Delicatese Literare
Recenzii

Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo de David Eagleman, Editura Humanitas – recenzie

Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo

(Sum: Forty Tales from the Afterlives – 2009)

David Eagleman

Editura Humanitas

Nr. pagini: 168

Traducere: Carmen-Georgiana Vasile

An apariție: 2013

David Eagleman (n. 1971) este, printre altele, specialist în neuroştiinţe, membru al Consiliului Forumului Economic Internaţional, cercetător în cadrul Institutului pentru Etică şi Tehnologii Inovatoare. În 2012, a fost inclus de revista italiană Style în „Lista personalităţilor geniale” („Brightest Idea Guys”). După cum se prezintă singur, în timpul zilei David Eagleman este directorul Laboratorului de Percepţie şi Acţiune din cadrul Facultăţii de medicină Baylor (Houston, Texas), unde coordonează şi Centrul de cercetare în neuroştiinţe şi legislaţie. Studiile sale privesc percepţia omului asupra timpului, capacitatea de adaptare a creierului, sinestezia şi interconexiunile dintre neuroştiinţe şi sistemul juridic.
Cărticica de faţă reuneşte diversele faţete ale acelui sum latinesc, „eu sunt“, ca ilustrare a posibilianismului (a nu se confunda cu posibilismul!, suntem avertizaţi), al cărui teoretician şi adept se declară David Eagleman: este vorba, în esenţă, despre explorarea posibilităţilor noi, ignorate până acum, şi despre atitudinea sceptică faţă de toate ideile luate de-a gata în legătură atât cu universul, cât şi cu mintea umană. Sum este o operă de „filozoficţiune“, un mic „roman experimental“, ale cărui capitole imaginează scenarii perfect credibile de trecere, de sondare a nenumăratelor ipoteze privitoare la ceea ce se întâmplă după moarte. Surprinde, într-un cuvânt, suma tuturor posibilităţilor care este necontenit viaţa. Fie ea şi de dincolo.
După ce am citit Creierul. Povestea noastră – o carte absolut fascinantă, am dorit să descopăr și alte cărți ale autorului. Sinopsisul cărții Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo mi-a stârnit curiozitatea și am dorit să o descopăr în profunzime.
Cartea m-a intrigat încă de la primele pagini și m-a provocat la propriile introspecții. Cu o imaginație bogată, o înțelegere profundă a condiției umane și gândire orientată spre viitor, apreciatul specialist în neuroștiințe David Eagleman ne oferă patruzeci de povești fictive despre lumea de dincolo, dar care reflectă o lumină puternică pe viața de aici și de acum.
Amuzantă, filozofică și bulversantă, Sum ne provoacă la o explorare îndrăzneață a vieții de dincolo – fiecare poveste fiind prezentată ca o lentilă uimitoare prin care ne putem vedea pe noi aici și acum. Într-o versiune a vieții de după viață, este posibil să descoperim că Dumnezeu este de dimensiuni microscopice și nu conștientizează existența noastră… Într-o altă versiune, te poți trezi ca personaj în visele altor persoane… Sau este posibil să descoperim că Dumnezeu este de fapt un cuplu căsătorit… Sau suntem forțați să ne trăim viața de dincolo în conexiune cu alte versiuni enervante a ceea ce am fi putut fi…
Este de remarcat faptul interesant că cele 40 de povești se exclud reciproc – dacă una este adevărată atunci celelalte nu pot fi. De asemenea, poveștile nu sunt de fapt despre viața de apoi, ci mai degrabă niște imagini neobișnuite despre viața de aici și de acum.
Cartea îți oferă o lectură stimulantă, oferindu-ți o gamă densă de idei noi, care te provoacă la propriile meditații.

Citate:
„În viaţa de dincolo îţi retrăieşti toate experienţele, însă de astă dată într-o cu totul altă ordine: toate evenimentele care se aseamănă sunt grupate laolaltă…
Când mori, simţi că a avut loc o schimbare subtilă, însă totul arată aproximativ la fel…
În viaţa de dincolo totul este moale…
Fiecare dintre noi moare de trei ori…
În viaţa de dincolo, descoperi că Dumnezeu este o specie de mici creaturi obtuze cu mintea înceată…
Ca rezultat firesc al unei societăţi capitaliste bazate pe o piaţă liberă, putem în sfârşit să decidem singuri cum va fi viaţa de dincolo…
În viaţa de apoi, totul există simultan în toate stările posibile, chiar dacă stările se exclud reciproc…
În viaţa de apoi nu eşti judecat prin raportare la alţi oameni, ci la tine însuţi. Mai exact, eşti judecat în raport cu ce ai fi putut să fii…“
”În viața de apoi nu ești judecat prin raportare la alți oameni, ci la tine însuți. Mai exact, ești judecat în raport cu ce ai fi putut fi. (…)
Încerci să socializezi cu versiunile tale inferioare, dar asta nu-ți alină durerea. De fapt, ai foarte puțină înțelegere față de aceste versiuni mai puțin importante și un pic mai multă aroganță față de indolența lor. (…)
Dar în viața de apoi nu poți scăpa de versiunile tale superioare. În librărie vei vedea una dintre ele la braț cu femeia afectuoasă care ți-a scăpat printre degete. O altă versiune a ta se plimbă printre rafturi, plimbându-și degetele pe cartea pe care chiar a terminat-o de scris. Și uită-te la cel care face jogging afară: e mai solid ca tine, datorită consecvenței cu care a mers la sală, ceea ce tu nu ai reușit niciodată.
Până la urmă te refugiezi într-o versiune defensivă, căutând motive pentru care nu ai vrea în ruptul capului să fii atât de responsabil și virtuos. Te împritenești mișelește cu versiunile tale inferioare și mergi la băute cu ei. Chiar și la bar îi vezi pe cei superiori ție, comandând rânduri de băuturi pentru prietenii lor, sărbătorindu-și ultima alegere reușită.
Și în felul acesta pedeapsa ta este stabilită în mod ingenios și automat în viața de apoi: cu cât îți explorezi mai mult potențialul, cu atât ai mai multe versiuni nesuferite de-ale tale de suportat.”

Cartea Sum. Patruzeci de poveşti de dincolo de David Eagleman poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

 

8 Comments

Spune-ți părerea!