Delicatese Literare
Tag/Leapșa

Tag de vacanță

Tag de vacanță – Delicatese Literare

A venit vacanța! Soare, munte, mare, plimbări, relaxare, lecturi pline de savoare!
Am alcătuit un tag de vacanță cu întrebări la care ne-a făcut plăcere să răspundem. Dacă vă place tagul nostru, ne-am bucura să-l preluați.

1. O carte al cărei titlu ne duce cu gândul la vacanță.

Oli: Doi ani de vacanță de Jules Vernes

Tyna: Love & Gelato. Vacanță la Florența de Jenna Evans Walsh
O vacanță de vară în Italia devine un periplu de neuitat prin Toscana, în acest roman cu mult romance, mister și aventură.

lovegelato

2. O carte a cărei copertă ne duce cu gândul la vacanță.

Oli: O iubire neașteptată de Heidi McLaughlin

Tyna: Taci și sărută-mă! de Rachel Gibson

3. O carte care ne propune o călătorie. 

Oli: Femeia din Orient Expes de Lindsay Jayne Ashford
Plecăm din Londra spre Dover, trecem Canalul Mânecii, apoi ne îmbarcăm la Calais în luxosul Orient Express. Reperele călătoriei sunt foarte bine punctate, trecând în revistă destinațiile turistice importante de pe traseu.

Călătoria, ce va dura cinci zile, va urma un traseu spectaculos: Calais – Paris – Milano – Veneția – Trieste – Zagreb Sofia – Simeonovgrad – Liubimeț – Istanbul, unde Orient Expressul își va încheia drumul. Ajunși aici, călătorii vor trece cu feribotul pe partea asiatică, apoi se vor îmbarca în Taurus Express, un tren comod, dar nu luxos. Acesta va traversa Turcia prin S-E pe la Adana, va intra în Siria pe la Aleppo și de acolo o va lua spre Beirut. Punctul terminus al călătoriei cu trenul este Damasc.
Tyna: Trei într-o barcă de Jerome K. Jerome
Jerome, alături de cei doi prieteni ai săi, Harris și George, pornesc într-o călătorie cu barca pe fluviul Tamisa, fiind însoțiți și de câinele lor, Montmorency. Scopul călătoriei, care va dura două săptămâni, este acela de a se relaxa, de a se retrage pentru o vreme departe de agitația secolului al XIX-lea.
Pe lângă situațiile de-a dreptul ilare care se întâmplă de-a lungul călătoriei, cartea este condimentată din plin și cu aduceri aminte ale unor întâmplări amuzante din trecut, precum și cu relatări ale unor evenimente istorice care s-au petrecut în locurile prin care treceau, în genul de povești în povești.

4. O carte a cărei acțiune se petrece la țărmul unei ape (mare, ocean, lac). 

Oli: Curtând-o pe Catherine  de Nora Roberts
Acțiunea se petrece la Bar Harbour, pitoreasca localitate de pe malul Atlanticului, unde locuiau, într-o impresionantă casă de piatră, numită Turnuri, patru surori împreună cu mătușa lor, Coco, și cu cei doi copii ai uneia din ele.
”Se vedeau apele albastre ale golfului cu bărcile plutind ușor deasupra. Valea, cețoasă și misterioasă, se întindea ca o poveste. Un pescăruș, nu mai mare decât o pată albă, se înclină deasupra golfului și zbură spre larg.
– Incredibil!
Vântul îi ciufulea părul pe măsură ce traversa pasajul spre un alt șir de trepte, apoi spre altul. De aici era doar Atlanticul, sălbatic și bătut de vânt și minunat.”

Tyna: Nebunie de-o vară de Tracy Brogan 
Sadie Turner nu e obsedată de control, ci doar… ordonată. Iar când soțul o înșală, dând peste cap lumea ei extrem de echilibrată, Sadie își ia copiii și pleacă într-o vacanță la casa de pe lac a mătușii ei, sperând să se relaxeze și să uite de bărbați. De toți bărbații. Dar excentrică mătușa Dody are alte planuri: e hotărâtă s-o vadă pe Sadie că se distrează – cu Desmond, vecinul cel nou și sexy. Înalt, bronzat, musculos și iubit de copii, Desmond e un adevărat „coșmar“. Trebuie să aibă totuși un defect, e bărbat până la urmă, se gândește Sadie, hotărâtă să păstreze distanța. Dar pe măsură ce timpul trece, atracția dintre cei doi devine tot mai puternică, iar viața lui Sadie, din ce în ce mai complicată…

Nebunie de-o vara

5. O carte a cărei acțiune se petrece la munte. 

Oli: A doua șansă de Kristin Hannah
„Acolo, în Mystic, cerul pornea din palma lui Dumnezeu și se deschidea în toate părțile, cât vedeai cu ochii. Era un ținut splendid, cu peisaje care-ți tăiau respirația, iar aerul mirosea a ace de pin, ploaie și ceață.”

Tyna: Cercul lupilor de Nicholas Evans
Acțiunea cărții se petrece în micul orășel Hope din Munții Stâncoși, statul Montana.

6. O carte care ne poartă într-un oraș turistic european.

Oli: Amor la Paris de Juliette Sobanet
Descrierile locurilor unde are loc majoritatea acțiunii chiar m-au purtat la Paris, am simțit delicioasa senzație de „la vie en rose” a vieții de noapte din pitoreștile cartiere ce se înșiruie de-a lungul malurilor Senei, iar ziua am străbătut cu pasul înguste străduțe pietruite printre parizieni zvelți, și printre hoarde de turiști, m-am delectat cu aroma dulceagă a pâinii proaspăt coapte, a ciocolatei calde și croassanturilor cu unt, și am savurat câte un pahar de vin roșu la cină.

Tyna: Cartea dragostei de Philippa Fioretti
O aventură fascinant de hazlie, întreţesută cu firul savuros al poveştilor de amor, Cartea dragostei ne poartă de la Sydney la Roma, într-un vârtej fabulous de rochii splendide şi întâmplări pline de îndrăzneală. O cursă nebună contra cronometru.
Nu întâmplător, am citit această carte când mă aflam în vizită la Roma, întrucât o bună parte din acțiunea cărții se petrece acolo.
”Spre seară, când s-a întors pe străzile medievale, totul în jurul ei părea frumos – pietrele brute de pe jos, ghivecele de pe ziduri, pline de margarete, azalee și panseluțe, obloanele deschise la perete, până și mizeria de pe stradă era o mizerie frumoasă.”

7. O carte care ne poartă într-o cunoscută destinație turistică din lume. 

Oli: Parfumul iubirii de Cristina Caboni
Unul din atuurile cărții este decorul în care se petrece acțiunea, surprinzând atmosfera locurilor – ne poartă de la Florența în unicul și seducătorul Paris, dar ajungem și pe întinderile acoperite de lavandă ale pitorescului Provence.
”Elena s-a uitat în jur. În spate o briză ușoară aducea parfumul Florenței, mirosea a țigle arse de soare, a vise și a tradiție, a dragoste șoptită și speranțe.
A clipit, a tras mirosul în piept și a surâs.”

Tyna: Ceva în apă de Catherine Steadman – destinația turistică Bora-Bora
Erin este o realizatoare de filme documentare pe cale să dea lovitura. Mark este un investitor bancar arătos, cu planuri mari. Cei doi pleacă în luna de miere pe insula tropicală Bora Bora, renumită pentru soare, plajă și scuba diving.

8. O carte a cărei acțiune (sau o parte din acțiune) se petrece pe o insulă. 

Oli: Ultima scăpare de Iris Johansen
De când avea şaispezece ani, Melis îl însoţise pe Phil Lontana, un oceanograf pasionat de meseria sa, în expedițiile acestuia pe mări și oceane. Ea însăși avea o mare pasiune, pe care o transformase în profesie: era interesată de studiul delfinilor, al căror comportament avusese ocazia să îl observe în timp ce călătorea alături de Lontana – pe care îl considera tatăl ei vitreg – pe vasul acestuia.
În prezent locuia pe o insulă, proprietatea lui Phil, pe care o considera casa ei. Era o singuratică, evitând pe cât posibil compania oamenilor, fiind în schimb mai mult decât entuziasmată de cei doi tovarăși ai ei: Pete și Susie, o pereche adorabila de delfini în vârstă de opt ani.
Tyna: Pe insulă de Tracey Garvis-Graves
Doi tineri, o insulă pustie și o iubire aproape interzisă.

9. O carte care ne ”cazează” la un han sau pensiune. 

Oli: Treptele iubirii de Nora Roberts, Trilogia Boonsboro
Vechiul han din Boonsboro, Maryland, a supraviețuit războiului, și-a schimbat proprietarul de nenumărate ori și, potrivit zvonurilor, este bântuit de fantome. Acum frații Montgomery și excentrica lor mamă vor să îi redea farmecul de odinioară.

Tyna: Născută în gheață de Nora Roberts
Când furtunile aspre ale iernii ajungeau în ​​vestul Irlandei, localnicii rămâneau în casele lor, iar vizitatorii se retrăgeau departe de acel loc. Hanul primitor al Briannei Concannon devenea un loc rece și gol. Dar acest lucru nu o deranja prea tare pe Brianna. Îi plăceau pacea și liniștea, chiar și când vârtejurile de vânt urlau la fereastra ei.
Însă, în acest an, Brianna așteaptă un oaspete neobișnuit – scriitorul misterios, Grayson Thane, din America. Un rătăcitor neliniștit, cu un trecut dureros, intenționează să-și petreacă iarna rece singur. Dar, câteodată, soarta are propriile ei planuri…
Impulsiv din fire, Grayson a ajuns la han noaptea, cu două zile mai devreme decât era anunțat și a fost foarte impresionat descoperind că, în loc de hangița în vârstă și mămoasă la care se aștepta, a fost întâmpinat de o tânără fermecătoare, cu păr lung, blond-roșcat și ochi fascinanți, verzi ca smaraldele.
”Mai târziu, avea să-și închipuie că era o scenă dintr-o carte. Probabil dintr-una de-a lui. Femeia frumoasă, cămașa de noapte lungă, albă, învăluitoare, părul revărsat pe umeri ca o flacără aurie. Chipul ei, scăldat de lumina lumânării pe care o ținea în mână, era palid. Cealălaltă mână era încleștată pe zgarda unui câine care arăta și mârâia ca un lup. Un câine a cărui spinare ajungea până la talia ei.
Ea îl privea din capul scărilor ca și când ar fi fost o nălucă invocată de el. Parcă ar fi fost sculptată în marmură, sau în gheață. Atât era de liniștită, atât era de perfectă.”

10. O carte care ne poartă într-o zonă pitorească de la noi din țară.

Oli: Păcatele fiului de Theo Anghel – la Moieciu, dar și în Deltă
Barca ce duhnea puternic a pește pluti spre o pădure inundată. Trunchiurile puternice țâșneau din apă, apoi se avântau impetuos spre cer, explodând în vârf într-o coroană de ramuri ce sărutau cerul, apoi, sațiate, se unduiau și atingeau luciul care le dăduse viață. Cu tot stresul indus de situația în care mă aflam, mi-am pierdut suflul în fața frumuseții ireale a acelui loc. Un culoar verde se despărțea înainte, iar la capătul lui se zărea mierea intensă a răsăritului.
Tyna: Dracula. Pe urmele Prințului Nemuritor de Kerri Manisalco – zona Bran și orașul Brașov
După ce descoperă adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul, nonconformista Audrey Rose își vindecă rănile sufletești cufundându-se în studiu pe băncile Institutului Național de Criminalistică și Medicină Legală din România, găzduit de castelul Bran. Alături îi este fermecătorul și deopotrivă enervantul Thomas Cresswell, tovarășul ei de autopsii de la Londra.
”Apoi am lăsat în urmă orașul, urcând spre vârful celui mai mare munte din câți văzusem vreodată.
Când am ajuns, mai târziu, în vârful lui, luna răsărise complet. În lumina ei, am putut desluși zidurile palide ale unui castel crenelat, care fusese odinioară casa lui Vlad Țepeș. O pădure întunecată înconjura castelul, formând o fortăreață naturală pentru cea creată de om. M-am întrebat atunci dacă de acolo adunase Vlad lemnul necesar țepelor în care-și înfigea victimele.”

Dacă v-a plăcut tagul nostru de vacanță, vă invităm să-l preluați, vă așteptăm cu interes răspunsurile.

Urmăriți și celelalte articole ale noastre din categoria tag/leapșă

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *