Strania poveste a doctorului Jekyll și a domnului Hyde de Robert Louis Stevenson – Ediţie bilingvă (română – engleză), Editura Național
Strania poveste a doctorului Jekyll și a domnului Hyde
(The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde – 1886)
Robert Louis Stevenson
Ediţie bilingvă (română – engleză)
Editura Național
Colecția Pagini celebre – Cărți Bilingve copii
Redactor șef: Violeta Borzea
Traducere: Claudia Stan
Redactare: Roxana Samoilescu
Tehnoredactare: Mariana Ion
Ilustrații și copertă: Elena Drăgulelei Dumitru
Format: 130 x 195
Nr. pagini: 176
Robert Louis Stevenson (n. 13 noiembrie 1850 în Edinburgh, Scoția – d. 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa) a fost poet și romancier scoțian, autor al unor jurnale de călătorie și reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză.
Este cunoscut mai ales pentru cărțile Comoara din insulă și Strania poveste a doctorului Jekyll și a domnului Hyde.
„Strania poveste a doctorului Jekyll și al domnului Hyde” (în engleză The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde), apărută în anul 1886, este o povestire despre o personalitate dublă, care a constituit subiectul a numeroase filme și a inspirat numeroase alte opere literare.
„Dacă nu-ți place Stevenson, probabil că e ceva în neregulă cu tine.“ – Jorge Luis Borges
”Stevenson își deschide ochii, și ni deschide și nouă, în fața confuziei realității, iar ceea ce ne arată este ceva ce-l preocupă în mod vital pe cititorul modern: inevitabila dualitate a existenței noastre.“ – The Atlantic
”O operă care e mai aproape de poezie decât de proza obișnuită. Din aceeași ligă cu Doamna Bovary sau Suflete moarte.” – Vladimir Nabokov
Strania poveste a doctorului Jekyll și a domnului Hyde – varianta prescurtată în ediție bilingvă engleză-română, apărută în colecția Cărți bilingve pentru copii a Editurii Național, este un excelent mijloc de familiarizare a copiilor cu această celebră și genială operă clasică, având în același timp prilejul de a-și perfecționa limba engleză.
Doresc să menționez și coperta deosebit de inspirată, traducerea foarte bună, redactarea, grafica de înaltă calitate și desenele foarte sugestive.
Cartea, scrisă în scris gotic, ne oferă o fascinantă exploarare a cotloanelor minții umane, la fel de tulburătoare și bulversantă pe cât era și acum mai bine de un secol.
Intriga cărții pornește de la suspiciunile unui avocat din Londra, Gabriel John Utterson, provocate de mai multe evenimente bizare petrecute. Utterson bănuia că vechiul lui prieten, dr. Henry Jekyll, un bărbat onest și cumsecade, era victima unui escroc, Edward Hyde, un bărbat odios și malefic, al cărui comportament reprobabil oripilase opinia publică. Utterson era îngrijorat de faptul că Dr. Jekyll îi ceruse să-i întocmească testamentul în favoarea lui Hyde, căruia i-ar fi revenit întreaga avere a lui Jekyll nu numai în cazul morții, dar și a dispariției acestuia. Ținând cont de aceste clauze, Utterson se temea că Hyde intenționa să-l omoare pe Jekyll sau să-l facă dispărut într-un fel sau altul pentru a pune mâna pe averea acestuia.
În ciuda faptului că Utterson încearcă să-l avertizeze pe dr. Jekyll, acesta îi ignoră sfaturile, păstrând o prietenie cel puțin ciudată cu Hyde, căruia îi oferă sprijin inclusiv în situații foarte controversate.
Totuși, după o crimă odioasă săvârșită de Hyde sub ochii îngroziți ai unei servitoare, dr. Jekyll pare, în sfârșit, să se dezică de Hyde, susținând că a terminat-o cu el.
Deși domnul Hyde pare să fi dispărut cu totul o perioadă, dr. Jekyll începe să se poarte tot mai ciudat. După o sinucidere stranie, misterul va fi elucidat în urma a două scrisori.
În prima dintre ele, scrisă de doctorul Lanyon, prietenul dr. Jekyll, acesta descria un eveniment tulburător petrecut sub ochii lui, care-l lăsase îngrozit și bulversat, provocându-i, de altfel, moartea în scurt timp.
„Îşi duse paharul la buze şi îl bău dintr-o înghiţitură. Urmă un străgăt; se răsuci, se clătină, se agăţă de masă şi se ţinu de ea, holbându-se cu ochii injectaţi, gâfâind cu gura deschisă; şi cum priveam într-acolo, interveni, după cum mi se părea, o schimbare… părea să se umfle… faţa i se înegri dintr-odată, iar trăsăturile păreau să se topească şi să de modifice… În clipa următoare, sărisem în picioare şi mă aruncasem la perete, cu mâinile ridicate, ca să mă apăr de acea creatură, cu mintea curpinsă de spaimă.
– O, Doamne! am urlat şi iarăşi: O, Doamne!, din nou şi din nou; căci acolo, înaintea ochilor mei – palid, zdruncinat, pe jumătate leşinat şi bâjbâind cu mâinile înaintea sa, precum un om înviat din morţi – stătea Henry Jekyll!“
Cealălaltă scrisoare, care lămurește pe deplin misterul, era însăși depoziția completă a dr. Jekyll. O poțiune cu efecte magice îi permisese acestuia o bună perioadă de timp să se dedubleze și să-și ia două înfățișări diferite, fiecare în concordanță cu partea bună sau rea din interiorul lui care punea stăpânire pe el în acel moment. În timp însă, experimentul a scăpat de sub control, iar partea malefică părea să preia conducerea tot mai mult, ajungând în final să-l domine cu totul.
Impactul acestei povestiri de-a lungul timpului a fost atât de mare încât a dat naștere unei expresii celebre „dr. Jekyll și mr. Hyde”, care se referă la natura duală care poate exista într-un om: o parte bună, dar și una foarte rea, greu de controlat, căreia nu ar trebui niciodată să-i dai prilejul să se manifeste și să se dezvolte.
Cărţile din Colecţia Pagini celebre pot fi comandate de pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Național
Recenzii și prezentări cărți pentru copii
Recenzii și prezentări cărți bilingve pentru copii
Recenzii și prezentări cărți clasice
4 Comments
Oli
Frumoasa recenzie si recomandare! Nu am citit cartea, dar am vazut una din ecranizarile care au la baza acest subiect tulburator, si chiar m-a tulburat…
Tyna
Mulțumesc!
Geo
Cartea nu am citit-o, dar mulțumesc pentru recomandare. Cu siguranta am in plan sa citesc cărțile acestei Colecții.
Tyna
Mulțumesc! Cu drag!