Delicatese Literare
Recenzii

Străinul de lângă mine de Louise Voss, Editura RAO – recenzie

Străinul de lângă mine

(The Old You – 2018)

Louise Voss

Editura RAO

Traducere: Mihaela Neacșu

Nr.de pagini: 432

An apariție: 2020

Atunci când s-a măritat cu Ed, Lynn Naismith a renunțat la slujba pe care o iubea în favoarea viețîi de familie fără nicio umbră de regret.
Însă după 10 ani de fericire, Ed este diagnosticat cu demență timpurie și încep să se petreacă lucruri ciudate; mai ciudate decât pierderea cheilor sau uitarea unor cuvinte. Unele amintiri sunt uitate, însă altele, demult îngropate, ies la suprafață… iar lumea perfectă a lui Lynn începe să se prăbușească.
Însă mintea lui Ed îi joacă feste, sau a ei?Un thriller psihologic în care nimic nu este ceea ce pare.

Străinul de lângă mine” de Louise Voss, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris.ro, este un roman provocator, cu tușe psihologice și accente de thriller, în care autoarea expune cu inteligență multiplele fațete ale psihicului uman, disecă minuțios emoțiile, pune excelent în evidență tipare de comportament, sfârșitul oferind o adevărată răsturnare de situație care lămurește multe din cele ce s-au petrecut până atunci.
Două fire narative se împletesc și se răsucesc formând o țesătură de intrigi și scenarii care țin cititorul în suspans până la final, făcându-l prizonierul trăirilor și temerilor protagoniștilor poveștii.
Unul din cele două fire narative expune drama familiei Nasmith și o aduce în prim plan pe Lynn Nasmith, o femeie atrăgătoare, căsătorită de opt ani cu Ed Nasmith, fost medic, un bărbat mai în vârstă decât ea, care în prezent este diagnosticat cu Boala Pick, o maladie ereditară ce produce demență. Îngrozitoarea veste, primită de cei doi soți, o bulversează pe Lynn, deși în ultimul an au existat mici schimbări în comportamentul soțului său pe care ea le-a ignorat. Această boală nemiloasă devine astfel o adevărată provocare pentru amândoi, mai ales că, într-o perioadă relativ scurtă de la  diagnosticare, boala evoluează rapid și Ed începe să nu-și mai găsească cuvintele, uită unde lasă diverse lucruri, suferă pierderi de memorie.
Ed Nasmith este un bărbat cu un trecut apăsător, marcat de dispariția primei soții, declarată decedată după patru ani de căutări, timp în care el a fost principalul suspect, când un nenorocit de vagabond a mărturisit uciderea ei, deși corpul acesteia nu a fost găsit niciodată. A fost un tip șarmant, amuzant dar și sarcastic, care atrăgea privirile femeilor, un cuceritor. Lui Ed îi plăceau provocările, se folosea de orice ocazie sau eveniment pentru a-și  etala,  în public dar și în viață privată, abilitățile actoricești.
În momentul  în care Ed primește teribilul diagnostic, Lynn află cu stupoare că soțul ei i-a ascuns faptul că are, de o bună perioadă de timp, pierderi de memorie, făcând, fără știrea ei, o consultație medicală preliminară, luând  deja legătura cu un fost coleg de facultate pentru a fi introdus într-un studiu clinic ce testa un medicament pentru tratarea demenței.
În plus, Ed manifesta în ultimul timp o agresivitate ciudată, un comportament neadecvat și dispariția inhibițiilor, lucruri care o bulversează și terorizează pe Lynn, îi induc o stare continuă de încordare fizică și psihică și teama că, la un moment dat, soțul ei ar păți ceva sau ar face lucruri care ar răni oamenii.
Starea de stres  în care trăiește Lynn este accentuată de evenimente pe care încă nu știe cum să le interpreteze și care o pun pe gânduri: vede străini care se furișează noaptea pe lângă casă, aude zgomote ciudate în locuință, simte  că soțului îi face plăcere  când  se manifestă agresiv față de ea și o brutalizează, manifestări care par să nu aibă legătură cu boala lui.
Simțurile adormite de polițistă se trezesc la viață, instinctul îi spune că dincolo de simptomele specifice demenței, Ed ascunde lucruri oribile pe care inima ei, plină de iubire pentru el, nu este încă pregătită să le accepte deși rațiunea își urmează propria cale, prezentându-i  argumente convingătoare că ceva oribil se întâmplă.
Al doilea fir narativ expune povestea de viață a lui Lynn și modul în care propriul trecut și prezentul se întrepătrund. Aceasta a lucrat până în urmă cu zece ani în poliție, sub conducerea unui șef de care s-a îndrăgostit. Șarmant și „foarte căsătorit”, iubitul ei secret nu îi acorda deloc atenția pe care aceasta și-o dorea, așa încât, sătulă și nemulțumită de statutul de amantă și de viața ei, atât profesională cât și personală, Lynn pune punct relației și se implică într-un caz dificil, ca agent sub acoperire. Ținta este un bărbat bănuit că și-ar fi ucis soția, un tip viclean, alunecos, arogant, care nu are alibi pentru noaptea dispariției soției sale. Astfel, Lynn începe o viață nouă, capătă o nouă identitate, își asumă riscuri, lasă trecutul în urmă și se aruncă în necunoscut.
Însă, destinul are alte planuri pentru ea, pregătindu-i nenumărate capcane și încercări prin care viața actuală se ciocnește cu trecutul ei de polițistă, amintirile adânc îngropate și ignorate ies la suprafață invadându-i existența și tot ceea ce a construit o viață întreagă riscă să  se  năruie  într-o clipă.
Oare Lynn vede monștri acolo unde de fapt nu este nimic? Tot ceea ce se întâmplă și tot ceea ce simte este o plăsmuire a imaginației sau cineva cu adevărat diabolic se joacă cu ea? Este ea doar un pion sacrificat într-o schemă complexă în care a fost prinsă fără voie ?
Vă las vouă plăcerea să aflați răspunsurile acestor întrebări citind acest thriller psihologic electrizant pe care îl recomand  tuturor iubitorilor genului și nu numai.
Fragment:
„Boala lui Ed a fost diagnosticată oficial în aceeași după-amiază în care m-am prezentat la interviul pentru un post la Universitatea Hampton. Un sfârșit probabil și un potențial nou început, ambele în aceeași zi. Mă grăbisem să ajung acasă și să-l iau cu mașina (…) și acum iată-ne la Clinica de Memorie a centrului comunitar de sănătate mintală, împreună cu medicul specialist (…); toți trei eram înghesuiți într-o camera atât de mică încât aproape ni se atingeau genunchii.
– Spuneți pe litere de la coadă la cap cuvântul „lume”, i-a cerut domnul Deshmukh, fixându-l cu privirea pe Ed de parcă acesta ar fi fost sub lumina reflectoarelor de la „Vrei să fii miliardar”, nu în biroul acesta mic, fără ferestre, din Mountain Way.
– E, a început Ed încrezător. A urmat o pauză lungă. I-am făcut un semn discret, „M”.
Acesta era omul care completa în fiecare dimineață, repede și perfect, rebusul și jocul de Sudoju din The Guardian (…). Era imposibil să sufere de demență. Era inimaginabil. Nu avea nici șaizeci de ani! Mi s-a strâns inima amintindu-mi toate incertitudinile pe care le alungasem din minte atunci când hotarâsem să ma căsătoresc cu un bărbat mai în vârstă. Atunci, diferența de paisprezece ani nu îmi păruse atât de imposibil de depășit.”

Cartea „Străinul de lângă mine” de Louise Voss poate fi comandată pe Libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *