Delicatese Literare
Recenzii

Străinul de Stephen King, Editura Nemira, Colecția Armada – recenzie

Străinul

(The Outsider – 2018)

Stephen King

Editura Nemira

Colecția Armada

An apariție: 2019

Nr. pagini: 704

Traducător: Ruxandra Toma

BESTSELLER NEW YORK TIMES

FINALIST LOCUS 2019

Stephen King s-a născut în Portland, Mâine, în 1947. Când avea doi ani, tatăl său și-a abandonat familia, astfel că Stephen a avut o copilărie grea, marcată de repetate mutări dintr-un oraș în altul. Stephen King  a îndrăgit matineele anilor ’50, unde se proiectau în special filme de groază și SF.
În 1960, Stephen King l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, care a avut o influență decisivă asupra carierei sale. Acesta a fost momentul în care marele autor a început să scrie povești la o mașînă de scris căreia îi lipsea tasta „N”, pe care o vom întâlni mai târziu în Misery. În 1973 declicul s-a produs: concernul editorial Doubleday a acceptat spre publicare Carrie, iar New American Library a cumpărat drepturile ediției de buzunar cu suma record de 400 000 de dolari. Din acest moment Stephen King își va consacră viața exclusiv creației literare și, într-o mai mică măsură, producției cinematografice. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate. De asemenea, Stephen King acordă permisiunea studenților la regie să adapteze povestirile sale pentru suma simbolică de un dolar.
Stephen King a doborât toate recordurile de vânzare și a primit numeroase premii, printre care și prestigioasa Medalie pentru Contribuții Deosebite în Domeniul Literaturii Americane oferită de Național Book Foundation.
O crimă oribilă. O investigație încâlcită.
Cadavrul unui băiețel de 11 ani e găsit într-un parc. Martorii oculari și probele îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul crimei pe unul dintre cei mai îndrăgiți cetățeni ai orașului Flint. Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț și tată a două fete. Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, iar cazul pare rezolvat.
Însă apar detalii noi, care cresc suspansul și tensiunea în întreaga comunitate. Terry Maitland pare un tip drăguț, dar dacă asta e numai o mască? Răspunsurile vor șoca cititorii, oricât de obișnuiți ar fi deja cu poveștile tulburătoare imaginate de maestrul Stephen King.
„Vânătoarea unui criminal ia întorsături neașteptate. King folosește impecabil cunoștințe de criminalistică pentru a spune o poveste verosimilă, dar în care ororile sunt și mai accentuate.“ –Publishers Weekly
„Sunt multe umbre de supranatural în romanul lui King, dar cele mai tulburătoare, cele care te vor împiedica să lași cartea din mână sunt dovezile că natura umană este monstruoasă.“ – USA Today

Vă invit să pășiți în universul imaginat de Stephen King din romanul „Străinul”, un univers plin de suspans, mister și stranietate care îți taie răsuflarea și care te ține captiv de la prima până la ultima pagină!
Este prima mea întâlnire cu opera renumitului autor dar pot spune cu certitudine că mi-a cucerit mintea și inima cu acest thriller cu tentă supranaturală, inteligent și provocator, alert și captivant, un roman de excepție!
„Străinul” este o carte completă având tot ceea ce îi trebuie să ocupe un loc privilegiat în biblioteca oricărui iubitor de mistery-crime: prezentare grafică impecabilă, un stil de scriere matur, o intensitate a intrigii ce crește gradual, personaje complexe, puternice, extrem de bine evidențiate, mai simplu spus un roman de mare clasă care strălucește și pe care îl recomand tuturor iubitorilor de lectură de calitate!
Detectivul Ralph Anderson din Flint City este un  protagonist cu „picioarele pe pământ”, realist, ale cărui acțiuni sunt puse doar în slujba binelui și respectarea literei legii. Mi-a plăcut mult, ba  mi-a plăcut chiar și în momentele în care este ros de vinovăție și regrete, când se străduiește să înțeleagă și mai ales să accepte misterul ce învăluie un caz extrem de ciudat pe care-l anchetează. O crimă oribilă, un copil de unsprezece ani, Frank Peterson, este găsit cu gâtul sfârtecat și sodomizat cu o cracă de copac într-un parc.
Împreună cu tânărul procuror Samuels, detectivul anchetează acest caz de o violență extremă din liniștitul orășel Flint City, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea. Practic, prin interogatoriile desfășurate cu fiecare martor în parte autorul pune sub ochii cititorului frânturi de întâmplări și cadre din traseul  suspectului către care se îndreaptă toate privirile, lăsând cititorul să participe, să judece și să parcurgă pas cu pas  lanțul evenimentelor din acea zi fatidică. Și se pare că degetul acuzator al fiecărui martor se îndreaptă către Terry Maitland, o celebritate în Flint City, profesor de engleză la liceu dar și antrenorul  de baseball al copiilor din Liga Mică. Antrenorul are un trecut „curat”, o familie frumoasă, două fetițe și o soție devotată,  fiind un bărbat respectat și apreciat în comunitate.
Toți martorii susțin însă contactul verbal și /sau vizual cu „domnul antrenor” dar remarcă și anumite aspecte ale comportamentului acestuia cărora nu le-au acordat importantă la acel moment, identificându-l pe Terry drept suspectul principal în acest caz neobișnuit prin sadismul și violența lui. Totuși, primul semn de întrebare care se înșurubează în mintea  detectivului este neglijența uluitoare de care a dat dovadă criminalul odios în condițiile în care Anderson îl cunoaște pe Terry, acesta antrenându-l la baseball pe fiul detectivului. Episod de nebunie temporară, amnezie? Puțin probabil! Al doilea semn de întrebare apare în legătură cu un amănunt descris de unul din martori cu privire la un detaliu anatomic observat la antrenorul Terry, ceva ce Anderson nu remarcase  niciodată, dar ceea ce îl deranjează și îl agasează pe detectiv este că niciodată în cariera lui nu a văzut un caz de crimă mai clar ca acesta!
Greșeala lui Anderson este că se lasă „luat de val”, judecând această crimă în mod prea personal, împins de la spate permanent și de ambițiosul procuror Samuels, mediatizarea acestei anchete contribuind și ea la lupta pentru alegerile  în funcția de procuror șef!
Cu siguranță că veți întreba de ce a greșit detectivul arestându-l pe Terry, dacă acesta a fost „atât de prost” încât să lase o grămadă de urme, amprente și să fie văzut de o mulțime de martori? Anderson s-a grăbit arestându-l pentru că antrenorul Terry are și el martori la fel de credibili de care nu s-a despărțit niciun moment,  ba chiar are  și o apariție la un post TV, demonstrând fără dubii că, în ziua și la ora la care a avut loc crima, el se găsea în alt oraș!!!  Și un om nu se poate găși în același timp în două locuri, nu-i așa?!
Toate probele se bat cap în cap, nimeni nu mai înțelege nimic dar toate părțile implicate cred că acest caz este unul simplu în aparență, care se va dovedi a fi unul extrem de complicat! Dorința de publicitate și ambiția exagerată a procurorului dar și lipsa de fermitate a detectivului Anderson care are  propriile întrebări legate de ciudățenia cazului, întrebări rămase încă fără răspunsuri, conduc la un rezultat dezastruos în ziua audierii  lui Terry. Mulțimea însetată de răzbunare, adunată în față tribunalului, harababura de nedescris, îmbulzeala sălbatică a sutelor de oameni dornici să vadă „sânge”, toate acestea creează cadrul perfect pentru uciderea antrenorului sub privirile perplexe ale tuturor!
” – Unde… m-a nimerit?
– În piept,Terry (…) Și pentru că ai să mori, trebuie să mărturiseșți, da? (…) Ai acum șansa să-ți cureți conștiința.
– Numai că nu l-am ucis eu, spuse el (…)
– Nu eu l-am ucis, așa că, spune-mi Ralph… tu cum ai de gând să-ți cureți conștiința?”
Cu conștiința încărcată, frământat de îndoieli, cu întrebările fără răspunsuri care-i zbârnâie în minte, detectivul Anderson devine obsedat de acest caz și scormonește pe îndelete după răspunsul la enigmă: cum poate un om să fie fizic, cu amprente și ADN în două locuri în același timp? Și credeți-mă, nu se va opri până nu va afla!!!
„Odată eliminat imposibilul, orice rămâne după aceea și oricât de improbabil ar fi trebuie să fie adevărul”- A.Conan Doyle- Sherlock Holmes
Să fie supranaturalul răspunsul pentru  misterul ce învăluie acest caz ieșit din tipare?
„- Chiar nu  credeți  că Terry l-a omorât pe Frank Peterson?
– Nu (…) Cred că a fost altcineva. Un ”STRĂIN ” (…) Orice este posibil (…) Absolut orice. Lumea-i plină de tot felul de unghere și crăpături stranii”.
Va las vouă plăcerea să aflați misterul ce învăluie acestă poveste fascinantă, lecturând  „Străinul”, un thriller cu adevărat impresionant!
Acum, ecranizat și pe HBO, serialul The Outsider cu actorul Ben Mendelsohn!

Cărțile autorului Stephen King pot fi comandate de pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rodol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

14 Comments

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Tyna, cu mare, mare drag!❤ Sunt convinsa ca ti-ar placea maxim aceasta poveste complexa si neobisnuita !❤

 • Oli Georgescu

  Excelenta recomandare, Carmen, m-ai tentat maxim! O recenzie superba, intensa si plina de adrenalina, felicitari! Prima carte pe care am citit-o de Stephen King a fost Frumoasele adormite si m-a cucerit cu stilul sau complex, bogat de a scrie. Sunt convinsa ca si aceasta mi-ar placea!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Oli, cu mare, mare drag!❤Cu siguranta iti va place acesta carte unde misterul este mentinut la cote inalte pana la sfarsit!❤ Am retinut recomandarea si recenzia splendida pe care ai facut-o la Frumoasele adormite si pot spune ca mi-am si comandat restul cartilor lui King ! Sunt convinsa ca toate se vor ridica la inaltimea asteptarilor!❤

 • anasylvi

  Foarte interesanta aceasta recenzie, o combinatie de thriller cu mister si o doza de paranormal horror? Parca asa imi suna. Oricum, foarte buna recomandarea, felicitari!

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Ana!❤ Un cocteil din tot ce ai scris care te tine cu sufletul la gura! Ador acest gen de carti ! Iar King a stiut sa dozeze perfect totul !❤

  • Mirela Barbalata

   Nu am citit nimic de acest autor! Sincer am fugit pentru că mi se pare prea sinistru și macabru pentru gustul meu .
   Mulțumesc pentru recomandare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *