Delicatese Literare
Recenzii

Tipul din filme nu există de Bogdan Stoica, Editura Univers – recenzie

Tipul din filme nu existăTipul din filme nu exista

Bogdan Stoica

Editura Univers

224 pagini

  • Seria Tipul din filme nu există

1. Tipul din filme nu există vol.1 – Editura Univers
2. Tipul din filme nu există vol.2 – Editura Universrecenzia
3. Tipul din filme nu există vol.3 – Editura Universrecenzia
Tipul din filme nu există: o carte plină de autoironie și umor din care vei afla, între altele, cum păstrezi lângă tine un tip născut înainte de 1989, de ce trebuie să fugi de tipul care urăște pisicile, ce să nu-i spui niciodată unui bărbat în pat sau de ce sunt ochelaristele niște femei mai mișto. O carte pentru femeile inteligente și bărbații cu simțul umorului, pe care poți s-o citești și într-un weekend, și într-un an. Lansata in 2016, aceasta carte s-a vandut in peste 12.000 de exemplare, pagina fb.com/tipuldinfilmenuexista a sarit de 5.000 de fani, iar autorul a primit peste o mie de mesaje și fotografii cu cartea plimbată în aproape 100 de țări.
”Cartea asta nu este doar despre mine și despre cum funcționez eu, chiar dacă așa pare. În functie de cantitatea de bunătate din sufletul tau, citește cartea asta fie ca pe un manual de dresaj al omnivorului mediocru cu care te‐ai cuplat, fie ca pe o scuză de 224 de pagini scrisă în numele tuturor bărbaților pe care i‐ai cunoscut sau o să‐i cunoști.
Pentru că așa suntem toți.“ – Bogdan Stoica
”Încep prin a vă reaminti că eu n-am crezut nici o secundă ca ideea principală din „Tipul din filme nu exista” poate fi subiect de carte. „De ce ar interesa pe cineva cât de bou sunt eu cu tipele?” a fost o întrebare la care două edituri s-au chinuit să-mi dea răspunsul aproape doi ani. Și când m-am prins că planeta e plină de cretini asemeni mie, am bătut palma cu Editura Univers și nu regret nici o secunda: am dat de oameni care se pricep la citit mai bine decât mine și, mai presus, de toate, cinstiți (eu dezvolt rapid alergii la tine și dacă vrei să mă escrochezi cu o banală eugenie).
Așa că am scris „Tipul din filme nu există” cât am putut de bine și de amuzant. Am zis să fac un „Las Fierbinți” citibil, dedicat femeilor, prea puțin targetate de creatorii de divertisment din Romania.” – Bogdan Stoica
Motto-ul cărții: ”Cum să găsești tipii mișto din viața reală, cum să-i înțelegi, să-i manipulezi și să-i termini psihic “.

Tipul din filme nu exista este o carte haioasă care desființează, într-un stil lejer și picant, toate clișeele romantice din filme. Liniile sunt intenționat îngroșate, rezultând o parodie în toată regula. M-am amuzat la unele capitole, altele mi-au stârnit spiritul de polemică dar, per total, cartea mi-a oferit o lectură plăcută și relaxantă.

Cu un limbaj colorat și un umor înțepător, autorul demolează, cărămidă cu cărămidă, mitul bărbatului tandru, iubitor, grijuliu și fidel, creionându-ne în schimb portretul bărbatului vânător, bun coechipier, care se laudă la o bere în fața prietenilor cu trofeele cucerite, pe care le-a abandonat însă imediat ce noutatea a dispărut.
Așa-zisele gesturi romantice sunt ridiculizate, prezentându-se într-o cu totul altă lumină decât păreau la prima vedere. Am pufnit în râs citind capitolul ”Cum să nu dai niciodată un inel cu diamant: ca mine”, care a culminat cu o acceptare entuziastă a unei cereri în căsătorie de fapt inexistente, partenera interpretând eronat ca un gest romantic emoționant modul în care bărbatul a scos din buzunar un inel cu diamant, realitatea fiind că, de fapt, inelul îl cumpărase absolut din întâmplare, fără un scop precis, și scosese cutiuța pentru că îl înțepa într-un loc foarte sensibil 😃
Așa cum ne-a promis în moto-ul cărții, autorul ne oferă și sfaturi ”prețioase” privind manipularea partenerului, precum cele din capitolul ”Laudă-l! Laudă-l tot timpul și-o să-ți ciugulească din palmă toată viața!
”Ce vreau să spun este că, dacă tot te-ai cuplat cu un omnivor tâmpit, trebuie să știi să-l crești. E prost ca noaptea și naiv ca poporul român într-o zi de vot, dar e bun pe lângă casa omului… Așa că dezvoltă-ți abilitatea de a-l lăuda ori de câte ori merită, dar mai ales atunci când nu merită.
Știi de ce? Pentru că psihicul lui e ca un pahar de vin d-alea mari. Pare tare, dar, dacă-l strângi un pic, se sparge de nu mai poți să-l faci la loc.
Critică-l pe al tău și va deveni, din mediocru, un zero. În schimb, dacă-l lauzi pe mediocru va rămâne mediocru, adică nu va genera mai multe surprize decât o face deja.”
Ca multe alte capitole din carte, și acest capitol se termină cu o ”poezie”.
”Poezie e atunci când se laudă că a făcut duș.”
Un capitol care m-a amuzat teribil este cel în care se face o analogie între bărbați și pisici. Se pare că, într-un timp îndepărtat, bărbații erau perfecți, iar pisicile sclave la galere. Astfel, pisicile au conceput un plan diabolic pentru a intra în anturajul lor și a-i învăța diverse chestii pisicești care să-i discretizeze. Prin urmare, bărbații sunt pe nedrept considerați niște insensibili și brute nesimțite, ei fiind de fapt niște biete victime, dându-ni-se 10 exemple complet edificatoare în acest sens, printre care:
”E disperat după carne, oricât ai încerca tu să-i mai introduci în meniu o salată, o legumă la grătar? Hm… Unde ai mai văzut un asemenea apetit pentru carne?”
”Ori de câte ori mănâncă pește, vine cu gura mirosind a iaz, fix lângă nasul tău, într-o încercare idioată de a părea tandru? Nu cumva ai mai văzut și pe altcineva făcând asta mai înainte?”
”Vine la ore imposibile și refuză să dea explicații? Nu ți se pare ciudat că n-ai certat niciodată pisica pe motivul ăsta?”
Din fericire, autorul ne oferă și soluția salvatoare, pornind tot de la aceste asemănări ”izbitoare”:
”Nu e vina lui că e așa cum e. Iar dacă nu-ți convine, și vrei cu tot dinadinsul un iubit perfect, nu-ți rămâne decât să faci ceea ce trebuie: dresează-l.”
În alt capitol, autorul spulberă iluzia că o relație la distanță poate funcționa, dându-ne și un argument forte.
”Oricât de mult te-ar iubi, te preferă la distanță, pentru că e mult mai mișto să ai două vieți în loc de una singură, într-una dintre ele fiind liber ca pasărea cerului.”
Cu o astfel de mentalitate, nu e de mirare că bărbatul prezentat în carte se uită interzis la relațiile care funcționează, nepricepând în ruptul capului misteriosul secret care le-a făcut să funcționeze.
”Așa că-s invidios pe toate relațiile stabile din jurul meu. Toate, da? Dacă văd două pisici lingându-se pe cap, le invidiez. Cum dracu’ a știut aia care linge că fix asta vrea pisica linsă?”
În concluzie, în ciuda titlului cărții, eu pot afirma cu tărie că tipul din filme chiar există! În fond și la urma urmei, există multe categorii de filme: romantice, comedii, parodii, de aventuri, thrillere, psihologice, polițiste, de groază, cu mult mister, documentare privind evoluția speciilor.
Consider că bărbatul prezentat în carte ar putea fi distribuit cu mult succes în câteva categorii bunicele din cele prezentate mai sus, exclus cele romantice. Primul titlu care îmi vine în minte este Familia Bundy, un serial pe care l-am văzut mai demult și la care am râs în hohote la vremea respectivă.
Mai am în minte câteva personaje din filme pentru care bărbatul descris în carte ar putea avea un real succes la o ședință de casting, dar le păstrez pentru volumul 2.

Mulțumim Editurii Univers pentru exemplarul oferit pentru recenzie

Tipul din filme nu există de Bogdan Stoica poate fi comandată de pe site-ul Editurii Univers

Cărțile autorului Bogdan Stoica pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *