Delicatese Literare
Recenzii

Suflete în furtună de Mia Sheridan, Editura Litera, Colecția Moon Light – recenzie

Suflete în furtună

(Dane’s Storm – 2018)

Mia Sheridan

Editura Litera

Colecția Moon Light

Data apariției: sept. 2021

Nr. pagini: 288

Traducerea: Teodora Maftei

MIA SHERIDAN este una dintre cele mai bine vândute autoare de literatură ”romance” din lume. Cărțile ei se află pe listele de bestselleruri ale multor publicații, dintre care amintim: ”New York Times”, ”USA Today” și ”Wall Street Journal”. Pasiunea ei este să țeasă povești de dragoste despre oameni care sunt destinați unii altora. Locuiește în Statele Unite ale Americii, Ohio, Cincinnati, împreună cu soțul și copiii lor.

Dane a fost pentru ea primul bărbat pe care l-a sărutat și singurul pe care l-a iubit vreodată ‒ însă căsnicia lor s-a stins înainte chiar de a începe cu adevărat, lăsând răni profunde și dureri neplânse. Acum, Audra a reușit să își croiască o viață tihnită și retrasă, ocupându-se de o florărie în care și-a pus tot sufletul și tot talentul. Situația se schimbă însă când Dane intră din nou, în mod neașteptat, în viața ei, la fel de fermecător ca întotdeauna și încă reușind să o tulbure mai mult decât a făcut-o vreodată cineva. Va reuși să se încreadă din nou în el, mai ales când de asta ar putea depinde propria… viață?

Când Dane se oferă se piloteze propriul avion pentru a o duce pe fosta soție din California în Colorado și a îndrepta o nedreptate a cărei victimă fusese chiar Audra, nu s-a gândit nici o clipă la groaznica întorsătură pe care o vor lua lucrurile și la pericolele pe care le vor avea de înfruntat împreună. Avionul lor se prăbușește însă într-o zonă muntoasă izolată înzăpezită, astfel că cei doi se văd nevoiți să se bazeze doar pe propriile forțe ‒ și unul pe altul. Oare această a doua mare încercare prin care trec Dane și Audra le va aduce sfârșitul sau le va salva sufletul ‒ și iubirea?

Suflete în furtună de Mia Sheridan, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris, este o carte deosebit de romantică, sensibilă și emoționantă, cu atât mai mult cu cât autoarea și-a pus în poveste o bucățică de suflet, inspirându-se dintr-o dureroasă experiență personală, după cum am descoperit în cuvintele de mulțumire de la sfârșitul cărții.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva celor doi eroi ai cărții, Audra și Dane, dându-ne astfel posibilitatea să le simțim emoțiile, sentimentele și trăirile. Din loc în loc, sunt intercalate și câteva capitole la persoana a treia, care ne ajută să înțelegem mai bine povestea din trecut.

Audra și Dane s-au cunoscut pe când amândoi aveau doar 18 ani și a fost dragoste la prima vedere de ambele părți. Audra a fost copleșită când Dane, fratele lui Dalila, cea mai bună prietenă a ei, s-a arătat complet fermecat de ea, înfruntându-și familia pentru a-și apăra iubirea. Dane provenea dintr-o familie de vază și foarte înstărită, pe când Audra provenea dintr-o familie modestă, fiind părăsită de mamă pe când era mică și având grijă de tatăl ei încă de atunci.

Când Audra a descoperit cu stupoare că a rămas însărcinată, Dane nu a ezitat nicio clipă în a se căsători cu ea, în ciuda faptului că Luella, bunica lui, cea care deținea frâiele afacerii familiei, l-a dezmoștenit.

Însă micul suflețel care creștea în interiorul Audrei s-a dovedit a fi prea plăpând ca să reziste, murind imediat după naștere din cauza unei afecțiuni congenitale la inimă. Ușurarea pe care a văzut-o pe fața lui Dane când a intrat la ea, imediat după naștere, a fost ca un cuțit în inimă pentru Audra. Pierderea suferită, în loc să-i apropie, i-a îndepărtat pe cei doi soți, fiecare creându-și propriul mecanism de autoapărare. În timp ce Dane s-a afundat în muncă, Audra s-a închis în ea, refuzând să mai comunice cu toată lumea și cerând, în scurt timp, divorțul, considerând că astfel îi redă lui Dane viitorul pe care i-l furase.

Șapte ani mai târziu, Audra își găsise un echilibru dedicându-și tot timpul afacerii ei cu aranjamente florale pentru nunți, utilizând în acest scop clădirea pe care Dane i-o făcuse cadou atunci când se căsătoriseră. Și, întrucât suprafața desfășurată a clădirii era foarte mare, avusese o strălucită idee de extindere, închiriind spațiul rămas disponibil altor furnizori de servicii pentru nunți, fiecare dintre aceștia contribuind la sporirea cifrei de afaceri a celorlalți.

Însă relativa pace sufletească dobândită de Audra a fost spulberată într-o clipă în momentul în care a primit o notificare de la Luella, bunica lui Dane, prin care aceasta o soma să predea spațiul, invocând un contract prenupțial pe care Audra îl semnase, la presiunea acesteia.

Disperată, în joc fiind nu doar viitorul ei, ci și al angajaților ei și al partenerilor de afaceri, Audra a decis să zboare din California până în Coloradă, pentru a-l confrunta pe Dane, neputând crede că acesta a fost de acord cu acest plan nemilos de a o lăsa fără nicio sursă de venit.

Bineînțeles că Dane nu avea habar de uneltirile bunicii sale. Revoltat la culme, a asigurat-o pe Audra că-i va face dreptate și s-a oferit să o ducă înapoi în California cu avionul lui personal.

Din păcate, un stol de păsări buclucaș a intrat direct în motorul avionului, provocând prăbușirea acestuia.

Paradoxal, aflați în mijlocul pustietății, în frig și lipsiți de alimente, cu viața atârnându-le de un singur fir de păr, Audra și Dane s-au regăsit unul pe altul, fiecare conștientizând greșelile făcute în trecut.

Audra a realizat că, înnăbușindu-și durerea, a pierdut totodată bucuria și speranța, iar Dane și-a dat seama că, necomunicând cu Audra, i-a transmis semnale false. Ușurarea pe care Audra o văzuse pe fața lui era datorită faptului că ea scăpase cu viață, nicidecum că scăpase de o povară.

Atât Audra, cât și Dane, au realizat că, de fapt, de șapte ani de zile, nu trăiseră cu adevărat, ci doar supraviețuiseră. Acum trăiau din plin bucuria de a fi din nou împreună, dar vor reuși ei oare să supravietuiască?

Vă invit să descoperiți singuri în carte deznodământul acestui roman înduioșător, pe care îl recomand cu mult drag!

 

Suflete în furtună de Mia Sheridan se poate comanda pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Mia Sheridan

Recenzii și prezentări cărți din colecția Moon Light

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *