Delicatese Literare
Recenzii

Spitalul municipal vol.1+vol.2 de Barbara Harrison, Editura Orizonturi – recenzie

Spitalul municipal

(City Hospital)

Barbara Harrison

Editura Orizonturi

Traducere: Dorina Tulpan

Nr. de pagini: 350 + 336

An apariție: 2021

Spitalul municipal vol. 1

Cartea scrisă de BARBARA HARRISON s-a bucurat de un succes atât de mare încât autoarea s-a văzut obligată să continue povestea în romanul Clinica Gorlin. Acţiunea se petrece într-unul din locurile unde visele dimineţii se transformă în coşmarurile nopţii, iar cele mai arzătoare aşteptări şi cele mai zguduitoare temeri ating cote impresionante. Acest loc este Spitalul Municipal din New York, o instituţie în care se luptă nu numai cu moartea, dar şi cu grele probleme financiare.

Printr-un concurs de împrejurări, ajunge aici, în stare critică, frumoasa Tessa Cabot, fiica unui faimos bogătaş american. În ciuda lipsurilor materiale, spitalul dispune de specialişti dintre cei mai buni din ţară. Dintre ei, Nick Gorlin, medicul-şef al spitalului, îşi asumă un mare risc atunci când îl convinge pe tatăl Tessei că, în ciuda unor minime şanse de supra­vie­ţuire, numai el o poate salva. Până acum, existenţa lui Nick s-a confundat cu medicina. Numai că, dintr-o dată, în viaţa lui apare o nouă provocare, una total neaşteptată.

Spitalul municipal vol. 2

Captivantele întâmplări din primul volum al cărţii continuă cu alte situaţii neaşteptate, uneori tragice, alteori cu deznodământ fericit. Toate, la un loc, demonstrează că medicina nu este o activitate de rutină în care slujitorii săi se comportă ca nişte simple maşini în halate.

În realitate, medicii nu-şi pot uita pacienţii salvaţi din ghearele morţii, aşa cum aproape îi plâng pe cei pierduţi. După o căsătorie eşuată, doctorul Nick Gorlin este hotărât să se dedice întru totul profesiei. Dictonul său: transpune medicina în ştiinţă şi apoi ridic-o la nivel de artă este implacabil. Dar, întâlnirea cu frumoasa pacientă Tessa Cabot pare să-l convingă că, alături de desăvârşirea profesională, mai este loc în viaţă şi pentru altceva… Cât de mult va putea aceasta să-i influenţeze destinul, veţi afla la capătul unei lecturi care, cu siguranţă, aţi dori să mai continue.

Spitalul municipal de Barbara Harrison te captivează încă de la primele pagini cu o intrigă interesantă și personaje fascinante.

Pe Nick Gorlin, personajul principal al cărții, cu siguranță nu ai cum să-l uiți prea ușor. Fiul unor imigranți, Nick crescuse într-unul din cele mai sărace cartiere din New York. O întâmplare fatidică, petrecută în copilărie, îi marcase viața, făcându-l să-și promită singur că își va dedica existența salvării celor nevoiași. Terminase medicina șef de promoție, având șansa să-și aleagă locul unde se va angaja prima dată ca medic.

Spitalul municipal era departe de a fi o instituție de lux. Un imens furnicar, aici se prezentau oameni, în special din păturile sărace ale societății, având diverse afecțiuni, multe dintre ele în stare foarte gravă. Având parte de cea mai mare cazuistică, Spitalul municipal era locul unde aspirau toți tinerii absolvenți să se angajeze după terminarea facultății, întrucât aici aveau șansa de a se perfecționa cel mai bine din punct de vedere profesional, având apoi deschisă calea către orice spital privat, posibilitățile de avansare în carieră fiind practic nelimitate.

Cum era de așteptat, și Nick Gorlin optase să se angajeze tot la Spitalul municipal, însă nu pentru că visa la surse de îmbogățire ulterioară, ci pentru că astfel putea să-și onoreze cel mai bine jurământul făcut în copilărie, acela de a le oferi cea mai bună asistență medicală celor care nu își permiteau să plătească internarea la un spital privat.

Calitățile lui de profesionist desăvârșit nu aveau cum să nu fie apreciate de conducerea spitalului, Nick Gorlin fiind numit medic-șef, funcție pe care și-o îndeplinea cu mult altruism și devotament, calități pe care le pretindea tuturor celor care făceau parte din personalul medical.

Tessa Cabot, o tânără în vârstă de 27 de ani, fiica unui faimos bogătaş american, nu ar fi avut ce să caute, ca pacientă, în Spitalul municipal. Însă, datorită unor circumstanțe excepționale, Tessa este adusă aici în stare gravă, în urma unei crize declanșate pe neașteptate. De fapt, aceasta a fost șansa ei la viață, fiind una dintre acele situații în care banii nu fac diferența.

În oricare alt spital privat s-ar fi internat, indiferent de banii pe care tatăl ei era dispus să-i ofere, Tessa nu ar fi fost salvată. Protocoalele medicale impuneau o anumită procedură de urmat, însă Nick a realizat că, respectând regulile, o condamna practic pe Tessa la pieire. Asumându-și de unul singur riscul de a fi dat afară în caz de eșec, Nick a apelat la o procedură medicală controversată, dar care a reușit, din fericire, să o salveze pe Tessa.

Deși viața ei nu mai era în pericol, recuperarea Tessei era departe de a se fi terminat, astfel că Nick a refuzat să o externeze, în ciuda presiunilor făcute de tatăl ei pentru a o transfera la un spital de lux.

În timpul vizitelor medicale, iau naștere mai multe discuții interesante între Nick și Tessa, fiecare dintre ei fiind vrăjit de personalitatea celuilalt. Nick a constatat cu plăcere și surprindere că Tessa, în ciuda opulenței în care crescuse, avea un caracter puternic și își păstrase o fire caldă și deschisă, fiind oricând gata să se implice în acțiuni umanitare. Mai mult, reușise să facă față cu brio personalității puternice a tatălui ei, alegând singură ceea ce dorea să facă în viață, părăsind reședința somptuoasă a familiei și instalându-se într-un apartament relativ modest.

Iubirea dintre ei crește repede în intensitate, însă o replică neinspirată a lui David Cord, medic internist și bun prieten cu Nick, îl face pe Nick să conștientizeze imensa prăpastie socială dintre el și Tessa, retrăgându-se brusc și răcind relația, aducând-o strict la nivel profesional. Tessa a suferit cumplit, realizând cauza rupturii dintre ei, urând încă o dată banii moșteniți, care căzuseră ca un blestem în viața ei. Mai exista oare vreo cale de apropiere între ei sau zidul ridicat de Nick în jurul inimii sale era de netrecut? Vă invit să descoperiți singuri răspunsul în carte.

Pe lângă relația dintre Nick și Tessa, acțiunea cărții urmărește mai multe fire împletite. Fiecare pacient internat în spital are un destin aparte, unele se termină bine, altele tragic, în ciuda oricăror eforturi.

Pe lângă Nick, se mai remarcă încă trei medici, fiecare dintre ei cu o poveste de viață și personalități fascinante.    

David Cord este vesel și fermecător însă, în ciuda nonșalanței afișate, este un profesionist desăvârșit și un medic devotat meseriei sale, pe care și-o exercită cu pasiune. Tocmai această dedicare i-a atras necazuri în căsnicie. Emily, soția sa, care cândva fusese o tânără dulce și drăgălașă, se transformase între timp într-o adevărată scorpie, făcându-i mereu scandal și reproșându-i că nu petrece suficient timp cu ea.

Ted Michaelson este un de personaj care te intrigă imediat ce-l cunoști, genul de Dr. Jekyll și Mister Hyde. În timpul liber, era un adevărat Casanova, schimba iubitele ca pe șosete, petrecea și consuma cocaină. La spital însă era un adevărat geniu în domeniul chirurgiei, operând cu o precizie milimetrică, reușind intervenții de-a dreptul miraculoase.  Un secret întunecat din trecut îi determinase acest comportament, însă vom descoperi despre ce este vorba abia spre finalul volumului al doilea. Pentru mine a fost o adevărată surpriză.

Bill, Reynolds, nașul Tessei, fusese îndrăgostit dintotdeauna de mama acesteia, din acest motiv necăsătorindu-se niciodată. Deși în prezent era angajat într-un spital privat, cu un salariu enorm, îi lipsea provocarea pe care doar medicina de urgență o oferă, admirându-l fățiș pe Nick pentru munca acestuia.

În carte apar multe alte personaje secundare, evenimentele se succed cu repeziciune, iar finalul volumului al doilea este foarte dramatic, viața mai multor personaje aflându-se pe muchie.

Vă invit să descoperiți singuri în carte deznodământul acestui roman spectaculos, pe care îl recomand cu drag.  

Spitalul municipal vol.1 și Spitalul municipal vol.2 de Barbara Harrison se pot comanda pe editura-orizonturi.ro, libris.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Orizonturi

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *