Delicatese Literare
Recenzii

Ți-am spus că te iubesc? de Estelle Maskame, Editura Leda Edge – recenzie

Ți-am spus că te iubesc?

(Did i mention i love you? – 2015)

Estelle Maskame

Editura: Leda Edge

Anul apariției: 2021

Număr de pagini: 496

Traducerea: Simona Ștefana Stoica

Primul volum din seria Dimily/ Dimily Series:

  1. Ți-am spus că te iubesc? – Did i mention i love you? – 2015
  2. Did I Mention I Need You? – 2015
  3. Did I Mention I Miss You? – 2016

Estelle Maskame a început să scrie primele povești la o vârstă foarte fragedă și a terminat trilogia DIMILY când avea doar 16 ani. A căpătat un grup uriaș de admiratori, publicându-și romanele în foileton pe Wattpad. Jonglând în permanență cu temele de la școală, slujba part-time și scrisul, Estelle a reușit a devină cunoscută și la nivel internațional. În prezent, locuiește în Scoția.

Când Eden Munro, în vârstă de șaisprezece ani, acceptă să-și petreacă vara în orașul californian Santa Monica, alături de tatăl ei, cu care nu are o relație tocmai apropiată, nici nu bănuiește ce surprize i-a rezervat viața. Părinții lui Eden sunt divorțați, iar acum tatăl ei tocmai și-a întemeiat o nouă familie. Pentru Eden, asta înseamnă că urmează să-i cunoască pe cei trei frați vitregi.

Cel mai mare este Tyler Bruce, un adolescent cu probleme, iute la mânie și incredibil de orgolios, adică exact opusul lui Eden. Curând, adolescenta este luată sub aripa protectoare a grupului de prieteni ai lui Tyler și se trezește împinsă într-o lume plină de experiențe incitante. Un singur lucru nu poate înțelege Eden, iar acela este comportamentul lui Tyler. Și cu cât încearcă mai mult să descopere adevărata personalitate a băiatului, cu atât simte că se îndrăgostește de singura persoană din lume care îi este interzisă: fratele ei vitreg.

Va putea Eden să-și țină sentimentele sub control? Și, mai presus de atât, va reuși să afle adevărul despre Tyler?

„Estelle e o tânără autoare iscusită care știe să scrie o poveste de dragoste frumoasă și care, în ciuda vârstei fragede, se dovedește a fi incredibil de talentată!” – ANNA TODD, autoarea seriei „After”

“Finalul a fost ATÂT de neașteptat! Diferit de cel al celor mai multe povești de dragoste. Te ține cu sufletul la gură până în ultima clipă și te face să nu lași cartea din mână!” – SLJ Teen
“O poveste credibilă și totuși neconvențională despre maturizare, plasată într-o vară californiană din zilele noastre. […..] Urmările divorțului, ale consumului de droguri, secretele de familie și, în special, chinurile primei iubiri sunt temele principale ale acestei istorii incredibil de emoționante.” – Publishers Weekly
O carte care îți taie respirația și-ți trezește curiozitatea. O carte despre emoțiile adolescenței, despre fapte care influentează viața acestora, despre o maturizare forțată de împrejurări, din care fiecare poate avea câte ceva de învățat.
“Ți-am spus că te iubesc?” de Estelle Maskame este o carte care te poartă într-un oraș californian, printre oameni noi, care te invită să pășești într-o lume alertă, diferită.
“După trei ani este de înțeles că oamenii se schimbă. În urmă cu trei ani, eram cu aproape opt centimetri mai scundă. În urmă cu trei ani, părul tatălui meu nu era brăzdat cu fire argintii. În urmă cu trei ani, acest moment nu ar fi fost jenant.”
Asistăm la reîntâlnirea unui tată cu fiica sa, după trei ani în care nu a ținut legătura cu aceasta. Divorțul i-a afectat nu doar mama, ci și pe tânăra Eden care avea pe atunci doar 13 ani. Acum se simte stingheră, nu știe cum să reacționeze, mai ales că în scenă intră o mamă vitregă și cei trei fii ai acesteia… dintre care, cel mai mare este:
“- Un bădăran, șoptesc eu.
În cele patruzeci și opt de ore de când sunt aici nu mi-a spus nimic drăguț. Nici măcar nu a încercat să fie politicos. De asemenea, nu pare să aibă niciun fel de maniere. Pentru cel puțin cinci minute sunt recunoscătoare că nu va trebui să vorbesc cu el.”
“Ți-am spus că te iubesc?” este volumul care abordează teme de actualitate în rândul adolescenților, cum ar fi trecerea peste divorțul părinților și abandonul unuia dintre ei pentru o perioadă mai lungă de timp, dar și reapariția respectivului părinte în viața tânărului; consumul de droguri; dragostea, mai ales când este una interzisă.
Autoarea Estelle Maskame m-a impresionat prin povestea emoționantă pe care a conturat-o, dar și prin personajele complexe și profunde pe care le-a creionat.
O lectură plină de răsturnări dramatice de situație, care ajunge repede la sufletul cititorului.
Ce faci atunci când descoperi că fratele tău vitreg cu care nu te înțelegi se droghează? Sau când datorită lui și prietenilor săi ajungi să încalci reguli și ești urmărită de elicopterul celor de la LAPD?
Când constați că este capabil să te aducă la o petrecere unde se consumă droguri?
Eden constată că se simte mult mai bine cu prietenii acestuia decât cu el. Este sătulă de tensiunea care-l înconjoară mereu pe Tyler, de izbucnirile frecvente de furie ale acestuia sau de secretele lui. De altfel, nu îl înțelege nici pe tatăl ei sau pe mama lui care nu știu că acesta se droghează și nu conștientizează că băiatul nu respectă nici o regulă…
“- Ți-a spus vreodată cineva cât de frustrant ești?
Complet exasperată, îmi încrucișez brațele peste piept și îmi dau ochii peste cap, dar cumva aproape că zâmbesc. La început, nici nu știu de ce, însă îmi dau seama când îi aud din nou glasul: zâmbesc datorită tonului său jucăuș. Nu am ocazia să-l aud prea des.
– Hmm… nu cred că a făcut-o vreodată cineva, îmi spune el.
Mi-aș dori să văd prin perete, să îi văd chipul. Oare zâmbește și el ca mine?”
Apoi relația dintre Tyler și Eden se schimbă radical datorită unui sărut intens. Odată cu acesta, cei doi realizează nu doar atracția pe care o simt unul față de celălalt sau emoțiile complicate ce le bântuie sufletele, ci și faptul că o relație între ei doi este total interzisă. Pentru că, deși nu au același sânge, sunt frați vitregi…
“Ți-am spus că te iubesc?” este un carusel al emoțiilor, acum intense acum calme. O lectură cu adevărat incitantă, datorită subiectelor aprofundate.
Mi-au plăcut mult personajele, Eden fiind o tânără timidă, interiorizată; iar Tyler este rebelul care își ascunde propriile sentimente prin acțiuni reprobabile, menținând o mască pe care foarte puțini oameni dintre cei aflați în jurul său o conștientizează.
Poveste lor incită, stârnește curiozitatea, este plină de emoție. Da, seamănă cu seria “After” a autoarei Anna Todd, dar Estelle Maskame are propriul ei stil de a ne purta în acest montagne-russe. Se joacă cu sentimentele și trăirile cititorului, știind cum să ne mențină interesați de finalul poveștii acestui cuplu care a avut ghinionul – sau norocul – de a se îndrăgosti de cine le era interzis.
Pentru a afla piedicile aflate în calea lor și modul în care acționează cei doi de acum înainte, vă invit să citiți acest prim volum al seriei Dimily.

Cartea Ți-am spus că te iubesc? de Estelle Maskame poate fi comandată de pe edituracorint.ro, librex.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *