Delicatese Literare
Prezentari carti

Sub dom, de Stephen King, Editura Nemira, Colecția Armada 

Sub dom – Vol. 1 și 2

(Under the Dome – 2009)

Stephen King

Editura Nemira

Colecția Armada

Ediția 2022

Nr. pagini vol. 1 + vol. 2: 592 + 576

Traducerea: Ona Frantz

 

Stephen King este în prezent unul dintre cei mai prolifici, mai populari şi mai adulaţi scriitori din întreaga lume, iar cărţile sale, de fiecare dată îndelung aşteptate şi puternic mediatizate, sunt traduse pe întreg mapamondul, multe beneficiind de ecranizări sau adaptări pentru serii de benzi desenate. Este autorul-fenomen a peste 60 de cărți, devenite bestsellere internaționale. Printre cele mai recente titluri ale sale se numără If It Bleeds, The Institute (Institutul, Nemira, 2020), ElevationThe Outsider (Străinul, Nemira, 2019), Sleeping Beauties, scrisă împreună cu fiul său, Owen King (Frumoasele adormite, Nemira, 2018), și seria Bill Hodges: End of Watch (Mort la datorieNemira, 2018), Finders Keepers (Ce-am găsit al meu să fie, Nemira, 2017) și Mr. Mercedes (Nemira, 2015) – recompensat cu Edgar Award for Best Novel. Romanul său 11/22/63  (J.F.K. 22.11.63, Nemira, 2020) a fost inclus în top 10 cele mai importante cărți ale anului 2011 de publicația New York Times Book Review și a câștigat Los Angeles Times Book Prize la categoria Mystery/Thriller. Cărțile sale cult – seria The Dark Tower (Turnul întunecat, Nemira, 2019), It (Nemira, 2018), Pet Sematary (Cimitirul animalelor, Nemira, 2019) și Doctor Sleep (Nemira, 2019) – au stat la baza unor ecranizări celebre, iar It este astăzi filmul horror cu cel mai mare succes de casă din toate timpurile. Stephen King a primit PEN America Literary Service Award (2018), National Medal of Arts (2014) și National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters (2003). Trăiește în Bangor, Maine, împreună cu soția lui, scriitoarea Tabitha King.

Sub Dom/ Under the Dome este un roman științifico-fantastic de Stephen King, publicat prima oară în noiembrie 2009. Parțial, este o rescriere a unor încercări de romane ale lui King de la sfârșitul anilor 1970 începutul anilor 1980 sub titlurile The Cannibals și Under the Dome. Așa cum King a afirmat pe site-ul său oficial, cele două lucrări neterminate „erau două încercări foarte diferite de a aborda aceiași idee, și anume despre modul cum oamenii se comportă atunci când sunt separați de societatea de care aparțin. Astfel, în memoria mea The Cannibals, ca și Needful Things, era un fel de comedie socială. Noul Under the Dome se joacă direct cu moartea.”

Într-o zi ca oricare alta, orășelul Chester’s Mill din Maine se trezește rupt de lume, despărțit de aceasta de o barieră invizibilă și de neînvins. Nimeni nu știe ce este, de unde vine și când se va disipa. Domul invizibil se dovedește fatal pentru ființele umane. O misterioasă cupolă transparentă, imposibil de penetrat.

Dale Barbara e veteran de război și, mai nou, bucătar. El face echipă cu proprietara ziarului local, cu o asistentă medicală și cu trei copii curajoși. Adversarul lor este un politician fără scrupule, James „Big Jim“ Rennie, care nu s-ar da în lături de la nimic pentru a obține puterea asupra locuitorilor izolați.

Dar marele dușman al tuturor se dovedește a fi Domul… Iar zilele tuturor par a fi numărate.

Povestea incredibilă și din ce în ce mai înfricoșătoare se apropie de finalul care va avea de toate: lupte pentru putere, droguri, împușcături, omoruri și explozii…

Iar adevărul despre cei care au ridicat Domul nevăzut transformându-i pe toți locuitorii orășelului Chesterʼs Mill în eroii fără voie ai unor întâmplări urmărite cu sufletul la gură de întreaga țară se va dovedi mai îngrozitor decât orice. Și plin de cinism…

Personaje:

  • Dale „Barbie” Barbara – fost locotenent de armată, inițial numit căpitan de colonelul Cox, a devenit un vagabond după ce a părăsit Armata.
  • Julia Shumway – o femeie cinică, spirituală, care deține și scrie la Democrat (în ciuda faptului că o republicană), ziarul local al orașului.
  • James „Big Jim” Rennie – proprietar al unui magazin de vânzări auto second-hand, avid după putere, liderul de facto al orașului.
  • Rennie Junior – este bătăușul orașului și fiul lui Big Jim.
  • Eric „Rusty” Everett – un asistent medical bun la suflet de la Spitalul Cathy Russell.
  • Joseph „Scarecrow Joe” McClatchey – un elev de treisprezece ani, este un skateboarder dedicat, împreună cu cei doi prieteni ai săi, Norrie Calvert și Benny Drake.

„Povestea din Sub Dom se construiește încet, dar, în cele din urmă, se dovedește înspăimântătoare și explozivă ca o apocalipsă într-un glob de sticlă.“ – The Guardian

„Atenție! Creează dependență!“ – USA Today

„Exploziv de la început până la sfârșit…“ – The New York Times

 „O să vă pară tare rău că s-a terminat.“ – Daily Express

Titlul este disponibil cu precomandă. Livrarea se va face începând cu 14 februarie 2022.

Serialul Under the Dome (2013) are la bază cartea, dar există și multe diferențe.

Dacă apariția misterioasă a domului nu era de ajuns, în orășel se mai află un asasin, prizonier în Chester’s Mill după ce îl ucide pe doctorul din mica localitate, un politician cu interese ascunse hotărât să folosească noua situație pentru a controla orășelul, pe fiul psihopat al acestuia, o jurnalistă gata de orice pentru a explica apariția cupolei, o avocată din Los Angeles prinsă și ea în Chester’s Hill cu partenera ei și fiica acesteia, și multe alte persoane cu interese divergente. (cinemagia)

Listă cărți Stephen King

Cărțile autorului Stephen King pot fi comandate de pe nemira.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, nemira.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți horror

Recenzii și prezentări cărți Stephen King

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *