Delicatese Literare
Recenzii

Surorile Spring de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

Surorile Spring

(The Spring Girls – 2018)

Anna Todd

Editura Trei

Traducere: Lorena Mihăieș

Nr. de pagini: 448

Anul apariţiei: 2019

De la autoarea seriei AFTER, #1 bestseller international și bestseller New York Times
Anna Todd este autoarea seriei AFTER, bestseller New York Times. A fost dintotdeauna o cititoare împătimită și a început să scrie pe Wattpad, AFTER devenind seria cea mai citită de pe această platformă. Ediția tipărită a apă­rut în 2014, a fost tradusă în peste 30 de limbi și s-a vândut în peste 8 milioane de exemplare în întreaga lume, ocupând pri­mul loc în topurile de vânzări din Italia, Germania, Franța și Spania. AFTER a stat la baza fil­mului cu același nume, produs de Paramount Pictures.
În prezent, Anna locuiește la Los Angeles, împreună cu soțul ei. O găsiți la www.annatodd.com, pe Twitter la @imaginator1d, pe Instagram la @imaginator1d și pe Wattpad ca Imaginator1D.
La Editura Trei au apărut toate romanele seriei AFTER: După ce ne-am întâlnit, După ce ne-am certat, După ce ne-am îndrăgostit, După ce am găsit fericirea și Înainte de noi, ambele volume din seria LANDON GIBSON — Nimic mai mult și Nimic mai puțin, precum și primul volum din seria STARS: Cele mai strălucitoare stele.
Surorile Spring — Meg, Jo, Beth și Amy — trăiesc în baza militară din New Orleans. Deși au firi foarte diferite, cu un tată aflat în misiune în Irak și cu o mamă care pare să ascundă ceva, greutățile și te­merile lor sunt aceleași, toate străduindu-se să-și croiască un drum în viață.
Sora cea mare, Meg, se va căsători cu un ofițer și va intra în lumea armatei, asemenea atâtor femei pe care le admiră. Beth, cea care duce greul în familie, se teme să plece de acasă, fiind convinsă că nu va afla niciodată care îi este adevărata identitate. În schimb, Jo nu vrea decât să plece: își dorește o viață la New York și o carieră în jurnalism, care s-o ajute să schimbe lumea. Amy, cea mai mică, le urmărește pe surorile ei și învață de la ele lecții esențiale despre viață.
Plin de romantism, umor și dramatism, Surorile Spring, o reinterpretare modernă a Micuțelor doamne de Louisa May Alcott, transpune temele acestei povești clasice — dragostea, războiul, statutul social, adolescența și familia — în limbajul secolului XXI.
Fanii loiali ai lui Todd, care au urmărit-o încă de când scria fanfiction pe Wattpad, vor fi de-a dreptul fascinați de Surorile Spring.BOOKLIST
Un roman captivant, care explorează relațiile dintre surori, prima iubire și pro­blemele adolescenței. Inspirându-se din povestea lui Alcott, Surorile Spring aduce un suflu nou și revigorant poveștii, plasând-o în realita­tea zilei de azi. – PUBLISHER’S WEEKLY
Todd este cel mai mare fenomen literar al generației sale. – COSMOPOLITAN

“Pentru toate femeile în devenire care încearcă să-și dea seama ce înseamnă să fii femeie; sunt alături de voi, ca multe alte surori de-ale voastre.”
Mi-a plăcut foarte mult această dedicație a autoarei pentru toate tinerele domnișoare!
Surorile Spring” este o poveste despre viață, maturizare și chiar lecții învățate din experiența altora. O poveste de viață care atrage atenția, face cititorul să nu poată lăsa cartea din mână, îl face să relaționeze mai mult sau mai puțin, cu tinerele noastre.
Anna Todd a reușit să mă impresioneze cu această poveste deosebită! Am savurat fiecare pagină a cărții.
Meg, Jo, Beth și Amy ne oferă lecții de viață neașteptate, învață una de la cealaltă, și împreună reușesc să facă față provocărilor destinului.
Autoarea își plasează acțiunea într-o bază militară americană din New Orleans, unde patru surori își încep călătoria vieții de adult, făcând față faptului că tatăl este plecat în Irak, iar mama lor ține anumite secrete departe de cunoștința lor…
O poveste despre relațiile dintre surori, dintre femei și interacțiunea acestora cu comunitatea, percepții și impresii.
Fiecare dintre fete, în felul său, încearcă să-și întindă aripile și să zboare fără a se prăbuși. O poveste de viață cu bune și rele, cu bucurii și necazuri, decizii bune sau mai puțin bune…
Prin ochii lui Meredith, mama celor patru surori, facem cunoștință cu acestea și aflăm câte ceva despre fiecare. De aici, povestea se ramifică și devine mai complexă. Meredith este soție de militar și locuiește într-o bază militară împreună cu cela patru fiice ale sale, pe care încearcă să le protejeze de tot ce se petrece în jur și le poate afecta.
“Nu voiam să discut cu fetele mele chestiuni de adulți. Voiam să-și păstreze inocența cât de mult posibil, dar să fie și foarte conștiente în același timp. Le vorbeam despre lucrurile care se petreceau în jur. Vorbeam cu ele despre evenimente curente, despre războiul din jurul nostru. Încercam să le explic pericolele, dar și bucuriile vieții de femeie, însă, pe măsură ce creșteau, devenea din ce în ce mai greu.”
O carte pe care fiecare adolescentă ar trebui să o citească. Din experiențele de viață ale celor patru surori cu vârste între 12 și 19 ani, fiecare are câte ceva de învățat.
“Și fiicele noastre trebuiau să aibă o reputație bună. Cel puțin cât se putea pentru patru fete adolescente. Zvonurile circulau mai repede decât lumina într-o bază a Armatei, iar surorile Spring răspândiseră sămânța de bârfă în tot orașul.”
Patru tinere pline de viață, în competiție una cu cealaltă și cu restul lumii, diferite una de alta, fiecare având calități și defecte: acestea erau Meg, Jo, Beth și Amy.
O carte superbă, matură, o poveste total diferită de ceea ce am citit până acum de această autoare. O poveste de viață. O poveste despre viața într-o bază militară americană. Interacțiunea membrilor unei familii, 4 fete cu vârste între 12 si 19 ani și mama lor. Cu certuri și neînțelegeri, cu prietenii și responsabilități. O lecție de viața, despre maturizare și pornirea pe propriul drum. Despre încrederea în sine și curajul de a lua viața în piept, despre cum să faci față problemelor pe care viața ți le aruncă în cale. 
Interacțiunea, glumele și micile răutăți, sprijinul și farsele pe care și le fac una alteia; toate acestea ne vorbesc despre relația dintre ele, despre felul de a fi al fiecăreia.
Meg este cea mai mare, un adult în devenire, care aspiră la mai mult de la viața ei, își dorește să se îmbogățească. Jo este bătăioasa familiei, o fată care știe ce vrea și luptă pentru tot ce-și dorește. Beth este mai calmă și mai împăciuitoare, ea se teme să plece de acasă, este convinsă că nu va reuși niciodată să își afle adevărata identitate, să se descopere pe sine. Amy, mezina familiei, le urmărește cu atenție și mult interes pe surorile ei, învață din experiențele lor și este cea care le întărâtă pe toate.
Autoarea Anna Todd ne împărtășeste prin intermediul acestei cărți nu doar povestea de viață a unor surori, ea ne vorbește despre viața, nu tocmai ușoară, într-o bază militară — cu regulile și Interdicțiile ei, cu rele și cu bune. Pe lângă asta, ne arată că visele din copilărie și realitatea vieții de adult nu sunt întotdeauna aceleași.
“Uneori aveam senzația că suntem o forță a naturii. În clipa aceea, eram un vânt puternic care își aduna puterile să distrugă orașul.
Ei bine, poate era un pic cam dramatic. Dar chiar eram o forță a naturii, cele patru surori Spring.”
Vedem modul în care fiecare dintre ele interacționează cu cei din comunitate, boacănele tipice vârstei, pe care le fac.
Meg este topită după oamenii bogați, pe când Jo este hotărâtă să-și ia zborul și să devină un jurnalist cunoscut. Oare visele acestor fete se vor îndeplini?
Când își face un prieten — pe Laurie, Jo este neschimbată. Este o fată sinceră, ce spune lucrurilor pe nume. Laurie este băiatul care s-a mutat în casa de alături, nu-i e tocmai prieten, mai mult un cunoscut. Și insistent pe deasupra. Asta la început…
“Planul meu fusese să mătur aleea, nu să mă duc pe la Laurie.
Dar nu aveam chef să mă schimb și, oricum, mă văzuse deja îmbrăcată așa. Mi se părea prea complicat să mă gândesc cu ce să mă îmbrac și să mă dichisesc doar pentru un băiat.”
Cu trecerea timpului, fetele se maturizează, comportamentul lor se schimbă ușor ușor, iar ele încep să realizeze că viața nu oferă întotdeauna doar surprize plăcute. Prin intermediul greșelilor învață. Cunoscând diferite persoane încep să deosebească oamenii. Interacționând cu lumea înconjurătoare se mențin mereu în alertă.
“Surorile Spring” este un model de familie din care ai vrea să faci parte. Mereu în mișcare, haosul este mereu în preajma lor. Realitatea nu le ia niciodată prin surprindere. De-a lungul acestui roman le vedem evoluând pe cele patru tinere, căpătând încredere în propriile puteri, întinzându-și aripile și zburând .
Fiecare dintre ele luptă. Cu ceea ce simte, cu șocul de a-și ști tatăl rănit, cu adaptarea la situații neprevăzute, nemaiîntâlnite până acum.
Un roman despre unitate, familie, despre surori și interacțiunea acestora de-a lungul timpului.
“Surorile mele și cu mine ne pricepeam tot mai bine să înțelegem chestia asta care se numește viață și mă simțeam mai pregătită să înfrunt această lume mare, mică, împreună cu ele și cu restul surorilor mele din toată lumea.”
Autoarea Anna Todd a reușit să schimbe complet stilul în această carte. Este o poveste complexă despre o familie care trebuie să facă față diferitelor situații. O scriitură complet diferită de seria After. Mai matură, mai închegată și cu o poveste de viața impresionantă.

Cartea Surorile Spring de Anna Todd poate fi comandată de pe librex.ro

Listă cărți Anna Todd

Recenzii cărți Anna Todd

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *