Delicatese Literare
Retete

Tartă cu mere și tartă cu brânză

Tarta cu mere

Ingrediente:
– 1 kg mere roşii, galbene, după preferinţă,
– scorţişoară,
– 300-350 grame de făină,
– un ou, un praf de sare,
– 200 grame grame de zahăr,
– un pachet de unt.

Pentru aluat/blatul tartei fom folosi: un praf de sare, 10 grame de zahăr, un ou, făină şi untul tăiat cubuleţe.


Se amestecă compoziţia până se omogenizează, se va forma o bilă, o învelim în folie alimentară şi o lăsăm la rece, cât timp facem compoziţia de mere.

Într-o tigaie vom pune merele curăţate de coajă şi tăiate felii. Adăugăm peste ele zahărul şi scortisoara, se dă la foc domol până se rumenesc un pic.

Zahărul se va topi şi când va începe să se caramelizeze atunci vom opri focul. Compoziţia se lasă la răcit.
Cât timp se răcesc merele, scoatem aluatul din frigider şi începem să îl aşezăm în formă de tarta care în prealabil a fost unsă cu unt. Din aluat oprim o biluţă din care vom face împletitura tartei.


După ce merele s-au răcit le punem în formă. Deasupra facem împletitura aceea şi băgăm la cuptor 5 minute la 200 de grade, apoi lăsăm 30 minute la 180 grade.

 

Tarta cu brânză

La cea de brânză se respectă acelaşi aluat, blatul. Blatul va fi întins pe formă, înţepat cu furculiţa şi dat la cuptor pentru 15 minute la 200 grade. Îl vom scoate din cuptor și vom pune compoziţia de brânză, aceasta fiind formată din 3 ouă, brânză dulce rasă, iaurt sau smântână, (după preferinţă), 200 grame de zahăr, esenţă de vanilie sau coajă de lămâie (eu am răzuit coajă de lămâie şi portocală peste care am pus zahăr și o păstrez la rece) şi apoi am dat la cuptor. Aceasta va fi lăsată pentru 20 -25 minute la 180 grade.

Să aveţi poftă!

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Rețete

Listă Rețete

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *