Delicatese Literare
DIVERSE

The Name Game Book Tag

The Name Game Book Tag

Răspundem cu acest tag unei provocări pe care am primit-o de la Alina’s Bookish Hideout.
Tagul constă în ataşarea titlului unei cărţi citite sau care urmează la citit pentru fiecare literă care compune prenumele nostru.

Eu am ales cărţi deja citite, care mi-au plăcut în mod deosebit şi pe care le recomand cu plăcere!

O L I V I A N A

OOraşul de deasupra de Nicoleta Tudor. Este continuarea minunatului volum Cercurile mistice, al cărui epilog ne deschide cărarea spre o nouă aventură. Dacă ”Cercurile mistice” m-a cucerit, același lucru îl pot spune și despre ”Orașul de deasupra”, care poate fi citită și de sine stătător, dar se pierde din farmecul cărții dacă cele două nu se citesc în ordine, așa cum le-a gândit autoarea.
Avem parte de două povești de dragoste, în care viața reală se suprapune cu cea fantastică, elementele fantasy fiind foarte frumos împletite în subiectul cărții. Cele două planuri – real și fantasy – urmează același fir al acțiunii, fiind din același timp, contemporane, dar din lumi diferite, iar eroina , Mădălina, e personajul principal din ambele. Mădălina este fiica lui Maria și Matei din ”Cercurile mistice”, și moștenise abilitățile paranormale ale părinților ei, având darul de a vedea orașul de deasupra, o planetă denumită Toria, unde ajunge pentru prima dată copil fiind, cu ajutorul unui bănuț găurit pe care îl găsise în podul casei și care acționa ca un portal sau ca o cheie de trecere între cele două lumi.
L – La final apare dragostea de Mary Balogh – Face parte din Seria Huxtable: Primul pas: Căsătoria – First Comes Marriage; Al doilea pas: Seducția – Then Comes seduction; La final apare dragostea – At last Comes Love; Ispitirea unui înger – Seducing an Angel; O aventură secretă – A secret Affair
Este o carte frumoasă despre onoare, curaj și sacrificiu, despre aparențe și secrete, despre soartă și, bineînțeles, iubire. E povestea lui Margaret  o femeie matură, de o frumusețe răpitoare, ajunsă la 30 de ani, după ce își sacrificase tinerețea având grijă de frații ei, după ce le muriseră părinții. Era curtată de marchizul de Allingham, care o ceruse – de două ori chiar – în căsătorie, dar îl refuzase de fiecare dată, întrucât simțea doar prietenie pentru acesta și dorea mai mult de atât.
În paralel, îl cunoștem pe Duncan Pennethorne, conte de Sheringford, un bărbat stigmatizat de societate, după ce în urmă cu cinci ani își părăsise logodnica în fața altarului pentru a fugi cu Laura, soția fratelui acesteia. Duncan revine la Londra pentru a avea o întrevedere cu bunicul său de care depindea financiar. Condiția pe care o pune acesta pentru a-i lăsa domeniul e clară și fără echivoc: trebuie să se căsătorească, având termen până la împlinirea vârstei de 80 de ani a bunicului său, adică peste 16 zile! Ceea ce nu-i lasă lui Duncan altă opțiune decât aceea de a porni să ”vâneze” o soție, și asta cu ocazia primului bal.
Soarta îi va aduce pe cei doi față în față…
IIubire periculoasă de Georgiana Sandu – o captivantă serie young – adult. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Katherine Wrise – Kath, o adolescentă rebelă, nefericită și frământata de incertitudini, a cărei existență plutea în derivă pe o cale a abuzului de droguri, alcool și infracționalitate infantilă.  Kath fusese un copil răsfățat și cuminte. Asta până când (debusolată de faptul că mama lor îi părăsise, recăsătorindu-se) în urma unui jaf la care participase împreună cu gașca ei de amici, drogată fiind, este prinsă și băgată în arest, de unde e luată de tatăl care, pentru a o îndepărta de anturajul vicios din care făcea parte, se mută cu totul de la New York la Seattle. De la capăt într-un oraș nou, o școală nouă, colegi noi! Se afla în curtea școlii, când au apărut „vedetele” școlii, o gașcă de tipi pe care scria mare „belele” de la prima vedere. Liderul lor era Harris Stone, supranumit Demonul, care a coborât dintr-un bolid ce avea pictate pe laterale două aripi imense, negre. Kath îi privea cu gura căscată, impresionată de apariția lor, dar nimic nu ar fi putut-o pregăti pentru momentul în care Harris a remarcat-o. Cu acea privire, viața avea să i se schimbe cu totul. Celui mai periculos și râvnit tip din liceu i se pusese instantaneu pata pe ea! Era brunet, înalt, masiv și tatuat, cu o privire intensă și întunecată…
V – Viață dublă la Veneția de Monica Ramirez
”Nașterea nu reprezintă un început, la fel cum moartea nu reprezintă un sfârșit. Existența nu cunoaște limitări. Continuitatea nu are punct de pornire.” (Cartea lui Chuang Tzu)
Cu acest superb și foarte inspirat citat începe ceea ce va fi o uluitoare aventură în orașul apelor. Decorul acțiunii e mai mult decât un fundal pe care se derulează povestea, e chiar parte din poveste. Am „văzut” Veneția și am simțit-o. Am apreciat totodată în mod deosebit documentarea cărții, atenția la detalii, felul în care locuri reale, date și realități istorice sunt inserate în poveste. E o lectură ideală de vacanță, iar poveștile din paginile ei sunt fermecătoare, te poartă de la emoție și visare la tensiune și situații dramatice, ești ancorat în prezent, dar retrăiești trecutul alături de interesantele personaje ale cărţii. Avem parte de două povești – cea din prezent şi cea din trecut – cu momente aproape identice trăite în timpuri diferite de personaje cu aceleași nume, printr-un stranie experiență de reîncarnare.Povestea din prezent abundă în flashuri de deja-vu, în misterioase viziuni cu „iz renascentist”, protagoniștii săi fiind prinși ca într-un carusel din care nu pot coborî, în miezul unor evenimente ce își au sursa într-un trecut foarte îndepărtat, ce se cer retrăite pentru a se putea aranja într-un anume fel, ce pare predestinat.
II. R. En. de Sandra Coroian –  Ați văzut vreodată un film din acela în care intri într-o realitate virtuală, iar când reușești să ieși, te trezești într-un mozaic de realități alternative, trecând din una în alta, fără să reușești să realizezi care este cea adevărată? Ei bine, luați un astfel de scenariu, alegeți varianta sa cea mai intensă, adăugați o ”inserție” din Avatar, și o să vă faceți o idee despre ceea ce vă așteaptă în carte. O distopie  uluitoare, o incredibilă poveste SF/Fantasy, deosebită de tot ce am citit până acum. Cartea e scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Cehel Ynue, o tânără de 20 de ani, care trăiește într-o lume dură, inflexibilă, condusă de coduri, 5 la număr, create de cei 5 Supremi care controlau totul cu ajutorul unei misterioase I. R. En.
AAnna, seria Tratament special de Davine M. Vesco, Lexi B. Newman. O carte foarte captivantă, care m-a „prins” de la primele pagini şi mi-a oferit o lectură surprinzător de plăcută. Este o combinaţie între J. I. Jane şi Îmblânzirea scorpiei, condimentată cu o porţie generoasă de umor. Conversaţiile spumoase, cu replici pişcătoare ca şampania formează un adevărat ping-pong verbal care „bombardează” fiecare pagină, spre deliciul cititorilor. Eu una am citit cartea zâmbind, sau chiar râzând de-a dreptul la unele faze. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Gloriei Montgomery, eroina blondă a poveştii, cu excepţia primului capitol care ne introduce în acţiune din perspectiva personajului masculin – atrăgătorul instructor Jay Davis.
Acţiunea cărţii se petrece la o academie militară – Academia J. F. Kennedy din Virginia de vest.
Pădurile din Virginia de vest găzduiesc cea mai mare Academie militară din stat, locul unde se ascund cele mai mari secrete şi unde eroina îşi dezvoltă o personalitate nouă, bazată pe minciuni. Însă când Jay Davis îi devine instructor şi supraveghetor, totul se schimbă.
N – Nu te împiedica de mine, te implor! de Georgiana Vâju – Un profund roman psihologic, cu o tușă de romantism, foarte bine scris, care sondează cu finețe psihicul uman. Cartea are în prim plan iubirea, cu multiplele ei fațete. Ce este iubirea? De ce iubim? Este iubire ceea ce simțim față de cineva într-o anumită conjunctură? Cartea nu își propune să răspundă la aceste întrebări – mai ales că nu există răspunsuri universal valabile, fiecare poate da propria interpretare în funcție de experiența proprie și propriile trăiri – dar cu siguranță oferă teme de gândire. Personajul principal al cărții este Ana, o tânără de 32 de ani, care a ajuns într-un impas, un blocaj emoțional și sentimental peste care nu poate trece, alunecând ușor în depresie.
Psiholog de profesie, Ana nu se poate analiza și nu poate face o introspecție profundă a propriilor emoții și sentimente. Realizează doar că acestea o iau razna și nu și le mai poate gestiona singură, așa încât caută ajutor specializat, internându-se într-un sanatoriu privat. Practic acesta este decorul cărții, dar să nu vă închipuiți un ospiciu gri și întunecat, atmosfera era mai degrabă ca la o pensiune de lux, unde beneficiai de liniște, consiliere psihologică și tratament. Pentru cine își putea permite prețul, destul de ridicat…
AAm murit, din fericire de Theo Anghel – O serie extraordinară, care m-a captivat, incântat, amuzat. Romanul suprapune mai multe planuri, avem de-a face cu o galerie de personaje surprinzătoare, fiecare cu povestea lui, care ne este dezvăluită cu înţelegere şi sensibilitate. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Oriana (minunat nume), o tânăra rebelă, pe care o cunoaştem în ziua nunţii ei. Era orfană, părinţii ei dispăruseră în împrejurări misterioase, dar crescuse înconjurată de iubire în casa mătuşii şi a verişoarei ei. Se căsătorea din dragoste (era convinsă că dragoste era ceea ce simţea faţă de Damir, altfel nu l-ar fi ales tocmai pe cel de care ştia că e îndrăgostită verişoara ei, nu-i aşa?!). Fatalismul sau destinul a făcut ca, înainte de a ajunge la biserică, deja îmbrăcată în rochia de mireasă, să se rezeme de o balustradă – care a cedat – şi s-a prăbuşit în gol, rămânând moartă pe loc!
Acela a fost ultimul moment al vieţii mele. Al primei mele vieţi. M-am simţit smulsă din propriul trup şi ridicată cu o viteză ameţitoare (…) La un moment dat, m-am pomenit aruncată într-un deşert arid, plat ca în palmă. Iar nisipul, incredibil de fin, avea culoarea albă. Cristale ca de diamant luceau blând sub tălpile mele.”

L E O N T I NA 
L – La Paradisul femeilor de Émile Zola – o încântătoare carte clasică.  Cartea te fascinează prin descrierea tehnicilor revoluţionare de marketing ale lui Octave Mouret, prin care acesta “vrăjeşte” femeile, acestea neputând rezista avalanşei de ţesături delicate, din mătase, blănuri, pălării ochioase şi fistichii, ciorapi, satinuri, catifele expuse opulent şi strălucitor în vitrine, care atrag ca un magnet privirile frumoaselor doamnePovestea de dragoste te cucereşte şi ea prin farmecul ei aparte.
Singura dorinţă a lui Mouret era să cucerească femeia. O dorea regină în casa lui, construise acest templu în cinstea ei, pentru a o avea la dispoziţia lui. Aceasta era tactica lui: o ameţea cu atenţii galante, pentru a‑i specula dorinţele şi a‑i exploata patima.
EEvantaiul auriu de Christina CourtenayEvantaiul auriu este o foarte frumoasă poveste de dragoste, transpusă într-o perioadă istorică zbuciumată, a cărei acțiune ne duce în ținuturi exotice îndepărtate, ne poartă într-o călătorie periculoasă peste mări și oceane, aruncându-ne apoi în vâltoarea războiului civil din Anglia. Autoarea dovedește o mare atenție la detalii și o foarte bună documentare istorică. Deși cei doi eroi, ambii cu o personalitate fascinantă, proveneau din două culturi diferite, chimia dintre ei este evidentă încă de la prima întâlnire. Dar până să își găsească împlinirea vor trebui să treacă peste mari obstacole…
”Încercă să schițeze un zâmbet, un efort care o pătrunse adânc pe Midori, al cărei suflet se topi de dragul lui. Îi fusese atât de dor de el, iar acum realiza că nu-i păsa dacă era om de onoare sau nu Îl iubea așa cum era.”
OObsidian de Jennifer L. Armentrout. Obsidian este o carte superbă, care îmbină magistral elementele fantasy cu cele young adult. Pe de o parte avem de-a face cu clasica luptă dintre bine și rău, ilustrată aici prin confruntarea dintre luxeni și arumi, iar pe de altă parte asistăm la frământările unor adolescenți, cu toate problemele specifice vârstei: speranțe, planuri de viitor, pasiuni, tachinări, eternul conflict dintre părinți și copii, rutina școlară, fiorii primei iubiri… Împletirea celor două fire se face atât de firesc, încât aproape că te convinge că totul ar putea fi cât se poate de real…
”- Sper că-ți dai seama că îmi plac provocările.
Am râs încet și m-am întors către ușă, după ce l-am salutat cu un deget.
– Și mie, Daemon. Și mie.”
NNăscută în gheață de Nora RobertsNăscută în gheață este o carte deosebit de caldă, romantică și emoționantă, care te convinge pe deplin de puterea dragostei, acel sentiment minunat care alină răni sufletești din trecut, readuce speranța și poate răzgândi până și pe cel mai hotărât hoinar, determinându-l să-și pună rădăcinile într-un loc, alături de persoana iubită.
”Mai târziu, avea să-și închipuie că era o scenă dintr-o carte. Probabil dintr-una de-a lui. Femeia frumoasă, cămașa de noapte lungă, albă, învăluitoare, părul revărsat pe umeri ca o flacără aurie. Chipul ei, scăldat de lumina lumânării pe care o ținea în mână, era palid. Cealălaltă mână era încleștată pe zgarda unui câine care arăta și mârâia ca un lup. Un câine a cărui spinare ajungea până la talia ei.
Ea îl privea din capul scărilor ca și când ar fi fost o nălucă invocată de el. Parcă ar fi fost sculptată în marmură, sau în gheață. Atât era de liniștită, atât era de perfectă.”
TTriplu H volumul 2 de Corina Cîndea – o carte extrem de romantică, scrisă într-un mod amuzant și lejer, care mie mi-a oferit prețioase momente de relaxare, delectându-mă cu numeroase faze pline de umor și lăsându-mă cu o stare de bine la sfârșit.
”- Te iubesc! Îi șoptesc pe buze și ochii i se întunecă de dorință. Te iubesc când ești rebelă și sălbatică ca acum sau când ești timidă și te înroșești toată când te ating cum știu doar eu. Iubesc faptul că ești geloasă și posesivă, căci asta arată că și tu mă iubești. Iubesc fiecare părticică din tine! De la ochii care îmi taie răsuflarea de câte ori îi privesc până la sunetul pe care îl scoți când sunt în tine. Iubesc să mă trezesc alături de tine, la fel de mult cum iubesc să adorm cu tine în brațele mele. Fiecare clipă petrecută departe de tine e un chin pe care doar gândul că o să fim împreună mi-l alină.”
IIntimidare de Penelope Douglas. Intimidare este o carte superbă din categoria young adult, care surprinde foarte bine frământările, neliniștile și speranțele perioadei respective. O perioadă în care îți cauți încă identitatea, îți formezi personalitatea, încerci să depășești obstacolele și să-ți așezi prioritățile. O perioadă în care ești încă vulnerabil și nu știi cum să reacționezi la provocările sorții.
”- Tate, ești a mea și eu sunt al tău. Cu fiecare zi ce va trece îți vei da tot mai mult seama de acest lucru. Când vei crede acest lucru fără umbră de îndoială, atunci îți voi fi câștigat încrederea.
– Sunt a ta. Doar că… nu eram sigură dacă tu erai într-adevăr al meu.
– Atunci te voi face să fii sigură.”
NNecunoscutul de Sandra Brown. Necunoscutul este un thriller foarte reușit marca Sandra Brown. O excelentă povestitoare și o maestră a folosirii cuvintelor, Sandra Brown reușește să te captiveze încă de la primele pagini. Dialogurile între protagoniști, pline de subînțelesuri, modul în care autoarea gradează acțiunea, dezvăluindu-ți încetul cu încetul indiciile îți mențin interesul treaz pe tot parcursul acțiunii, iar deznodământul complet surprinzător te va face să nu uiți prea curând această carte.
”Bărbatul îi acoperi buzele cu ale sale și dezlănțui foamea pe care o stăpânise cu o noapte înainte. Nimic nu era reținut, nici intruziunea limbii lui, nici nevoia cu care gura ei se deschise sub a lui, nici cuvintele teribil de erotice pe care i le șopti când, într-un final, încheie sărutul și îi dădu drumul, dar numai pentru a-i desface în grabă nasturii cămășii.”
AApă pentru elefanți de Sara Gruen. Apă pentru elefanți este o carte fascinantă și emoționantă, a cărei acțiune se petrece în lumea spectaculoasă a circului, o lume plină de strălucire și culoare, dar în același timp periculoasă, guvernată de reguli dure și nemiloase. O carte care te captivează de la prima până la ultima pagină, reușind să te treacă printr-o gamă întreagă de emoții și lăsându-te cu o stare de bine la final!
”După aceea, rămâne cuibărită lângă mine, și părul ei îmi gâdilă fața. O mângâi ușor, încercând să-i memorez trupul. Aș vrea să ne topim într-un singur trup, ca untul pe pâinea prăjită. Îmi vine s-o absorb și, tot restul vieții, să merg prin lume cu ea încastrată în pielea mea.
Asta vreau.
Rămân nemișcat, savurând senzația trupului ei lipit de al meu. Mi-e teamă să respir, ca nu cumva să spulber vraja.”

Dacă vă place tagul, vă invităm să îl preluați!

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *