Delicatese Literare
Recenzii

Te vad! Vol. 2 al seriei Urlet in tacere de Marina Neagu, Editura Quantum Publishing – recenzie

Te văd!

Marina Neagu

Editura Quantum Publishing

Nr. de pagini: 214

An de apariție: 2017

Vol. 2 al seriei Urlet în tăcere

Fără să știe, Sara, o adolescentă a zilelor noastre, suferă de pe  urma unor legăminte făcute în urmă cu 2000 de ani, când cea  din care avea să se deschidă linia familiei lor, marea preoteasă a dacilor,  jură să-și reîntâlnească iubirea pierdută.  Este atrasă în jocuri periculoase a căror inițiere nu-i  aparține, dar ale căror consecințe zguduie cu totul micul ei univers. Când violența îmbracă țesuturi umane, viața Sarei este salvată  în mod misterios.  Dar supraviețuirea vine cu un preț mult prea mare.  În cel de-al doilea volum, povestea Sarei continuă, răspunzând unor întrebări și născând altele. Dragoste ce dăinuiește peste vremuri, mister, personaje bine clădite,  tensiune și un ritm ce nu-ți permite să lași cartea din mână,  te vor transforma în fanul acestei serii. Fără să știe, Sara, o adolescentă a zilelor noastre, suferă de pe  urma unor legăminte făcute în urmă cu 2000 de ani, când cea  din care avea să se deschidă linia familiei lor, marea preoteasă a dacilor,  jură să-și reîntâlnească iubirea pierdută.
Este atrasă în jocuri periculoase a căror inițiere nu-i  aparține, dar ale căror consecințe zguduie cu totul micul ei univers. Când violența îmbracă țesuturi umane, viața Sarei este salvată  în mod misterios.  Dar supraviețuirea vine cu un preț mult prea mare.  În cel de-al doilea volum, povestea Sarei continuă, răspunzând unor întrebări și născând altele. Dragoste ce dăinuiește peste vremuri, mister, personaje bine clădite,  tensiune și un ritm ce nu-ți permite să lași cartea din mână,  te vor transforma în fanul acestei serii.
Volumul de față continuă în aceeași notă captivantă, plină de forță și neprevăzut, care ne-a cucerit de la primul volum al seriei, Urlet în tăcere. Sfatul meu este să citiți volumele cât mai aproape unul de altul, având în vedere că sunt multe personaje și întâmplări în carte care trebuie ținute minte pentru a înțelege cum trebuie povestea. Volumele nu pot fi citite de sine-stătător, povestea ”curgând” dintr-unul în altul. Eu m-am oprit un pic din lectura volumului doi pentru a reciti o bună parte din primul volum pentru a-mi aduce aminte unele fapte.
De remarcat coperta superbă, ca și în cazul primului volum!
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Sarei – urmașa din zilele noastre a Sarulei, marea preotească a dacilor de pe vremea lui Decebal – și continuă povestea acesteia după ce în primul volum trăise grozăvia faptului că părinții i-au fost uciși, iar ea fusese salvată în mod misterios. Moartea părea că stă la pândă în continuare în jurul ei, coșmaruri au început să prindă viața căpătând chip omenesc, zeități și protectori din vechime pășesc în lumea reală și intră în viața ei de zi cu zi. Altminteri, era studentă, ca și Liana, verișoara ei, fiica Laurei – sora geamănă a mamei ei. Cele două – Liana și Laura erau singura familie care îi mai rămăsese.
Nu vă închipuiți ca faptul că era studentă ar aduce vreun strop de normalitate în viața ei. Era colegă de facultate cu Luci și Damian, doi frați gemeni simpatici ce păreau perfect normali la prima vedere. Ba Luci se și îndrăgostise de o altă colegă, Cesca. Cu toate acestea, nimic mai departe de normalitate. Cei doi erau protectorii ei, veniți din trecut pentru a o apăra. Îi cunoaștem, de altfel, din primul volum.
O urmărim pe Sara în timp ce era agresată de coșmaruri în viața de zi cu zi, care îi distorsionau realitatea, astfel încât nu mai știa ce e real și ce nu.
Coşmarurile puteau pătrunde oriunde, oricând doreau, iar eu eram ţinta lor.

Și toate acestea se adăugau la șocul avut când aflase (dacă era să-i dea crezare Hypei) că Markus, de care se îndrăgostise nebunește și alesese să se sacrifice pentru el, o manipulase în acest scop. Iar apariția Sarulei împreună cu Markus la ușa Sarei i-au confirmat acesteia cele mai negre suspiciuni: Markus doar a folosit-o pe Sara, adevărata lui iubire rămânând Sarula, pe care sacrificiul Sarei a adus-o în realitatea din prezent.
Numai că nu era chiar așa, însă gelozia nu o lăsa să discearnă. Cineva se juca cu mintea ei, asta e clar, dar cine?! Iar Sara trebuie să realizeze acest lucru până nu e prea târziu…
Avem de-a face cu zeități, o scurtă incursiune în mitologie, magie și blesteme străvechi.
Cine era Hypa, și, mai ales, cine era Markus? Erau zeități!
Hypa/ Hypnos era zeița nopții, a somnului, îndrăgostită de mii de ani de Markus/ Orcus/ Mors, zeul morții!!
Sara va fi răpită, și nu o dată, ci de două ori. Ea era cheia rezolvării misterelor, dar erau două tabere cu interese diametral opuse, iar ea a fost manipulată să creadă că a fost trădată, pentru a trăda la rândul ei. Va reuși ea oare să aleagă corect?
Întrebarea este ce o făcea pe ea specială? De ce se află ea în mijlocul acestor întâmplări uluitoare, imposibil de crezut că se puteau petrece în realitate?
 După spusele Lianei, mătușa ei, care nu era străină de toate ”datele problemei”,
”Magia Sarulei nu poate fi transmisă decât în cazul gemenilor, așa cum am fost eu și mama ta. (…) Mult timp ne-am întrebat de ce cazul tău este altfel. Abia zilele trecute  am înțeles că nu puteai avea o geamănă. Ești cea pe care fiecare generație ce a urmat Sarulei a așteptat-o să apară.
 Avem parte de manipulări psihologice, elemente de thriller, prietenie și trădare, sacrificii și interese ascunse, minciuni, dar, mai periculoase decât acestea, jumătăți de adevăruri. Și iubire. Iar dragostea e cea mai puternică motivație. Ca și dragostea înșelată.
Aflăm pe parcurs răspunsul la multe întrebări rămase în aer în „Urlet în tăcere”, însă apar mistere noi, unele din acestea traversând veacurile pentru a fi rezolvate în prezent.
Se pare că  iubirea dintre Sara și Markus ”nu este nicidecum o iubire imposibilă, ci una scrisă de la începutul lumii și prevestită timp de secole.”
Stilul cărții este foarte cursiv și bine închegat, povestea antrenantă, suspansul bine gradat, iar umorul este un ingredient foarte binevenit.
” – Sper din tot sufletul că nu o să începi acum să depeni întreaga poveste de la început. Tu știi ce s-a întâmplat, eu știu ce s-a întâmplat, hei, cititorul știe ce s-a întâmplat, așa că treci mai departe și nu ne mai plictisi pe toți cu aceleași relatări.
” – De ce mă ajuți?(…)
– Sincer?
– Minte-mă, te rog. Mă dau în vânt după minciuni…
– Îmi plac fetele cu simțul umorului de aici, din realitate, mi-a spus râzând.
– Și replica asta ține la ele?
A continuat să râdă.”
Un alt element care mi-a plăcut foarte mult este faptul că acțiunea e plasată de multe ori în locații și locuri existente în realitate, frumos descrise.
 ”După ceva timp de mers prin traficul infernal de pe Valea Prahovei, am ajuns la Predeal. Coșmarul a continuat drumul fără a se opri, îndreptându-se spre Bran. După ce am trecut de micuța cascadă ”La Chișătoare” , am ajuns în Moeciu de Sus, un sat înconjurat de munții Bucegi și Piatra Craiului, a cărui frumusețe și armonie îți tăiau răsuflarea.”
Spre final, dramatismul acțiunii atinge cote maxime, iar înfruntarea dintre Sara și Hypa, și în plus trădarea cuiva pe care îl considerase prieten vor avea un deznodământ tragic. Și uluitor! Și incredibil! O răsturnare de situație spectaculoasă!
 ” Abia acum realizam de ce spusese coșmarul că Markus mă urăște. Înțelegeam acum de ce își dorea să se răzbune pe mine și, din ochii mei albaștri, lacrimi amare au început să-mi curgă pe fața perfectă. (…)
Mi-aș fi dorit ca tot ceea ce constatam să fie ireal, deoarece acceptarea unei astfel de realități îmi spunea un singur lucru: devenisem propriul demon.”
În încheiere, nu pot decât să recomand călduros această serie, care sper că se va completa cât mai curând cu volumul următor! Până atunci, stau ca pe ghimpi făcând scenarii în minte…
Foarte ofertant final!
Recomand cartea/seria tuturor iubitorilor de fantasy, celor cărora le place misterul, întorsăturile neașteptate de situații, suspansul, poveștile ce vin din trecut, încărcate cu un strop de magie și romantism, tuturor celor care cred că ”imaginația te poate duce oriunde”…
Mulțumim Editura Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.
Cartea Te văd! de Marina Neagu poate fi comandata de pe site-ul editurii Quantum Publishing.

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *