Delicatese Literare
Recenzii

Te-am iubit deja în visul meu de Holly Miller, Editura Nemira, Colecția Damen Tango – recenzie

Te-am iubit deja în visul meu

(The sight of you – 2020)

Holly Miller

Editura Nemira

Colecția Damen Tango

Traducerea: Maria Adam

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 448

O poveste de dragoste sfâșietoare despre curajul de care ai nevoie în iubire, mai ales atunci când știi deja cum se va termina.
Joel se teme de viitor.
De când era copil, a fost bântuit de vise despre cei dragi. Viziuni despre ceea ce li se va întâmpla, cu bune și cu rele. Singura modalitate de a le evita este să nu mai lase pe nimeni să se apropie de el.
Callie nu se poate împăca cu trecutul.
De când i-a murit cea mai bună prietenă, Callie e pierdută. Știe că trebuie să fie mai spontană, dar nu știe cum să redevină persoana plină de viață de dinainte.
Joel și Callie au nevoie să înceapă să trăiască prezentul.
Și, deși nu se căutau, întâlnirea lor pare inevitabilă — și devine începutul unei noi vieți.
Până când Joel vede cum se va termina totul.
HOLLY MILLER a crescut în Bedfordshire, Marea Britanie, și a avut mereu o pasiune pentru citit. A urmat cursuri de scriere creativă la Norwich Art School, iar după absolvire a lucrat ca editor de revistă, marketer și copywriter.
Primul său roman, “Te-am iubit deja în visul meu” (The Sight of You, 2020), a fost tradus în 25 de limbi și se bucură de un succes internațional fulminant, urmând a fi ecranizat.
În ultimii ani, Holly Miller s-a dedicat scrisului și trăiește în zona rurală din Norfolk, împreună cu soțul ei și un border collie, unde își editează cel de-al doilea roman și lucrează deja la cel de-al treilea.
“Un roman minunat, dureros și perfect… la fel ca iubirea.” — Jodi Picoult
“Aproape toată viața mea am avut vise profetice. Genul de viziuni lucide, vii, care mă sperie în somn. Îmi arată ce se va întâmpla peste câteva zile, săptămâni sau chiar ani. Iar subiecții sunt mereu oameni pe care îi cunosc.
Visele apar cam o dată pe săptămână, iar raportul între bine, rău și neutru este destul de egal.
Însă premonițiile urâte sunt cele de care mă tem cel mai mult: accidentele și bolile, durerea și necazurile. Din cauza lor sunt mereu agitat, mereu în alertă maximă.
Întrebându-mă când va trebui să deviez iar cursul sorții, să dau fuga să intervin în planurile altcuiva. Sau, mai rău de atât, să salvez o viață.”
O lectură incitantă, bazată pe o întrebare interesantă: ce se poate întâmpla atunci când cunoști viitorul? Cu bune și cu rele. Nu mi-am pus niciodată întrebarea asta, dar răspunsul este destul de complicat: poate fi un avantaj dar și o povară. Nu este deloc ușor.
Te-am iubit deja în visul meu” este un roman care suscită interesul cititorului, dă o temă de gândire și te ține captiv între paginile sale. Alert, plin de emoții, acest roman creează o întreagă dezbatere între ideea posibilității de a schimba viitorul și dacă intervenția este sau nu benefică.
Autoarea Holly Miller reușește să provoace cititorul, să-i mențină atenția și să-i stârnească curiozitatea.
O lectură ușoară și plină de energie, o carte pe care nu simți când o citești. Doar ești surprins că ai ajuns deja la final.
“Dar dacă azi a fost ultima ocazie, Joel? Dacă azi a fost ultima dată când ți-am văzut fața, când ți-am auzit vocea?
Timpul trece în goană și știu ce se apropie.
Mi-aș dori să fi rămas. Măcar câteva minute în plus. Îmi pare rău.”
O carte al cărei final ne este spus încă de la început. Și nu este unul cu fericire până la adânci bătrâneți… Dar sunt curioasă ce se întâmplă pe parcurs.
Romanul ne prezintă alternativ punctul de vedere al lui Joel și al lui Callie, astfel avem posibilitatea să-i înțelegem mai bine pe amândoi.
În timp ce Joel se luptă cu acțiunile sale menite să salveze viața cunoscuților și cu modul în care îi împiedică pe aceștia să facă ceva ce le poate fi fatal, Callie este o apariție boemă, plină de energie, încrezătoare în propriile forțe și dornică să-și întindă aripile și să vadă încotro o poartă viața.
La 34 de ani, Callie descoperă că proprietarul o anunță să elibereze locuința în 30 de zile, deoarece vrea să vândă. O situație neașteptată și deloc binevenită.
“Un vis în fiecare săptămână timp de douăzeci și opt de ani și păstrez notițele din ultimii douăzeci și doi.
Scriu totul în cazul în care trebuie să acționez. Dar din când în când tot trebuie să urmăresc cum se desfășoară un vis urât. Le las să treacă, dacă nu sunt serioase sau când nu văd cum aș putea interveni. Niciuna dintre opțiuni nu e ideală pentru un om cu mentalitatea mea.
Totuși. Ca diamantele în țărână, visele mai fericite strălucesc printre cele rele.”
O abilitate care pare destul de interesantă, nu? Să poți vedea crâmpeie de viitor și să încerci să faci ceva pentru a preveni răul, iar binelui să-i îngădui să apară…
De-a lungul primelor capitole din “Te-am iubit deja în visul meu” asistăm la interacțiunile timide dintre Callie și Joel, care par a-și dori să se cunoască mai bine unul pe celălalt.
La început, fiecare întâmplare pare lipsită de sens, fără logică. Dar, pe măsură ce acțiunea romanului se leagă, observăm că cele două fire narative pe care ne poartă autoarea Holly Miller sunt strâns împletite. Avem două puncte de vedere distincte care se completează unul pe celălalt.
Fiecare dintre personaje trece prin diferite întâmplări care, deși par banale, oferă cititorului un cadru complex al poveștii. Joel este personajul principal în jurul căruia se învârte toată acțiunea cărții, un personaj retras, care ține pentru el abilitatea aceasta specială deoarece este convins că lumea ar crede că are nevoie de consultul unui psihiatru dacă ar spune că prin intermediul viselor poate vedea frânturi din viitorul persoanelor apropiate lui.
De-a lungul cărții întâlnim o pleiadă variată de personaje secundare, legate de Callie și Joel prin diferite legături. Cum sunt vecinii lui Joel, fostul lui șef — Kieran, familia lui; sau colega de muncă a lui Callie, prietenii ei, familia ei…
“Nu i-am spus nimic lui Kieran despre visele mele: m-am temut mereu că se va gândi la o instabilitate mentală, că mă va compătimi.”
O lectură cu adevărat interesantă. Cu multe răsturnări de situație, adevăruri spuse pe jumătate, omisiuni și încercări de a preveni răul. Joel are mai multe regrete, dar cel mai tare regretă că nu i-a spus mamei sale că va muri de cancer… dar era doar un copil, iar mama i-a interzis să vorbească cu cineva despre visele lui premonitorii.
“Durerea de a o pierde pe mama a fost mai rea decât tot ce am simțit vreodată. Dacă ar depinde viața mea de asta, nu sunt sigur că aș putea să mai trec prin asta o dată.
Stau pe loc câteva clipe, am stomacul strâns ca un pumn de regrete.”
Din momentul în care cei doi devin vecini, lucrurile par a se schimba într-un mod ușor previzibil: atracție, dorința de a descoperi o persoană, cunoașterea. Apoi… ceea ce era de așteptat, se întâmplă!
Viața lui Joel ia turnuri neașteptate pe măsură ce visele premonitorii scot la iveală nu doar ceea ce se va întâmpla, dar mai și dezvăluie adevăruri demult îngropate, despre care nimeni nu spune nimic, realități care rănesc și dor. În același timp avem parte de răspunsuri la unele întrebări ale lui Joel, acesta se liniștește când află că tatăl său biologic are și el aceeași abilitate. Ba mai mult, află că acesta a încercat să ia legătura cu tânărul dar a fost împiedicat.
O carte scrisă cu emoție, ce te învăluie treptat într-o ceață continuă — ca să zic așa, încercând să prezinte o poveste de dragoste care incită, ispitește cititorul.
Pe măsură ce povestea se desfășoară și Callie și Joel se cunosc din ce în ce mai bine, observăm că atracția dintre ei creste. Oare cât mai durează până se decid să formeze un cuplu?
“Voiam doar să fac lucruri frumoase pentru ea. Să-i aduc un zâmbet pe față, o mică bucurie în fiecare zi. Nici măcar nu sunt sigur de ce. Dar așa m-am simțit din ziua în care ne-am cunoscut.”
Frământări și temeri îi iau cu asalt atât pe Callie cât și pe Joel. Ambii nu-și doresc să aibă de suferit. Iar Joel este conștient că nu poate fi în totalitate sincer cu tânăra dacă vrea să-și țină secretă abilitatea.
Așa că asistăm neputincioși la micii pași pe calea prieteniei chiar dacă atracția este mereu prezentă. Și totuși… îi dezvăluie acesteia adevarul despre el! Surprinzător, Callie acceptă destul de senină realitatea, doar că nu își dorește să afle care este viitorul ei…
“Când ni se întâlnesc privirile — doar pentru o clipă, înainte să râdă încetișor și să-și îndrepte privirea spre podea —, îmi dau seama cât de mult îmi place, destul cât să nu-mi pese dacă e bine ce fac.”
Face eforturi pentru a se trata. Apelează la prietenul său Steve, căruia îi spune tot despre visele sale profetice, iar acesta îi spune că are o fostă colegă de facultate care l-ar putea ajuta. Dar este de părere că Joel ar trebui să împărtășească cu Callie secretul acesta despre care nu a vorbit cu nimeni.
Un subiect care mă pune pe gânduri. Mă tot întreb oare cum este să trăiești cu un asemenea secret o viață întreagă, conștient fiind că nu poți face nimic pentru a schimba ceea ce afli din vise sau poți schimba doar într-o anumită măsură. Secretele lui, cele cu privire la viitorul persoanelor la care ține, sunt o povară greu de dus. Dar Joel se dovedește a fi un bărbat puternic și curajos, care își poartă povara cu demnitate.
Iar Callie acceptă ideea că Joel visează frânturi de viitor, deși cam reticentă, chiar cu o doză de neîncredere. Cu toate acestea, este dispusă să dea o șansă relației lor.
“Te-am iubit deja în visul meu” ne oferă un moment de introspecție, o disecție a sufletului lui Joel, o luptă constantă a conștiinței.
După cum putem observa pe parcursul lecturii, relația celor doi nu are sorți de izbândă. De ce? Pentru că tânărul nostru știe deja cum se va sfârși această poveste. A visat acest final. Și, deși încearcă să împiedice realizarea acestui final, rămâne de văzut dacă și reușește.
Nu pot spune că am fost de acord cu alegerile lui Joel, deși am înțeles teama acestuia de a se implica.
Vă invit să descoperiți o poveste de viață emoționantă, care ne face să cunoaștem atât fericirea cât și nefericirea.

Cartea Te-am iubit deja în visul meu de Holly Miller poate fi comandată de pe nemira.ro, elefant.ro, libris.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Nemira

12 Comments

Spune-ți părerea!