Delicatese Literare
Prezentari carti

Suntem inevitabili de Gayle Forman, Editura Nemira

Suntem inevitabili

(We are inevitable – 2021)

Gayle Forman

Editura Nemira

Nemira Young Adult

Data apariție: nov. 2021

Nr. pagini: 312

Traducerea: Cristina Nan

Categoria: Cărți pentru adolescenți, Young Adult

 

GAYLE FORMAN este una dintre cele mai iubite autoare de romane Young Adult din Statele Unite. Și-a început cariera în presă, colaborând cu publicații prestigioase precum The New York TimesElleThe NationTimeCosmopolitanGlamour sau Seventeen. Prima sa carte, You Canʼt Get There From Here: A Year on the Fringes of a Shrinking World (2005), este un travelogue bazat pe amintirile din timpul călătoriei în jurul lumii pe care a făcut-o în 2002 împreună cu soțul său. În 2007, inspirându-se dintr-unul din articolele sale din revista Seventeen, și-a publicat primul roman pentru adolescenți, Sisters in Sanity. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără: If I Stay (2009; Dacă aș rămâne, 2014), câștigător al Indies Choice Book Award, care a fost tradus în peste patruzeci de limbi și a cărui ecranizare (având-o pe Chloë Grace Moretz în rolul principal) s-a bucurat de un imens succes; Where She Went (2011), Just One Day (2013); Just One Year (2013); Just One Night (2014), I Was Here (2016), I Have Lost My Way (2018). Cel mai recent roman al său, We Are Inevitable (2021; Nemira, 2021), a fost deosebit de apreciat atât de public, cât și de critici.

Pe vremuri, Aaron Stein credea că toate cărțile sunt de-a dreptul magice. Acum însă, deși își petrece mai tot timpul în librăria părinților, singura pe care suportă s-o răsfoiască este una despre dispariția dinozaurilor. Căci e copleșit de tristețe...

A rămas doar cu tatăl său, într-o librărie dărăpănată dintr-un orășel unde nimeni nu pare să mai citească. De aceea, când se ivește ocazia să vândă afacerea părinților, i se pare că toate problemele lui vor lua sfârșit.

Numai că Aaron nu se aștepta ca oamenii să se mobilizeze pentru a încerca să salveze librăria de la dispariție. Nu se aștepta să aibă atâția prieteni! Și cu atât mai puțin se aștepta ca în viața lui să apară Hannah, o tânără frumoasă și plină de curaj.

Oare va reuși Aaron, cu ajutorul tuturor, să se împace cu pierderile trecutului și să înțeleagă pe deplin cine este și cine vrea să devină?

„O adevărată declarație de iubire pentru librării și pentru importanța comunității. O poveste despre complexitatea durerii care a fost scrisă însă într-o notă nespus de optimistă…“ – Heather Hebert

Fragment:

„— Oricât de nebunesc ar părea, cred că suntem inevitabili. În sensul bun al cuvântului.

— Există și un sens rău? mă întreabă Chad.

— Majoritatea lucrurilor inevitabile sunt rele. Moartea. Dispariția în masă.

— Impozitele, adaugă Chad.

— Întocmai. […]

Și atunci mi-am dat seama cât de aproape eram de New Mexico. Cât de aproape eram de ceea ce fugeam, de fapt. Se pare că, oricât de repede sau de departe mergi, inevitabilul te va prinde întotdeauna din urmă. […]

— Și atunci te mai întreb o dată: de ce anume vrei să scapi? insistă Ira, îndrumându-mă spre un răspuns pe care îl cunoaște deja.

Mi-l imaginez pe Chad prăbușindu-se de pe stâncă, îmi imaginez acele trei secunde în care a fost sigur c-o să moară. E ca și cum aș fi rămas suspendat în acele trei secunde încă de când s-a îmbolnăvit Sandy.

— Vreau să scap de inevitabil.“

Cărțile Editurii Nemira se pot comanda pe nemira.roelefant.rolibris.ro, librex.rocartepedia.rocarturesti.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *