Delicatese Literare
Recenzii

Stare de teroare de Hillary Rodham Clinton, Louise Penny, Editura Crime Scene Press – recenzie

Stare de teroare

(State of Terror – 2021)

Hillary Rodham Clinton, Louise Penny

Editura Crime Scene Press

An apariție: 2021

Nr. pagini: 512

Traducător: George Arion Jr.

Nr. 1 în topul New York Times Fiction hardcover

Nr. 1 în topul New York Times Fiction Print and Ebook

Nr. 1 în Amazon Charts în prima săptămână după lansare

Un thriller geopolitic captivant si naucitor, scris de Louise Penny, autoare de bestsellere New York Times, si Hillary Rodham Clinton, al 67-lea Secretar de Stat al Statelor Unite.

Hillary Rodham Clinton este prima femeie din istoria Statelor Unite care a devenit candidat prezidențial din partea unui partid major. A fost al 67-lea Secretar de Stat după aproape patru decenii în care a ocupat înalte funcții publice. Este soție, mamă și bunică, precum și autoarea altor șapte cărți pe lângă cea de față.

Louise Penny a câstigat mai multe premii literare internationale și este autoare de mai multe romane bestseller aflate pe locul 1 în clasamentele New York Times, USA Today, Globe and Mail (Toronto). Cărtile cu inspectorul-sef Armand Gamache au fost traduse în treizeci si unu de limbi.

♦Numit unul dintre cele mai asteptate romane ale sezonului de publicațiile People, Associated Press, Time, Los Angeles Times, Parade, St. Louis Post, Dispatch, The Guardian, Publishers Weekly și multe altele. Drepturile au fost vândute deja în 24 de teritorii.

În Statele Unite, o nouă administrație tocmai a depus jurământul. Președintele o numește secretar de stat pe cea mai virulentă adversară a sa. Însă, după perioada tulbure de dinainte, lucrurile par să revină pe un făgaș normal…

Până când trei autobuze explodează în trei țări din Europa. Pentru secretarul de stat Ellen Adams, cheia din spatele atentatelor se află la Washington. Ellen și echipa ei intră într-un joc periculos cu fosta administrație americană, cu Iranul, Pakistanul și Rusia în încercarea de a preveni un dezastru inimaginabil pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

„Captivantă, extrem de credibilă.” (Karin Slaughter)

Stare de teroare este cartea pe care am sperat mereu s-o scrie un om de stat inspirat.” (James Patterson)

„Un thriller politic desăvârșit.” (Ann Cleeves)

„Trama e ambițioasă și apocaliptică… o cursă diplomatică de mare viteză…” (The New York Times)

„Adevărata cheie a romanului este arma secretă a acestuia: prietenia dintre femei.” (The Washington Post)

„Un thriller trepidant despre terorism, corupție și diplomație, meticulos scris și care promite amănunte pe care numai cineva din interior le poate destăinui.” (TIME)

„N-o să puteți lăsa cartea din mână… Priviți-o ca pe refugiul din această toamnă.” (CNN.com)

„Miza este inteligent construită la nivel geopolitic și ne pune în fața unei dileme morale demnă de John le Carré…” (The Guardian)

„Remarcabil… Având un ritm alert și fiind plin de amănunte din culise, romanul zugrăvește superb presiunea din interiorul lumii diplomației și al diplomației lumii.” (Daily Mail)

„Un blockbuster alert.” (The Financial Times)

„Un thriller care îmbină experiența directă a unui fost secretar de stat cu abilitățile scriitoricești ale unei maestre a suspansului.” (Tampa Bay Times)

Stare de teroare o să vă țină treji până târziu în noapte ca să încercați să țineți pasul cu secretarul Adams și echipa ei.” (GoodMorningAmerica.com)

Stare de teroare” de Hillary Rodham Clinton și Louise Penny este un thriller captivant, în care politica, suspansul, acțiunea si diplomația se combină excelent, rezultând un scenariu incitant ce are în prim plan „starea  de sănătate” a administrației americane. Altfel spus, este o radiografie a celor aleși să conducă destinele americanilor, o privire dură și precisă asupra Statelor Unite, condusă de un sistem politic grav fracturat.

Stilul incisiv, adoptat de fostul secretar de stat-Hillary Clinton și de către autoarea canadiană multi premiată-Louise Penny, face din acest roman o lectură vie, antrenantă și provocatoare.

Elementele care mi-au atras atenția în acest thriller au fost comploturile și suspansul pe care acestea îl generează, intrigile politice, jocurile de culise, schimburile de putere, alianțele, eșecurile si vulnerabilitățile indivizilor care țin in mâini destinele miliardelor de oameni. Și când, pe lângă toate acestea, autoarele au mai adaugat, ca și ingrediente, terorismul, spionajul si geoploticul, atunci cu siguranță lectura a devenit irezistibilă, pentru mine.

Nu vreau să vă spun foarte multe lucruri despre acțiune, invitându-vă sa descoperiți singuri „teatrul de război” american și culisele politicii, ci doresc doar să punctez câteva aspecte importante ale intrigii și să vă povestesc câteva lucruri despre eroii acestui thriller deosebit.

S.U.A este țara în care aproape totul emană putere și stabilitate, dar înăuntru domnește haosul, ura, viclenia si extremismul!

Ellen Adams este noul Secretar de Stat, pus în funcție de adversarul ei politic, președintele american Douglas Williams. Are un concern media internațional și multă vreme a luat în vizor subiecte sensibile ca terorismul, corupția, nepăsarea, dar și pe politicienii fostei administrații, susținând-l pe contracandidatul actualului președinte. Are doi copii, o fată căreia i-a lăsat conducerea concernului media si un băiat, jurnalist, a cărui activitate l-a pus de nenumărate ori în situații oribile, cu consecințe dramatice.

Rolul lui Ellen, ca Secretar de Stat, este să repare ceea ce stricase administrația dinainte. De acțiunile ei depind milioane de vieți, iar responsabilitatea este imensă și presiunea la care este supusă, năucitoare. Douglas Williams, Președintele SUA, nu o are la suflet pe Ellen, iar sentimentul este reciproc, pentru că ea este adversarul politic, numită de el tocmai pentru a  avea ocazia să o umilească si să-i demonstreze incompetența! Vicleanul Președinte o pune în posturi de neimaginat pe Ellen pentru a obține un cât mai mare impact negativ asupra imaginii ei si pentru a-și vedea nestingherit de planuri.

Frământările si jocurile de culise de la nivel înalt sunt puse în umbră când o bombă ascunsă într-un autobuz explodează la Londra, la o oră de vârf, luând cu ea multe  vieți nevinovate, urmată de altele la Paris  si Frankfurt, în aceleași condiții. Acesta este momentul in care Ellen, aprigă si inteligentă, intră într-un joc mortal, jonglând cu diplomație printre  interesele viclene si teroarea pe care vor s-o instaleze personaje malefice ale lumii, dependente de stări conflictuale, care se delectează producând suferință!

O nebunie de cursă mortală, în care Ellen se aventurează din cotloanele Casei Albe în Pakistan, Iran, Rusia, Germania, totul pentru a opri planurile diabolice puse la cale de scursuri care-și urmăresc propriile interese oribile.

Alături de Ellen, o veți întâlni pe Betsy Jameson, cea mai bună prietenă și femeia care-i aduce echilibru, pe Anahita Dahir, competentă, ofițer al Serviciului de Externe, generalul Whitehead – devotat si important conducător al teatrelor de luptă americane, sau Tim Beecham – perfidul director al Național Intelligence, dar și alte personaje secundare extrem de interesante, unii dintre ei având coloană vertebrală și curaj, alții dovedindu-se ticăloși fanatici, indivizi găunoși care se hrănesc precum un cancer din vlaga lumii.

Mi-a plăcut acest thriller intens, dramatismul teribil și trairile personajelor, acțiunea cursivă și starea permanentă de tensiune pe care o emană, drept pentru care vi-l recomand cu multă  plăcere!

Fragmente:

„- Doamna secretar, zise Charles Boynton, grăbindu-se ca să țină pasul cu șefa lui, care pornise ca o furtună pe Coridorul de Mahon spre biroul ei din Departamentul de Stat. Aveți opt minute să ajungeți la Capitoliu.

– E la zece minute de aici, răspunse Ellen Adams și începu să alerge. Mai trebuie și să fac duș si să mă schimb. Doar dacă nu cumva… Se opri și se întoarse spre șeful ei de cabinet.

– Dacă nu cumva pot să merg așa. Își îndepărtă brațele de corp, ca el s-o vadă mai bine. Faptul că ochii ei imploră si că glasul îi era plin de neliniște era la fel de evident precum acela că arată de parcă ar fi fost târâtă prin noroi de un tractor vechi și ruginit. Chipul lui se contorsionase într-un zâmbet care părea dureros. (…)

– Cu tot respectul, doamna secretar, arătați ca un boschetar.”

 

„Când președintele se apropie de ea, Ellen Adams crezu că o s-o ignore.

– Domnule președinte, zise. El făcu o pauză și se uită dincolo de ea, prin ea, dând din cap si zâmbind celor din stânga și din dreapta ei. Apoi întinse brațul peste ea, aproape lovind-o cu  cotul în față, ca să dea mana cu persoana din spate. Numai după aceea își întoarse încet de tot ochii ca să-i întâlnească pe ai ei. Animozitatea era atât de palpabilă încât și secretarul apărării și directorul Național Intelligence făcură un pas în spate. (…).

– Doamna secretar. Idioată incompetentă.

– Domnule președinte. Jigodie arogantă.

– Poate treceți prin Biroul Oval de dimineață, înainte de întâlnirea de cabinet.

– Cu plăcere, domnule.

Trecu mai departe, lăsând-o să se uite în urma lui cu o privire caldă, ca un membru loial al cabinetului.”

 

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *