Delicatese Literare
Recenzii

Somalia, mon amour – Bogdan Hrib, Sofia Matei, Editura Tritonic – recenzie

Somalia, mon amour

Bogdan Hrib, Sofia Matei

Editura TRITONIC

Colectie: Thriller & Mystery
An aparitie: 2016
Nr. pagini: 350
Genul: ficţiune, suspans, spionaj, aventuri
Cartea face parte din Seria Stelian Munteanu:
1. Filiera grecească
2. Blestemul manuscrisului
3. Somalia, mon amour
4. Ucideţi generalul
5. Patimile doamnei ministru
Bogdan Hrib s-a născut în 1966, la București. Deși a absolvit Facultatea de Construcții Civile, nu a lucrat niciodată că inginer. Fotograf și journalist, a publicat reportaje, interviuri și recenzii de carte în presă românească.
A fondat Editura Tritonic în 1993, a fost consilier editorial la Crime Scene și la Publicațiile Flacăra. A susținut prelegeri despre editarea de carte, relații publice și fotojurnalism la mai multe universități.
A fost vicepreședinte al Romanian Crime Writers Club.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociației Profesioniștilor în Relații Publice și cadru didactic asociat la Facultatea de Management din SNSPA. De asemenea, este coordonator de proiect pentru Mystery & Thriller Festival.
La Editura Tritonic a publicat romanele: Filiera Grecească (2006), Blestemul manuscrisului (coautor împreună cu Răzvan Dolea, 2008) și Somalia, Mon Amour (coautor împreună cu Sofia Matei, 2009).
Romanul Ucideți generalul a apărut la Crime Scene, în 2011, a fost tradus în limba engleză și publicat În același an cu titlul Kill the General la Profusion Publishers. În 2012, a publicat la Editura Cartea Românească, romanul Ultima fotografie.
Fantomele unui trecut îndepărtat ies la lumină. Pirateria lovește coastele Somaliei. Nave sechestrate și marinari români ostatici. Sofia Matei are misiunea de a elibera cetățenii români. Dar Sofia îl cunoaște pe Stelian și între ei se naște o idilă.
În timp ce forțe navele și aeriene internaționale încearcă să oprească valul de acte pirateresti, interese economice și politice generează noi conflicte. Vechile rețele de informații se intersectează cu cele noi, post-comuniste. Sofia este răpită și trădată. Stelian Munteanu este forțat să intervină. Mișa Pușkin pare că stăpânește jocul. Locotenent-comandorul Jason Donovan visează că flota internațională e un fel de cavalerie a vestului sălbatic. Pentru cine lucrează profesorul? Mai trăiește Jean-Baptiste? OId-boys se regrupează, clanurile somaleze se pregătesc de lupta.
lubiri și dezamăgiri, intrigi și răpiri, operațiuni secrete și confruntări militare, pe fundalul unei Africi sărace și exotice, o Africa a intereselor economice, a războaielor religioase, a triburilor și a Kalasnikovului…
O foarte frumoasă, captivantă și interesantă carte de acțiune și spionaj, condimentată cu romantism. În fundalul cărții avem lumea întunecată a terorismului internațional, cu accentul pus pe pirateria ce lovește coastele Somaliei, iar în prim plan urmărim acțiunile personajelor cărții – Sofia Matei, Stelian Munteanu, Mişa Puskin, Ileana, Jean-Baptiste Mattei, cei doi Dumitrescu, Jason Donovan – și interacțiunea acestora, relațiile fragile dintre acestea, interesele care le unesc sau le despart. Galeria de personaje e complexă, echilibrată şi bine alcătuită. Este foarte utilă lista de la finalul cărții – pe care am consultat-o de câteva ori pe parcursul lecturii.
Personajele principale, puternice, foarte bine conturate, sunt Stelian Munteanu – cartea face parte din Seria Stelian Munteanu, dar poate fi citită și de sine stătător – şi Sofia Matei: 
– Stelian Munteanu – personaj care apare pentru prima dată în „Filiera grecească” – fost jurnalist, actual editor de carte şi scriitor amator, și un carismatic aventurier în timpul liber. 
– Sofia Matei – fostă ziaristă, în jur de 30 de ani, profesoară de geopolitică, pion în misiuni secrete şi primejdioase. Ajunge să fie răpită, încercând să descopere care e sursa informaţiilor surprinzător de exacte ale piraţilor.
O neaşteptată poveste de dragoste dintre cei doi este un bonus binevenit în acţiunea altminteri extrem de dură a cărţii, şi dă un plus de savoare lecturii.
Este prima carte semnată Bogdan Hrib pe care am citit-o – deși mi-au atras de mult atenția cărțile sale – dar cu siguranță nu va fi ultima. Am descoperit, cu satisfacție, un stil de scriere sigur, matur, clar și concis, fără artificii inutile. Dacă sunteți pasionați de istoria recentă și sunteți familiarizați cu situația politică sensibilă din estul Africii, cu accentul pus pe Somalia – unde se desfășoară cea mai mare parte a acțiunii – cartea aceasta vă va cuceri! Dacă nu, oricum este o adevărată lecție de cultură generală, având în vedere extrem de minuțioasa documentare a întregii cărții – unul din principalele atuuri ale sale.

Cea mai mare parte a cărții se petrece, așa cum am spus, în Somalia, însă, tangențial, și în alte părți. Iar locațiile în care suntem purtați de-a lungul acțiunii redau foarte bine atmosfera și ”culoarea” locală, fie că a vorba de Jurilovca, în Deltă, Tallin, în Estonia sau Djibouti, în Somalia. 
Am descoperit, prin intermediul lecturii, o parte şi o faţă a Africii mult diferită de cea turistică.
O țară plină de spioni și negustori. O țară blestemată… Pe un continent fără cap și fără coadă. ”Voi în Europa aveți ceasuri, noi în Africa avem timp!”
La finalul cărții e expusă pe scurt o descriere a Somaliei, foarte binevenită.
Cartea începe cu un Prolog în care suntem martorii unui episod petrecut în Somalia, la Mogadiscio, și facem cunoștință cu Ileana și medicul Jean- Baptiste Mattei, aflând despre puternicele sentimente care îi leagă, în ciuda unui destin potrivnic unei povești de iubire.
Acțiunea se reia 30 de ani mai târziu, având-o în prim plan pe Sofia Matei, fiica celor doi, profesoară de geopolitică și agent secret.
Cartea e scrisă la persoana a treia, urmărind diverse planuri care se suprapun în final. E ca un puzzle construit piesă cu piesă. Capitolele care îl urmăresc pe Stelian Munteanu sunt scrise la persoana întâi din perspectiva acestuia. 
Acţiunea porneşte de la atacul piraților somalezi asupra unei nave şi sechestrarea echipajului format în parte din marinari români. Sofia Matei trimisă în Somalia, la Bosaso, să strângă informaţii şi să se intereseze de soarta prizonierilor români. Indicațiile care i se dau sunt descurajante, iar realitatea de la fața locului va contrazice orice scenariu și-ar fi putut face în minte. 
Nu uitați: acolo nimeni nu este de partea dumneavoastră! Chiar și când se vor arăta interesați să vă ajute, o vor face pentru dolarii pe care îi aveți. Sau pentru legături. 
Mult mai rârziu, Sofia va realiza că într-o societate bazată pe organizarea tribală, precum Somalia, deciziile nu se puteau lua democratic, ci așa cum dorea clanul. Iar clanul se ghida doar după ”legea locului”. 
– Și de-asta ați recurs la răpiri de oameni, Omar? 
– Se cheamă supraviețuire, doamnă!
– Și oamenii ăia, care nu știu dacă mai apuvă ziua de mâine, ce vină au? 
– Așa a fost să fie! Allah știe…
Până să plece, Sofia îl cunoaște, la o petrecere a unor prieteni, pe Stelian Munteanu, un bărbat foarte interesant de care se simte atrasă, iar atracţia e reciprocă. Însă nici că se putea alege un moment mai nepotrivit pentru a începe o idilă, Sofia trebuind să plece din ţară la scurt timp după întâlnirea lor. 
După această primă misiune – periculoasă, dar dusă cu bine la capăt – Sofia revine în ţară, dar nu pentru mult timp. Suficient însă pentru a relua relaţia cu Stelian. Suntem martorii unor momente fierbinţi între cei doi, dar tensiunea în care trăiau, nesiguranţa şi reticenţa amândurora în privinţa angajamentelor şi a relaţiilor de lungă durată îşi spun cuvântul şi se vor despărţi după un schimb de replici care pe ea o va răni, iar Stelian va regreta cuvintele aspre şi nedrepte pe care i le-a spus. 
Trimisă din nou în Somalia, la Djibouti, intră în legătură şi este luată în vizor de câteva personaje extrem de periculoase, sfârşind prin a fi luată ostatică. Misiunea Sofiei este complexă, parametrii acţiunii extrem de vagi, nu ştie pe cine se poate baza, cine îi este prieten şi cine duşman. Cei cu care intră în contact sunt imprevizibili, rolurile se inversează des, iar situaţiile extreme în care este pusă ar face să cedeze şi un agent antrenat şi cu multă experienţă. Oare Sofia va ceda?
I-au lipit gura cu o bandă adezivă murdară. A urmat sacul pe cap și legarea mâinilor și picioarelor. Durerea din zona coastei era cumplită. A fost suficienr să primească o lovitură de bocanc, ca din întâmplare, exacr în acel loc. Avea sentimentul că nu va mai ieși vie din mâinile lui. Și nu își dorea decât ca totul să se termine foarte repede. Și-a pierdut cunoștința, înainte de a realiza ce o așteaptă.
În paralel cu ceea ce i se întâmplă Sofiei, urmărim alte două planuri. Stelian este la rândul lui trimis în ajutorul Sofiei. Nu din prima. Pretextul sub care e trimis e recuperarea unor arme de colecție. Evident, cei care trăgeau sforile erau conştienţi de sentimentele pe care acesta începuse să le nutrească faţă de misterioasa, imprevizibila şi curajoasa tânără şi profită din plin de acestea. Totodată, Ileana, mama acesteia, fiind pusă la curent cu pericolul în care se afla fiica ei, se întoarce, după 30 de ani, în Somalia – o viaţă de om – spre a lua legătura cu Jean Baptiste Mattei, bărbatul pe care îl iubea chiar şi acum, după atâţia ani, sperând că o poate ajuta să o salveze pe Sofia. Ceea ce v-am dezvăluit e doar o mică parte din poveste, în speranţa că v-am atras atenţia asupra ei.
Somalia, mon amour e o carte care mi-a plăcut, cu atât mai mult cu cât nu e genul meu preferat de lectură, dar are multe atuuri care o recomandă. Subiectul e extrem de interesant şi bine exploatat, iar personajele sunt bine individualizate şi convingătoare. Acţiunea cărţii e cursivă, captivantă, stilul extrem de alert, clar, concis, în fraze scurte, suspansul perfect gradat, punctele cheie bine alese, dialogurile fireşti, iar volumul de informaţii e uşor de asimilat de către cititori. Între capitolele care urmăresc firele cărții sunt inserate, în mod inspirat, articole din presă care expun la rece evenimentele la care se face referire în carte, conturând clar contextul politic al zonelor și perioadei respective.
Oameni politici alunecoşi şi periculoşi, interese ascunse, poliţe plătite şi de plătit, trădaţi şi trădători, fapte de o cruzime inimaginabilă, mentalităţi „defecte”, sărăcie lucie (Somalia fiind una din cele mai sărace ţări de pe glob) şi deznădejde, iadul din închisorile somaleze – despre toate acestea vom citi în carte. Dar vom citi şi despre curaj, caractere puternice, iubire, loialitate şi spirit de sacrificiu. Şi speranţă. 
Bate un pic vântul și e încă pâclă. (…) Aburii cețoși se împrăștie și zărim în depărtare crestele înzăpezie ale Alpilor. E o imagine de vis. Aș vrea să fotografiez, dar ea mă trage în jos ca să mă sărute. Pe un stâlp de lemn al debarcaderului de lângă noi, un pescăruș ne privește chiorâș, plescăindu-și ciocul. Zâmbesc. Așa arată un om fericit?

Am menționat cartea în Top 10 cărți thriller și de mister care ne-am dori să fie ecranizate

Mulțumim Editurii Tritonic pentru cartea Somalia, mon amour de Bogdan Hrib primită pentru recenzie!

Cărţile Editurii Tritonic pot fi comandate de pe libris.ro, elefant.ro, librărie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro.

Recenzii Editura Tritonic

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *