Delicatese Literare
Prezentari carti

Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit – Anthony Seldon – Editura Publisol

Editura PUBLISOL lansează cartea 

Theresa May. Un prim-ministru pentru Brexit:

o carte complexă despre un prim-ministru cu o misiune grea:

ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

 

O prezentare extraordinar de detaliată… Anthony Seldon reușește să fie, în același timp, just, dar și extrem de critic când vorbește despre mandatul Theresei May.“ – Sunday Times

Theresa May a ajuns în funcția de prim-ministru cu cel mai precis, dar și cel mai dificil obiectiv pe care l-a avut vreodată un premier după cel de-Al Doilea Război Mondial: să ducă la bun sfârșit Brexitul. Consecință: o tragedie în care personajul central a aflat prea târziu cum ar fi putut să-și îndeplinească misiunea.

În acest volum, și în lumina modului în care Boris Johnson își exercită propriul mandat de prim-ministru, Anthony Seldon creionează modul în care a funcționat guvernul lui May, de la neașteptată ei venire la putere, în 2016, când rivalii s-au retras din competiție, unul câte unul, și până la demisia însoțită de lacrimi, trei ani mai târziu, când relația dintre ea și cabinetul său era total distrusă.

Seldon, un om corect, care se străduiește întotdeauna să găsească anumite virtuți la fiecare prim-ministru pe care îl studiază, susține că May „ar fi putut deveni cu ușurință un premier rezonabil, fără a fi spectaculoasă“ dacă nu ar fi fost la mijloc Brexitul, spunea The Guardian.

Autorul cărții o absolvă pe Theresa May de unele dintre cele mai grave acuzații care i-au fost aduse. Răspunsul stângaci la tragedia de la turnul Grenfell, în 2017, soldată cu 79 de morți, când, inițial, nu s-a întâlnit cu niciunul dintre supraviețuitorii incendiului, nu a fost un exemplu de indiferență față de suferință celorlalți, afirmă Seldon. Cei care s-au ocupat de securitatea ei i-au spus că nu poate vizită locul dezastrului, deoarece ar declanșa o revoltă. Mai târziu, a petrecut mult timp cu supraviețuitorii incendiul de la turnul Grenfell și a păstrat, în biroul ei din Downing Street, până la sfârșitul mandatului, desene ale copiilor de acolo.

Seldon este de părere că, în cazul în care ar fi arătat mai multă empatie și inteligență emoțională în public, ar fi fost un prim-ministru cu mai mult succes. Avea o etică neobosită a muncii, un ochi bun pentru detalii și era motivată atât de datorie, cât și de ambiție, dar nu avea multe dintre celelalte abilități necesare pentru a izbuti într-o astfel de funcție.

Faptul că s-a bucurat de un acces fără egal la informații venite atât de la aliații, cât și de la rivalii Theresei May, de la consilierii care i-au modelat mandatul, precum și de la personaje-cheie de la Bruxelles, i-a permis autorului să dea în vileag tainele acestui prim-ministru, atât de enigmatic și de interiorizat.

Seldon excelează în a reconstitui modul în care au fost luate deciziile critice, după care comentează, argumentat, impactul acestora.

Incitantă, captivantă și profund revelatoare, lucrarea de față este o analiză completă a mandatului de prim-ministru al Theresei May.

Cuprinsul cărții:

PARTEA INTAI: CONSTITUIREA MANDATULUI DE PREMIER

         Capitolul 1 | La Ministerul de Interne

         Capitolul 2 | Fortăreața din Downing Street nr. 10

         Capitolul 3 | Drumul greu spre Brexit, 2016-2017

         Capitolul 4 | Construirea imaginii

         Capitolul 5 | Momentul esențial: alegerile generale din 2017

PARTEA A DOUA: DESTRAMAREA MANDATULUI DE PREMIER / 301

         Capitolul 6 | „Nu s-a schimbat nimic“

         Capitolul 7 | Acordul cu Partidul Democrat Unionist

         Capitolul 8 | O săptămână mai tarziu: Comitetul 1922 si Turnul Grenfell

         Capitolul 9 | Drumul anevoios spre infern

         Capitolul 10 | Alcătuirea unei noi agende de lucru

         Capitolul 11 | O fugă în zori pana la Bruxelles: raportul comun, o sabie cu două tăișuri

         Capitolul 12 | Paradisul pierdut: eșecul tentativei de remaniere

         Capitolul 13 | Reafirmarea autorității: Salisbury și Siria

         Capitolul 14 | La conacul Chequers: drum prin negură

         Capitolul 15 | În inima furtunii

         Capitolul 16 | Brexit: fără sorți de izbândă

         Capitolul 17 | Prima încercare de trecere a acordului prin Parlament

         Capitolul 18 | A doua încercare de trecere a acordului prin Parlament

         Capitolul 19 | Al treilea vot semnificativ și ultimul

         Capitolul 20 | Ultima aruncare a zarurilor: negocieri cu laburiștii

         Epilog.                   Ultimele zile de mandat

         Verdictul.        Theresa May, prim-ministru: 2016-2019

Traducerea cărții a fost realizată de Cristina Monica Manolachi, redactarea a fost realizată de Brândușa Zărnescu, iar Dr. Florian Banu a scris o amplă prefață la ediția în limba română.

Cartea va fi disponibilă la finalul lunii februarie, pe publisol.ro, în librării (Carturesti, Librarium, librariile Alexandria, Sedcom Libris Iasi, Libraria Mihai Eminescu, libraria St.O. Iosif, Compania de librarii Bucuresti, Pravalia cu carti Constanta si magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, bookzone.ro, bookcity.ro etc).

Anthony Seldon a scris si a editat peste 40 de carti despre istoria moderna și politica britanică, printre care se numără: Cameron at 10, Brown at 10, Blair Unbound, Major si Trust. A fost director al liceelor din Brighton si Wellington și cofondator, alaturi de Peter Hennessy, al Institutului de Istorie Contemporana Britanica. Este președintele Trustului pentru Arhivele Nationale și membru în consiliul de administrație al Companiei Regale Shakespeare. Este, în prezent, prorector la Universitatea din Buckingham.

Raymond Newell lucrează cu Anthony Seldon de trei ani. În tot acest timp, el a fost coautorul unor articole pentru New Statesman, Sunday Times si Telegraph. În prezent, lucrează la o carte despre istoria funcției de prim-ministru. Concomitent, urmează un masterat în Știința Datelor Sociale la Universitatea din Oxford.

Date tehnice:                  ISBN 978-606-9629-37-6

Pret                               74.90 lei

Format                           13 x 20 cm, 800 pagini

Parteneri de promovare: Revista Historia si Radio Guerrilla.

Sir Anthony Francis Seldon este un autor britanic și istoric contemporan. Este cunoscut pentru biografiile sale politice ale lui Margaret Thatcher, John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron și Theresa May.

Precomanda 24 feb 2022: Theresa May – Un prim-ministru pentru Brexit

Cărțile editurii sunt disponibile pe publisol.ro, în librării și magazine on-line (librex.ro, libris.roelefant.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, etc.) și la chioșcurile de presă

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *