Delicatese Literare
Recenzii

Soția dintre noi de Greer Hendricks, Sarah Pekkanen, Editura Litera – recenzie

Soția dintre noi

(The wife between us – 2018)

Greer Hendricks și Sarah Pekkanen

Editura Litera

An apariție: 2018

Colecția Buzz Books

Nr.pagini:446

Traducerea din limba engleză: Alina Simuț

Greer Hendricks a activat peste două decenii ca redactor la Simon&Schuster. Înainte de a-și începe cariera în domeniul editorial, a lucrat la revista Allure și și-a obținut masterul în jurnalism la Universitatea Columbia, Scrierile sale au apărut în publicațiile The New York Times și Publishers Weekly. Locuiește în Manhattan împreuna cu soțul și cu cei doi copii. Soția dintre noi este romanul ei de debut.
Sarah Pekkamen, autoare a șapte bestselluri internaționale, fost jurnalist de investigații și redactor de revistă, și-a publicat scrierile în periodice precum The Washinton PostUSA Today și multe altele. Are trei fii și locuiește lângă Washinton D.C.
Vanessa, recent divorțată de Richard, află că acesta s-a logodit din nou și o invidiază pe noua femeie din viața lui, Nellie. Richard, manager de succes al unui fond speculativ, s-ar putea să le înșele însă pe amândouă, și nu doar pe ele.
Când veți citi această carte, veți fi tentați să faceți o mulțime de presupuneri. Veți presupune că citiți despre o fostă soție geloasă. Veți presupune că aceasta este obsedată de înlocuitoarea ei – o femeie frumoasă, mai tânără, care urmează să se mărite cu bărbatul pe care îl iubesc amândouă. Veți presupune că ați descifrat anatomia acestui triunghi amoros încurcat. Nu faceți nici un fel de presupunere!
Soția dintre noi este un roman plin de întorsături de situație, care prezintă complexitatea și secretele unei căsnicii de invidiat – și adevărurile periculoase pe care le ignorăm în numele iubirii.
„Un thriller excelent construit, cu răsturnări de situație magistrale.“ – Karin Slaughter
„În Soția dintre noi, intriga complicată, ce se derulează într-un ritm alert, este redată într-un stil narativ foarte îngrijit. Este un roman magnific și tulburător. Un triunghi conjugal înspăimântător în care nu știi pe cine să crezi. Mi-a plăcut la nebunie!“ – Gilly Macmillan
„Suspans psihologic la cote amețitoare… înspăimântător, tulburător, șocant, extraordinar… unul dintre cele mai bune thrillere al anului.“ – Nancy McFarlane, Fiction Addiction
„Deja una dintre cele mai populare cărți ale anului… cititorii săi sunt de-a dreptul captivați de întorsăturile narative șocante.“ – EntertainmentWeekly.com
„Uimitor. Memorabil. Șocant.“ – Publishers Weekly
Soția dintre noi este un thriller psihologic ingenios, cu răsturnări de situații de la un capitol la altul, cu o intrigă bine construită. Stilul de scriere este simplu dar elegant, cele două autoare reușind să creeze o poveste plină de suspans, dar mai ales să țină cititorul prins printre ițele sale atât de încurcate și înșelătoare. De ce? Cu fiecare pagină dată ajungi să îți formezi o părere, chiar și una nesemnificativă, după care – bum! – tot ce ai crezut până la acel moment este greșit iar ideea conturată în mintea ta nu mai are sens. De fapt, nimic nu este ceea ce pare, de la început până la sfârșit.
Povestea este, aparent, simplă. Un triunghi amoros ca multe altele, unde fosta soție încearcă să împiedice o nouă căsătorie între fostul soț și actuala logodnică, cea pentru care a fost părăsită.
” Ce desparte un flirt de o cerere în căsătorie? Credeam că Richard doar se distrează puțin. Mă așteptam ca legătura lor să se aprindă ca o văpaie și să se stingă repede.”
” Viața ei cu Richard acum începe. Viața mea parcă se termină. (…) Trebuie să opresc nunta.”
Până aici nimic deosebit. Câte situații de genul acesta nu întâlnim și în viața reală!!!
Acțiunea este spusă din perspectiva Vanessei, fosta soție, dar și din perspectiva lui Nellie, viitoarea soție, cu incursiuni în trecut și apoi, reveniri în prezent. Recunosc că la început stilul acesta de „du-te – vino” mi-a dat ceva bătăi de cap 😉 .
Prima parte a cărții mi s-a părut mai dificil de parcurs tocmai datorită acestor secvențe temporale ce dau însă, un caracter distinctiv poveștii în sine. Dar cu puțină răbdare și atenție ajungi să înțelegi firul actiunii chiar dacă nu știi ce te așteaptă până la final, iar personajele devin tot mai interesante și bizare. Pur și simplu nu mai știi ce să crezi! Este Vanessa obsedată de viitoarea soție a lui Richard? Tot ceea ce face ea este rezultatul unei minți bolnave? A fost Richard un soț iubitor și înțelegător?
„În căsnicia mea existau trei adevăruri, trei realități alternative, uneori în competiție. Era adevărul lui Richard. Era adevărul meu. Și era adevărul propriu-zis, care e cel mai greu de recunoscut. Ăsta ar putea fi cazul fiecărei relații, când, crezând că ne-am unit cu o altă persoană, de fapt, noi am format un triunghi cu un vârf dominat de un judecător trecut, dar care vede tot, arbitrul realității.”
Încet, încet, acțiunea devine tot mai intensă, iar suspansul atinge cote maxime. Încercările Vanessei de a împiedica nunta lui Richard cu Nellie devin tot mai haotice și – deși este conștientă că nu inspiră încredere nimănui – nu dă înapoi. Dar cum de este posibil ca tocmai acum, după ce căsnicia ei s-a încheiat, să își aducă aminte că, nu cu mulți ani în urmă,  fusese o luptătoare? Suferise, iubise, păstrase ascunse lucruri mai puțin frumoase, dar luptase.
Până la Richard! Dar, în timp, ceva s-a rupt. Iubirea lui a fost atât de mare încât s-a lăsat copleșită complet? Uitase de ea însăși și devenise brusc o altă femeie? O perioadă de timp, pentru soțul ei fusese doar Nellie, o ființă „dulce și delicată” . Acum? Din Nellie a lui Richard nu mai rămăsese nimic. Era doar Vanessa, o femeie ce s-a pierdut pe sine, care a preferat să se afunde în alcool decât să lupte pentru fericire, o persoană fără personalitate.
Doar că în viața fostului soț apăruse o nouă Nellie, o ființă seducătoare, frumoasă, „dulce și delicată” , așa cum fusese și ea.
” Ea este tot ceea ce își dorește Richard. Tot ceea ce eram eu cândva. „
Dar Vanessa nu acceptă această realitate. Nu va permite ca povestea să se repete. Iar pentru asta este dispusă să recurgă la multe lucruri, să se folosească chiar și de banii lui Richard, să îl lovească acolo unde nu se așteaptă. Deja planul este stabilit. Doar mici detalii de pus la punct. Acum ea este stăpâna propriei vieți. Este ea însăși.
„Nu mă tem de furtună, pentru că învăț cum să îmi cârmesc corabia. „
Este oare posibil? Este Vanessa suficient de lucidă în tot ceea ce face? Va reuși să ducă la bun sfârșit planul ei atât de bine pus la punct?
„Nu e destul că am scăpat de soțul meu. Și știu că nu va fi suficient să opresc nunta pur și simplu. Chiar dacă Emma îl părăsește pe Richard, sunt sigură că el va găsi o altă femeie. O altă înlocuitoare.”
Cine poate fi? O altă Vanessa? Sau o altă Nellie?  Cine este Emma? Cine este Richard? Cine pe cine minte?
Soția dintre noi este cartea care se joacă cu mintea cititorului. Este o poveste obișnuită dar terifiantă, despre adevăruri trecute cu vederea, despre iubirea obsesivă, despre căsnicie și trădare. Este acea poveste care îți ascunde totul dar care îți oferă mici frânturi de adevăruri. Chiar și la final când, în sfârșit, ți se relevă imaginea de ansamblu a întregii povești, autoarele reusesc să îți dea o ultimă lovitură. Cum este posibil? Nimănui nu îi trece prin minte că ultimele rânduri ale unei cărți pot scoate la iveală adevăruri ascunse – altele! – , imagini distorsionate ale unui trecut dureros. Al cui? Al soției? Al (ex)soțului? Al amantei?
Nu vă dau mai multe detalii pentru că ar însemna să vă dezvălui aspecte esențiale și atunci povestea își pierde farmecul 🙂. Sper că v-am făcut curioși și veți da o șansă acestei cărți. Dacă  am reușit,  vă asigur că veți descoperi o poveste fascinantă și tulburătoare, veți jongla cu emoțiile, veți trăi pe propria piele suspansul, tensiunea, vă veți face zeci de scenarii după care veți răsufla ușurați. Sau poate nu!!!!
„Aparent am fost amândouă complice fără să știm.
Vanessa nu are idee cine sunt. Nimeni nu are. Aș putea să plec acum, și ea nu ar ști niciodată adevărul.”
Momește inamicul pentru a-l prinde în capcană; simulează dezordinea și lovește” este o vorbă celebră a lui Sun Tzu care se potrivește excelent acestei povești. Cine este inamicul? Cine pe cine prinde în capcană? Cine este victimă? 

Soția dintre noi de Greer Hendricks, Sarah Pekkanen poate fi cumpărată pe litera.ro , elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, dol.ro 

Recenzii și prezentări cărți Editura Litera

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *