Delicatese Literare
Recenzii

Tipul din filme nu exista vol.2 de Bogdan Stoica, Editura Univers – recenzie

Tipul din filme nu există vol.2 

Bogdan Stoica

Editura Univers

  • Seria Tipul din filme nu există

1. Tipul din filme nu există vol.1 – Editura Universrecenzia
2. Tipul din filme nu există vol.2 – Editura Univers
3. Tipul din filme nu există vol.3 – Editura Universrecenzia
Apariția cărții Tipul din filme nu există, în 2016, a avut un efect fără precedent asupra publicului din România. Pagina fb.com/tipuldinfilmenuexista a primit mii de mesaje și fotografii cu cartea plimbată în aproape 100 de țări sau folosită ca unic obiect vestimentar pentru cititoare de o frumusețe amețitoare. S-au vândut în mai puțin de un an peste 12.000 de exemplare, iar cererile adresate autorului pentru o nouă carte cu texte asemănătoare au devenit imperioase. De aceea a apărut volumul doi și tot de aceea ni s-a părut o idee bună să includem în carte o parte din aceste mesaje. Așadar, Tipul din filme nu există, dar se întoarce să ne spună care a fost măritata preferată a lui Bogdan, cum a ratat o tipă mișto, ce dialoguri halucinante poate purta pe net și cu cine a ajuns să împartă casa, masa si încărcătoarele de telefon.
Aceasta este ediția standard a volumului doi din Tipul din filme nu există. Are o copertă cuminte, asemănătoare celei de pe primul volum.
Mai există o ediție, cu o copertă mai curajoasă și mai multe pagini, tipărită într‐o serie limitată care se poate comanda doar AICI
Dacă ți-a scăpat volumul unu, sau vrei să-l daruiești cuiva, îl poti comanda de AICI.
Nu rata nici volumul 3, care se poate comanda de AICI, și nici Jurnal de Ghenă, cartea pisicii găsite de Bogdan, în varianta pentru adulți disponibilă AICI.
Cu vorbe spuse pe șleau, umor picant și multă sinceritate, autorul reușește să ne amuze și în Tipul din filme nu există vol.2. Am pufnit de multe ori în râs citind despre o idee năstrușnică sau imaginându-mi o scenă descrisă în carte ce frizează ridicolul.
Sunt mai multe capitole în carte care m-au făcut să râd, amuzată de replici sau de ridicolul situațiilor prezentate cu mult umor, în ciuda faptului că mie, o romantică incurabilă de felul meu, tot îmi place să cred în suflete pereche și căsnicii durabile…
La fel ca și în Tipul din filme nu există vol.1, sunt multe capitole în carte referitoare la sex și relații pasagere, amuzante în stilul bine cunoscut al autorului, un vânător și cuceritor în esența lui, mare admirator al sexului frumos. Nu voi insista în mod deosebit asupra acestora, ci asupra altor fațete ale lui Bogdan, surprinse în alte capitole.
M-am bucurat să-l reîntâlnesc în carte pe Ghenă, simpaticul motan pe care l-am îndrăgit în Jurnal de Ghenă. Despre viață, bobiță cu bobiță. În capitolul dedicat acestuia se simte, în ciuda limbajului folosit, sensibilitatea și bunătatea autorului pe care le-am mai perceput, printre rânduri, și în alte capitole.
M-a impresionat strategia adoptată de Bogdan în capitolul ”Nu știi să cucerești o tipă? Fă-o să râdă”. Descoperind că, fără voia lui, ajunsese prilej de ruptură între doi soți, ambii prieteni cu el, soțul fiind gelos pe Bogdan întrucât acesta, spre deosebire de el, o făcea mereu să râdă pe soția lui, Bogdan a adoptat atitudinea cea mai potrivită pentru a-i împăca. Vă invit să descoperiți singuri care a fost aceasta.
Capitolul ”Ți-a venit băiețelul acasă plin de urină? Îmi cer scuze, chiar n-am vrut” m-a făcut să râd în hohote, cu atât mai mult cu cât, intrigată de titlu, mă gândeam că nu ar putea fi posibilă această situație. Ei bine, autorul mi-a demonstrat contrariul!
Nu toate temele sunt însă luate în glumă. Am fost de acord cu autorul cu ideea transmisă în capitolul  ”Scuzați-mă, vă rog, dar fetiței dumneavoastră i se vede (…) prin pantaloni”.  Am remarcat și eu ținuta vestimentară provocatoare purtată de multe fetițe, încurajate de niște părinți inconștienți care nu realizează potențialele riscuri la care le supun de mici.
Mi-a plăcut mult și capitolul ”Ai un băiat? Învață să-l crești, că îți stinge neamul, pe bune…”. În stilul lui direct și brutal de sincer, Bogdan a pus punctul pe ”i”. De reținut…
”Și vă mai rog ceva: lăsați-l să și-o fure, cât de puțin, de la viață, ca să devină bărbat. Asta dacă vreți să vă perpetueze specia și numele. Dacă nu, continuați să-l țineți artificial în viață, oferindu-i totul, fără efort, la discreție. Vă asigur că o să locuiască cu voi, inadaptat, până muriți și va rămâne incapabil să convingă o femeie să-i facă pui vii.
Scuze. Nu o femeie. O femelă. Femeile nu se uită la așa ceva.”
Am fost înduioșată să descopăr și cealaltă față a lui Bogdan, cea de tătic ”topit” după fetița lui, ajunsă acum la adolescență. Se simte din carte că autorul are o relație caldă și deschisă cu fiica lui și că, în sufletul lui, ar vrea ca ea să îl considere un soi de erou al ei. Am râs, dar mi-au dat și lacrimile, citind cum se imagina el modelul ei masculin, după care ea și-ar alege prietenul, ca să fie trezit brutal la realitate de ultima ei replică… Ca mamă, cunosc și eu destul de bine sentimentul…
”Am privilegiul de a avea cel mai mișto copil din lume, cu care discut aproape orice. Mă rog… aproape orice are chef să discute Măria Sa Adolescenta cu mine. Și țin minte că am discutat și despre cum ar trebui să fie prietenul ei, astfel încât să ne placă amândurora. (…)
Eram în mașină, într-o discuție ipotetică despre boyfriend-ul ideal. Eu întrebam, ea răspundea, eu mă bucuram. (…)
– Ochi albaștri-verzi sau căprui-negri?
– Albaștri-verzi.
(Ca mine, vrea un tip cu ochii ca mine!!!)
Am tăcut amândoi. Eu savuram victoria. Ea privea pe geam. Din senin, a continuat:
– Ca Daniel…
(’Te-n gură, Daniel…)”
Tot fiica lui este cea care a scos la iveală latura agresivă a lui Bogdan, gata să sară la bătaie pentru a o proteja pe aceasta de priviri libidinoase.
Vă invit să descoperiți în carte toate personalitățile lui Bogdan, care este fascinant întocmai ca un caleidoscop în multe culori.
Eu am avut ocazia să citesc Tipul din filme nu există volumul 2 – ediția limitată cu 32 pagini în plus. Pentru cei care au luat ediția simplă, le dau o veste bună: capitolele lipsă sunt reluate în Tipul din filme nu există volumul 3, astfel ca toți fanii lui Bogdan să se poată bucura de lectura acestora.
Așa cum am promis la sfârșitul recenziei de la Tipul din filme nu există, vin cu o nouă propunere de film în care bărbatul prezentat în carte ar putea fi distribuit cu succes: Doi bărbați și jumătate, un alt serial care m-a amuzat teribil.

Mulțumim Editurii Univers pentru exemplarul oferit pentru recenzie 

Tipul din filme nu există vol.2 de Bogdan Stoica poate fi comandată de pe site-ul Editurii Univers

Cărțile autorului Bogdan Stoica pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *