei mai buni ci și „bagajele emoționale”. Căci nu putea lipsi din această evadare în paradis, cel mai bun prieten-gay al lui Franny, Charles, împreună cu soțul lui, puțin gelos pe prietenia lor.
În atmosfera superbă a insulei Mallorca, ospitalitatea poporului spaniol, frumusețea și bogăția culturală și culinară, peisajele de poveste, valurile Mediteranei, plajele splendide cu nisip fin, toate acestea, minunat creionate de autoare, formează cadrul perfect pentru fiecare dintre ei de a se elibera de secrete, de a-și regăsi sinele pierdut, de a se reinventa și a redescoperi fericirea și emoția de a fi o familie și bucuria de a trăi fiecare zi.
Vă invit să savurați această poveste care reușește să te binedispună, autoarea fiind generoasă cu ironia fină și autoironia, creionând personaje credibile, foarte bine redate. Prezentarea grafică impecabilă și sugestivă te îndeamnă să te lași purtat de adierea vântului, soarele arzător și cerul azuriu până în frumoasa și misterioasa Mallorca.

Fragment:
”Jim nu știa că putea să vadă vibrații de furie emanate de capul cuiva, ca într-un desen animat, dar, când o zări pe soția lui plimbându-se de colo colo pe nisip, constată că așa ceva era posibil. Charles și Lawrence stăteau în stânga lui Franny, iar Sylvia era încă ascunsă sub umbrela ei, în partea dreapta. Carmen ieșise din apă și rămăsese stânjenită mai în spate, cu părul ud acoperindu-i umerii ca o pelerină. Când Franny îl văzu pe Jim apropiindu-se, se repezi spre el furioasă, înaintând anevoios pe nisip. Reuși să treacă de prosopul Sylviei, aruncând din greșeală nisip pe trupul fiicei sale.
– Știi ce a făcut fiul tău?
Franny era de-a dreptul isterică. Avea o privire sălbatică.
– Acum știu.
Jim nu avea deloc chef de așa ceva. Ceea ce făcuse Bobby nu era din vina lui. Jim nu avea nicio legătură cu cele întâmplate, iar acum trebuia să suporte consecințele.
– A făcut sex cu o altă fată, practic în fața surorii lui. Într-un loc public! Ar trebui să mă bucur că tu, cel puțin, ai făcut același lucru într-o cameră de hotel?
Sylvia se îți de sub umbrelă. Ochii ei mijiți urmăreau cu uimire mișcările mamei ei.
– Fran, să lăsăm discuția asta pentru acasă, zise Jim. Întinse mâna spre ea, dar Franny i-o îndepărtă cu o paImă.
– Acasă? În New York? Când copiii vor fi plecați și tu la fel? Oricum, cui o să-i pese? Asta vrei să spui, nu? Cred că toți merită să știe acest lucru. A fost o nebunie să credem că am putea păstra un astfel de secret. Se prefăcu îngrijorată, adăugând: Oh, nu, sunt cumva reporteri de față? E cineva de la The New York Times? Ceilalți turiști de pe plajă se zgâiau la ei, iar Franny le făcu semn cu mâna. Cred că femeia aceea e de la Post.”

Cartea Soare și nori în Mallorca de Emma Straub poate fi comandată pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

14 Comments

Spune-ți părerea!