Delicatese Literare
Recenzii

Soția imperială de Irina Reyn, Editura Nemira – recenzie

Soția imperială

(The Imperial Wife – 2016)

Irina Reyn

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Traducere: Edith Negulici

An apariție: 2019

Nr.pagini: 352

Irina Reyn este autoarea romanului What happened to Anna K. și de asemenea editoarea antologiei Living on the Edge of the World: New Jersey Writers Take on the Garden State.
Scrie cronică de carte pentru Los Angeles Times, San Francisco Chronicle, Pittsburgh Post-Gazette, Minneapolis Star-Tribune, The Forward și alte periodice.
A publicat proză în One Story, Tin House, Ploughshares, Town&Country Travel și Poets&Writers.
Predă scriere creativă la Universitatea din Pittsburgh.
Locuiește în Pittsburgh, Pennsylvania, și în Brooklyn, New York.
Povestea fascinantă a împărătesei Ecaterina, femeia care a domnit într-o lume a bărbaților.
Tanya Kagan, specialistă în artă rusească la o casă de licitații din New York se pregătește pentru cea mai importantă licitație din viața ei: un medalion cu Ordinul Sfintei Ecaterina. Pe măsură ce apar tot mai multe întrebări legate de acest Ordin și febra licitației crește, Reyn îi poartă pe cititori prin lumea fascinantă a Ecaterinei celei Mari, faimoasa împărăteasă din secolul al XVIII-lea, care a deținut medalionul și care, surprinzător, se confrunta cu aceleași tensiuni și probleme ca o femeie de azi.
Este o poveste despre căsnicie: ce se întâmplă cu un cuplu, sau chiar cu o întreagă națiune, când soția e mai puternică decât soțul ei?
„Reyn împletește fermecător povestea Tanyei cu a Ecaterinei. Amândouă au de suferit pentru calitățile lor: ambiția, hotărârea, sângele-rece, pe care societatea le așteaptă de la bărbații puternici, dar care par suspecte când e vorba de femei.“ Vogue
Soția imperială de Irina Reyn este un roman complex deși la prima vedere nu pare. Deși aveam în minte un alt scenariu atunci când am văzut cartea pentru prima dată – iclusiv titlul cărții mi-a creat această senzație – , în realitate totul a fost diferit. Diferit, dar într-un sens pozitiv 🙂 .
Ficțiune istorică, având la bază povestea fascinantă a celei supranumite Ecaterina cea Mare , celebra împărăteasă rusă a secolului al XIII-lea, „Soția imperială” reușește să pătrundă în sufletul cititorului cu pași mărunți dar siguri.
Trecutul și prezentul se întrepătrund armonios, autoarea reușind să aducă un plus de savoare întregii povești. Cu un stil de scriere lejer, Irina Reyn reușește să contureze o poveste profundă din care poți învăța ceva și să creioneze un personaj feminin – Tania Kagan, eroina din prezent – plin de contraste, cu calități și defecte, un personaj cu care mulți cititori se pot identifica.
Nu am să intru în detalii în ceea ce privește povestea fascinantă a celebrei împărătese Ecaterina cea Mare – o puteți afla cu ușurință din cărțile de istorie, de pe internet sau, și mai bine, dacă veți citi această carte 🙂 😉 – , însă vă pot spune că viața Ecaterinei, din multe puncte de vedere, se aseamănă cu cea a femeii din ziua de azi. Prin Tania – femeia zilelor noastre – autoarea reușește să evidențieze problemele cu care se confruntă o femeie puternică, acasă dar și în societate, probleme care au existat dintotdeauna, indiferent de epoca trăită.
Despărțite de sute de ani, Tania și Ecaterina cea Mare reprezintă triumful femeii care știe ce își dorește, care luptă pentru a-și îndeplini aspirațiile, conștiente fiind că în fața bărbatului, ele trebuie să joace un rol, deși realitatea este alta.
„Dacă pot îndrăzni să folosesc asemenea cuvinte, îmi iau libertatea să afirm pe proprie răspundere că am fost un cavaler cinstit și loial, a cărui minte era infinit mai mult masculină decât feminină.” – Ecaterina cea Mare, Memorii
De multe ori, o femeie este nevoită să se comporte ca un bărbat pentru a supraviețui într-o lume dominată de bărbați. O lume, o mentalitate, ce nu s-au schimbat nici până astăzi deși omenirea este în continuă mișcare.
Tania Kagan, o specialistă în arta rusă, lucrează la o casă de licitații celebră din New York, muncind din greu pentru a obține cât mai multe succese pe plan profesional. Deși este foarte apreciată, profesional vorbind, niciodată nu a reușit „să dea lovitura” . Șansa ei se ivește atunci când casa de licitații la care lucrează organizează cea mai importantă licitație pentru ei , cea pentru un artefact rusesc de mare însemnătate – o medalie cu Ordinul Sfintei Ecaterina – . Vestea face înconjurul lumii, Tania reușind să atragă tot mai multe personalități cu putere financiară, în special oligarhi ruși.
„Orice specialist în artă visează la momentul ăsta, care se întâmplă doar o dată sau de două ori în carieră. Toți suntem niște șoareci de bibliotecă ce visează să readucă o operă de artă înapoi acasă și această origine este a naibii de bună, pentru că i-a aparținut Ei. Am simțit asta de când am văzut pentru prima oară medalia pe internet, radia o căldură strălucitoare, lăptoasă ca și cum Ecaterina însăși mi-ar fi trimis un mesaj personal de dincolo de ocean. Deci Ordinul ei chiar există, nu a fost îngropat odată cu ea, așa cum au presupus cercetătorii. Sar în sus de bucurie.”
Bucuria Taniei este imensă. Dar cu ce preț? Din acest moment liniștea sufletească a Taniei se risipește, căsnicia ei se destramă sub ochii ei, invidia celor din jur o înconjoară și o „domină” tot mai mult, plus presiunea dată de confirmarea autenticității artefactului, toate ajung să îi dea viața peste cap. Viața unui expert în artă poate fi una fascinantă, plină de satisfacții. Cel puțin din afară așa se văd lucrurile. Dar, ca în orice domeniu, și aici realitatea este alta. Totul ajunge să te „consume” încet, dar sigur.
Treptat, autoarea ne introduce în lumea hipnotizantă a Taniei, ajungând să simți, fără să vrei, fiecare stare a eroinei. O admiri pentru tenacitatea ei, pentru curajul de a porni de jos, de a-și depăși condiția de imigrantă săracă, suferi alături de ea pentru fiecare decepție, pentru neputința omului iubit de a o susține, te bucuri pentru fiecare apreciere de care are parte și îți dorești cu ardoare ca totul să aibă un final fericit. Dar există finaluri fericite? Dar ce este fericirea?
Narate în paralel, la persoana a treia, din perspectiva celor două eroine, cele două povești de viață se întrepătrund firesc, într-un dans plin de eleganță, cititorul contemplând cu puterea minții și a sufletului, două epoci diferite, dar unite de aceeași teamă, impotență de a accepta succesul unei femei puternice.
Ecaterina cea Mare și Tania sunt două femei ce au știut să răzbată într-o lume a bărbaților, dominată de ipocrizie, invidie, intrigi, lipsite fiind de iubire și protecție, trădate de cei din jur dar mai ales de cei dragi.
„Și, după felul în care Carl se uită la mine, iată ce văd : o femeie sfâșiată în două încă din copilărie și apoi spulberată în cele mai mici cioburi. O femeie care se luptă cu pesimismul ei interior, cu sufletul său ruso – evreiesc. O femeie care a crezut că dacă își pune soțul pe primul loc vor ajunge să fie egali. În cazul Ecaterinei, a fost vorba despre destinul ei, înscris în cometa cea mare. Și ce dacă destinul meu ca conține doar cerul împodobit ici și colo cu cele mai puțin strălucitoare stele și nimic mai grozav de atât?”
Avem oare nevoie de stele strălucitoare în viața noastră pentru a fi fericite, pentru a ne îndeplini destinul?
Împărăteasa Ecaterina a avut parte de un destin măreț. Dar a fost fericită? Sau iubită cu adevărat? A avut șansa de a alege pentru ea însăși? Sau vremurile erau altele, și implicit răspunsurile sunt diferite?
Este Tania asemeni Ecaterinei? Sunt vremurile atât de diferite? Există putere de alegere pentru Tania?
„Soția imperială” este cartea care te „plimbă” prin istorie dar ancorată fiind în realitatea zilelor noastre. Cum este posibil?
Citiți cartea și veți înțelege! Citiți cartea și veți înțelege, de asemenea, semnificația titlului, cine este „Soția imperială” și amprenta sa asupra întregii narațiuni.
Eu m-am bucurat de o lectură plăcută chiar dacă nu am avut parte de intensitate și adrenalină. Cu toate acestea, la final am rămas cu zâmbet pe buze și cu certitudinea că femeile sunt puternice, aprige, ambițioase, dar sufletul întotdeauna va tânji după iubire. Indiferent de vremurile trăite!
Dacă v-am stârnit curiozitatea și doriți să aflați ce ascunde „Soția imperială” printre filele sale, nu ezitați să citiți cartea. Veți avea parte de o călătorie fascinantă alături de două eroine atât de diferite și, totuși, atât de asemănătoare.

Cartea Soția imperială de Irina Reyn poate fi achiziționată de pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți Colecția Damen Tango

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *