Delicatese Literare
Recenzii

Studiu despre magie de Maria V. Snyder, Seria Cronicile din Ixia, Editura Leda Edge- recenzie

Studiu despre magie

(Magic Study – 2006)

Maria V. Snyder

Editura Corint

Leda Edge

An apariţie: 2020
Nr. pagini: 460
Traducere: Oana Stănescu

Seria Cronicile din Ixia/ The Chronicles of Ixia Series:

  1. Studiu despre otrava – Poison Study, 2005 – recenzie 
  2. Studiu despe magie – Magic Study – 2006
  3. Fire Study – 2008
  4. Storm Glass – 2009
  5. Sea Glass – 2009
  6. Spy Glass – 2010
  7. Shadow Study – 2015
  8. Night Study – 2016
  9. Dawn Study – 2017
Maria V. Snyder (n. 1973) este o autoare australiană, creatoarea celebrelor serii fantasy CRONICILE DIN IXIA, TĂMĂDUITOAREA, precum și al seriei SF INSIDER. Deși a studiat pentru a deveni meteorolog și chiar a practicat, o vreme, această meserie, Maria V. Snyder și-a dedicat, în prezent, existența scrisului și milioanelor sale de fani.
TREBUIE SĂ ÎȘI ÎNFRUNTE TRECUTUL. TREBUIE SĂ ÎȘI STĂPÂNEASCĂ VIITORUL
 Yelena s-a reîntors în patria sa natală, în Sitia. Numai că reuniunea cu membrii neamului Zaltana nu este chiar așa cum s-ar fi așteptat: deși părinții pe care nu și-i amintește o primesc cu brațele deschise, fratele mai mare o acuză că ar spiona pentru comandantul suprem al Ixiei. Tânăra își începe instruirea în arta practicării magiei, doar pentru a se trezi, în curând, prinsă în vâltoarea unui complot pentru cucerirea Ixiei de către un tânăr care pretinde c-ar fi cel din urmă prinț rămas în viață al fostei familii domnitoare. Cu un frate care îi vrea moartea, o profesoară care nu se dă în lături să o împingă dincolo de limite și magicieni care îi invidiază puterile, Yelena descoperă cât de important e să ai prieteni vechi dispuși să te ajute să le faci față noilor dușmani.
„Încântător și plin de viață, romanul Mariei V. Snyder este o combinație de fantezie și poveste de dragoste, care îi va cuceri pe cititori.”  – Publishers Weekly

Un volum doi la înălțime! După ce am fost încântată de povestea din primul volum, Studiu despre otravă, așteptam cu nerăbdare să aflu ce se întâmplă în continuare, iar așteptarea mi-a fost răsplătită din plin, cu atât mai mult cu cât de prea multe ori volumul al doilea al unei serii m-a dezamăgit. Din fericire, nu e cazul aici.
Încă din prima pagină a volumului de față – Studiu despre magie de Maria V. Snyder – am fost captivată, prinsă în mrejele incredibilelor întâmplări descrise cu emoție la persoana întâi de personajul principal al cărții, Yelena Zaltana, căreia i-am admirat pe parcursul acțiunii tenacitatea, voinţa, curajul şi spiritul ei de sacrificiu, dublate de o fire optimistă.
Ritmul cărții e foarte alert, iar fiecare rând e îmbibat de suspans, mister, pericol.
Galeria de personaje e extraordinară, atât cele pozitive cât şi cele negative fiind foarte credibile şi bine individualizate. Toate personajele – atât cele pe care le știm deja, cât și cele pe care le descoperim în acest volum – sunt la fel de bine construite și interesante, fascinante chiar. 
Acțiunea se petrece de această dată în Sitia, țară natală a Yelenei, care fusese răpită pe când era copil și dusă în Ixia, iar prin ce a trecut în anii petrecuți acolo ca prizonieră supusă la chinuri de neimaginat, fiind apoi la un pas de eșafod și ajungând în schimb degustătoarea comandantului Ambrose, despre toate acestea știm din primul volum, care e musai să fie citit înainte de cel de față, volumele seriei nefiind de sine-stătătoare, povestea „curgând” dintr-unul în altul.
… Mogkan și fiul generalului Brazell, Reyad, mă răpiseră, împreună cu alți vreo treizeci de copii din Sitia. Furaseră, în medie, doi copii pe an, și duseseră fetițele și băieții în nord, la „orfelinatul” lui Brazell, pe teritoriul Ixiei, pentru a‑i folosi în planurile lor diabolice.
Toți copiii aveau potențialul de a deveni magicieni pentru că se născuseră în familii de magicieni puternici. Irys îmi explicase că puterile magice erau un dar și că în fiecare clan se nășteau doar câțiva magicieni. „Bineînțeles, cu cât sunt mai mulți magicieni într‑o familie”, îmi spusese Irys, „cu atât crește șansa de a fi mai mulți în generația următoare.”
Știm de asemenea din primul volum despre neașteptata și surprinzătoarea poveste de iubire dintre Yelena și Valek, șeful spionilor din Ixia. Lăsând toate acestea în urmă, Yelena e nevoită să plece în Sitia spre a învăța să-și controleze puternica magie cu care era înzestrată, sub supravegherea lui Irys, mentorul ei, unul din cei patru magicieni din consiliul Sitiei (care inițial încercase s-o ucidă, de două ori chiar!) dar și fiindcă exista un ordin de condamnare la moarte pe numele ei. Nu vă dau detalii, cititorii care au citit primul volum le știu deja, iar ceilalți urmează să le descopere.
În prima parte a cărții suntem martorii reîntâlnirii Yelenei cu familia ei din clanul Zaltana, un clan care trăia… în copaci! Mama și tatăl ei au primit-o cu brațele deschise, însă fratele ei, Leif, care era la rândul lui înzestrat cu puteri magice, a reacționat foarte urât la revenirea ei, iar ceva mai târziu în poveste, vom vedea și de ce…
Yelena fusese răpită pe când era copil în vârstă de doar 6 ani, iar acum era o tânăra de 20 de ani. Și, în plus, nu-și amintea nimic și de nimeni din copilăria ei, căci îi fuseseră șterse amintirile.
După o perioadă foarte scurtă petrecută în mijlocul clanului ei (fac o paranteză să remarc cât m-a amuzat numele liderului clanului – Bavol Cacao!), va porni spre Citadelă, acolo unde trebuia să-și exerseze magia, însoțită de Leif. Drumul, prin junglă, nu e lipsit de primejdii, Yelena fiind victima unei ambuscade puse la cale de pretendentul la tronul Ixiei – Cahil – și acoliții săi, fiind considerată un spion al comandantului Ambrose. Tânărul Cahil se pretindea a fi nepotului fostului rege care fusese asasinat împreună cu întreaga familie regală a Ixiei când comandantul Ambrose preluase puterea. Nu insist asupra relațiilor și rivalităților politice dintre cele două țări, vă spun doar că situația era destul de sensibilă și încordată.
Ajunsă la citadelă – descrisă ca o cetate din deșert, numai nisip, piatră și căldură infernală, fiind aproape pustie pe perioada verii -, Yelena va fi adusă în fața primului magician, care va încerca să-i citească mintea, proces foarte chinuitor, căruia Yelena i se va opune din răsputeri, făcându-și astfel un inamic din acesta. Yelena, de altfel, va fi privită cu neîncredere și destul de multă rea voință și de către studenții din citadelă, și chiar și de ceilalți maeștrii. Singura pe care se putea baza era Irys. Și își face niște mici prieteni din copiii cerșetori din cetate.
Și, să începem așadar studiile de magie! Foarte interesante aceste lecții, care puneau accent pe mânuirea magiei ca pe un fir de putere vizibil cu ochii minții. Puterile Yelenei și abilitățile acesteia ce ies rapid la iveală îi fac pe maeștrii magicieni să creadă că este o găsitoare de suflete, un talent rar și periculos, privit cu multă suspiciune, având în vedere că un asemenea magician putea… trezi morții!!
O latură a acțiunii care mi-a plăcut foarte mult a fost interacțiunea Yelenei cu caii – prima dată cu Topaz, armăsarul lui Cahil, și apoi cu Kiki, frumoasa iapă pe care și-a ales-o pentru ea din grajdurile citadelei. Putea vorbi cu aceștia, iar conversațiile lor sunt adorabile. Kiki, care a numit-o pe Yelena ”Domnița de lavandă”, i-a fost cel mai de nădejde ajutor, iar Yelena o răsfăța cu mere și bomboane cu mentă!
După cină, am mers la grajduri. Odată ce am ajuns, Topaz și Kiki și-au ițit capul de după ușile boxelor lor.
”Mere?” au întrebat, plini de speranță, ambii cai.
”Am venit eu vreodată la voi fără să vă aduc mere?” am întrebat.
”Nu, Domnița de Lavandă e drăguță.”
Numai că, foarte curând, un șir de întâmplări dramatice zgâlțâie din temelii viața citadelei. Un criminal și violator în serie, puternic înzestrat cu magie, face victime, iar maeștrii magicieni, depășiți de situație, îi cer ajutorul Yelenei, deși aceasta nu își definitivase instruirea și nu își putea controla pe deplin puterile. Iar Yelena reușește aproape imposibilul, punându-și viața în pericol, dar, în loc de recunoaștere sau recunoștință, primește mai multă respingere și invidie în loc. Adevărul e că era atât de puternică magia ei, încât inspira teamă, așa că, în cele din urmă, Yelena, implicându-se trup și suflet în prinderea criminalului, întrucât miza devenise enormă – veți vedea despre ce e vorba -, e nevoită să acționeze pe cont propriu. Singurul pe care s-a putut baza și din partea căruia a avut un ajutor necondiționat a fost… Valek! Cum așa, că doar îl lăsase în Ixia?! Nu vă dau detalii, vă mai spun doar că povestea lor de iubire continuă, mai frumos ca în primul volum.
Acțiunea complexă, intriga foarte bine construită și susținută, decorurile descrise cu detalii rafinate – jungla Illiaisă, citadela, câmpiile Avibiene dominate de puternicul și periculosul clan Sanseed -, interacțiunea personajelor, construcția și evoluția acestora fac din acest volum unul cu totul remarcabil.  Avem și o hartă cu întregul teritoriu al Sitiei la începutul cărții, cu ajutorul căreia putem urmări drumul Yelenei și locurile unde ne poartă acțiunea.
Care este deznodământul acestei captivante povești și cum se vor creiona în final relațiile între diferitele personaje – sunt foarte multe personaje nou apărute în acest volum, pe care vă las plăcerea să le cunoașteți singuri -, veți descoperi citind cartea.
O carte care m-a încântat şi pe care o recomand tuturor iubitorilor genului!
Țesătorul poveștii mele ar fi râs de mama focului în acel moment. Viitorul meu părea să fie un drum lung și încâlcit.
Exact așa cum îmi plăcea.

Cartea Studiu despre magie de Maria V. Snyder poate fi comandată pe edituracorint.roelefant.ro, libris.rocarturesti.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *