Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Tofinel și sămânța misterioasă de Giuliano Ferri, Editura DPH – recenzie

Tofinel și sămânța misterioasă

(Luke & the Little Seed – 2015)

Giuliano Ferri

Editura DPH

Traducere: Cristiana Ion
Nr. pagini: 25
Grupa de vârstă: 4-7 ani
An apariție: 2018
De ziua lui, Tofinel, un șoricel de câmp, a primit multe cadouri minunate! Așadar, atunci când bunicuţul lui îi dăruiește o pungă cu semințe, este puțin dezamăgit. Dar cadoul primit îi oferă micuțului o lecție a responsabilității și își dă repede seama că ar putea fi cel mai neprețuit lucru!
Cartea celebrează magia naturii și îi învață pe copii valoarea răbdării.
La Târgul de carte Gaudeamus la standul Editurii DPH (Didactica Publishing House) am avut plăcerea să descopăr o minunăție de cărți pentru copii. De o calitate excepțională și o prezentare grafică deosebită, cărțile sunt o adevărată încântare pentru copii, părinți și bunici deopotrivă. În cuvinte simple, alăturate unor imagini sugestive, fiecare dintre aceste cărți transmite un mesaj ușor de înțeles, învățându-i pe copii importanța răbdării, responsabilității, solidarității și prieteniei, precum și plăcerea de a dărui și a împărtăși momentele plăcute.
Tofinel și sămânța misterioasă este o carte încântătoare, cu un mesaj important. Natura ne dăruiește multe miracole, însă acestea nu se produc peste noapte, ci trebuie să ai răbdare să le sădești, să le îngrijești cu drag, conștiinciozitate și răbdare, iar roadele vor apărea în cele din urmă.
Pozele care însoțesc textul sunt fermecătoare, efectiv îți vine să intri direct în poveste.
De ziua lui Tofinel, un șoricel de câmp, bunicul i-a dăruit o pungă de semințe, spunându-i că dacă va planta una dintre acestea în pământ, aceasta va încolți și nu doar că îi va oferi hrană, ci și va putea să se joace printre crenguțele care vor crește. Emoționat și nerăbdător, Tofinel s-a așteptat să vadă imediat roadele, fiind dezamăgit a doua zi văzând că nu s-a întâmplat nimic în locul unde plantase sămânța. Bunicul i-a explicat însă că  minunea nu se produce peste noapte, ci planta trebuie udată și îngrijită în fiecare zi până va crește.
”În locul grămăjoarei de pământ în care au plantat sămânța se afla…
Nimic! Nu se schimbase nimic, totul era la fel!
– Trebuie să fie o glumă pe seama mea, a spus Tofinel.
– Chiar deloc, i-a răspuns bunicuțul. I-ai dat tot ce are nevoie ca să înmugurească, cu excepția unui lucru foarte important: timp!
Trebuie să o uzi în fiecare zi și să aștepți să crească. Cel mai important lucru este să ai răbdare. Ai încredere în bunicuțul tău și vei vedea.”
Deși, după un timp, planta a încolțit și a ieșit din pământ, ea creștea foarte încet. Plictisindu-se de munca monotonă, într-o zi Tofinel a omis să ude planta, fiind mult prea dornic să se joace cu prietenii.
Efectele neglijenței lui s-au văzut imediat, a doua zi planta fiind tristă și ofilită. Din fericire, după ce a udat-o, planta și-a revenit. Tofinel a învățat repede lecția responsabilității și nu a mai uitat de atunci să ude planta. Când Tofinel a răcit și nu a mai putut să iasă din casă, s-a speriat că planta va muri, întrucât el nu mai putea să o ude. Prietenii lui i-au sărit însă în ajutor, udând ei planta în locul lui. Responsabilitatea e mai ușor de dus dacă te poți baza pe cineva.
După efort și stăruință, a venit și momentul fericit al producerii roadelor, pe care Tofinel și prietenii lui l-au sărbătorit cu multă bucurie.

Un lucru produs prin propriile puteri este mult mai valoros decât unul primit ”de-a gata”.
”Uau! Este delicioasă! Cea mai bună roșie pe care am mâncat-o vreodată!”

O carte minunată, tocmai bună de citit celor mici la gura sobei în nopțile lungi de iarnă!

Mulțumim Editura DPH pentru cartea Tofinel și sămânța misterioasă oferită pentru recenzie!

Cartea Tofinel și sămânța misterioasă poate fi comandată pe edituradph.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *