Delicatese Literare
Recenzii

Studiu despre otravă de Maria V. Snyder, Seria Cronicile din Ixia, Editura Leda Edge – recenzie

Studiu despre otravă (Poison Study – 2005)

Maria V. Snyder

Editura Corint

Leda Edge

An apariţie: 2018
Nr. pagini: 446
Traducerea: Adina Ihora

Seriei Cronicile din Ixia/ The Chronicles of Ixia Series:

  1. Studiu despre otrava – Poison Study – 2005
  2. Studiu despre magie – Magic Study – 2006
  3. Fire Study – 2008
  4. Storm Glass – 2009
  5. Sea Glass – 2009
  6. Spy Glass – 2010
  7. Shadow Study – 2015
  8. Night Study – 2016
  9. Dawn Study – 2017
Maria V. Snyder (n. 1973) este o autoare australiană, creatoarea celebrelor serii fantasy CRONICILE DIN IXIA (din care Editura Corint tocmai le-a oferit cititorilor săi primul volum, Studiu despre otravă), TĂMĂDUITOAREA, precum și al seriei SF INSIDER. Deși a studiat pentru a deveni meteorolog și chiar a practicat, o vreme, această meserie, Maria V. Snyder și-a dedicat, în prezent, existența scrisului și milioanelor sale de fani.
CE ALEGI?
O MOARTE RAPIDĂ
SAU O OTRAVĂ LENTĂ?
Condamnată la moarte pentru crimă, Yelenei Zaltana i se oferă o șansă incredibilă: poate scăpa de executarea sentinței dacă acceptă să devină degustătoare. Astfel, va putea locui în palat, va avea parte de cele mai frumoase haine, dar va trebui să riște zilnic să moară în locul comandantului suprem din Ixia. Cum numai un prost ar refuza o astfel de ocazie, Yelena acceptă, doar pentru a descoperi, în curând, că pericolul otrăvirii reprezintă cea mai mică dintre problemele sale. Pentru că uneltitorii amenință să cucerească Ixia, iar Yelena a căpătat puteri magice pe care nu le poate controla deloc. Din nou, viața îi este în pericol, iar tânăra trebuie să ia niște hotărâri deloc ușoare. Numai că, de data aceasta, nu mai e deloc limpede care vor fi urmările…
Studiu despre otravă este una dintre acele cărți extrem de rare care reușește să îi facă pe cititorii săi să viseze la lumea și la personajele descrise multă vreme după ce i-au terminat de citit ultima pagină.” -Publishers Weekly
Acest prim roman al CRONICILOR DIN IXIA este de-a dreptul impresionant, căci împleteşte aventura şi suspansul pentru a țese o poveste absolut tulburătoare.” – Locus
Studiu despre otravă de Maria V. Snyder e una din cele mai captivante și  interesante cărți fantasy pe care le-am citit, o carte care ne deschide o lume fascinantă de explorat, o poveste tulburătoare cu personaje puternice, și un mix letal de ingrediente: otravă, pericol, magie, suspans și… romantism!
Cartea are la început harta ținuturilor în care suntem invitați să pășim: teritoriul IXIEI.
Cartea mi-a atras atenția de cum a apărut, prin copertă, titlu și sinopsis, iar povestea descoperită în paginile ei m-a încântat și mi-a depășit toate așteptările!
Încă din prima pagină suntem captivați, prinși în mrejele incredibilelor întâmplări descrise cu emoție la persoana întâi de personajul principal al cărții: Yelena Zaltana, o adolescentă condamnată la moarte pentru crimă. Facem cunoștință cu aceasta, în timp ce era în legată în lanțuri, în beznă, în temnița mizerabilă în care era închisă de un an de zile, chiar în ziua în care era programată execuția.
Înainte de a ajunge la eșafod, e condusă – mai bine zis îmbrâncită – într-un birou ocupat de un bărbat care, după uniforma purtată, se dovedea a fi consilier al comandantului suprem. Era Valek, mai-marele spionilor, cel mai periculos și influent om din Ixia, un luptător fără egal şi un asasin letal. Toți cei care lucrau în Ixia purtau uniforme. Sistemul uniformelor, instituit de comandantul suprem, era obligatoriu, astfel încât fiecare să știe cu cine are de-a face. Spre imensa ei surpriză, i se oferă un târg: nu va merge la eșafod dacă va accepta să fie degustător pentru comandantul suprem, și bineînțeles că acceptă. Era o slujbă pe viaţă, dar fără o speranţă de viață prea mare. Oricând o singură înghiţitură din mâncarea comandantului o putea ucide. 
De la început am empatizat cu Yelena, am admirat tenacitatea, voinţa, curajul şi spiritul ei de sacrificiu, dublate de o fire optimistă. Era dispusă să creadă în oameni, să-şi facă prieteni, în ciuda chinului prin care trecuse. Şi chinul nu era încă la timpul trecut, căci în continuare avea sabia deasupra capului, se poate spune.
Nu a căutat niciodată scuze pentru acțiunile sale, deși motivele erau valabile, perfect îndreptăţite. Fusese mai mult decât legitimă apărare la mijloc, era vorba de un gest disperat pentru a-şi salva surorile mai mici de la a trece prin ce trecuse ea din cauza monstrului care era Reyad, fiul generalului Brazell. Ea, împreună cu mai mulţi copii abandonaţi sau pierduţi fuseseră luaţi şi crescuţi de generalul Brazell, care apărea astfel, în ochii celor din jur, un filantrop. Dar motivaţia lui nu era nicicum una altruistă, iar fetele, odată ce împlineau 16 ani, erau folosite drept cobai în tot felul de experimente, de către el şi Reyad. 
Însă nu o să vă vină să credeţi ce căutau să descopere: magia! Căci, aşa cum va ieşi la iveală, copiii crescuţi de el proveneau din Sitia, ţara vecină cu Ixia, unde mulţi oameni aveau magia în sânge, pe când în Ixia aceasta era interzisă şi aspru pedepsită, şi asta din urmă cu 10 ani, de când regele fusese înlăturat de la putere, iar teritoriul Ixiei fusese împărțit în opt districte militare conduse de către un general, subordonați comandantului suprem. 
E interesant de urmărit, prin ochii Yelenei,  funcționarea interioară a sistemului politic nou creat. Trecerea de la monarhie la un sistem militar e prezentată ca o îmbunătățire. Au fost deschise noi oportunităţi, dar, în acelaşi timp, au fost puse şi restricţii. Legile create încurajau corectitudinea și pedepseau abuzurile şi neregulile de orice fel, însă sistemul era departe de a fi perfect.
Odată cu crima pe care o comisese, se simțea ca și cum sufletul ei ar fi fost pierdut, mai ales că fantoma celui ucis o bântuia. Și totuși, o parte din ea a refuzat să renunțe la luptă, deşi destinul i-a fost pecetluit odată cu crima comisă: conform legilor stricte din Ixia, uciderea în afara războiului este considerată o infracțiune pedepsită cu moartea, fără a exista nici un fel şi în nici un caz circumstanţe atenuante. O exemplificare clară a aforismului “Justiția este oarbă”. Din momentul în care Yelena a luat viața fiului generalului Brazell, soarta ei a fost pecetluită. Eu cred în a doua șansă, iar Yelena chiar o merita! M-am bucurat că Valek i-a dat lui Yelena ocazia de a trăi. În continuare, Yelena începe să fie pregătită pentru slujba de degustător de către Valek, sub îndrumarea căruia începe un intensiv Studiu despre otravă. Pregătirea ei în acest domeniu m-a dus cu gândul la pregătirea Katherinei din Trei coroane întunecate, care era sistematic otrăvită pentru a deveni o toxică. La fel se întâmplă și cu Yelena.
”- Tocmai ai primit prima lecție în arta degustării. Băutura ta a fost amestecată cu otrava numită pulbere‑de‑fluturi. A mea, nu! Singura modalitate de a descoperi pulberea‑de‑fluturi dintr‑un lichid este gargara. Gustul de portocale stricate pe care l‑ai simțit era al otrăvii.
M‑am ridicat, pentru că mi se învârtea capul.
– Este letală? l‑am întrebat.
– O doză suficient de mare te va ucide în două zile. Simptomele nu apar decât în cea de‑a doua zi, însă atunci este deja prea târziu.
– Și am primit doza letală? am repetat, ținându‑mi respirația.
– Bineînțeles. Dacă ar fi avut o concentrație mai mică, nici n‑ai fi simțit otrava!
Stomacul a prins să mi se revolte și am simțit că‑mi venea să vomit. M‑am silit să‑mi înghit amarul care mi se ridica în gât, străduindu‑mă din răsputeri să evit umilința de a vărsa pe biroul lui Valek. El și‑a luat privirea de la maldărul de hârtii și s‑a uitat în sus, cercetându‑mi chipul.
– Te‑am avertizat doar că pregătirea ta pentru slujba aceasta are să fie periculoasă. Dar, în mod sigur, nu ți‑aș da o otravă pe care corpul tău ar trebui s‑o combată câtă vreme suferi de malnutriție. Pulberea‑de‑fluturi are un antidot! m‑a asigurat, arătându‑mi o fiolă micuță cu un lichid alb în ea.
Am suspinat, lăsându‑mă să mă prăbușesc într‑un scaun. Expresia lui Valek redevenise necruțătoare, ca și cum chipul i‑ar fi fost turnat în metal, așa că mi‑am dat imediat seama că nu‑mi dăduse antidotul.
– Ca răspuns la întrebarea pe care nu ai pus‑o, deși ar fi trebuit, asta este modalitatea prin care îl împiedicăm pe degustătorul comandantului suprem să evadeze, mi‑a explicat Valek, ridicând fiola micuță și scuturând‑o.
L‑am privit cu atenție, încercând să înțeleg toate înțelesurile spuselor lui. (…)
Ai nevoie de o doză zilnică din această substanță ca să rămâi în viață. Antidotul va împiedica otrava să te omoare o vreme și ți‑l voi da, atât timp cât îți vei face apariția în fiecare dimineață în biroul meu. Dacă vei lipsi fie și numai o singură dimineață, până în următoarea vei fi moartă. ”
Ritmul cărții e foarte alert, povestea e spusă la persoana întâi de însăși Yelena, iar fiecare rând e îmbibat de suspans, mister, pericol. Căci nu doar otrava e cea care îi amenință viața, ci și ucigașii puși pe urmele ei de generalul Brazell, nemulțumit de faptul că nu fusese executată. Iar sigurul ei apărător se va dovedi , paradoxal, chiar cel care îi inspira cea mai mare teamă și nesiguranță: Valek.
Iar ea se vede pusă în poziția de a scăpa de răzbunarea lui Brazell, de a-l feri pe comandant de a fi ucis prin otrăvire, dar şi de a împiedica Ixia să cadă pradă unei conspirații care implică membri-cheie ai guvernului.
Şi nu doar atât, căci va fi supusă unei noi ameninţări, de data aceasta datorită naturii ei magice, care, nestăpânită cum trebuie, îi putea ameninţa la rândul ei viaţa. Era o putere de care nu fusese conştientă şi pe care încerca din răsputeri să o ascundă, magia fiind interzisă în Ixia şi aspru pedepsită, după cum am menţionat.
Galeria de personaje e extraordinară, atât cele pozitive cât şi cele negative fiind foarte credibile şi bine individualizate. Ţin să-i menţionez pe Ari şi Janco, cei doi luptători din garda comandantului care vor îi vor deveni prieteni Yelenei şi care vor accepta să o antreneze. De asemenea, Maren e un personaj aparte, o vrăjitoare din Sitia! După ce va încerca să o ucidă pe Yelena în timpul Festivalului Focului, îi va propune un târg acesteia, o adevărată răsturnare de situaţie. Despre ce este vorba, veţi vedea.
Nu vă dau amănunte despre derularea acţiunii – care vă asigur că o să vă ţină cu sufletul la gură, vom avea parte de jocuri de culise şi comploturi, interese ascunse şi secrete întunecate, întâmplări paranormale şi adevăruri dureroase, trădare de unde ne aşteptăm mai puţin, dar şi de loialitate şi prietenii adevărate. Şi de romantism. Asta e partea mea preferată din carte, sunt o romantică, o recunosc cu fiecare ocazie, iar formarea şi transformarea relaţiei dintre Yelena şi Valek, interacţiunea şi dialogurile dintre ei, ca şi neaşteptata atracţie reciprocă, care înfloreşte treptat, fiind mai mult sugerată de autoare, m-au încântat. Mi-a plăcut că Valek a salvat-o de multe ori pe Yelena şi că i-a acordat încredere, văzând în ea mai mult decât o criminală cu sânge rece. Mi-a plăcut foarte mult acest personaj de care am fost intrigată încă de la început, iar după ce am terminat cartea, am citit capitolul oferit bonus pe blogul editurii, respectiv primul capitol al cărţii din perspectiva lui Valek, şi mi-a plăcut ce am citit!
Finalul închide foarte frumos acţiunea acestui prim volum, deschizând în acelaşi timp calea spre volumul următor, unde acţiunea se va muta în Sitia, din câte bănuiesc. Abia aştept să văd ce se va întâmpla în continuare cu Yelena, dacă îşi va regăsi familia şi dacă va ajunge să-şi stăpânească magia, care se ivea în momentele în care viaţa îi era ameninţată şi avea cea mai mare nevoie de ea, dar nu o putea controla în nici un fel. Şi, bineînţeles, mă aştept şi sper să văd cum va evolua povestea de iubire dintre Yelena şi Valek.
O carte care m-a încântat şi pe care o recomand tuturor iubitorilor genului!
”În premieră absolută, le oferim cititorilor noștri câteva pagini… cadou: primul capitol al cărții, repovestit din perspectiva lui Valek, mai-marele spionilor din Teritoriul Ixia. Autoarea a ales să le ofere acest dar tuturor cititorilor cărții sale, sfătuindu-i să îl citească însă abia după ce vor fi terminat STUDIUL DESPRE OTRAVĂ, cartea întâi a seriei CRONICILE DIN IXIA” (Sursa: edituracorint.ro)

Cartea Studiu despre otravă de Maria V. Snyder poate fi comandată pe edituracorint.roelefant.ro, libris.rocarturesti.ro, cartepedia.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *