Delicatese Literare
Recenzii

Tipul din filme nu exista vol.3 de Bogdan Stoica, Editura Univers – recenzie

Tipul din filme nu există vol.3 

Bogdan Stoica

Editura Univers

224 pagini

  • Seria Tipul din filme nu există

1. Tipul din filme nu există vol.1 – Editura Universrecenzia
2. Tipul din filme nu există vol.2 – Editura Universrecenzia
3. Tipul din filme nu există vol.3 – Editura Univers
Este adevărat că bărbații preferă femeile atractive, care știu să gătească și au un singur neuron?
Ultimul volum al seriei Tipul din filme nu există, în același stil relaxat și plin de umor, demontează acest mit stupid prin texte care dezvăluie ce fel de femei caută bărbații și care sunt cele mai apreciate calități feminine. (Nu, nu e vorba de unghii lungi și impecabil manichiurate. Nici de pieptănături și machiaje savante.) Vei afla, pe deasupra, cum îți poate distruge relația un cont fals pe Facebook, cum se pot scoate din sărite femeile între ele și ce înseamnă declarația „mi-e dor de tine“ în funcție de momentul din zi la care e făcută. Vei descoperi cele mai bune metode pentru a pune pe fugă, cu sadism, un tip care te enervează și, nu în ultimul rând, cum îți dai seama că cel care pare tipul din filme chiar există.
Volumul are o secțiune bonus pentru partenerul tău ca să-l scoți din ceața cumplită a ideilor de cadouri: va afla de acolo cele mai bune ponturi ca să te facă fericită.
Dacă ai ratat volumele 1 si 2 le poți cumpara de AICI și de AICI.
Nu rata nici Jurnal de Ghenă, cartea pisicii găsite de Bogdan, în varianta pentru adulți, disponibilă AICI.
Ca un fluture ce zboară din floare în floare, Bogdan își continuă șirul aventurilor pasagere și în acest volum, urmând același tipar patentat: văzut, plăcut, trecut la acțiune și… next! Fără vreo implicare emoțională sau regrete, cu un limbaj extrem de colorat, parcă și mai picant decât în celelalte  două volume.
Cum nici de partea cealălaltă nu pare să existe nicio urmă de sentimente romantice, partenerele lui fiind avertizate de la bun început la ce să se aștepte, nimeni nu pare să iasă prea rănit sau șifonat din această ecuație.
Cu multă autoironie, Bogdan pare că se ”sacrifică” în numele tuturor bărbaților, fiind ca o carte deschisă, expunându-și cu multă sinceritate toate experiențele lui trăite cu sexul frumos, cele mai multe dintre acestea nu prea flatante. Urmarea: cele mai multe femei își vor aprecia mult mai mult soții sau partenerii, bărbații lor apărând în umbra acestuia niște adevărați sfinți și monumente de fidelitate, micile lor abateri pălind în comparație cu isprăvile lui Bogdan, reprezentantul lor autodesemnat.
Am regăsit în volumul 3 câteva capitole din volumul 2, unele capitole din ediția extinsă cu 32 de pagini în plus, pe care acum au ocazia să le citească toți fanii lui Bogdan, iar alte capitole au fost reluate puțin modificate față de cele apărute în volumul 2. Sunt însă și multe capitole noi, scrise în același ton lejer, de zeflemea, cu care autorul ne-a obișnuit deja.
Singura persoană de genul feminin căreia Bogdan îi este devotat 100% rămâne doar fiica lui, pe care o iubește necondiționat, cu o mândrie paternă nedisimulată.
Partenerele lui însă vin și pleacă cu o viteză amețitoare, unele din ultimele cuceriri fiind chiar din rândul fanelor sale, dornice să-l ”testeze” personal pe tipul care le-a distrat atât de tare când i-au citit cartea. Faptul că realizează foarte bine că este obiectul unei fantezii nu-l împiedică pe Bogdan să profite la rândul lui, toată acea experiență halucinantă fiind relatată cu mult umor și autoironie.
”- Vezi că vreau să mă trezesc ca după o sticlă de vin și o armată de negri.
Și aici mi s-a luat. Adică m-am prins. Tipa era, probabil, cucerită de scrierile mele și, ca multe alte tipe, a tras concluzia că, dacă scriu atât de bine probabil (…) tot atât de bine. (…)
Nu i-am spus însă, că știu ce e în capul ei. Am așteptat să se facă mâine, să văd dacă vine. Și a venit. Ne-am și tras-o. Mi-am pus la bătaie toate resursele de care eram în stare și pot să spun că am arătat, pentru câteva minute, ca un negru mai bolnăvior.
Iar feedback-ul a fost genial:
– Am ajuns acasă. Abia aștept să te citesc din nou.
Cred că a vrut să zică ”Abia aștept să te citesc acum, că știu cum te (…)”  ”
Vă invit să descoperiți singuri în carte celelalte pățanii ale lui Bogdan.
Deși știam că nu era cazul, am tot sperat să găsesc măcar în vreun capitol o scânteie a unui sentiment mai profund sau sămânța unei relații mai durabile. Nu am avut vreo surpriză de acest gen, cum era de altfel de așteptat, autorul recunoscându-și deschis eșecul în acest sens chiar din prolog, exprimându-și totodată speranța că din greșelile lui pot trage alții învățăminte.
”Și dacă n-ar fi fost scrise de mine v-aș fi recomandat să citiți cărțile Tipul din filme nu există, pentru că o să vă facă bine. Dacă pui un tâmplar să-și povestească viața într-o carte și o citești, vei învăța o droaie de lucruri despre lucrul cu lemnul și despre oamenii care se ocupă cu așa ceva. Cartea mea este din același registru, cu diferența că se referă la modul în care bărbații își gestionează sentimentele și relațiile: prost. Cum toți avem relații, toți vrem să știm cum stăm, cum să facem să fie bine și ce să nu facem ca să nu pierdem, lectura devine utilă. Nici cheia amuzantă în care e scrisă cartea nu e prefabricată; un bărbat bătut în cap este, dincolo de nervii pe care ți-i provoacă pe moment, extrem de amuzant.”
N-ai cum să te superi pe el, dacă pune așa problema…
La sfârșitul celor trei volume, pe care le-am citit cu sentimente amestecate, amuzându-mă la unele pasaje, fiind de acord la altele și enervându-mă la câteva, spiritul romantic din mine, mult prea puternic ca să poată fi ignorat, a țipat frustrat să i se facă dreptate. Astfel, aș dori să subliniez câteva idei, pe care nu le-am emis eu prima dată, dar la care subscriu:
  • Dacă nu vezi ceva nu înseamnă că nu există
  • Suntem cu toții diferiți, din fericire
  • Perfecțiunea este aproape imposibil de atins. Uneori, trebuie să te mulțumești doar cu suficient
  • Câteodată să dăruiești ceva este mai important decât să primești
  • Este extraordinar sentimentul să știi că nu trebuie să te bazezi doar pe tine însăți / însuți

Mulțumim Editurii Univers pentru exemplarul oferit pentru recenzie 

Tipul din filme nu există vol.3 de Bogdan Stoica poate fi comandată de pe site-ul Editurii Univers

Cărțile autorului Bogdan Stoica pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *