Delicatese Literare
Recenzii

Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului de Frederic Martel, Editura RAO – recenzie

Sodoma. Anchetă în inima Vaticanului

(In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy – 2019)

FRÉDÉRIC MARTEL

Editura RAO

Traducere: Aurelia Ulici

Nr. de pagini: 688

An apariție: 2020

Frederic Martel este scriitor, sociolog și jurnalist. Deținător a patru diplome de studii în științe sociale, filosofie, drept public și științe politice, este doctor în sociologie. A lucrat la Ambasada Franței la București (1990-1992) și ca atașat cultural al Ambasadei Franței în Statele Unite (2001-2005). A fost director de cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS, Paris) între anii 2012-2014, însărcinat cu o misiune pe lângă Ministerul Culturii in 2013 și cercetător asociat la CERI (Centrul Internațional de Cercetare, Științe Politice Paris), între anii 2016-2018. În prezent, este profesor la Universitatea de Arte din Zurich și director al Centrului pentru Economii Creative din Zurich.
Celibatul preoților catolici, interzicerea de către Biserică a folosirii metodelor de contracepție, mușamalizarea abuzurilor sexuale, demisia papei Benedict al XVI-lea, misoginia clerului, eliminarea vocațiilor sacerdotale, rezistența față de reformele papei Francisc – toate acestea au un punct comun. Un secret bine păstrat de multă vreme poartă un nume biblic: Sodoma, orașul distrus de Dumnezeu ca pedeapsă pentru homosexualitatea locuitorilor lui. Or, astăzi, Vaticanul ocrotește cea mai mare comunitate homosexuală din lume.
Timp de patru ani, Frédéric Martel a realizat, între zidurile Vaticanului și în 30 de țări catolice, o anchetă care reunește mărturiile a zeci de cardinali și sute de episcopi și preoți. Această lucrare dezvăluie fața neștiută a Bisericii: un sistem clădit, de la liceele teologice și până la cetatea Vaticanului, pe o viață dublă: homofobia radicală afișată, pe de o parte, și homosexualitatea practicată de persoane din rândul clerului, pe de altă parte. E dificil de stabilit care este amploarea acestei schizofrenii a Bisericii: cu cât un prelat este mai agresiv în public față de homosexuali, cu atât este mai probabil ca el, în viața sa personală, să fie homosexual. 
Cartea se bazează pe un mare număr de izvoare. În timpul cercetării în teren, care a durat mai bine de patru ani, au fost consultate aproape 1 500 de persoane. Printre ele se numără 41 de cardinali, 52 de episcopi și monseniori, 45 de nunții apostolici și ambasadori străini și peste două sute de preoți și seminariști. Toate aceste discuții au avut loc în teren (față în față, nu la telefon, nici pe e-mail). Acestor izvoare de primă mână li se adaugă o vastă bibliografie, care conține peste o mie de documente de referință, cărți și articole. În sfârșit, pentru a duce la bun sfârșit cercetările pentru această carte a fost mobilizată o echipă de 80 de „cercetători“, corespondenți, consilieri, interpreți și traducători.
„Rigiditatea ascunde întotdeauna ceva: de cele mai multe ori, o viață dublă.“ Cuvintele papei Francisc se referă la un secret pe care această anchetă tulburătoare îl dezvăluie pentru prima dată. 
Sodoma a fost publicată douăzeci de limbi și cincizeci de țări.

„Absolut totul în această lume este despre sex, cu excepția sexului. Sexul este despre putere” – Oscar Wilde
Precum bine știți, Sodoma, alături de Gomora, este una dintre cetățile biblice pe care Dumnezeu le-a distrus datorită faptului că locuitorii ei erau homosexuali. Conform dicționarului, definiția sodomiei este: „relații sexuale anormale”, „împreunare trupească nefirească între parteneri de același sex”.
Vaticanul, este Sodoma! Această „cetate” a catolicismului este de fapt un loc al desfrâului. Nu numai că  Frederic Martel aduce dovezi, prin toate formele și metodele unei investigații jurnalistice de înaltă  calitate – anchete, interviuri înregistrate, mărturii, dar emite și propriile judecăți despre morală sexuală, sociologia catolicismului, teologie, psihanaliză și moravuri ceea ce dă o și mai mare greutate acestei cărți scrisă sub formă unei anchete tip non-ficțiune narativă.
 „Sodoma” de Feederic Martel este o carte unică nu numai prin prisma subiectului abordat, și anume homosexualitatea de la Vatican și din Biserica Catolică, subiect despre care nu s-a vorbit niciodată atât de detaliat, acest lucru permițând îngroparea acestui secret până acum, dar și prin prisma imensei anchete căreia i-a dedicat mai mult de patru ani din viață, fără să ascundă interlocutorilor și intervievaților  faptul că este ziarist și scriitor.  Autorul a mai scris deja trei cărți despre homosexualitate fiind un susținător al căsătoriilor gay și, după cum el însuși mărturisește, prin publicarea acestei cărți în niciun caz  nu judecă preoții gay sau alegerea orientării lor sexuale, ci denunță  ipocrizia lor! A adunat mii de mărturii de la  episcopi, cardinali, preoți, monseniori, nunții (ambasadori ai papei) din America Latină  în Asia, din Orientul Mijlociu în SUA, concluzia fiind că „Vaticanul este o adunătură de homosexuali dintre cei mai rafinați din lume”, locul unde cei mai mulți dintre membrii Bisericii Catolice sunt homofobi în public, dar  homofili în viață privată!!!
Mulți dintre ei se simt vinovați că sunt homosexuali, neagă acest fapt crezând că trăirea religioasă este soluția, scăparea față de înclinația lor sexuală. O viață plină cu minciuni în care își neagă dorințele, își refulează orientarea sexuală și duc o existența dublă.
   „A fi preot este rezultatul unei credințe profunde dar și un mod de a ține în frâu sexualitatea”.
Felul în care se îmbracă fețele bisericești cu orientare sexuală gay, modul în care membrii clerului cumpără sex de la prostituații emigranți, faptul că sunt implicați în abuzuri sexuale, dar și minciunile față de ei însăși și față de ceilalți, toate acestea spun multe despre problemele de morală ale celor care populează Vaticanul, un loc plin ochi  cu orgolii, invidii, intrigi și sex.
Încă de la începutul pontificatului, Papa Francisc a știut că este înconjurat de homosexuali și că acei cardinali conservatori și tradiționaliști  „care în public dau dovadă de intransigența, au întotdeauna ceva de ascuns, în numeroase cazuri, o viață dublă”. Diplomația papei Francisc este pusă în evidență în celebra frază  spusă de acesta, „Cine sunt eu că să judec?”, dar atacă problemele familiei și ale moralei sexuale făcând trimitere la cei cu vieți duble, imorale, fiind uluit de miile de cazuri de abuzuri și scandaluri sexuale care pătează renumele Bisericii Catolice,  printr-un alt discurs.
Papa Paul al VI lea îl iubea pe Michelangelo, încercând, în timpul pontificatului sau, să readucă Biserica în mijlocul artei, să-i readucă pe artiști la Vatican, pe celebrul Salvador Dali – pictor bisexual – și pe Francis Bacon – artist declarat gay -, existând nenumărate zvonuri despre homosexualitatea acestui suveran pontif.
Perioada în care papa  Ioan Paul a  condus la Vatican a fost o perioada în care practica homosexuală în cadrul membrilor clerului a atins vârful! Ioan Paul s-a înconjurat de un cerc format din personalități puternice, personaje „hard” care i-au ascuns pe preoții pedofili. Fanatici, vicioși până în măduva oaselor, aceste personaje și-au trădat jurământul de  castitate, pe de o parte, iar pe de altă parte au țipat cât au putut împotriva campaniilor de protejare împotriva transmiterii bolilor sexuale (pentru că mijloacele de protecție sexuală împiedică transmiterea vieții!!!), au refuzat cu îndârjire educația medicală (pentru că asta însemna să recunoască problema homosexualității!!!), negarea fiind cea mai de preț atitudine la Vatican.
„Pontificatul cel mai gay din istorie” a fost în timpul suveranului Benedict al XVI lea, homofob îndârjit. Mare teolog dar un diplomat execrabil, Benedict s-a legat de problema homosexualității, dar nu și de cea a pedofiliei,  ceea ce a dus la atacuri  fără precedent îndreptate spre Vatican. Autoritar și rigid cu cei care i se opuneau, suveranul pontif Benedict al XVI lea și-a atras mulți dușmani, a fost forțat să abdice, fiind pentru prima dată în istoria modernă a Vaticanului când un Papă demisionează, motivul principal fiind legat de homosexualitatea și pedofilia din sânul Bisericii Catolice.
Multe ar mai fi de spus despre această anchetă de mare anvergură legată de cel mai groaznic secret al Vaticanului, o Sodomă modernă ai cărei locuitori, frumoși pe dinafară, dar găunoși pe dinăuntru, înalții prelați ai Bisericii Catolice, au fost disecați de către autor până la sânge. Am să vă las însă vouă plăcerea lecturării acestei cărți deosebite, nu înainte de a citi concluziile pe care autorul le-a formulat în urma  extraordinarului efort de cercetare și documentare întreprins pentru această anchetă.
Prima regulă a Sodomei: „Preoția a fost mult timp calea ideală de evadare pentru tinerii homosexuali. Homosexualitatea este una dintre cheile vocației lor”.
 A două regulă a Sodomei:  „Homosexualitatea se extinde pe măsură ce ne apropiem de sfântul sfinților: există din ce în ce mai mulți homosexuali pe măsură ce urci în ierarhia catolică. În conclavul cardinalilor și la Vatican, procesul preferențial atinge, se pare, culmea: homosexualitatea devine regulă, heterosexualitatea, excepția”.
A treia regulă a Sodomei: „Cu cât un prelat este mai vehement împotriva homosexualilor, cu cât obsesia homofobă este mai puternică, cu atât există șansă de a fi nesincer și vehemență lui să ne ascundă ceva”.
A patra regulă a Sodomei: „Cu cât un prelat este pro-gay, cu atât e mai puțin susceptibil de a fi gay; cu cât un prelat este mai homofob, cu atât este mai probabil să fie homosexual”.
A cincea regulă a Sodomei: „Zvonurile, bârfele, reglările de conturi, răzbunarea, hărțuirea sexuală sunt frecvente la sfântul scaun. Problema gay este unul din resorturile principale ale acestor intrigi”.
A șasea regulă a Sodomei: „În spatele majorității cazurilor de abuzuri sexuale se află preoți și episcopi care i-au protejat pe agresori din cauza propriei homosexualități și de teamă că această poate fi dezvăluită în caz de scandal. Cultură secretului care era necesară pentru a menține tăcerea în legătură cu puternică dominantă homosexuală în Biserica a permis abuzurilor sexuale să fie ascunse și agresorilor să acționeze”.
A șaptea regulă a Sodomei: „Cardinalii, episcopii și preoții cei mai gay-friendly și cei care vorbesc puțin despre problema homosexuală sunt, în general, heterosexualii”.
A opta regulă a Sodomei: „În prostituția la Roma, între preoți și escortele arabe se combină două suferințe sexuale: frustrarea sexuală abisală a preoților catolici își găsește ecou în interdicția islamului, care face dificile pentru un tânăr musulman actele heterosexuale în afară căsniciei”.
A noua regulă a Sodomei: „Homofilii din Vatican evoluează în general de la castitate spre homosexualitate; heterosexualii nu fac niciodată drumul înapoi, redevenind homofili”.
A zecea regulă a Sodomei: „Preoții și teologii homosexuali sunt mult mai tentați să impună celibatul preoților decât coreligionarii lor heterosexuali. Sunt determinați și foarte nerăbdători să fie respectată acesta indicație de castitate, cu toate că este, prin ea însăși, contra naturii.”
A unsprezecea regulă a Sodomei: „Majoritatea nuntiilor sunt homosexuali, dar diplomația lor este esențialmente homofobă. Acuză ceea ce sunt. Cât despre cardinali, episcopi sau preoți,cu cât călătoresc mai mult,cu atât sunt mai suspecți”.
A douăsprezece regulă a Sodomei: „Zvonurile răspândite despre homosexualitatea unui cardinal sau a unui prelat sunt adesea opera unor homosexuali, ei înșiși „în dulap”, care își atacă oponenții liberali. Sunt arme esntiale folosite la Vatican împotriva gay-lor de către gay”.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

12 Comments

 • Mirela Barbalata

  Oooo, atât de profundă și complexă recomandarea! Citind recenzia m-am simțit plină de tristețe. Cele aflate nu îmi sunt străine. Toate acestea se știu de ani de zile doar că acum sunt aduse la suprafață într-un mod atât de fățiș.

  Mi-aș dori și la noi să aibă cineva curajul să scoată la suprafață mizeria, ipocrizia și pedofilia din cadrul BOR.

  Mulțumesc pentru recomandare! Chiar îmi doresc să o citesc .

  • familiasimionescuyahooro

   Cu drag, Mitela, multumesc si eu. ❤O carte solicitanta emotional care pune pe masa acest secret ingrozitor di il diseca punct cu punct.❤

 • anasylvi

  Aceasta cerinta ca preotii sa fie casti este una dintre marile bazaconii ale Bisericii Catolice. Este in cel mai bun caz o mare naivitate sa iti inchipui ca niste oameni, fie ei si preoti, pot duce o viata intreaga de celibat, nefiind calugari, ci in mijlocul lumii. Nici sa ii obligi sa se casatoreasca inainte de preotie nu e prea intelept, dar macar au inca o optiune. Ar fi trebuit sa se renunte demult la toate aceste bizarerii produse de traditie si nimic mai mult. Nu asa trebuie sa il imite pe Iisus, ci in multe alte privinte in care nu prea o fac. Am inteles ca Papa Francisc ar vrea sa schimbe pravila aceasta si bine ar face.

  • familiasimionescuyahooro

   Este multa ipocrizie in sanul Bisericii Catolice. Conservatorii sunt cei urla cel mai tare si cei care tin cu dintii de aceste reguli iar Papa Francisc, cunoscut pentru diplomatie nu vrea scandaluri dar doreste sa si schimbe ceva…aliantele se fac, se desfac, intrigile sunt nenumarate si toate acestea pateaza autoritatea inaltilor prelati.

  • anasylvi

   Da… Cred ca nici la ortodocsi lucrurile nu stau cu mult mai bine. Din ce am citit, inaltii prelati trebuie sa fie tot necasatoriti sau vaduvi. Recunosc ca nu ma pricep la dogme si alte chestiuni asemanatoare.

  • familiasimionescuyahooro

   Da, ai dreptare. Nici eu nu ma pricep la regulile preotiei dar, tot RAUL asta dezvaluit nu are cum sa nu produca o schimbare. Sa speram ca in bine.

 • Geo

  Cu siguranta recenzia ta îmi stârnește curiozitatea. Problema abordată de autor este una cunoscută și ascunsă sub preș de veacuri. O recenzie bună, realista. Felicitări, Carmen!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc, Geo❤, asa este, un subiect bulversant desi banuieli au tot fost . Autorul a avut curaj, indrazneala si a desfasurat o ancheta incredibila !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *