Delicatese Literare
Recenzii

Spune-mi tr3i lucruri despre tine de Julie Buxbaum, Editura Storia Books – recenzie

Spune-mi trei lucruri despre tine

(Tell Me Three Things – 2016)

Julie Buxbaum

Editura Storia Books

Traducere: Cosmin Maricari

Nr. pagini: 365

An apariție: 2016

În viața lui Jessie, totul merge anapoda. Sau cel puțin așa i se pare în prima săptămână ca elevă a noului și ultra-intimidantului liceu privat din Los Angeles, pe care este nevoită să îl frecventeze. După ce își pierde mama, Jessie află că tatăl ei s-a căsătorit pe ascuns cu o femeie pe care a cunoscut-o pe internet. Din acest motiv, fata este forțată să se mute din Chicago în cealaltă parte a țării, unde urmează să trăiască alături de „monstrul vitreg” și de arogantul ei fiu adolescent.
Exact când este pe punctul de a-și lua tălpășița înapoi acasă, primește un e-mail de la o persoană care se prezintă cu pseudonimul Cineva/Nimeni (CN, pe scurt) și care se oferă să o ajute să înțeleagă jungla care stăpânea Liceul Wood Valley. Din convingere sau pur și simplu din disperare, Jessie începe să bazeze tot mai mult pe CN, care devine salvatorul și cel mai de încredere aliat aI sau. Este lesne de înțeles că nu se mai poate abține și vrea să afle cine este CN în realitate.
Julie Buxbaum a absolvit Facultatea de Drept a Universității Harvard. A fost avocat o vreme, dar într-o foarte bună zi, a primit un e-mail anonim, lucru care a inspirat-o să scrie primul său roman, Trei lucruri despre tine, devenit bestseller New York Times. Julie trăiește la Los Angeles, împreună cu soțul ei, cei doi copii și un peștișor auriu nemuritor.
Dorința lui Jessie de a afla dacă băiatul de care este îndrăgostită în viața reală este persoana de care s-a îndrăgostit în lumea virtuală îi va face pe cititori să nu lase cartea din mână.” – Publishers Weekly

Spune-mi trei lucruri despre tine de Julie Buxbaum este o carte care se adresează în special adolescenților, surprinzând foarte bine temerile, neliniștile, energia, optimismul și speranța specifice acelei vârste.
Cartea poate fi citită însă la orice vârstă, tuturor făcându-ne plăcere să ne aducem aminte de dulceața acelei perioade, chiar și prin intermediul unei cărți.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Jessie, o adolescentă de șaisprezece ani, a cărei viață fusese dată complet peste cap în urmă cu doi ani când mama ei, persoana pe care o iubea cel mai mult și cu carte rezona perfect, murise din cauza unui cancer necruțător.
Mama fusese căpitanul familiei lor, cea care le dădea încredere și stabilea direcția de mers, astfel că după dispariția ei atât Jessie cât și tatăl ei plutiseră în derivă, fără o ancoră de care să se agațe.
Practic, Jessie suferise o dublă pierdere, tatăl ei fiind prea copleșit de propria lui durere pentru a observa problemele cu care se confrunta fiica lui.
Mai mult, după doi ani de la moartea mamei, tatăl ei o șocase complet, întorcându-se dintr-o așa zisă călătorie de afaceri gata însurat cu Karen, o persoană pe care o cunoscuse pe facebook pe un grup de sprijin pentru cei ce suferiseră de curând o pierdere în viața lor.
Bill, tatăl lui Jessie, era farmacist, veniturile lui fiind mai degrabă modeste, pe când Karen noua lui soție, avea o avere fabuloasă, lucrând în industria cinematografică. Astfel, viața lui Jessie căpătase o nouă turnură dramatică, fiind nevoită să plece din Chicago, lăsându-și în urmă toți prietenii și colegii, mutându-se în celălalt capăt al țării, într-o locuință somptuoasă aflată într-un cartier de fițe. Iar ca disconfortul să fie maxim, Jessie descoperise că avea și un frate vitreg, Theo, de aceeași vârstă cu ea, care a tratat-o cu multă aroganță de cum a ajuns acolo.
Nici interacțiunea cu noii colegi nu a decurs sub cele mai bune auspicii. În prima zi de școală, când fiecare a trebuit să spună câteva cuvinte despre cum și-a petrecut vacanța, Jessie s-a simțit de-a dreptul copleșită. Un coleg, Caleb, pusese umărul la înființarea unei școli într-o zonă defavorizată, pe când alt coleg, Liam, străbătuse India, acumulând multă experiență de viață. În comparație cu bravele lor isprăvi, Jessie avusese umila ocupație de a prepara smoothie în mall.
Tristă și debusolată, Jessie primește un mail surpriză. O persoană autointitulată Cineva/Nimeni (CN pe scurt) se oferă să o ajute să se descurce în jungla vieții de liceu.
Deși sceptică la început, Jessie este intrigată de identitatea și scopurile ”bunului samaritean”, astfel că îi răspunde pentru a afla ce sfaturi ”prețioase” ar fi putut să îi ofere.
Surprinzător, CN pare să-i fi sesizat destul de bine adevărata ei fire și ce i se potrivea. Fata cu care el îi sugerează să se împrietenească se dovedește, într-adevăr, a fi foarte compatibilă cu ea, alinându-i dorul de cea mai bună prietenă a ei de până atunci, rămasă în Chicago.
Între timp, în viața reală Jessie îl cunoaște pe Ethan, un băiat sexy și misterios, îmbrăcat mereu cu un tricou imprimat cu Batman, în jurul căruia fetele roiau ca muștele.
Jessie se simte irezistibil atrasă de Ethan, cu care ajunge să facă echipă pentru un proiect la ora de literatură. Deși Ethan nu era prea vorbăreț, zâmbetul lui părea că luminează întreaga lume.
Conversațiile virtuale dintre Jessie și CN se îndesesc, mai ales după ce ea provoacă un mic joculeț, în care fiecare trebuia să dezvăluie trei lucruri despre el.
„Eu: Spune-mi trei lucruri pe care nu le știu despre ține. Știi tu, în afară de nume și… tot restul.
CN: ok. (1) fac o brânză la grătar mortală. (2) cu un an în urmă eram o cu totul altă persoană. (3) …nu știu. cred că o să păstrez secret ultimul lucru.
Eu: Ei, haide. Tu ții totul secret.
CN: îmi placi.
Eu: (3) Și tu mi placi.”
Cu fiecare grup de trei indicii, fiecare dintre cei doi își mai dezvăluie o bucată de suflet, simțind instinctiv în celălalt un suflet pereche.
Jessie descoperă că și CN trecea, de ceva timp, prin propria lui dramă care îl consuma. Sora lui murise în urmă cu un an, iar mama lui căzuse într-o gravă depresie, ajungând dependentă de medicamente. Legându-se de această informație, Jessie vrea să-i descopere identitatea lui CN, însă nici unul dintre colegii lor nu avusese o soră care să fi murit în urmă cu un an.
Poți oare iubi la fel de mult două persoane, una în lumea reală iar alta în lumea virtuală?
În timp ce Ethan îi bântuie visele, Jessie se simte tot mai legată sufletește de CN și vrea să afle cine este în realitate. Vânând tot felul de indicii, Jessie îi bănuiește pe rând pe Theo, Caleb, Liam și Ethan. Theo iese primul din cursă. Deși se dovedește a nu fi nesimțitul care părea la prima vedere, sărind în apărarea lui Jessie de mai multe ori, Theo era homosexual, asumându-și cu curaj orientarea sexuală.
Caleb, Liam și Ethan erau prieteni între ei și făceau parte dintr-o trupă de rock populară în liceu, Oville.

Pe lângă toate aceste frământări, Jessie se mai confruntă cu o nouă criză și în viața personală, auzind fără să vrea o ceartă între tatăl ei și mama ei vitregă. Cei doi, deși păreau cu adevărat îndrăgostiți unul de celălalt, făceau parte din lumi extrem de diferite, acest lucru conducând la o ciocnire virulentă de principii, în urma căreia Bill a plecat afară să se liniștească, iar Karen a strigat în urma lui să nu se mai întoarcă.
Jessie a constatat pe propria ei piele că niciodată nu poți spune că ai căzut prea jos, mereu existând ceva mai rău care se putea întâmpla. Jessie se gândea că abia acum situația devenise disperată, întrucât tatăl ei renunțase la locuința lor și la postul lui din Chicago, nemaiavând unde să se întoarcă și unde să se îndrepte, viitorul fiind complet incert.
Din fericire, Jessie va constata că în lumea adulților lucrurile nu sunt numai în alb și negru, iar ”niciodată” sau ”pentru totdeauna” înseamnă, de fapt, doar momentul prezent.
Un șir întreg de coincidențe o fac pe Jessie să fie convinsă că a descoperit cine era, de fapt, CN. Din păcate, acesta nu reacționează deloc în lumea reală conform așteptărilor lui Jessie, care, bulversată, îi reproșează acest lucru lui CN în următorul mail. A fost momentul în care acesta a realizat că împinsese lucrurile prea departe. Ascunzându-și prea mult timp identitatea întrucât se temea că Jessie va fi dezamăgită de el cel din viața reală, căzuse în propria capcană, Jessie bănuind pe altcineva, care se părea că gafase grav.
Asumându-și orice risc, CN îi propune o întâlnire adevărată, față în față.
Autoarea menține suspansul până la final, la locul întâlnirii făcându-și apariția pe rând Caleb, Liam și Ethan, năucind-o pe Jessie.
Din fericire, deznodământul a fost chiar cel pe care ea și-l dorea cu ardoare în secret…
”Însă uneori un sărut nu e un sărut nu e un sărut. Uneori un sărut este o poezie.”
Cartea, caldă, emoționantă, romantică, tristă pe alocuri și amuzantă în altele, îți oferă o lectură plăcută și deconectantă, ridicând însă și câteva teme serioase de gândire.

Mulțumim Editura Storia Books pentru cartea Spune-mi trei lucruri despre tine de Julie Buxbaum oferită pentru recenzie

Cărțile autoarei Julie Buxbaum pot fi cumpărate pe elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, librarie.net, cartepedia.ro

Recenzii Editura Storia Books

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *