Delicatese Literare
Recenzii

Strada iubirii – seria Friday Harbor de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Strada iubirii

(Rainshadow Road – 2012)

Lisa Kleypas

Editura Miron

Traducere: Andreea Radu

Nr. pagini: 367

An apariție: 2015

  1. Parfumul dragostei (Christmas Eve at Friday Harbor – 2010) – recenzie
  2. Strada iubirii (Rainshadow Road – 2012)
  3. Dincolo de iubire (Dream Lake – 2012) – recenzie
  4. Golful dragostei (Crystal Cove – 2013) – recenzie

Seria Friday Harbor de Lisa Kleypas este o serie foarte caldă și emoționantă, care ne oferă patru povești magice de iubire, toate condimentate cu umor și un strop de paranormal. Acțiunea se petrece pe insula Friday Harbor, un loc prietenos și deosebit de pitoresc.

Strada iubirii este o carte caldă, sensibilă și foarte romantică, despre pierderi, speranță, noi începuturi și suflete pereche ce reușesc să se găsească în cele mai neobișnuite circumstanțe.

Frații Nolan nu avuseseră parte de prea multă iubire sau căldură în copilărie și adolescență, părinții lor fiind mult prea preocupați să se certe între ei pentru a le mai purta de grijă celor patru copii ai lor. Mark era cel mai mare dintre frați, fiind urmat de Sam, cu doi ani mai mic decât el, Victoria și Alex. Cruzimea și nepăsarea părinților le produseseră traume sufletești tuturor celor patru copii, pe care aceștia le gestionaseră mai bine sau mai puțin bine. Puternic afectați de mediul familial în care trăiseră, Mark și Sam nu se grăbiseră să-și întemeieze vreo familie, deși ajunseseră în preajma vârstei de treizeci de ani. Alex era singurul care se însurase cu Darcy, o femeie frumoasă dar foarte egoistă, certurile dintre ei fiind la ordinea zilei, în cele din urmă ajungând la divorț.

Crescând nesupravegheați, cei trei frați cutreieraseră toate porțiunile de pe insulă, pe care o cunoșteau ca în palmă și de care rămăseseră legați sufletește.

În prima carte din serie, Parfumul dragostei, am aflat povestea fratelui cel mare, Mark, care și-a găsit o binemeritată fericire alături de Maggie, care a devenit mămica adoptivă a lui Holly, nepoata lui Mark, pe care acesta o înfiase, exact de Crăciun, fiind dovada că puțină magie poate readuce lumina și bucuria în viața cuiva care încetase de mult timp să mai spere la miracole!

În Strada iubirii, cea de-a doua carte din serie, vom afla povestea celui de-al doilea frate Nolan, Sam, care-și va găsi și el echilibrul și fericirea alături de Lucy, făcându-te să crezi în magia iubirii care poate vindeca toate rănile sufletești, readucând căldura, lumina şi speranţa în viața a două persoane al căror suflet era plin de amărăciune din cauza traumelor din trecut.

O vom reîntâlni în carte pe micuța și adorabila Holly, alături de părinții ei adoptivi, Mark și Maggie, convingându-ne pe deplin de tăria sentimentelor lor.

Mi-a plăcut mult modul în care cei trei frați se sprijină și se sfătuiesc unul pe altul, se simte că între ei este o afecțiune puternică, sinceră și necondiționată, fiecare fiind dispus la orice sacrificiu pentru a-i ajuta pe ceilalți, în ciuda tachinărilor lipsite de răutate dintre ei.

Paranormalul este și el din nou prezent în carte, atât Sam cât și Lucy descoperind cu surprindere, încă din copilărie, că aveau abilități magice, pe care încercau însă să le ascundă față de cei din jur. Lucy făcea minuni cu sticla, iar Sam reușea să aducă plantele la viață cu o singură atingere a mâinii.

”- Nu! răspunse Holly fericită. A făcut-o Lucy!
– Ce a făcut Lucy? întrebă Sam, văzând cum femeia pălește.
– A făcut pasărea, din paharul de suc! exclamă Holly. Era în mâna ei și s-a transformat în colibri. Nu-i așa, Lucy?
– Eu…
Agitată, Lucy își căuta cuvintele, deschizând și închizând gura.
– Nu sunt sigură de ce s-a întâmplat, reuși să spună până la urmă.
– A zburat o pasăre din mâna ta, o ajută Holly. Și a dispărut paharul de suc.”

”Sam voia să-i explice mai bine și, chiar dacă nu-i venea să creadă că face asta, întinse mâna spre terariul de pe măsuța de cafea. Orhideele mici, temperamentale cum sunt ele, începuseră să se ofilească. El își trecu palma peste vas, iar florile și ferigile se ridicară spre atingerea lui, cu petalele redevenind de un alb curat și cu frunzele revigorându-se.
Tăcută și surprinsă, Lucy se uită de la terariu la Sam. El văzu uimirea din privirea ei, lacrimile necurse și roșeața care o cuprinsese. O strânse de mână.
– De când aveam zece ani, îi răspunse la întrebarea nerostită.
Se simțea expus și inima îi bătea incomod de tare. Împărtășise ceva mult prea personal, prea al lui, iar acum regreta, speriat. Se temea că va face și va spune mai mult despre darul său, din dorința de a se apropia de Lucy.
– Eu aveam șapte ani, șopti ea zâmbind pierdut. Am transformat niște sticlă spartă în licurici.”

Lucy Marin era artist sticlar și locuia în misteriosul și frumosul port Friday. Lucy a fost rănită și luată prin surprindere de cea mai amară dintre trădări: logodnicul ei, Kevin, a părăsit-o. Amărăciunea lui Lucy era amplificată de faptul că noua lui iubită era chiar sora ei, cea pe care părinții o favorizaseră încă de mică, răsfățând-o peste măsură și făcând-o să creadă că orice i se cuvine.

Ca să nu fie nevoit să suporte reproșurile părinților lui Lucy, Kevin l-a rugat pe prietenul lui, Sam Nolan, proprietarul unei podgorii, să o seducă pe aceasta, să o curteze și să o ajute să treacă peste momentul de furie și de durere.

Complicațiile încep atunci când Sam și Lucy încep să se îndrăgostească unul de altul. Sam acționează ca un balsam asupra sufletului rănit al lui Lucy, care începe să se întrebe dacă să aibă curajul să-și riște din nou inima.

”Experiența o învățase că, dacă iubeai, trebuia să-l accepți pe celălalt așa cum era, știind că, deși e posibil să-i influențezi gustul pentru un anume tip de cravată, nu vei putea niciodată să-l schimbi în profunzime. Și, dacă aveai noroc, era posibil să întâlnești pe cineva care să nu încerce să te schimbe nici el pe tine. Aceea, se gândi, era partea frumoasă a iubirii.”

Întrebări despre dragoste, loialitate, greșeli vechi și noi începuturi, sunt explorate toate, în timp ce Lucy învață că în viață anumite lucruri care par pierdute se pot transforma în ceva nou, minunat.

”Sprijinită de Sam, ascultându-i bătăile inimii, Lucy simți că ei doi sunt ca două stele îndepărtate, prinse una în orbita celeilalte de o forță mult mai puternică decât întâmplarea, soarta sau iubirea. Nu exista un cuvânt pentru acel sentiment, deși ar fi trebuit.

Și în timp ce ea stătea acolo, copleșită de fericire, gândindu-se la minuni fără nume, geamurile unei ferestre din apropiere căpătară un albastru luminos.

Iar dacă vreun trecător s-ar fi uitat în direcția casei lor la acea oră matinală, ar fi văzut un roi de fluturi dansând pe cer din direcția conacului victorian de la capătul străzii Rainshadow.”

Cartea Strada iubirii de Lisa Kleypas poate fi comandată pe targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *