Delicatese Literare
Recenzii

Surorile din oglindă de Naomi Cyprus, Editura RAO – recenzie

Surorile din oglindă

Naomi Cyprus

Editura RAO

An aparitie: 2019
Nr. pagini: 296
Titlu Original: Sisters of Glass – 2017

 

– Sisters of Glass Series:

  1. Surorile din oglindă –Sisters of Glass – 2017
  2. Daughters of Steel – 2018
Două lumi paralele și două fete pe care doar magia le poate aduce împreună. O poveste palpitantă, o aventură fantastică în care dreptatea și adevărul înving. Halan, prințesă neputincioasă, moștenitoarea Regatului Magiei, o țară pustie, dar dominată de magie antică puternică, nu are puteri magice. Spre deosebire de ea, Nalah, reprezentând cealaltă lume, este față unui sticlar sărac, dar are puteri magice nebănuite, pe care încearcă să le ascundă cu disperare. Și asta pentru că fiica sticlei trăiește în New Hadar, orașul în care magia e strict interzisă. Dar când o oglindă antică le ajută să se întâlnească, Nalah și Halan devin de nedespărțit. Vor reuși ele, oare, să salveze cele două lumi de la dispariție?

Surorile din oglindă, de Naomi Cyprus, este un foarte frumos exemplu de fantasy croit după specificul unui basm, aducând împreună simboluri și teme des întâlnite în povești și legende, într-o țesătură originală.
În New Hadar, oraș aflat la țărmul unei mări, magia Tauma a fost interzisă. Această magie permitea posesorilor săi să impregneze obiectele cu proprietăți magice, de cele mai multe ori vindecătoare sau foarte utile. Astfel, orice obiect de meșteșug devenea o comoară de magie, fiecare cu proprietățile ei. În urma unui război teribil, care a luat sfârșit printr-o intervenție dramatică, magia a început să se diminueze în lume, iar agenții Hokmet vegheau ca puținii Tauma rămași să nu își folosească puterile.
În acest oraș trăiește Nalah, fiica unui sticlar Tauma, care acum este nevoit să își abandoneze meșteșugul, încercând să creeze numai obiecte obișnuite din sticlă, pentru a nu atrage atenția Hokmet. Nalah are o magie Tauma foarte puternică și greu de controlat, fapt pentru care este mereu în pericol de a fi reperată de agenți. Lucrurile se înrăutățesc pe zi ce trece, iar singura soluție este ca ea, împreună cu tatăl său, să plece undeva departe. Pentru aceasta, acceptă oferta lui Zachary Tam, de a reconstitui o oglindă magică. Acesta îi răpește tatăl pătrunzând în oglindă, iar Nalah trebuie să îl urmeze, însoțită doar de Marcus, un alt Tauma, și de șoimul făcut de ea din sticlă și refăcut de tatăl său, care se trezește la viață în lumea de dincolo de oglindă.
În această lume, pe care Nalah o cunoștea doar din povești, magia Tauma e la mare preț, iar oamenii obișnuiți se află sub stăpânirea tiranică a regelui Tam. Fiica acestuia, Halan, nu are puteri magice, lucru de neînchipuit pentru o membră a familiei regale, necum pentru prințesă moștenitoare. De aceea, și ea trăiește protejată în palat, fără să știe nimic de lumea din jurul ei sau de realitățile regatului. Halan vrea să schimbe această stare de fapt și să-și cunoască mai bine regatul. Ea pleacă pe ascuns într-o seară în oraș, însoțită de un alt nobil, însă lumea pe care o descoperă nu este deloc așa cum credea. Bineînțeles că drumurile i se vor intersecta cu cele ale gemenei din oglindă, Nalah. Fiecare dintre cele două fete vrea să-și salveze tatăl, dar o luptă mai mare este la mijloc. Cele două lumi paralele atât de diferite sunt legate totuși între ele, chiar dacă, precum orice reflexie în oglindă, par să fie exact pe dos. Ele sunt așa dintr-un motiv anume, care va fi dezvăluit pe parcurs.
Clasica bătălie între dreptate și nedreptate, între bine și rău, alegeri nu întotdeauna inspirate, dar făcute cu bună credință.
Autoarea a creat un spațiu cu note clare orientale, atât în New Hadar, cât și în orașul magic de la marginea deșertului. În New Hadar, rămășițele magiei conviețuiesc cu tehnologia modernă, însă în vechiul oraș de dincolo de oglindă, artefactele Tauma își arată întreaga putere. Bazar, arome, condimente, văluri fine de mătase, aceasta e lumea propusă de autoare pentru desfășurarea acțiunii, o lume foarte plăcut conturată.
După cum spuneam, se exploatează foarte frumos diversele mituri legate de oglinzi și de proprietățile lor magice, putând fi folosite drept portaluri de legătură între lumi paralele. Ceea ce este interesant este modul în care autoarea a mers mai departe pe ideea de oglindă, folosind-o nu numai ca punte între lumi, dar chiar și în creionarea lumilor-oglindă. Veți vedea că cele două fete, Nalah și Halan (observați scrierea în oglindă a numelor alese), nu sunt singurele astfel de gemene, fenomenul este specific celor două lumi și poartă numele de tawam.
Finalul este bine gândit și deschide calea către al doilea volum al seriei.
Recunosc că, deși de obicei apreciez frumusețea copertelor de la Rao, de data aceasta m-a nedumerit puțin alegerea. Nu am putut găsi nicio legătură între acțiune, personajele din carte și coperta aleasă, fără ca aceasta să fie urâtă în vreun fel. Este chiar o imagine frumoasă, dar, din punctul meu de vedere, nepotrivită pentru carte.
Altminteri, povestea sigur va fi pe placul tinerilor cititori, care vor avea parte de aventuri multe, descrieri frumoase și prietenie. Cum ar fi dacă ați călători printr-o oglindă magică și v-ați descoperi un geamăn identic? Citiți povestea celor două tawam și lăsați-vă imaginația să zboare.
„Dintre toate lucrurile ciudate care se întâmplaseră de când Nalah sosise în Regatul Magilor, acesta era de departe cel mai ciudat.
Fata se uită la ea cu ochii mari, șocați, care probabil îi imitau pe ai lui Nalah; ar fi putut să fie geamăna ei. Era ca și când se uita într-o oglindă – o oglindă foarte măgulitoare. Ca toate celelalte lucruri din această lume, această fată era asemănătoare, dar, cu toate astea, atât de diferită. Ea și Nalah aveau aceiași ochi, aceeași gură mare și nas acvilin, același păr negru, des. Dar părul acestei fete strălucea în lumina fadă, ca și când era periat de o mie de ori pe zi cu o perie din păr de cal. Pielea ei era netedă, și nu plină de cicatrice și pete de sticlărie.
Nalah nu se considerase niciodată frumoasă. Nu se uitase niciodată prea mult la reflexia ei, de fapt – nu avea nici timpul sau luxul pentru astfel de lucruri. Dar privind această fată, Nalah începu să se întrebe dacă se privise suficient de atent.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

12 Comments

Spune-ți părerea!