Delicatese Literare
Recenzii

Soţia diplomatului de Pam Jenoff, Editura Litera – recenzie

Soția diplomatului

(The Diplomat’s Wife – 2008)

Pam Jenoff

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Data apariție: mai 2021

Nr. pagini: 384

Traducerea: Anca Irina Ionescu

Seria Iubita Comandatntului/ The Kommandant’s Girl Series:

Pam Jenoff s-a născut în Maryland și a crescut într-o suburbie a orașului Philadelphia.

A urmat Universitatea George Washington din Washington, D.C. și Universitatea Cambridge din Anglia. După ce a terminat masteratul în istorie la Cambridge, a primit un post important în Ministerul Apărării al Statelor Unite.

Cum am avut norocul să ajung aici, să fiu în viață, când atât de mulți alții nu mai sunt? Ar fi trebuit să mor… Dar iată-mă aici.

1945. Supraviețuitoare a brutalității unui lagăr de prizonieri nazist, Marta Nederman are șansa de a scăpa cu viață. În procesul ei de vindecare după traumele suferite, îl întâlnește pe Paul, un soldat american care îi dă speranța unui viitor mai fericit. Dar planurile lor de a se întâlni la Londra sunt distruse când avionul lui Paul se prăbușește.

Îndurerată și însărcinată, Marta se căsătorește cu Simon, un diplomat britanic care are grijă de ea, și întrezărește bucuria pe care o pot aduce o casă și o familie. Dar fericirea ei este amenințată când află că un spion comunist a infiltrat serviciile de informații britanice și că singura persoană care poate scoate la lumină trădătorul este legată de trecutul ei.

Continuare a acțiunii din romanul Iubita comandantului, descriind o perioadă de mari tulburări și schimbări, Soția diplomatului este o poveste despre supraviețuire, iubire și eroism, care dovedește imensa putere și rezistență a femeilor.

„Fanii romanelor istorice se vor bucura de o carte frumoasă.“ Publishers Weekly

„… bine construit, nu-l poți lăsa din mână.“ Birmingham Jewish Weekly

„… poveste intensă și profundă despre loialitate, datorie și trădare.“ Good Book Guide

Povestea din  ,,Soția diplomatului” de Pam Jenoff, continuare a celei din ,,Iubita comandantului”, transpune cititorul într-o perioadă de timp marcată de cruzimi abominabile, moarte, durere, dar și mult curaj, tărie de caracter – Al Doilea Război Mondial – și în viața Martei Nederman, o luptătoare în rezistența poloneză, ce a înfruntat viața cu demnitate și curaj, păstrându-şi nobleţea sufletească chiar și în cele mai terifiante momente. 

Marta este o tânără evreică poloneză, singură pe lume după ce războiul i-a răpit familia și prietenii, care, în ciuda pierderilor suferite, privește viața cu dârzenie, hotărâtă fiind să lupte până la capăt pentru supraviețuire. Din cauza maltratărilor fizice și psihice suferite la Dachau, odiosul lagăr nazist, Marta ajunge într-un lagăr pentru persoane strămutate de lângă Salszburg, unde primește îngrijiri. Recuperarea sa nu este ușoară, amintirile o bântuie, iar rănile sufletești încă sângerează după pierderea celor dragi. Aici primeşte îngrijire fizică, alinare sufletească și, totodată, cunoaște oameni care îi vor marca destinul, precum asistenta Dava şi Rose, o altă pacientă.

O altă persoană care va juca un rol important în viața sa este Paul, un tânăr soldat american. Se cunosc în împrejurări tragice, dar durerea și singuratea îi apropie. Paul are un farmec aparte reușind să îi însenineze zilele Martei, dar mai ales să îi redea încrederea și speranța. Alături de el, Marta se simte vie. Momentele petrecute împreună sunt puţine, dar pline de emoție, tandrețe. Sufletele lor se contopesc într-un ritm amețitor, dragostea cerându-și drepturile pe nerăsuflate.

Sfârșitul războiului înseamnă noi începuturi. Deşi se cunosc de puţin timp, Marta şi Paul simt că pot face faţă provocărilor vieţii doar împreună, de aceea îşi fac planuri de viitor. Sunt conşienţi însă că lucrurile nu sunt atât de simple precum par, cu atât mai mult cu cât fiecare are de îndeplinit si alte sarcini, ce îi obligă să stea despărţiţi pentru o perioadă. Marta trebuie să ajungă la Londra pentru a încheia o misiune de suflet, chiar dacă pentru acest lucru este nevoită să se folosească de o viză împrumutată, iar Paul trebuie să rămână alături de camarazii săi la Paris, chiar dacă războiul luase sfârșit. Despărțirea va fi scurtă, urmând să se întâlnească la Londra după două săptămâni, iar de acolo să plece împreună în America pentru a se căsători. 

Din păcate, destinul îi dă o nouă lovitură Martei atunci când află de moartea lui Paul. Ironic, în drum spre Londra, avionul în care se afla acesta se prăbușește neexistând supravietuitori. Teribila veste o năucește pe Marta. Pentru a doua oară, totul în jurul ei se năruie și nimic nu mai are sens.  Poți muri de două în ori în aceeași viață?  
 
Vestea că este însărcinată o reanimă, deși nu știe ce viitor poate să îi ofere copilului său și al lui Paul. Poate face față noilor provocări de una singură?
Marta primește șansa unui nou început atunci când Simon, un diplomat englez, se îndrăgostește de ea. Acceptă să se căsătorească cu acesta, deşi simte că în inima ei nu mai este loc pentru o altă iubire. Fetița ei însă are nevoie de siguranță și dreptul la fericire. 

După doi ani de la moartea lui Paul o reîntâlnim pe Marta fericită ca mamă, dar nu și ca soție, cu o casnicie liniștită, dar lipsită de emoție. 

Curând însă liniștea tuturor se destramă, viețile Martei și ale celor din jurul ei luând o întorsătură dramatică. Încă o dată destinul se joacă cu ea. De data aceasta o pune față în față cu fantomele trecutului, unul care a lăsat răni adanci în sufletul său, răni încă nevindecate.

Din acest moment, nimic nu mai este ceea ce pare, ura ia locul iubirii, trădarea vine de la cine nu te aștepți, iar moartea stă la pândă. Marta are de dus o nouă luptă cu un dușman la fel de necruțător și sângeros ca cel din timpul războiului, dar de data aceasta camuflat foarte bine sub masca binelui. Împotriva voinței soțului, acceptă o misiune dificilă si riscantă, conștientă fiind că orice este posibil. Părăsește Anglia cu sufletul trist, chiar dacă știe că fetița ei este în siguranță, pregătită să înfrunte de una singură un pericol ascuns, acolo unde a pornit totul. De ea depind multe vieți, de aceea nu poate abandona misiunea. Dar pe ea cine o salvează?

Unde pleacă Marta și care este misiunea ei? Ce pericole o pândesc la orice pas? Cine este dușmanul din umbră? Reușește să se întoarcă cu bine la fetița ei? Își va găsi în cele din urmă Marta fericirea și liniștea sufletească? 

 ,,Soția diplomatului” de Pam Jenoff  este un roman de ficțiune istorică plin de emoție, ce a reușit să mă captiveze cu fiecare pagină citită și să mă lase cu zâmbetul pe buze la finalul lecturii. Narațiunea la persoana I, stilul de scriere simplu, dar elegant, intriga frumos construită, cu momente când pline de acalmie, când pline de agitație, creează un tablou literar plin de însuflețire. Este o poveste despre viață și moarte, supraviețuire, dragoste, curaj și speranță, ce a reușit să îmbine, într-un mod plăcut, momentele pline de dramatism cu cele pline de căldură sufletească. 

Un amestec periculos de inocență, brutalitate, vinovăție, candoare și iubire! Cu fiecare pagină citită, am simțit durerea Martei, nesiguranța ei, vinovăția, dar si curajul, atunci când moartea o înconjura la tot pasul. O poveste înduioșătoare, complexă, cu personaje frumos construite, imperfecte, ce reușesc să cucerească.

 O lecție de istorie, dar mai ales de viață!

 ,,Mirosul propriilor dejecții atârnă greu în aer. Aud în depărtare un huruit necunoscut. Văd lumină prin pleoapele închise. Cât timp a trecut? Îmi ating obrajii cu mâinile. Ochiul drept este închis complet de o umflătură proaspătă, rotundă. Îmi frec ochiul stâng, dau la o parte crusta groasă care s-a format la colțul exterior. Clipesc și privesc în jur, prin celulă. Camera este în ceață, așa cum este totul de când mi-au confiscat ochelarii, chiar de la sosire. Văd o rază palidă de lumină care a pătruns prin fereastra îngustă de sub plafon și care luminează o baltă mică de pe podea. Mă doare gâtul uscat. Măcar dacă aș putea să ajung la apă. Dar sunt încă prea slăbită ca să mă mișc.” 

,,Continuă să țină pistolul strâns în mână. Mă ridic repede în picioare. Apoi mă uit la Rachel și șovăi. Nu vreau să-i dau drumul din brațe nicio secundă, dar nu am de ales.”

,,Mă ia de braț, traversăm puntea și mă simt ca și când călătoria noastră împreună abia ar fi început.”

 

Cartea Soţia diplomatului de Pam Jenoff poate fi comandată pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Blue Moon

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *