Delicatese Literare
Recenzii

Soția dorită de Tony Parsons, Editura RAO – recenzie

Soția dorită

(Your Neighbour’s Wife – 2021)

Tony Parsons

Editura RAO

Traducere: Roxana Cristina Gheorghe

Nr. de pagini: 352

An apariție: 2022

Tony Parsons s-a născut în 1955 în Essex. Deşi la vârsta de şaptesprezece ani scrisese deja un roman, a lucrat la distileria Gordon din Londra până în vara lui 1976, când s-a angajat la NME (New Musical Express) ca jurnalist specializat în muzica punk, ceea ce l-a îndemnat să pornească în turnee cu trupe precum The Sex Pistols. În prezent are o rubrică permanentă în The Mirror şi participă la programul artistic al BBC, Newsnight Review. De asemenea, a scris, printre alte publicaţii, pentru The Face, Marie Claire, The Daily Mail, Arena, The Guardian, Elle, The Daily Telegraph, The Spectator, The Sunday Times, GQ şi Red.

Un roman de un puternic realism, în care personajul principal se confruntă cu o situație din ce în ce mai prezentă în zilele noastre: copleșită de muncă, o femeie cade în plasa unui escroc sentimental. O carte plină de suspans, cu răsturnări de situații neașteptate.

Tara Carver pare să aibă viața perfectă: mamă, soție iubitoare și femeie de afaceri care își conduce propria companie. Este genul de persoană cu care ai vrea să locuiești. Dar ce fel de persoană este ea cu adevărat? Într-o noapte, într-o călătorie de muncă departe de casă, pune toate acestea în pericol. Și deodată, viața ei de vis devine un coșmar când bărbatul căsătorit cu care a petrecut o noapte îi spune că vrea o relație serioasă cu ea. Și că nu o va lăsa pe ea sau pe prețioasa ei familie în pace până când ea va fi de acord.

Soția dorită este un thriller psihologic captivant, plin de suspans și mister, despre dragoste, familie, prietenie, căsnicie, alegeri greșite, infidelitate, hărțuire și crimă.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva celor două personaje principale, Tara și Christian.

Aparent,  Tara Carver avea o familie perfectă. De soțul ei, Christian, se îndrăgostise la 20 de ani, pe când erau amândoi tineri jurnaliști entuziaști în domeniul muzical, și se înțelegeau și acum perfect. Aveau un fiu adorabil, Marlon, în vârstă de 5 ani și un câine labrador. Un tablou idilic, dar micile fisuri se observau la o privire mai atentă.

Evoluția rapidă a tehnicii a făcut ca jurnalismul clasic să decadă din ce în ce, știrile și articolele mutându-se în mediul on-line, astfel că Tara și Christian și-au pierdut locurile de muncă. Însă, în timp ce Tara s-a reprofilat rapid, dezvoltând cu succes o afacere de întâlniri, Christian și-a asumat un rol casnic, plimbând câinele, ducând și luând copilul de la grădiniță și având grijă de casă, întreaga povară financiară a achitării ratelor la casă și a întreținerii traiului zilnic rămânând pe umerii Tarei.

Poate tocmai această presiune constantă a condus-o pe Tara la o decizie ce va avea consecințe catastrofale. Aflată într-o călătorie de afaceri la Tokyo, Tara a cedat farmecelor lui James Caine, un bărbat carismatic, manager de top, considerând în sinea ei că merita o noapte de pasiune, convinsă fiind că nu va fi prinsă și nu vor exista urmări.  Nimic mai greșit!

James Caine părea să nu accepte un NU drept răspuns, continuând să o hărțuiască pe Tara și după ce s-au întors la Londra, urmărind-o atât la locul ei de muncă cât și acasă, precizându-i clar că nu va accepta să iasă din viața ei și șantajând-o cu niște poze pe care i le făcuse în timp ce ea dormea.

În curând, nu numai viața Tarei s-a transformat într-un haos, ci și a mai multor persoane apropiate ei. Întocmai ca într-un joc de domino, greșeala ei inițială a antrenat un șir întreg de întâmplări dramatice, care au schimbat radical destinul mai multor vieți.

Disperată, încă sperând să mușamalizeze totul și să-și salveze căsnicia, Tara a apelat la buna ei prietenă, Ginger. Făcând o scurtă cercetare, Ginger a descoperit că, de fapt, James era căsătorit și un hărțuitor de profesie, mai multe femei având de suferit din pricina lui și reclamându-l, una chiar punându-și capăt zilelor. Dornică să o ajute pe Tara, Ginger a încercat să-l implice pe soțul ei, Spike, rugându-l să poarte o discuție cu James, în scopul de a-l speria pe acesta și a-l determina să înceteze hărțuirea. Spike a refuzat însă, sugerându-i Tarei să lămurească lucrurile cu soțul ei.

Când James își intensifică amenințările, Ginger o convinge pe Tara să meargă împreună la hotelul unde era cazat acesta și să-i dea un ultimatum să înceteze. Însă, ajunse acolo, îl găsesc pe James mort, cu craniul spart.

În continuare, autorul reușește să încurce bine ițele, astfel încât toată lumea ajunge să pară suspectă.

Trebuie să recunosc că nu am bănuit cine a fost autorul crimei și nici deznodământul romanului, care mi-a lăsat un gust amar. Tony Parsons nu a fost prea blând cu nici unul dintre personajele sale, toate au slăbiciuni de caracter, au un trecut pătat și iau decizii neinspirate.

Recomand cartea tuturor iubitorilor de thrillere psihologice, axate pe drame domestice.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, librariadelfin.rolibris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.roemag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

8 Comments

  • anasylvi

    O recenzie faina, o lectura potrivita pentru fanii genului. Felicitari pentru modul de expunere! Pe de alta parte, consider ca traducatorii nostri nu sunt foarte inspirati, de multe ori, in alegerea titlului. Eu nu prea citesc acest gen, dar chiar si asa am vazut pe piata numeroase titluri oarecum insipide. Cred ca ar fi fost mai indicat sa se traduca aici titlul ad litteram – Sotia vecinului tau, sau Sotia aproapelui. Ma rog, detalii, dar un titlu trebuie sa fie ceva mai atractiv de atat. Inca o data, felicitari pentru recenzia reusita!

  • Mirela Barbălată

    O recenzie ce invită la lectură! Felicitări!
    Pare o carte ce transmite un mesaj dincolo de poveste, care invită la învățare prin dramatismul situațiilor și acțiunile personajelor.
    Mulțumesc pentru recomandare!

Spune-ți părerea!