Delicatese Literare
Recenzii

Tiberius şi Andrada de Alex V. Miller – recenzie

Tiberius şi Andrada

Cartea întâi

Alex V. Miller

Anul apariției: 2018
Nr. de pagini:  412
Romeo și Julieta, Antonio și Cleopatra, Tristan și Isolda.
De ce aceste povești de dragoste sunt nemuritoare?
Pentru că cei care le-au pus pe hârtie au avut geniul de a le scrie în așa fel încât au reușit să transmită prin cuvinte, iubirea. Au făcut ca dragostea a doi oameni să străbată sute și sute de ani. Și astăzi și peste o mie de ani, dacă citești oricare dintre aceste povești de dragoste, simți parcă ceea ce au simțit și acei îndrăgostiți. Trăiești iubirea alături de ei. Și cumva ești convins că după moartea lor, dragostea i-a adus împreună și oriunde ar fi ei acum, se iubesc.
Mă gândesc la poporul român. Cu ce poveste de dragoste nemuritoare ne mândrim noi? Ce poveste a dăinuit vremurilor și a ajuns până în zilele noastre? Eu unul nu știu niciuna. De ce? Poate pentru că, penițele care au pus pe hârtie atâtea și atâtea povești frumoase, nu au avut sclipirea de geniu pentru a face ca aceste povești să trăiască sute de ani. Ce poveste de dragoste ar trebui să avem noi, românii, astfel încât să-i facem invidioși inclusiv pe cei ce se mândresc cu poveștile amintite mai sus?
Și poate nu vă vine să credeți, dar am descoperit-o. Am scormonit în negura timpurilor și am scos la lumina zilei o poveste de dragoste ascunsă cu strășnicie timp de aproape două mii de ani. De acum, povestea dintre Andrada, fiica regelui Decebal și Tiberius, nu mai este secretă.
Vă las bucuria de a o descoperi singuri!”
Cu stilul autorului am făcut cunoştinţă citind romanul său de debut „Lorene”, carte care m-a încântat şi care încă îmi este în minte. De data aceasta, autorul ne ademeneşte cu un roman romance istoric, dacă îi pot spune aşa.
Romanul ne vorbeşte despre povestea de dragoste dintre Tiberius şi Andrada. Nu ştiţi cine sunt protagoniştii? Vă spun eu: Tiberius este fiul împăratului Traian, iar Andrada este fata lui Decebal. V-am făcut curioşi? Sper că da!
Cartea ne vorbeşte despre iubire, trădare, responsabilităţi, sacrificii şi multă istorie din perioada geto-dacă. Evenimentele ne sunt atât de bine redate încât nici nu ai zice că este o ficţiune, că acele fapte nu s-au întâmplat chiar aşa. Sau poate că nu este numai ficțiune…
Povestea începe undeva în jurul anului 101 şi ne duce până în jurul anului 116, unde se va termina prima parte a cărţii. Cum putem face cunoştinţă mai bine cu Tiberius, dacă nu atunci când încerca să intre în cetatea Daciei pentru a se convinge că fata lui Decebal, Andrada, este cea mai frumoasa fată dacă? El încearcă să-l convingă pe Sabinus, prietenul lui, că ar avea numai de câştigat dacă ar intra în cetate. Tiberius s-a pregătit intens pentru acest moment, a învăţat limba dacilor, a studiat comportamentul lor, tot ce trebuie făcut pentru a putea fi luat drept dac.
Se pare că destinul a ţinut cu Tiberius şi a cunoscut-o foarte rapid pe cea mai frumoasă dacă, Andra. Aceasta nu era nimeni altcineva decât Andrada, cea pe care o căuta Tiberius. Profitând de faptul că tatăl ei era plecat, aceasta s-a furișat ca să petreacă ca un om de rând la o sărbătoare importantă și nu și-a dezvăluit adevărata identitate în fața lui Tiberius. S-au plăcut din prima clipă în care s-au văzut şi, chiar dacă au ştiut că zeii nu sunt de partea lor, nu au reuşit să îşi înfrâneze sentimentele. Povestea lor de dragoste a început foarte rapid și şi-au consumat iubirea fără ca vreunul dintre ei să știe cu adevărat cine este celălalt. Urmare a iubirii lor, Andrada a rămas însărcinată și a adus pe lume primul ei copil, Decebalus.
Pe tot parcursul cărţii, care urmărește mai multe planuri, am fost atrasă de firul cu povestea lor de dragoste, războaiele dintre daci şi romani sunt foarte cunoscute şi nu cred că este cazul să mai insist pe acest plan al cărții, dar autorul e generos cu detalii despre acestea, pe care le veți afla citind cartea. Mi s-a părut foarte originală povestea de iubire dintre Tiberius şi Andrada şi trebuie să recunosc că aş fi vrut să aflu mai multe despre aceasta. După cum am spus, autorul a fost foarte darnic cu toate datele istorice, date pentru care se vede că a făcut o documentare amănunţită, dar, după mine, aş fi dorit o poveste de dragoste mai detaliată.
Soarta nu a fost de partea lor şi au fost mai mult despărțiţi decât împreună, mai ales că niciunul nu ştia cine este celălalt cu adevărat. Prima care a aflat cine este omul pe care îl iubește a fost Andrada, când Tiberius a venit să îi ceară mâna de la Decebal în numele lui Traian. Situaţia din Dacia fiind destul de tensionată și războiul fiind pe cale să izbucnească, Decebal a trimis-o pe Andrada împreună cu sora lui în munţi, unde au stat în jur de șase ani. Ce s-a întâmplat în aceşti ani în Dacia şi mai ales la Roma, vă invit să citiţi.
Momentul reîntâlnirii celor doi după anii de despărţire, mai ales când Tiberius a conștientizat cine este ea, este foarte emoționant și frumos redat de autor. În momentul citirii simţi că eşti acolo şi reîntâlnirea lor se desfăşoară în faţa ta.
Tiberius a fost genul de personaj cu care am rezonat, pe care l-am admirat. Chiar dacă era un bărbat dur, de temut – era generalul Tiberius Claudius Maximus, conducătorul legiunii a II-a Traiana Fortis și a legiunii a IV-a, Flavia – o singură privire a Andradei a fost de ajuns să îi înmoaie inima şi să îi dea viaţa peste cap. Pe de alta parte și Andrada, chiar dacă era fiica lui Decebal şi era femeie, atunci când a fost cazul a dovedit că este o persoană foarte puternică şi hotărâtă, înfruntându-l şi pe Decebal, dar mai ales pe Gerula, mâna dreaptă a tatălui ei.
Vă las pe voi să descoperiţi povestea lor de dragoste, când şi cum s-au reîntâlnit şi dacă totul a avut un final fericit sau nu.
Toată cartea te ţine în alertă continuă, redarea evenimentelor este foarte amănunţită, autorul punând accent pe fiecare bătălie şi descriere a acesteia. Poate un pic cam mult din punctul meu de vedere, dar trebuie să remarc documentarea foarte temeinică. Se simte că autorul a scris cartea cu plăcere şi că i-a plăcut să ne spună această poveste, în care am fost ținută în tensiune  până la ultima pagină, şi când zic până la ultima pagină, credeţi-mă că aşa este. Nu pot spune că a fost o lectură uşoară, eu am considerat-o destul de grea tocmai din cauza numărului mare de evenimente petrecute, foarte detaliate.
Mi-a fost oarecum greu să urmăresc timpul acțiunii: evenimentele se povesteau la timpul prezent, acţiunea urmând să se desfăşoare în viitor, pentru ca mai apoi să se treacă la povestirea acţiunii din trecut. Au fost cazuri când am dat pagina înapoi ca să fiu sigură că am înţeles despre ce este vorba.
Ca şi părere personală, cartea mi-a plăcut, chiar dacă nu am fost mereu de acord cu cele scrise, iar unele acţiuni ale personajelor nu le-am înţeles. Luând însă cartea per total, a fost o lectură plăcută, intensă, care m-a ţinut în priză si au fost anumite fragmente din carte care mi-au plăcut în mod deosebit. O recomand în special cititorilor cărora le plac poveștile istorice.
Aştept cu mare interes a doua carte pentru că sunt foarte curioasă cum se va desfăşura povestea mai departe şi de ce aventuri vom avea parte alături de Traianus, al doilea copil al Andradei şi al lui Tiberius.
“Fiul Împăratului Traian o întâlnise pe fiica Regelui Decebal şi, fără ca măcar să se gândească, se îndrăgostiseră. Ce le păsa lor de vrajba sau ura dintre părinții lor! De vrajba dintre popoarele lor!”
“Timpul parcă încetase să mai existe pentru cei doi. Nu mai conta acuma nimica din ceea ce se întâmpla în jurul lor. Trecuseră 6 ani de când nu se văzuseră şi dragostea lor era parcă mai puternică decât atunci. Chipul încruntat timp de atâţia ani al lui Tiberius se destinse ca prin farmec şi ochii îi ieşiseră din orbite de parcă văzuse o fantomă. Dar o fantomă care îi era mai dragă decât propria lui viață.

Cartea ne-a fost oferită pentru recenzie de autorul Alex V. Miller

Recenzii și prezentări cărți autori români

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *