Delicatese Literare
Prezentari carti

Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India de Desiree Halaseh, Editura Polirom

Spatiul dintre nori. Cu rucsacul prin India

Desiree Halaseh

An aparitie: 2016

Categoria: Memorii Jurnal

Colectie: Hexagon

Editura: POLIROM

Nr. pagini: 200

Ce poţi face pentru a ieşi din rutină zilnică? Cum scapi de perspectiva unei vieţi plictisitoare în spatele unui birou? Cauţi sponsori, împachetezi strictul necesar într-un rucsac pe care îl pui în spate şi decolezi spre India. Iar cînd te întorci, o iei de la capăt, din nou şi din nou, pînă cînd ajungi să devii dependent de modul acesta de a trăi. Alături de prieteni ori pe cont propriu, Deşirée şi-a dorit să exploreze cît mai mult, să înţeleagă cultura de acolo, să experimenteze tot ce se poate experimenta. Aşa a ajuns să îşi facă un tatuaj, să încerce bhang, să petreacă zece zile în deplină tăcere la un centru de meditaţie vipassana şi să jongleze cu ricsarii şi şoferii de ocazie în căutare de turişti naivi. Plecată să cunoască misterioasă ţară a contrastelor, pe cît de înfricoşătoare, pe atît de fermecătoare, a ajuns să se descopere pe sine. Spaţiul dintre nori este mărturia unei călătorii fără sfîrşit, un drum către regăsirea de sine şi libertatea pe care o obţii doar atunci cînd faci ceva cu pasiune.
India, cu esenţele ei tari, îmbătătoare sau pestilenţiale, cu prospeţimea şi cu putreziciunea ei, cu sclipici şi mizerie, cu logică ei aparte, care o contrazice mereu pe a ta, cu provocările pe care ţi le aruncă la tot pasul, cu aura ei mistică şi aerul de bîlci, cu farmecul şi cu grotescul ei, fascinantă şi agasantă, numai indiferent nu te poate lasă. Ori o iubeşti, ori o urăşti. Deşirée iubeşte India şi India o iubeşte pe Deşirée, o iubire cu năbădăi din care s-au născut 21 de povestioare savuros condimentate, numai bune să-ţi facă poftă de luat rucsacul în spate şi de avîntat cu el peste mari şi ţări şi nori, în spaţiul acela de la capătul pămîntului, departe de casă şi totuşi… acasă.” (Sega, autorul volumelor Namaste)
Cu Desiree distantele dispar. Cu Desiree vezi miliardele de ochi ai Indiei clipind printre rinduri. Cu Desiree simti mirosurile si gusturile subcontinentului la fiecare pagina. Desiree te-a bagat in rucsacul ei si te-a dus acolo, in haosul din care s-a nascut civilizatia. Si la fiecare fila intoarsa te molipsesti incet, dar sigur de bucuria de a pleca de nebun in lume. Spatiul dintre nori este o carte-fertilizator, care hraneste nomadul din tine.” (Raluca Feher, autoarea volumelor America dezgolita de la briu in jos)
Spatiul dintre nori este o scriere aparte, o minunata incursiune in subcontinentul indian, o poveste savuroasa si adevarata, o experienta initiatica in care se regasesc majoritatea celor care au intrat in contact cu lumea fascinanta si plina de mistere a Indiei.” (Mihaela Gligor, director Cluj Center for Indian Studies, UBB)
Jurnalul scris de Desiree in India are aroma de curry, huruit de ricsa, limpezime de Himalaya, zgirie pielea ca nisipul din Goa si da peste cap planuri de viitor, ca indragostirile predestinate sa se intimple atunci cind te astepti mai putin.” (Ana Hogas, autoarea volumului Oyibo. 2 oameni, 1 motocicleta, 14 luni in Africa)
Fragment din cartea lui Desiree Halaseh, Spaţiul dintre nori. Cu rucsacul prin India
„Goa
Partea nordică
După furtunosul periplu prin marile oraşe ale Indiei, a venit timpul să schimb viteză şi să încetinesc pasul în drumul către plajele micului stat Goa. Căci Goa nu e o simplă destinaţie pe harta călătorului, ci un stil de viaţă. Mai domol, mai relaxat, mai fără ricşe, mai fără atâţia vânzători hotărâţi să-ţi vândă o mie şi una de statuete de zei, voaluri şi şalvari pe care n-ai să-i porţi probabil niciodată, mai fără să te agiţi că nu ai reuşit să vezi cinci temple şi patru muzee în aceeaşi zi, mai fără să te grăbeşti să prinzi micul dejun de la ora 9, mai fără să întrebi dacă există conexiune Wi-Fi în fiecare loc în care se întâmplă să zăboveşti mai mult de o ora, rnai fără nici o grijă. Doar un prosop şi o pălărie — iată necesităţile unei zile perfecte prin Goa. Şi poate o umbrela, dacă se nimereşte să ajungi pe aici înainte de septembrie. De plouat, plouă doar dimineaţă şi puţin către seară, în rest, musonul îşi face de cap mai ales pe timpul nopţii. După-amiezile sunt potrivit de calde. Da, vei avea nevoie de o crema de protecţie solară, şi nu, n-o să ai nevoie de o barcă pentru a te deplasa de la hotel la plajă.
Am aşteptat mult momentul asta. Preludiul verde-crud al plantaţiilor de orez pe drumul către plajele înguste şi pustii ale Marii Arabiei, supliciul pletelor bătute de vântul nestatornic al Indiei sudice, nesfârşitele ore de contemplare a neantului şi a pescarilor printre bărcile bătrâne ce se lupta cu vulturii şi ciorile pentru un pumn de creveţi sau doi peşti mai mici. „

 

colaj india

Cărțile Editurii Polirom pot fi achiziționate de pe polirom.roelefant.ro, libris.ro,  librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *