Delicatese Literare
Recenzii

Țărmuri îndepărtate, de Kristin Hannah, Editura Litera – recenzie

Țărmuri îndepărtate

(Distant Shores – 2002)

Kristin Hannah

Editura Litera

Colecția Blue Moon

An apariție: 2021

Nr. pagini: 368

Kristin Hannah a scris peste 20 de romane, printre acestea numărându-se bestsellerurile A doua șansă (On Mystic Lake, 1999), Aleea cu licurici (Firefly Lane, 2008) carte vândută în 1,2 milioane de exemplare, Dincolo de stele (Fly Away, 2013), Grădina de iarnă (Winter Garden, 2010), Privighetoarea (The Nightingale, 2015), roman tradus în 43 de limbi și vândut în 2 milioane de exemplare, și Un nou început (The Great Alone, 2018). Proaspăt ecranizată într-un serial de succes, Aleea cu licurici a devenit bestseller absolut în 2009, un roman esențial care a adus împreună femeile pentru o cauză comună, iar Privighetoarea a fost votată, în 2015, cea mai bună carte a anului de către Amazon, Buzzfeed, iTunes, Library Journal, The Wall Street Journal și The Week. În plus, romanul a câștigat Premiul Goodreads și People’s Choice Award. Înainte să se dedice în totalitate scrisului, Kristin a lucrat ca avocat. Locuiește în Pacific Northwest împreună cu soțul ei.

Pusă în fața unei nenorociri neașteptate, Elizabeth își pune la îndoială alegerile – viața, căsnicia, chiar și visurile de mult uitate, apoi se descătușează și devine femeia care și-a dorit întotdeauna să fie.

Elizabeth și Jackson Shore s-au căsătorit de tineri, au crescut două fete și au trecut cu bine prin furtunile vieții ca să aibă o familie solidă. De la distanță, par întruchiparea fericirii. Dar, după ce fetele pleacă de acasă, Jack și Elizabeth se îndepărtează, pe tăcute, unul de altul. Când Jack acceptă o slujbă nouă, Elizabeth își lasă dorințele deoparte ca să-l urmeze în partea cealaltă a țării.

Apoi, fără veste, lovește tragedia, iar lumea lui Elizabeth este întoarsă pe dos. Pusă în fața unei nenorociri neașteptate, ea își pune la îndoială alegerile – viața, căsnicia, chiar și visurile de mult uitate. Printr-o mișcare îndrăzneață care îi uimește pe toți din jur, de la soțul ei, la prieteni și la fiicele ei, Elizabeth se descătușează și devine femeia care și-a dorit întotdeauna să fie.

În acest roman regăsim lecții de viață povestite cu onestitate, umor și curaj. O să vă placă mult. – Adriana Trigiani
O carte tandră și înduioșătoare, Țărmuri îndepărtate o să vă facă să treceți de la zâmbete la lacrimi pe aceeași pagină. – Eileen Goudge
Kristin Hannah este una dintre autoarele mele preferate, o maestră a descrierilor, am citit aproape toate cărțile ei care au fost traduse la noi și nu am fost dezamăgită niciodată, romanele ei  bucurându-se  de un real succes în întreaga lume!
 
Romanul ,,Țărmuri îndepărtate” este o poveste frumoasă, emoționantă și captivantă de viață, despre căsătorie și iubire, dragoste și prietenie, secrete și trădare, visuri și pasiuni, bucurie și durere, speranță și împlinire.
 
Elizabeth și Jackson Shore s-au căsătorit de tineri din dragoste, au crescut două fete, pe Jamie și Stephanie și și-au construit un viitor înfruntând  împreună furtunile vieții.
 
Elizabeth (Birdie) renunțase la tot pentru familie, fiindu-i alături soțului ei în toate încercările prin care acesta trecuse: atunci când fusese un celebru jucător de fotbal, dar și atunci când fusese nevoit să renunțe la carieră, când avusese probleme cu alcoolul și drogurile, urmându-l peste tot în țară unde acesta își găsise joburi, iubindu-l și iertându-i infidelitățile.  Privindu-i de la distanță par întruchiparea fericirii, însă, după ce fetele pleacă de acasă la universitate, se îndepărtează în liniște unul de celălalt.
 
Când Jack acceptă o nouă ofertă de muncă, Elizabeth își lasă nevoile pentru a-l urma, însă, când tragedia lovește, atunci când tatăl său, cu care are o legătură specială, moare, lumea ei este întoarsă pe dos.
Singură și îndurerată, se retrage  în casa izolată de pe plajă, unde, alături de Anita, mama ei vitregă, cu care se purtase rece tot timpul, află povestea de viață secretă a părinților ei, o poveste duioasă, a iubirii, a devotamentului de durată, de angajament ferm despre care recunoaște că lipsește din propria ei căsnicie. La îndemnul prietenei sale cele mai bune, Meghann, participă la întrunirile unui grup de suport pentru pasiunile femeilor, se înscrie la un curs de pictură, dar și începe din nou să picteze, fiind pasiunea ei din tinerețe, la care renunțase cu mult timp în urmă.
 
Confruntată cu propria deziluzie, Birdie ia o decizie terifiantă, riscând tot ce are pentru a doua șansă la fericire.
 
Modul cum decurge povestea, ce alegeri va face Birdie, dar și ce mișcare îndrăzneață va face, vă las să descoperiți singuri citind această carte frumoasă!
,,Elizabeth stătea în camera de zi, cu monstre de materiale, vopsele și pagini din reviste glossy în brațe, dar nu se putea concentra asupra sarcinii pe care o avea.
Poate diseară, se gândea întruna.
De ani de zile urmărea talk-show-uri de zi. Psihologii erau de părere că pasiunea poate fi reaprinsă, că iubirea pierdută de-a lungul drumului creșterii copiilor poate fi regenerată.
Spera să fie adevărat, fiindcă ea și Jack aveau probleme. După douăzeci și patru de ani de căsnicie, uitaseră cum să se iubească; între ei rămăsese doar o conexiune firavă .
Căsnicia lor era ca o pătură veche care începuse să se destrame. Dacă nu încercau s-o repare – și încă repede -, avea să se aleagă fiecare cu câte un pumn de ațe colorate. Nu putea să pretindă că lucrurile ar fi putut să se îmbunătățească în mod natural.
Ea trebuia să facă ceva. Ăsta era un alt consens la care ajunseseră terapeuții: trebuie să acționezi dacă vrei să obții rezultate.”
,,Elizabeth stătea în spate, cu brațele strâns încrucișate.
Jack era la ușa din față, cu sacul pentru îmbrăcăminte în mână. Chiar și la această oră înainte de răsărit arăta strălucitor și nerăbdător, aproape ca un băiețandru.
Pentru o secundă i s-a părut așa frumos încât i s-a tăiat respirația. În mod ciudat, și-a amintit prima dată când a sărutat-o. Parcă-n altă viață. Erau întinși pe iarbă în Quad și se presupunea că învățau. Nu se așteptau la sărut, nu se pregătise pentru el, iar când buzele li s-au atins, a început în mod inexplicabil să plângă. A știut de la acel prim sărut că viața avea să-i fie bulversată… că avea să-l iubească pe Jackson Shore până în ultima zi a vieții ei.
Probabil că asta era în continuare adevărat.”
,,În această duminică seara, ultima pe care aveau s-o petreacă împreună pentru câteva săptămâni, a început să alunece în depresie. Oriunde s-ar fi uitat, găsea ceva ce era important pentru ea, ceva ce ura să lase în spate. Această casă însemna așa de mult pentru ea, mai mult decât putea exprima în cuvinte sau chiar înțelege. Gândul de a o părăsi îi făcea greață. După ce se trezise în fiecare dimineață din ultimii doi ani în fața unei imagini de carte poștală a oceanului Pacific, cum ar fi putut să se trezească, să meargă la fereastră și să vadă clădirile de vizavi? Cum ar fi putut trăi fără să vadă stelele noaptea sau să audă vuietul mării într-o zi de iarnă? Cum ar fi putut să trăiască într-un loc în care nu e niciodată liniște, în care milioane de oameni trăiesc stivuiți în grămezi până la cer?
Din păcate, nu avea de ales. Era soția lui Jack.”
,,Elizabeth.
A aprins veioza de la capătul patului și a văzut apartamentul prin ochii ei. Reacția ei la aceste camere micuțe nu ar fi fost una bună. Birdie, care iubea culorile, texturile și arta, ar fi catalogat acest loc drept banal. Ar fi început imediat o căutare frenetică a locului pe care să-l poată numi ,,acasă”.
O iubea, dar în ultima vreme era mai ușor să fie despărțiți. Această recunoaștere îl făcea să se simtă ca naiba, dar nu avea nici un motiv să mintă. Nu aici, întins pe patul suficient de mare pentru a fi confortabil pentru două persoane, dar găzduise una singură.
Ajunsese în sfârșit în poziție de start la marginea tuturor lucrurilor pe care și le dorise vreodată. Orașul, banii, faima.
Dar visul lui nu se potrivea cu al ei.”
Cu toate că nu este cea mai bună carte a autoarei, mie mi-a plăcut foarte mult! Cartea este foarte bine scrisă, felul cum autoarea descrie împrejurimile folosind imagini poetice și bogate oferă cititorului o idee vie despre oameni și locuri. Cu toate că personajele nu au fost tot timpul pe gustul meu, sunt bine și atent construite, coperta este superbă iar titlul este inspirat, autoarea folosind un joc de cuvinte: Distant – distanțare, îndepărtare; Shore, shores – țărm, țărmuri!
 
Recomand această carte tuturor cititorilor, este un portret captivant și emoționant al unei căsnicii în criză și o reamintire a celor mai prețioase daruri din viață: familie și prieteni, copii și iubiți; puterea de a schimba și curajul de a ierta!

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *