Delicatese Literare
Recenzii

Sora dispărută de Dinah Jefferies, Editura Nemira, Colecția Damen Tango – recenzie

Sora dispărută

(The Missing Sister – 2019)

Dinah Jefferies

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

An apariție: 2021

Nr. pagini: 352

Traducător: Maria Adam

Dinah Jefferies s-a născut în Malaysia, în 1948, iar la opt ani s-a mutat în Anglia. De-a lungul timpului, a călătorit mult și a rămas foarte atașată de Asia de Sud. A studiat la Birmingham College of Art și apoi la University of Ulster, unde a absolvit literatura engleză. În 2013 i-a apărut primul roman, The Separation, căruia i-au urmat bestsellerele Soția plantatorului de ceai (Nemira, 2017; The Tea Planter’s Wife, 2015), Fiica negustorului de mătase (Nemira, 2018; The Silk Merchant’s Daughter, 2016), Înainte de ploi (Nemira, 2018; Before the Rains, 2017), Văduva de safir (Nemira, 2020; The Sapphire Widow, 2018), Sora dispărută, (Nemira 2021, The Missing Sister, 2019); Contesa din Toscana (Nemira, 2021; The Tuscan Contessa (2020). Cărțile ei au fost traduse în peste 30 de limbi.

Bestseller nr. 1 în topul Sunday Times

Belle Hatton a început o nouă viață, departe de casă. E cântăreață într-un club de noapte din Birmania anilor ’30, frecventat de lumea bună, și are mulți admiratori sus-puși. Pe Belle însă o bântuie un secret de familie, până acum bine îngropat: dispariția micuței sale surori, Elvira, la Rangoon, în urmă cu mulți ani.

Când încearcă să afle ce s-a întâmplat, Belle dă numai peste zvonuri neliniștitoare, bârfe și amenințări. Oliver, un jurnalist american fermecător, promite s-o ajute, însă o notă anonimă o avertizează să nu aibă încredere în el…

Ce sentimente are pentru Oliver? Oare sora ei este moartă? Și, dacă nu, are vreo șansă s-o regăsească? În jur au loc revolte de stradă și atacuri cu bombă, dar nimic nu o va opri pe Belle în misiunea ei de a afla adevărul.

„O carte emoționantă, complexă și minunat scrisă.“ – Isabel Wolff

Sora dispărută de Dinah Jefferies, pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, este o carte de atmosferă, minunat scrisă, deosebit de emoționantă și captivantă. Personaje puternice, mister, intrigă și pericol se amestecă cu detalii fascinante din Rangoon, Birmania și alte locuri din împrejurimi.

Când Belle Hatton, o tânără în vârstă de 23 de ani, a sosit în Birmania în anul 1936, s-a simțit cuprinsă de un amestec de entuziasm și teamă. Tatăl ei murise recent iar ea, făcând curățenie prin lucrurile lui, a fost uluită să descopere un ziar vechi ce relata dispariția unei fetițe în vârstă de doar trei săptămâni din căruciorul  aflat în grădina părinților ei din Rangoon. Belle nu știuse până atunci că avusese o soră, crezându-se singurul copil la părinți. Mama ei murise cu ani în urmă, iar sentimentele pe care Belle le avea față de ea erau amestecate. Pe de o parte o iubise și îi resimțise lipsa, pe de altă parte o neliniștise comportamentul acesteia, pe care nu i-l înțelegea și îi stârnea teamă.

Intrigată de informația șocantă aflată, neavând de la cine să afle răspunsuri la întrebările care o frământau, Belle nu a putut rezista tentației de a aplica pentru un post de cântăreață la un club de noapte din Rangoon, pe care l-a obținut cu ușurință, fiind foarte talentată în meseria ei.

Pe vasul ce o ducea spre destinație, Belle a legat o prietenie strânsă cu Gloria Clemente, o femeie sofisticată, bogată și influentă, care a luat-o sub aripa ei, introducând-o ulterior în mai multe cercuri selecte, unde a cunoscut oameni importanți, printre care Edward Clemente, fratele Gloriei, un bărbat la 50 de ani, ce deținea o funcție importantă în administrația locală, dar și Oliver, un jurnalist american carismatic, cu o personalitate puternică și fascinantă.

În continuare, acțiunea merge pe două fire împletite – cel din prezent, scris la persoana a treia, în care o urmărim pe Belle și investigațiile acesteia, și cel din trecut, scris la persoana întâi din perspectiva Dianei, mama lui Belle, din fiecare fir obținând, picătură cu picătură, indicii despre drama ce se petrecuse în urmă cu 25 de ani, tabloul complet conturându-se abia în final.

Cercetările lui Belle erau departe de a fi lipsite de pericol, devenind evident la un moment dat că existau anumite persoane care erau dispuse să facă orice pentru a împiedica aflarea adevărului, Belle primind mai multe bilețele de avertizare, la un moment dat devenind chiar ținta unui atac cu bombă.

Pe lângă intriga principală, care te prinde imediat și te ține cu sufletul la gură până la sfârșit, un mare plus al cărții este, în opinia mea, bogăția de detalii despre viața din Birmania și tradițiile locului, luxul de amănunte în descrierea peisajelor, astfel că parcă te simți transportat aievea în ținuturi misterioase și exotice. A fost o încântare pentru mine să citesc despre călătoria cu balonul cu aer cald, mai ales că am avut parte și eu de curând de o experiență asemănătoare, dar în Cappadocia.

Mi-a plăcut mult și povestea de dragoste dintre Belle și Oliver, care m-au convins de chimia și compatibilitatea dintre ei, cu atât mai mult că relația lor a fost pusă la încercare de mai multe ori.

Vă las plăcerea să descâlciți singuri ițele încurcate ale poveștii, finalul aducând mai multe răsturnări de situație. O carte pe care o recomand cu drag!

Citat:

„A tras în piept aerul greu, plin de miresme orientale misterioase. Ce fel de arome erau? s-a întrebat ea. Apoi s-a oprit, ascultând clopotele de la templu, care păreau să răsune din toate direcțiile. Pe stradă, șuvoiul de ricșe, biciclete, automobile și pietoni o forța deseori să se ferească din calea lui. Judecând după limbile diferite pe care le auzea – probabil, hindustană, pe lângă birmană și, bineînțeles, engleză –, aici trăia un amestec bogat de rase. Indienii păreau ocupați și viguroși, chinezii, nerăbdători să-și vândă marfa, dar birmanii erau cei care o încântau. Bărbații fumau țigări de foi și își înclinau capul spre ea când trecea pe lângă ei, iar femeile, îmbrăcate în haine imaculate de mătase roz, erau minione și frumoase ca niște păpuși. Purtau părul împletit strâns și împodobit cu o floare într-o parte, dar se mira să vadă că-și acoperiseră fața cu o unsoare groasă, galbenă. Fermecată de dulceața din zâmbetul lor, le zâmbea și ea, la rândul ei.“

Cartea Sora dispărută de Dinah Jefferies poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Dinah Jefferies

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Damen Tango

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți culturale

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *