Delicatese Literare
Recenzii

Speranțe renăscute – seria Cedar Cove de Debbie Macomber, Editura Litera, Colectia Carti Romantice – recenzie

Speranțe renăscute (204 Rosewood Lane)

Debbie Macomber

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

1. Încă o șansă – 16 Lighthouse Road – 2001 – prezentare carte
2. Speranțe renăscute – 204 Rosewood Lane – 2002
3. 311 Pelican Court – 2003
4. 44 Cranberry Point – 2004
5. 50 Harbor Street – 2004
5.5. 5-B Poppy Lane – 2010
6. 6 Rainier Drive – 2006
7. 74 Seaside Avenue – 2007
8. 8 Sandpiper Way – 2007
8.5. A Cedar Cove Christmas – 2007
9. 92 Pacific Boulevard – 2000
10. 1022 Evergreen Place – 2010
11. 1105 Yakima Street – 2011
12. 1225 Christmas Tree Lane – 2011
Nr. pagini: 381
Traducere: Diana Țuțuianu
Cedar Cove, un orăşel unde aparent nu se întâmplă nimic, este de fapt plin de evenimente, iar locuitorii lui își continuă poveștile de viață surprinzătoare.
Grace Sherman părea să ducă o viață fericită și lipsită de probleme – până când soțul ei dispare într-o bună zi, lăsând în urmă fără regrete o căsnicie de peste treizeci de ani. Grace își petrece următoarele șase luni până la divorț în căutarea unui răspuns. Ce lucru îngrozitor s-a petrecut fără știrea ei, care să îndemne un soț și un tată devotat să plece fără să lase vreo explicație?
Fiica ei, Maryellen, chinuită de un secret dureros din trecut, refuză ani la rând să se mai implice în vreo relație. Și totuși, John Bowman, artistul ale cărui fotografii le expune în galeria ei de artă, găsește calea spre inima sa și o face să accepte o schimbare radicală în viața ei.
Idila care începe să se nască între judecătoarea Olivia Lockhart și redactorul-șef al ziarului local, Jack Griffin, este pusă în pericol pe neașteptate, când Stan, fostul ei soț, divorțează și dorește să se întoarcă la ea. Pe cine o va îndemna inima să aleagă?
O încântătoare carte care surprinde în paginile ei viața într-un mic orășel american de pe malul Atlanticului, Cedar Cove. Toate poveștile cuprinse în carte sunt adevărate felii de viață, cu bune și cu rele, cu realizări și eșecuri, cu speranțe și incertitudini, și cu multă iubire. Fiecare dintre noi se poate regăsi la un moment dat într-una sau în alta din situațiile descrise în carte, cu atât mai mult cu cât personajele au vârste diferite, între cei foarte tineri, la început de drum, până la cei maturi, de 40-50 de ani, și peste, care si-au găsit echilibrul interior, sau sunt frământați de nesiguranță și incertitudini în fața încercărilor vieții. Și mai ales, este o carte despre miracolul unor noi șanse și noi începuturi.
Personajele sunt legate între ele prin diferite grade de rudenie (părinți, copii, frați, bunici), prin prietenie, sau pur și simplu cunoscându- se din viața de zi cu zi o orășelului, așa cum se întâmplă în comunitățile mici, în care se leagă foarte bine relațiile dintre oameni. Totodată, cartea surprinde foarte bine relaţiile de familie, dar nu în sensul familiilor ușor idilice din cărțile Norei Roberts, de exemplu, ci avem de-a face cu familii destrămate, greu încercate, ai căror membrii încearcă, și, în mare parte reușesc, să facă lucrurile să meargă între ei.
Pe un plan central al cărții o întâlnim pe judecătoarea Olivia Lockhart, o femeie matură, foarte atrăgătoare, a cărei căsătorie s-a destrămat cu mulți ani în urmă, nerezistând presiunii, când fiul ei adolescent s-a înecat. Fostul ei soț, Stan, pe care ea îl iubea și acum, se recăsătorise la scurt timp. Întâmplarea face ca, după 15 ani de căsătorie, soția lui Stan să fie pe punctul de a-l părăsi pentru un coleg de serviciu, iar Stan realizează ce greșeală a făcut când a părăsit -o pe Olivia, și îi dă de înțeles că ar fi interesat să se împace, dar momentul e prost ales. De ceva timp, după ani de singurătate, în viața Oliviei era un nou bărbat: Jack Griffin, editorul ziarului local, el însuși divorțat, fost alcoolic, și cu un bagaj emoțional greu în spate. Relația dintre Jack și Olivia ar fi avut șanse să evolueze mai rapid, dar, ca un făcut, tocmai acum se găsise Eric, fiul lui Jack, să se mute la el pentru un timp, trecând printr-o perioada grea, iar Jack, care ca tată fusese mai mult absent în perioada de formare a băiatului, nu îl poate refuza. Ce pățise Eric? Se certase cu iubita lui, cu care avea o relație serioasă de doi ani de zile și pe care o iubea sincer, din cauză că aceasta rămăsese gravidă, iar el o acuzase că nu-i copilul lui. În urma unei boli grave pe care o avusese în copilărie, analizele arătaseră că era extrem de improbabil ca el să poată procrea. Iubita lui susținea contrariul. ..
Vă las să descoperiți în continuare cine avea dreptate.
Iar Olivia, spre care din cei doi bărbați din viața ei va înclina?

O altă poveste (capitolele sunt scrise la persoana a treia, gen povestire, aducând alternativ în prim plan poveștile fiecăruia din personajele pe care le întâlnim în carte) este cea a lui Grace Sherman, cea mai bună prietenă a Oliviei, care traversa o perioadă neagră a vieţii sale: soţul ei, Dan, dispăruse de acasă fără o vorbă, fără o explicaţie ceva, intrând parcă în pământ, şi lăsându-le complet debusolate pe Grace şi fiicele sale – Kelly, care era pe punctul de a naște, și Maryellen, fiica cea mare, proprietara unei galerii de artă, o femeie de carieră, dar singură. Alesese să fie așa, respingând interesul oricărui bărbat, după o scurtă, dar dezastruoasă căsătorie de când era foarte tânără, abia ieșită din adolescență.
Grace va gestiona foarte greu situația în care se trezește pusă, după luni de zile de tăcere și în lipsa oricărui semn de viață din partea soțului, divorțând în lipsă. Sentimentele ei rănite sunt întrucâtva alinate de interesul foarte viu pe carte i-l arată Cliff, nepotul „cowboyului cântător” din primul volum, dacă vi-l aduceți aminte. Se va dovedi un bărbat foarte răbdător cu ea și sensibilitățile ei, dar periodic o va întreba dacă poate să spere la ceva mai mult decât un interes trecător din partea ei. Pare că da, dar vom vedea…
”- Presupun că ai auzit deja de soțul meu?
Cliff încuviință încet din cap. 
– O să aștept, Grace, și sunt un bărbat răbdător.
Privirea ei o întâlni pe a lui, iar el văzu începutul unui zâmbet. Exact ce spera să vadă din nou. Curând.”
Cea mai intensa, frumoasă și pasională relaţie din carte este cea dintre Justine, fiica Oliviei, şi Seth, un fost coleg al acesteia, cu care s-a revăzut de curând, iar atracţia dintre cei doi a fost explozivă: în doar câteva zile s-au căsătorit, cu toate că Seth era pescar, şi a trebuit să plece în scurt timp într-o expediţie de pescuit crabi din apele reci ale nordului.

„Se căsătoriseră, după cum spunea o veche melodie americană, „cuprinşi de febră“, incapabili să amâne nunta nici măcar cu un minut de îndată ce luaseră decizia.”
Mi-a plăcut foarte mult când Justine, răzbită de dor dar şi măcinată de o orecare nesiguranţă în privinţa căsătoriei ei pripite, va pleca în Alaska fără să spună nimănui nimic, sperând să-l găsească, nici ea nu ştia unde. Dar destinul va fi de partea lor…
”Mărind pasul, se grăbi de-a lungul docurilor spre vasul de pescuit. 
– Seth! strigă ea, însă numele fu luat de vânt și purtat în altă direcție. 
Cu toate acestea, bărbatul probabil că auzi ceva, căci se întoarse. Era soțul ei. Când o văzu, făcu un salt gigantic de pe navă, ca să aterizeze cu ambele picioare pe chei.
Justine alergă de-a lungul debarcaderului din lemn, și, cu un țipăt de bucurie, se aruncă în brațele lui. El o apucă strâns de mijloc, ridicând-o câțiva centimetri deasupra solului. O sărută, și orice îndoială, orice semn de întrebare dispăru în acel sărut înflăcărat.
Un cuplu care mi-a pus nervii la grea încercare va fi cel format din Zach, un conştiincios contabil la banca, şi Rosie, soţia lui casnică, ce se ocupa toată ziua cu activităţile de voluntariat la diferitele comisii, comitele şi activităţi şcolare prin prisma celor doi copii (de 9 şi 14 ani). Avea astfel o viaţă socială activă, şi tot timpul ocupat, neglijându-şi familia şi casa. Mâncau doar mâncare semipreparată, iar ea era tot timpul pe fugă. De aici până la certuri, reproşuri şi, în final, despărţire, nu a mai fost decât un pas…
Pe un alt plan, avem parte de o poveste în care atracţia reciprocă şi sincera dorinţa de a avea o relaţie a uneia din părţi (Jon) se izbeşte că de un zid de reticenţă celeilalte părţi implicate (Maryellen). Maryellen se simte foarte atrasă de unul din artiştii care expuneau la galeria ei, Jon Bowman, care era şi bucătar şef la un local bine cotat (interesantă combinaţie de talente), care se îndrăgosteşte sincer de ea. Însă ea îl refuză în mod constant şi categoric, până când el se retrage. Cam târziu venit totuşi refuzul ei, ca în proverbul acela cu încuiatul grajdului după ce a fugit calul. Cei doi avuseseră o noapte de pasiune, el seducând-o cu o atmosferă de vis și cu un meniu pregătit special pentru ea. Ați fi putut să-i rezistați?
”Mai întâi, aprinse lumânările. Apoi, turnă vinul în pahare, un gewurtztraminer foarte aromat. După aceea, aduse o salată – din frunze de salată și felii de pară proaspăt tăiată, cașcaval Roquefort ras și alune prăjite, caramelizate în miere. Sosul de salată era un amestec de ulei, oțet de zmeură, sare și piper, cu un miros deloc pregnant. 
– Oh, Doamne, șopti Maryellen după ce gustă o dată. E absolut incredibil.
Nu-i decât începutul, îi promise Jon.
Băură un pahar de vin la salată și altul înaintea felului principal – somon la cuptor, cu un sos de mărar atât de cremos, încât Maryellen închise ochii înainte să savureze prima îmbucătură. Desertul constă într-un tort de mere și smochine. (…) Un CD cu muzică clasică – recunoscu Anotimpurile lui Vivaldi – se auzea undeva în fundal.”
Noaptea lor de dragoste nu rămăsese însă fără urmări. Însă ea îi ascunde acest lucru. Iar dezamăgirea şi reacţia lui când va afla, vor fi pe măsura gestului ei egoist.
”Putem ajunge la un compromis, Maryellen? Vrei să mă lași de bunăvoie să fac parte din viața copilului meu? Să fiu tată pentru copilul meu? (…)
– Trebuie să iau decizia asta chiar acum? 
– Da, mi-e teamă că trebuie. 
– De ce?
– Pentru că am fost să vorbesc cu un avocat. Dacă nu reușim să rezolvăm chestiunea aceasta între noi, atunci te voi da în judecată.”
Dorise să-l excludă cu totul din viaţa viitorului ei copil, dar el nu va mai renunţa, de această dată. Ce se va întâmpla, rămâne de văzut…
„Când buzele lui le întâlniră pe ale ei, sărutul nu fu nici pe departe genul acela lent şi seducător la care se aşteptase. Jon o ridică de pe trotuar până când ea ajunse să stea efectiv pe vârfuri. Gura îi era înfometată, de nestăpânit, dornică de atenţie şi dornică să ofere, şi buzele lui puseră stăpânire pe buzele ei.”
„O sărutase în felul acela fiindcă voise ca ea să-şi amintească de el. Să-şi amintească noaptea pe care o petrecuseră împreună. Iar planul lui funcţionase mult prea bine. Maryellen închise ochii, iar în minte i se derulă modul lent şi seducător în care făcuseră dragoste.”
„Speranțe renăscute” continuă acțiunea începută în primul volum, „O nouă șansă”, ducând mai departe poveștile locuitorilor din Cedar Cove. Cu toate acestea, cartea poate fi citită și de sine stătător, autoarea reluând la fiecare personaj în parte, pe măsură ce se face referire la el, informațiile necesare pentru a putea înțelege clar povestea.
Eu recomand totuși să citiți volumele la rând, în ordine, pentru a vă putea bucura cum se cuvine de această serie minunată!
Filmul a avut parte de o ecranizare de mare succes, serialul Cedar Cove de pe Hallmark, cu Andie MacDowell în rolul Oliviei Lockhart.

Cărțile apărute la Editura Litera / Lira în colecția Cărți Romantice pot fi comandate pe litera.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.netcartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți din colecția Cărți Romantice

 

23 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *