Delicatese Literare
Recenzii

Soțul meu e un străin de Anna Bell, Editura RAO – recenzie

Soțul meu e un străin

(The Man I Didn’t Marry – 2021)

Anna Bell

Editura RAO

Traducere: Vasile Butuza

Nr. de pagini: 344

An apariție: 2023

Anna Bell și-a părăsit slujba de curator pentru a deveni scriitor cu normă întreagă. A scris paisprezece romane și cărțile i-au fost traduse în zece limbi. În prezent, Anna locuiește în sudul Franței alături de tânăra ei familie și labradorul lor plin de energie. Când nu este în fața laptopului, Annei îi place să își petreacă verile la soare, iar iernile pe pârtiile de schi, unde îi place să bea ciocolată caldă și să privească, căci nu poate schia.

Anna Bell creionează cu umor, emoție și tact povestea lui Ellie, ce pare a avea viața perfectă: o căsnicie fericită, o fiică superbă și un copil pe drum. Însă semnele de amnezie ale soțului ei schimbă brusc cursul firesc al vieții, iar protagonista se găsește în poziția de a reface legătura dintre ei.

Pe măsură ce se redescoperă unul pe celălalt, Ellie își dă seama că, pentru prima dată, îl descoperă pe adevăratul Max. De asemenea, află că, înainte de a-și pierde memoria, Max ascundea un secret uriaș față de ea. Oare noul lor început se va dovedi a fi un fals, chiar acum când pare că s-ar putea reîndrăgosti unul de celălalt?

Pe măsură ce acțiunea curge, personajele prind dimensiune, iar dialogurile devin din ce în ce mai spumoase, povestea lui Anna Bell pare a dobândi datele necesare unui clasic scenariu pentru comediile romantice.

Soțul meu e un străin de Anna Bell este o comedie romantică emoționantă și relaxantă, care reușește să te captiveze încă de la primele pagini.

Deși tema cărții este una serioasă și chiar dramatică, pierderea memoriei fiind dificil de gestionat atât de cel în cauză cât și de cei apropiați, autoarea reușește să o abordeze cu mult umor și sensibilitate, atmosfera cărții nefiind una tensionată, ci una caldă și destinsă.

Ellie, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi, pare să aibă o viață perfectă: o carieră de succes, o căsnicie fericită, o fiică superbă și încă un copil pe drum.

Viața ei avea să fie însă puternic zgâlțâită din temelii în momentul în care Max, soțul ei, se duce acasă la mama lui, ultimii cinci dispărându-i complet din memorie.

În timp ce Ellie fusese îndrăgostită încă din liceu de Max, acesta o văzuse multă vreme doar ca pe prietena tocilară a surorii lui, Rachel, declicul în care el o privise din altă perspectivă producându-se în urmă cu patru ani. Astfel, în momentul în care ea l-a informat că erau căsătoriți, el a pufnit în râs, atât de ridicolă i s-a părut ideea. Nici fiica lui, pe care până atunci o adorase, nu i-a stârnit nicio reacție, ideea de paternitate fiindu-i un concept străin.

Diagnosticul pus de medici a fost acela de amnezie disociativă, provocată de o traumă emoțională, însă nici Ellie, nici mama sau sora lui nu aveau însă nicio idee despre ce i-ar fi putut provoca un asemenea șoc.

Pe lângă informațiile bulversante privind contextul social și politic general – brexitul, venirea lui Donald Trump la putere, evoluția echipei favorite de fotbal etc., Max trebuie să asimileze și informațiile din viața lui personală. În urmă cu cinci ani, părinții lui divorțaseră, iar sora lui își asumase orientarea sexuală, afișându-se cu Gaby, partenera ei, doctoriță de meserie.

Cum și așa era destul de greu de digerat noul statut de bărbat însurat și cu copil, iar doctorii recomandaseră să nu-l supună la multe șocuri bruște, părinții lui Max au decis să joace rolul de cuplu fericit în fața lui, deși tatăl lui se însurase între timp cu o instructoare de pilates, iar mama lui se combinase cu cel mai bun prieten al tatălui lui. Șarada jucată de părinții lui dă naștere la tot felul de situații ilare. Am râs în hohote la faza când Max ajunge să tragă concluzia că părinții lui făceau parte dintr-un club de swingeri! 😅

Deși extrem de tulburată emoțional, la rândul ei, Ellie alege să lupte cu toate armele pentru a-și salva căsnicia. Sperând să-l facă din nou pe Max să se îndrăgostească de ea, Ellie încearcă să recreeze toate primele lor întâlniri, care i-au apropiat în trecut. Însă condițiile se schimbaseră între timp, iar efectele sunt unele catastrofale. Max, simțindu-se tot ca un burlac atrăgător, bea prea mult și filtrează cu fetele care-i tot dau târcoale. M-a enervat destul de tare această variantă a lui Max, norocul a fost că nu a durat prea mult.

Realizând că s-a comportat ca un ticălos, Max face eforturi să se îndrepte.  În primul rând, Max reușește să-și reclădească relația cu fiica lui, chiar mai bine decât înainte. Este drept că la acest lucru au contribuit și sfaturile primite de Ellie de la clubul de viitoare mame. Mi-au plăcut mult noile prietene pe care și le-a făcut Ellie acolo – formidabila Anneke, amuzanta Helen și timida Polly, fiecare având propria ei poveste de viață. Acestea i-au atras atenția lui Ellie că putea folosi amnezia lui Max în favoarea ei, spunându-i acestuia că se comporta în trecut așa cum și-ar fi dorit ea să o facă.

Astfel, Ellie l-a creat pe Max 2.0, un soț și un tată mult mai atent decât era înainte, care învățase să preia multe din sarcinile care înainte îi reveneau doar lui Ellie.

Dacă rolul de tată a fost asumat aproape firesc de Max, o misiune dificilă era să-l facă pe Max să se simtă din nou atras de ea, ținând cont că forma fizică nu o avantaja prea tare pe Ellie, mai având doar vreo două luni până să nască.

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte toate peripețiile prin care vor trece cei doi soți în tentativa lor de a se regăsi unul pe celălalt, precum și dacă și cum își va recăpăta Max memoria.

Spre sfârșit, avem parte de un episod ușor tensionat, în momentul în care Ellie va descoperi ce anume i-a provocat lui Max amnezia.

Din fericire, finalul este unul fericit, readucându-ne din nou zâmbetul pe buze cu un episod amuzant, dar și emoționant, în care se reunesc atât protagoniștii cărții, cât și majoritatea personajelor secundare, pe care le-am îndrăgit pe toate deopotrivă.

Cartea mi-a oferit o lectură extrem de plăcută și o recomand cu drag!

Cartea Soțul meu e un străin de Anna Bell poate fi comandată pe raobooks.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro

Recenzii, prezentări și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Anna Bell

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți din genul comedie romantică

Recenzii și prezentări cărți din genul cicklit

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *