Delicatese Literare
Recenzii

Tarzan din neamul maimuțelor de Edgar Rice Burroughs – una dintre cele mai palpitante și mai celebre cărți de aventuri ale tuturor timpurilor

Edgar Rice Burroughs (1875 – 1950) a fost un scriitor american, cunoscut pentru crearea eroului junglei Tarzan, unul dintre imaginile indispensabile ale literaturii populare. Burroughs a mai publicat şi science fiction şi literatura poliţistă. Criticii considerau scrierile lui Burroughs ca fiind scrise într-un stil neşlefuit, totuşi şi astăzi operele sale sunt citite pe scară largă.

Titlul de referinţă a lui Burroughs, „Tarzan”, a apărut în 1912, fiind urmat de încă 24 de aventuri ale lui Tarzan. În 1913 a fondat propria sa editură, Edgar Rice Burroughs, Inc. iar în 1934 Burroughs-Tarzan Enterprises şi Burroughs-Tarzan Pictures.

Una din cărţile care m-a fascinat în copilărie prin ineditul ei a fost Tarzan din neamul maimuţelor. Povestea lui Tarzan, un personaj celebru ce a încântat generaţii întregi de adolescenţi cu aventurile sale, am citit-o cu sufletul la gură. Finalul nu oferea însă o finalizare fericită a poveştii de dragoste, Tarzan renunţând de dragul lui Jane la moştenirea sa de care aflase că era îndreptăţit să o revendice, considerând că ea ar fi fost mai fericită cu vărul lui, cu care ea era logodită. Din fericire, aveam la îndemână şi continuarea – Întoarcerea lui Tarzan, pe care am citit-o imediat pe nerăsuflate, iar la sfârşitul celei de-a doua cărţi Tarzan şi Jane îşi găsesc fericirea împreună.

Fiul unor aristocraţi englezi, născut în junglă şi crescut de o familie de gorile, Tarzan, omul-maimuţă ne uluieşte cu aventurile lui, făcându-ne să înţelegem că nu leul este regele animalelor, ci chiar el, omul-maimuţă.
Edgar Rice Burroughs, strămoşul science-fictionului american, ne oferă o serie de romane în care eroul principal, Tarzan, ne poartă pe aripile aventurii, făcându-ne martori la nemaipomenitele lui isprăvi şi la uimitoarele sale păţanii, petrecute în mirificul spaţiu al junglei africane!
Tarzan din neamul maimuţelor şi Întoarcerea lui Tarzan deschid ciclul de aventuri dedicate faimosului om al junglei, atât de iubit de cititorii de toate vârstele.

Tarzan din neamul maimuţelor (Tarzan of the Apes)

Tarzan era fiul unui lord britanic, John Clayton II și al soţiei sale, care au fost debarcaţi pe coasta atlantică a Africii de către nişte marinari răzvrătiţi în anul 1888. Un an mai târziu s-a născut fiul lor, John Clayton III. Când copilul avea doar un an, mama lui a murit, iar la puţin timp după aceea tatăl său a fost ucis de Kerchak, liderul unui trib de maimuțe uriaşe. Din fericire, copilul a fost adoptat de Kala, o maimuţă care tocmai ce îşi pierduse puiul şi care i-a spus noului ei pui Tarzan, ce însemna „Piele albă” în limbajul maimuţelor. Din acel moment Tarzan a devenit un copil sălbatic.

Pe când era adolescent, Tarzan începe să fie conştient de diferențele fizice faţă de restul maimuţelor din trib. Într-una din incursiunile sale prin junglă, el descoperă cabina unde locuiseră adevăraţii săi părinți, unde descoperă oameni asemenea lui în diverse cărţi ilustrate, pe care părinţii lui le luaseră cu ei ştiind că urmau să aibă un copil. Analizând texte cu imagini de bază, timp de mulți ani, el învață să citească limba engleză, dar nu o poate vorbi, deoarece nu a auzit pronunţia cuvintelor

Într-o zi, el este atacat de o gorilă uriașă,  pe care reușește însă să o omoare cu cuțitul tatălui său, dându-şi seama cât de folositoare poate fi această armă. Pe măsură ce crește, Tarzan devine un vânător iscusit, spre invidia lui Kerchak, liderul maimuțelor, care-l atacă încercând să-l omoare. După o luptă dramatică, Tarzan reuşeşte să-l ucidă pe Kerchak și îi ia locul ca „rege” al maimuțelor.

tarzan_780x430

După un timp, un trib de negri africani se stabileşte în zonă, iar Kala, mama adoptivă a lui Tarzan este ucisă de unul dintre vânători. Te răscoleşte suferinţa lui Tarzan, care o plânge pe Kala ca pe o adevărată mamă, iar apoi se răzbună cumplit, omorându-l pe ucigaş şi provocând multe nenorociri tribului acestuia.

Pe când Tarzan avea aproximativ 20 de ani, un nou grup naufragiază pe coasta, inclusiv Jane Porter, prima femeie albă pe care Tarzan a văzut-o vreodată. Vărul lui Tarzan, William Cecil Clayton, ce îi uzurpase calitatea sa de moştenitor, fără să ştie de existenţa lui, se afla, de asemenea, în acel grup. Tarzan îi spionează pe noii veniți, îi ajută în secret și o salvează pe Jane în câteva situaţii critice.

tarzan_780x430_2

În grupul naufragiat era şi un ofiţer de marină Paul D’Arnot, pe care Tarzan îl salvează într-o situaţie critică de localnici. În scurt timp după aceea, o navă de salvare îi recuperează pe naufragiați. D’Arnot îi propune lui Tarzan să vină cu el. Tarzan acceptă, dorind să poată lua legătura cu Jane. D’Arnot îl învață pe Tarzan să vorbească limba franceză și îl învață cum să se comporte printre oamenii albi. În lunile care au urmat, Tarzan a învăţat în cele din urmă să vorbească şi limba engleză.

Pentru a o găsi pe Jane, Tarzan pleacă în Wisconsin, Statele Unite ale Americii. Ajuns acolo, Tarzan află cu durere că ea s-a logodit între timp cu vărul lui, William Clayton. Între timp, D’Arnot, pe baza indiciilor găsite în cabina locuită de părinții lui Tarzan, a reuşit să dovedească că adevărata identitate a lui Tarzan este John Clayton – conte de Greystoke. Tarzan însă, în loc să-şi reclame moștenirea cuvenită de la William, alege să ţină în ascuns informaţiile și să renunțe la moștenirea lui de dragul fericirii lui Jane.

În Întoarcerea lui Tarzan (The Return of Tarzanaventurile spectaculoase continuă, apar noi personaje malefice, iar prin conjunctura sorţii Tarzan eşuează din nou pe coasta africană, unde noi provocări îl aşteaptă. Printr-o coincidenţă tulburătoare, Jane şi logodnicul ei naufragiază şi ei, din nou, aproape de locul unde se afla Tarzan. William se dovedeşte a fi un laş într-o situaţie critică, iar Jane rupe logodna cu el. Tarzan o veghează pe Jane pe ascuns şi o salvează în câteva momente de mare pericol. Reîntâlnirea lor va fi deosebit de emoţionantă, vor mai urma mai multe aventuri incredibile, o comoară fabuloasă este descoperită, iar în final Tarzan şi Jane se căsătoresc, întorcându-se în civilizaţie.

tarzan_6716443

Cartea a avut numeroase ecranizări, din care cea mai recentă este din 2016.

Această carte am inclus-o în Top 10 cărți care mi-au înflăcărat imaginația în copilărie și adolescență și în Top 15 cărți impresionante cu animale

Cartea Tarzan din neamul maimuțelor de Mark Twain poate fi comandată pe elefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți clasice

Recenzii și prezentări cărți cu animale

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *