Delicatese Literare
Recenzii

Speranțe regăsite de Luanne Rice, Editura Orizonturi – recenzie

Speranțe regăsite

(Silver Bells – 2004)

Luanne Rice

Editura Orizonturi

Traducere: Liviana Tane

Nr. de pagini: 233

An apariție: 2006

Se știe că nicicând singurătatea nu e mai apăsătoare decât în preajmă și în timpul sărbătorilor, cînd totul îți amintește de momentele trăite alături de cei dragi, plecați ireversibil pe alte tărâmuri. Christy Byrne și Catherine Tierney sunt doi oameni marcați puternic de un trecut sumbru și trist. Dar un incident la care asistă Catherine va crea o punte neașteptată între ei, redându-le speranța într-o perspectivă la care nu mai visau. O poveste impresionantă și tonică în același timp, despre puterea de a depăși momentele grele ale vieții, când crezi că totul este pierdut, și de a te mobiliza în lupta pentru regăsirea drumului spre fericire.

Speranțe regăsite de Luanne Rice, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris, este o carte deosebit de caldă și înduioșătoare despre legăturile de familie, magia dragostei și regăsirea speranței după o lungă perioadă de tristețe și singurătate. Este o carte clasică de Crăciun, însă poate fi citită în orice perioadă a anului, fiind o lectură extrem de potrivită în aceste zile tulburi pe care le trăim acum.

Christopher „Christy” Byrne este un fermier din Nova Scotia, care deține o fermă de brazi și călătorește în fiecare an în New York, unde stă timp de o lună înainte de Crăciun, pentru a-și vinde copacii. Soția sa murise în urmă cu patru ani și de atunci își creștea singur fiul și fiica, încercând totodată să-și țină afacerea pe linia de plutire. Munca la fermă era grea și riscurile enorme. Într-o vară secetoasă un fulger nimerise un pin care se aprinsese, iar focul se întinsese cu repeziciune, Christy reușind cu multe eforturi să stingă incendiul, ajutat și de fiul său Danny, care ratase din acest motiv două examene foarte importante la școală.

Danny era un elev cu rezultate excepționale la învățătură, iar profesoara lui încercase să-l convingă pe Christy să-l trimită să studieze la universitate, spunându-i că, deși știa că nu dispunea de mijloacele financiare necesare, Danny ar fi putut accesa o bursă. Christy refuzase însă categoric, invocând faptul că Danny urma să preia de la el afacerea cu brazi, pentru care studiile universitare erau inutile.

În urmă cu un an, Christy primise o grea lovitură. Danny, care doar ce împlinise șaisprezece ani, refuzase să se întoarcă în Nova Scotia, informându-și tatăl că dorește să rămână în New York. Disperat, Christy încercase să-l răzgândească, însă Danny se zbătuse frenetic, refuzând să-l asculte. Urmarea fusese că jacheta lui Danny se rupsese, iar un cot al acestuia îl lovise pe Christy în nas, iar sângele începuse să curgă. Pentru privitori, scena părea desprinsă dintr-un coșmar, astfel că alertaseră poliția, care ajunsese rapid la fața locului, exact când Danny reușise să se desprindă de tatăl său și să fugă.

Deși acuzațiile împotriva lui Christy fuseseră retrase, pentru acesta anul care urmase fusese unul extrem de trist, încărunțind brusc și apărându-i noi riduri, grija față de Danny copleșindu-l în fiecare zi, neștiind dacă acesta și-a găsit vreun adăpost și mijloace de subzistență. În același timp, îl rodea vina de a nu-și fi înțeles fiul, neascultându-i dorințele și împingându-l astfel la acest gest extrem… O singură vedere primită de la Danny în acest răstimp, în care el își asigura tatăl că este bine, i-a alinat cât de cât zbuciumul sufletesc.

Acum, el și fiica sa Bridget, în vârstă de doisprezece ani, s-au întors la New York să vândă brazi, sperând totodată să-l regăsească pe Danny.

Brian, soțul lui Catherine Tierney, murise în urmă cu trei ani chiar înainte de Crăciun și, de atunci, această  sărbătoare era întotdeauna cea mai grea perioadă a anului pentru ea. Brian provenea dintr-o familie bogată și fusese un avocat strălucit. De o mare noblețe sufletească, Brian renunțase la cariera lui de succes și se implicase în multe acțiuni umanitare, muncind cot la cot cu Catherine. Îi cumpărase soției lui casa la care aceasta visase încă de când era mică și trăiseră nouă ani extrem de fericiți împreună. Din păcate, un cancer de piele galopant îl răpusese în doar două luni, lăsând-o pe Catherine zdrobită de durere și debusolată complet. Pe patul de moarte, Brian încercase să o încurajeze, promițându-i că nu o va părăsi definitiv ci se va întoarce la ea când îi va fi greu. Însă, deși Catherine îl căuta cu frenezie în preajma Crăciunului în toate umbrele și în formele vălurite din ceață, Brian încă nu apăruse…

Catherine fusese martoră la lupta dintre Danny și tatăl său. După ce Christy plecase, Catherine îl zărise pe Danny căutând prin tomberoane și îi oferise ajutorul. Sesizând mândria băiatului, Catherine a realizat că acesta nu ar accepta nimic de pomană, astfel că i-a propus o slujbă la biblioteca la care lucra, fără a-l informa însă pe patronul ei, Sylvestyer sr. Acesta făcuse o adevărată avere din afaceri imobiliare, implicându-se însă și în multe campanii umanitare sau sociale. Biblioteca la care lucra Catherine era una dintre acestea. În plus, Sylvester sr. inițiase un proiect de conștientizare a locuitorilor din New York despre frumusețile arhitecturale din metropola lor, îndemnându-i să privească și în sus. În acest proiect îl implicase Catherine pe Danny, dăruindu-i un aparat de fotografiat și cerându-i să găsească locații inedite, cu forme deosebite sculptate în piață, pe care să le imortalizeze în poză, plătindu-l săptămânal, din salariul ei, pentru acest lucru. În același timp, Catherine îi permitea pe ascuns accesul lui Danny în bibliotecă, unde acesta studia mai multe cărți, păstrând misterul a ceea ce îl interesa în mod concret.

Catherine știa că Danny avea un plan pe care îl urmărea, dar pe care nu dorise încă să i-l dezvăluie. Singurul lucru pe care acesta îl negase categoric față de Catherine fusese acela că fusese vreodată tratat rău de tatăl său, reieșind, din mai multe gesturi ale acestuia, că își iubea foarte mult tatăl și sora. Totodată, era evident că Danny își găsise și alte surse de venit și un loc unde să doarmă, despre care Catherine nu avea niciun indiciu. Din acest motiv, ea și prietena ei Liz, ce deținea un magazin cu pălării, îl supranumiseră pe Danny ”Harry Houdini”, după numele celebrului magician, care apărea și dispărea ca prin farmec, refuzând să-și dezvăluie trucurile.

Drumurile lui Catherine și ale lui Christy se intersectează de mai multe ori, amândoi simțind o atracție  instantanee și o nevoie irezistibilă de a-l consola pe celălalt.

Un incident dramatic va declanșa un întreg carusel de întâmplări, iar Crăciunul își va revărsa din plin magia, reparând mai multe punți rupte, deschizând mai multe drumuri, readucând speranța și căldura în inimile mult încercate ale eroilor cărții.

De ce fugise Danny? Care era planul lui? Ce incident a acționat ca un catalizator? Și-a făcut Brian apariția? Care a fost deznodământul acestei povești emoționante?

Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în această carte romantică și plină de speranță, pe care o recomand cu mult drag!

Cartea a fost ecranizată în 2005 într-o producție Hallmark, în regia lui Dick Lowry, cu Anne Heche, Tate Donovan și Michael Mitchell în rolurile principale.

Cartea Speranțe regăsite de Luanne Rice poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți de Crăciun

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *