Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți fantasy celebre după care s-au realizat filme/seriale spectaculoase

Top 10 cărți fantasy celebre după care s-au realizat filme/seriale spectaculoase

Genul Fantasy folosește magia și alte elemente supranaturale ca elemente primare ale intrigii.
Genul Fantasy se deosebește de genul Science-fiction prin faptul că nu se concentrează asupra temelor tehnologice, deși există o mare suprapunere între cele două (reunite adesea sub numele de ficțiune speculativă sau science fiction / fantasy). 
În cel mai larg sens, genul fantasy cuprinde lucrări ale multor scriitori, artiști, regizori și muzicieni, de la mituri și legende antice până la multe lucrări recente, în care supranaturalul apare într-un cadru realist.
Deși genul Fantasy conține mai multe categorii (existând respectiv un light, dark, science, epic Fantasy, etc.), textele publicate sub acest nume aparțin mai ales de Heroic Fantasy sau de High Fantasy.
Daca am defini foarte simplu o operă de Fantasy drept o povestire care se derulează într-o lume în care miraculosul, magia, elementele supranaturale sau imposibile sunt esențiale, care are o atmosferă de inspirație medievală și uneori si caracter epic, putem distinge două categorii:
Prima, Low Fantasy, e cea în care supranaturalul irumpe în lumea normală în vreme ce cea de-a doua, denumită High Fantasy, e narațiunea în care povestirea are loc într-o lume imaginată în totalitate de autor, într-o lume secundară (populată de ființe fantastice, acesta e cel de-al doilea criteriu al categoriei High Fantasy).
Cărțile fantasy au înflăcărat dintotdeauna imaginația cititorilor, care au călătorit alături de eroii cărților în lumi imaginare, trăind alături de aceștia aventuri incredibile. Multe dintre aceste cărți au cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe ecranizări spectaculoase.
Am inclus în acest top atât cărți mai recente cât și basme celebre, după care au fost create mai multe filme și desene animate.

1. Călătoarea de Diana Gabaldon (Outlander)

Călătoarea este o carte complexă, memorabilă, foarte captivantă și extrem de bine documentată din punct de vedere istoric, care abordează o temă fascinantă, cea a călătoriilor în timp. În cele 800 de pagini ale cărții se vor petrece nenumărate evenimente și vom cunoaște multe personaje originale, stăpânite de pasiuni și ambiții. Aventuri, dramă, intrigi, trădări, mister, legende scoțiene, ritualuri magice, romantism, sentimente puternice, momente fierbinți, umor de calitate, locații extrem de pitorești descrise cu multă măiestrie, dar și scene dure, violente, foarte descriptive, care te solicită intens emoțional – toate acestea le vei regăsi în paginile cărții, pe care nu poți să o lași din mână odată ce ai început-o.
Cartea este povestită la persoana întâi din perspectiva lui Claire Randall, în vârstă de aproape douăzeci și opt de ani, fostă soră medicală pe front în timpul celui de-al doilea război mondial.
După terminarea războiului, Claire pleacă cu soțul ei, Frank, într-o a doua lună de miere, înainte ca acesta să își ia în primire postul de profesor de istorie la Oxford, încercând să se redescopere reciproc după o perioadă de aproape șapte ani, cât durase războiul, timp în care fuseseră despărțiți.
Frank era pasionat de genealogie și, descoperind că un strămoș al lui, Jonathan Randall, avusese un rol important în Highland pe la jumătatea secolului al optsprezecelea, o convinsese pe Claire să accepte să meargă în acea regiune în vacanță, sperând să descopere mai multe informații despre acesta.
În zonă exista un cerc de pietre misterios, unde se întâlneau un grup de vrăjitoare moderne, provenind din neamul druizilor, care respectau ritualurile străvechi, atunci când se celebra soarele.
Când Claire ajunge acolo, un fenomen misterios se declanșează și un câmp de forțe, generat de o stâncă magică aflată în interiorul cercului de pietre, o azvârle brusc înapoi în timp, într-o Scoție măcinată de luptă, în Anul Domnului 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forțe pe care nu le înțelege, protagonista trebuie să înfrunte conspirații și primejdii care îi amenință viata… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.
Cartea a fost ecranizată în anul 2014 într-un serial de mare succes, în regia lui John Dahl, cu Caitriona BalfeSam HeughanTobias Menzies în rolurile principale.

Cărțile autoarei Diana Gabaldon pot fi comandate pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, emag.ro, librariadelfin.rolibrex.ro

 

2. Harry Potter si Piatra Filozofala de J.K. Rowling (Harry Potter and the Sorcerer’s Stone)

J.R. Rowling / Robert Galbraith este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter. Ideea i-a venit într-o călătorie cu trenul de la Manchester la Londra în 1990. Cărțile din seria Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii.și vânzându-se în mai mult de 400 de milioane de exemplare. Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme, la care Rowling a aprobat scenariile, iar în penultimul film a deținut controlul creativității.
Volumele Harry Potter reprezintă o serie foarte populară în întreagă lume; ele aparțîn genului fantastic. Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind tânărul vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școală de Magie și Vrăjitorie, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni.
Prima carte din celebra serie care îl are că personaj central pe Harry Potter, un băiețel obișnuit (cel puțin așa credea el!) până la unsprezece ani, când a primit o invitație la… Hogwarts, Școală de Magie, Farmece și Vrăjitorii. Acolo trimite și primește scrisori cu… bufnița, se luptă într-un duel aproape mortal și învață să joace vajhat.
„Hogwarts va fi mereu aici să-ţi ureze bun-venit.“  – J.K. Rowling
„Cărţile Harry Potter au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă.“ – Daily Telegraph
„Aventurile lui Harry Potter sunt la fel de amuzante ca poveştile lui Roald Dahl şi la fel de pline de viaţă ca volumele seriei Narnia.“ – Daily Mail
„J.K. Rowling a format o întreagă generaţie de cititori.“ – The Times
Cartea a fost ecranizată în anul 2001 într-un film de mare succes, în regia lui Chris Columbus, cu Daniel RadcliffeRupert GrintRichard Harris în rolurile principale.

Cărțile autoarei J.K. Rowling pot fi comandate pe cartepedia.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, librariadelfin.ro

 

3. Frăția inelului – trilogia Stăpânul inelelor (The Lord of the Rings) de J.R.R. Tolkien (The Fellowship of the Ring)

Celebra trilogie a lui J.R.R. TolkienStăpânul Inelelor, continuă povestea începută de autor în cartea să Hobbitul.
Sauron, seniorul Întunecimii, a reușit să adune toate inelele puterii, dorința lui fiind aceea de a stăpâni peste întregul Pământ de Mijloc. Dar pentru a-și îndeplini visul îi lipsește un inel special.
Aici va începe odiseea tânărului hobbit Frodo, căruia i se încredințează o misiune ciudată, el nu trebuie să găsească, ci să ascundă o comoară. Să ascundă Inelul.
Frodo trebuie să pornească la drum din îndrăgitul sau Comitat până în întunecatul Mordor, că să distrugă teribilul Inel și să-i zădărnicească Planurile lui Sauron.
O sarcina uriașă pentru un hobbit atât de mic, dar Frodo nu va porni singur la drum. Reprezentanții celor mai importante seminții vor fi alături de el.
Cartea a fost ecranizată în 2001 într-un film spectaculos, în regia lui Peter Jackson, cu Elijah WoodIan McKellenOrlando Bloom în rolurile principale.

Cărțile autorului J.R.R. Tolkien pot fi comandate pe elefant.ro, libris.rocartepedia.rolibrex.rolibrarie.net, carturesti.ro, librariadelfin.ro

 

4. Ultima dorință – seria Witcher de Andrzej Sapkowski (The Last Wish)

The Witcher este o poveste despre încredere și familie. Geralt of Rivia, un vânător de monștri singuratic, se luptă pentru a-și găsi locul într-o lume în care oamenii se dovedesc uneori a fi mai răi decât fiarele. Acesta întâlnește o vrăjitoare puternică și o tânără prințesă cu un secret periculos și, împreună cu cele două, învață să formeze o echipă și să lupte împreună în fața primejdiilor.
Seria Witcher este una de excepție! Imaginația autorului și modul în care o transpune în cuvinte merită toate laudele și aprecierile care i s-au adus. Andrzej Sapkowski reușește să-și farmece cititorii, transportându-i într-un tărâm magic.
Principalul atuu al său este lumea creată în carte și creaturile nemaiîntâlnite și nemaivăzute care o populează. Par desprinse direct din mituri, crezuri și superstiții de demult. Timpul poveștii e unul din vremuri apuse, când tot felul de creaturi trăiau pe Pământ, ascunse în păduri, în munți, în mlaștini, sau chiar printre oameni, făcând rele și răspândind teroare. Și singurii care le puteau veni de hac erau vânătorii de monștri, o breaslă cu foarte puțini membrii. Un astfel de vânător era Gerald, „Lupul alb”,  eroul poveștilor pe care le vom afla citind cartea, denumit astfel datorită părului său alb, deși el e tânăr. 
În viziunea autorului, „vrăjitorii” sunt vânători de monștri care, cu pregătire intensă și modificarea corpului prin exerciții, dezvoltă abilități supranaturale la o vârstă fragedă pentru a lupta cu monștrii. Doar că, așa cum vom vedea pe parcurs, nu toți monștrii sunt ceea ce par la prima vedere. Partea bună e că Gerald, „Lupul alb” știe să facă diferența. 
Cartea va fi ecranizată în anul 2019 într-un serial ce se anunță a fi de mare succes, în regia lui Tomek Baginski, Charlotte Brändström, Alex Garcia Lopez, cu Henry Cavill, Joey Batey, Freya Allan în rolurile principale.

Ultima dorință de Andrzej Sapkowski poate fi comandată de pe site-ul Editurii Nemiralibrex.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, emag.ro

 

5. Roșu de rubin – trilogia Culorile dragostei de Kerstin Gier (Rubinrot)

Iubitorii genului fantasy și young adult vor fi încântați de această carte, plină de mister și magie, cu aventuri extrem de palpitante, care te captivează imediat, punându-ți imaginația la încercare, iar stilul plin de umor în care este scrisă te cucerește irezistibil.
O călătorie în timp este anunțată de obicei cu câteva minute, ore sau chiar zile înainte, prin senzații de amețeală ce afectează capul, stomacul și/sau picioarele. Primul salt în timp – numit și saltul de inițiere – are loc între al șaisprezecelea și al saptesprezecelea an de viață al purtătorilor genei. (Extras din Cronicile gardienilor, vol. ÎI, Reguli general valabile)
Uneori poate fi o adevărată povara să trăieșți într-o familie cu atât de multe secrete. Cel puțîn așa gândește Gwendolyn, o adolescentă de șaisprezece ani, până în ziua în care se trezește brusc în Londra secolului trecut. Atunci își dă seama că s-ar putea ca ea însăși să fie cel mai mare secret al familiei sale, căci a moștenit capacitatea de a călători în timp. Ceea ce nu realizează ea este faptul că n-ar trebui să-ti permiți să te îndrăgostești când te afli prins între două epoci… căci asta poate complica lucrurile și mai tare. Mai ales că nici în trecut lucrurile nu mai sunt cum erau odată…
Spre bucuria fanilor, cartea a fost ecranizată în 2013 sub regia lui Felix Fuchssteiner, cu Josefine Preuß, Florian Bartholomäi, Uwe Kockisch în rolurile principale.

Cărțile autoarei Kerstin Gier pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

6. Forma apei de Guillermo del Toro

Este anul 1962 și Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieții de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospațiale Occam din Baltimore. Într-o noapte fatidică, Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al Centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon și studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimântătoare, dar în același timp magnifică, capabilă să înțeleagă limbajul și emoțiile… iar Elisa nu se poate ține deoparte. Recurgând la limbajul semnelor, cei doi învață să comunice. În scurt timp, afecțiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura rațiune de a trăi a Elisei.
Forma apei, de la regizorul Guillermo del Toro, este o poveste fantastică, petrecută în timpul războiului rece din America în jurul anului 1962. În laboratorul guvernamental ascuns de securitate în care lucrează, singuratica Elisa (Sally Hawkins) este prinsă într-o viață izolată. Viața ei se schimbă pentru totdeauna când ea și Zelda – colega de serviciu (Octavia Spencer) descoperă un experiment secret.
Din distribuție fac parte Michael Shannon, Richard Jenkins, Michael Stuhlbargand și Doug Jones.
Filmul a câștigat premiul Oscar în anul 2018!

Cărţile autorului Guillermo del Toro pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

7. Albă ca zăpada de Frații Grimm (Snow White)

Albă ca zăpada (în engleză Snow White, franceză Blanche-Neige, germană Schneewittchen) este un renumit personaj folcloric de basm popular în multe țări europene, mai ales în versiunea culeasă de Frații Grimm în 1812: Albă ca zăpada și cei șapte pitici (germană Schneewittchen und die sieben Zwerge).
Se spune că această fetiță s-a născut ca răspuns la dorința mamei ei de a avea o fetiță frumoasă, fiind descrisă în raport cu standardele vremii: fața albă ca laptele, buzele roșii ca sângele, iar părul negru ca abanosul. Mama ei însă a murit la scurtă vreme.
Frații Grimm au completat povestea, publicând versiunea finală în 1854.
Pe baza povestirii, au fost create multe filme și desene animate. Versiunea germană prezintă elemente devenite ubicuitare, precum oglinda fermecată, mărul otrăvit, prințul, sicriul de sticlă și cei șapte pitici.
Este de referință magnificul film animat Snow White, realizat de Walt Disney, care a încântat generații întregi de copii.

De curând, în 2012, a fost realizat un nou film spectaculos – Mirror, Mirror, o nouă adaptare a acestui basm celebru, în regia lui Tarsem Singh, cu Lily CollinsJulia RobertsArmie Hammer în rolurile principale.

Cărţile scrise de Frații Grimm pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

8. Academia vampirilor de Richelle Mead (Vampire Academy) 

Doar cea mai bună prietenă te poate apară de dușmanii tău nemuritori…
Academia Sf. Vladimir nu este o școală ca oricare altă, ci un loc secret, ascuns în străfundurile pădurilor din Montana, în care moroii (vampiri vii și muritori) sunt educați în tainele magiei, iar tinerii dhampiri (jumătate oameni, jumătate vampiri) sunt antrenați să-i apere de atacurile sângeroase ale strigoilor (morți vii), cei mai înspăimântători și mai periculoși vampiri.
Rose Hathaway, o fată dhampir, se pregătește să devină gardă de corp pentru prietena ei cea mai bună, prințesa moroi Lissa Dragomir. Antrenamentul pentru lupta cu strigoii este unul dur și epuizant, iar, pe lângă intrigile și comploturile din Academie, situația ei se complică din cauza unei idile tăinuite și interzise.
Având o legătură psihică ieșita din comun, cum nu s-a mai întâlnit de secole, cele două eroine încearcă să facă față amenințărilor…
Dragostea și loialitatea sunt mai puternice decât legăturile de sânge.
Cartea a fost ecranizată în 2014 în regia lui Mark Waters, cu Zoey DeutchLucy FryDanila Kozlovsky în rolurile principale.

Cărţile autoarei Richelle Mead pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

9. Aventurile lui Gulliver de Jonathan Swift (Gulliver’s Travels)

Călătoriile lui Gulliver (Gulliver’s Travels) este un roman în patru părți, capodoperă a scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, scris sub pseudonimul de Dr. Lemuel Gulliver, în care fantezia autorului se împletește cu o aspră satiră socială. Editorul cărții a publicat prima ediție în 1726 cu numeroase modificări aduse textului original, temându-se că anumiți cititori ar fi fost ofensați de unele pasaje ale povestirii. O versiune integrală apare în anul 1735. Opera este pe nedrept considerată de unii, chiar și în zilele noastre, drept „literatură pentru copii”, în realitate este vorba de una din cele mai semnificative creații ale literaturii engleze din perioada de început a iluminismului european.
În „Călătoriile lui Gulliver” (roman început în anul 1721 și terminat în 1726), cu titlul complet „Călătorii în mai multe țări îndepărtate ale lumii” („Travels into Several Remote Nations of the World„) sunt descrise aventurile naivului Dr. Lemuel Gulliver (în engleză: gullible = credul), medic și căpitan de corabie, scrise la persoana întâia, în diverse țări imaginare.
Partea I – Călătorie în Lilliput (A Voyage to Lilliput)
În prima călătorie, Gulliver este aruncat de valuri în stare de inconștiență, ca singur supraviețuitor al unui naufragiu, pe țărmul unei insule. Când își revine, constată că este prizonier al unei rase de oameni înalți de cca. 15 cm, locuitori ai unor insule vecine Lilliput și Blefuscu, divizați până la lupte fratricide din cauza unei îndelungate controverse de nerezolvat asupra modului cel mai nimerit de a sparge ouăle: să se înceapă de la partea mai largă sau de la cea mai ascuțită (aluzie la disputele religioase dintre anglicani și catolici).
Partea II – Călătorie în Brobdingnag (A Voyage to Brobdingnag)
În țara uriașilor din Brobdingnag, Gulliver face cunoștință cu un alt mod de viață. Locuitorii nu numai că sunt mai mari de statură (cca. 22 m) decât liliputanii, dar îi întrec pe aceștia și prin puterea rațiunii. Monarhia de aici este o formă de guvernământ ideală, luminată. Regele acestei țări este înțelept și drept. Legile asigură libertatea și bunăstarea cetățenilor.
Partea III – Călătorie în Laputa… 
Locuitorii din Laputa – aroganți și închipuiți savanți – nu trăiesc pe pământ, ci deasupra lui, pe o insulă zburătoare. Alegoria este transparentă: autorul descrie știința ruptă de realitate. „Învățații” din academia Lagado se ocupă cu fel de fel de lucruri inutile și absurde: un proiect privitor la extragerea razelor de soare din castraveți, o metodă de construire a caselor începând cu acoperișul și terminând cu temelia etc.
Partea IV – Călătorie în țara cailor (A Voyage to the Horse Land)
În această ultimă călătorie, Gulliver ajunge pe o insulă ai cărei locuitori se împart în două categorii: o parte a populației este alcătuită din houyhnhnms, cai înzestrați cu rațiune și având capacitatea vorbirii, cealaltă parte din ființe yahoo, asemenea oamenilor, însă primitivi și brutali, care – spre surprinderea cailor – mai au și defectul de a merge pe două gambe. Yahoo-ii sunt lacomi, răutăcioși, invidioși, dominați de cele mai josnice instincte de acaparare, se ceartă și se bat între ei pentru a strânge cât mai multe pietre strălucitore inutile, socotite prețioase. Caii, virtuoși și înțelepți, trăiesc într-o comună patriarhală. Legile lor nescrise se bazează pe recunoașterea drepturilor egale pentru toți, ei nu pot înțelege ce este minciuna.
Extrem de semnificativ este finalul cărții. Gulliver se întoarce în Anglia, dar nimeni nu-i crede povestirile sale, îi fac proces pentru a-l declara nebun iresponsabil. Este salvat de un miel adus din Lilliput, care modifică decizia judecătorilor. (Sursa: Wikipedia)
Filmul animat realizat în 1939 de Fleischer Studio a înflăcărat imaginația mai multor generații întregi de spectatori.

Pornind de la ideea originală, în 2010 a fost realizat un film de aventuri spectaculos, plin de umor, în regia lui Rob Letterman, cu Jack BlackEmily BluntJason Segel în rolurile principale.

Cărţile autorului Jonathan Swift pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

10. Jumanji de Chris Van Allsburg (Jumanji)

Rămaşi singuri acasă, Judy şi Peter se plictisesc teribil. Dar odată ce descoperă JUMANJI, un joc misterios, lucrurile iau o întorsătură neaşteptată.
Ultimele rânduri de la instrucțiuni, scrise cu litere mari, nu le spun nimic celor doi frați: „ODATĂ CE AȚI ÎNCEPUT UN JOC JUMANJI, EL NU SE VA SFÂRȘI PÂNĂ CÂND UN JUCĂTOR NU VA AJUNGE ÎN ORAȘUL DE AUR.“
În clipa în care un leu – un leu adevărat, mare și înfricoșător – intră în sufragerie, cei doi încearcă să pună capăt jocului, dar își dau seama că trebuie să continue să dea cu zarul. Împietriți de spaimă, știu că trebuie să traverseze jungla, să se ferească de turmele de rinoceri care distrug totul în calea lor, de șerpi uriași și de cetele de maimuțe și să se descurce singuri până la sfârșit.
Cartea a stat la baza unor ecranizări de succes: Jumanji (1995), în regia lui Joe Johnston,  șiJumanji. Aventuri în junglă (2017), în regia lui Jake Kasdan.
În filmul realizat în anul 1995 Alan Parrish este un băiețel care descoperă un joc misterios numit Jumanji. Atunci când îl joaca împreună cu prietena lui, Sarah, lucruri foarte ciudate încep să se-ntample, iar Alan este transportat într-o alta lume, în jungla fermecată din Jumanji, unde rămâne prizonier timp de 26 de ani.
Multi ani după aceea, alți doi copii, Judy si Peter, descoperă jocul în podul casei lui Alan și, jucându-l, îl eliberează pe Alan din jungla în care supraviețuise până la vârsta de 38 de ani. Împreună, cei trei jucători trebuie s-o găsească pe Sarah, care între timp a crescut și ea, pentru a termina jocul… înainte ca jocul să-i termine pe ei.
Regia filmului a fost făcută de Joe Johnson, iar în rolurile principale au jucat Robin Williams și Kirsten Dunst.

https://www.youtube.com/watch?v=yLyXEQPuLJo

În noul film Jumanji: Aventura in junglă din 2017, jocul se schimbă întrucât patru prieteni extrem de diferiţi sunt de data aceasta absorbiţi în lumea jocului Jumanji. Atunci când descoperă pe o veche consolă video un joc pe care nu-l mai încercaseră, cei patru se hotărăsc să joace şi sunt imediat absorbiţi în decorul de junglă al jocului şi în avatarurile pe care şi le alege fiecare şi care sunt interpretate de Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart şi Karen Gillan. Astfel descoperă că nu sunt ei cei care joacă jocul, ci Jumanji îi joacă pe ei. Ei sunt nevoiţi să intre în cea mai periculoasă aventură a vieţii lor, pentru că altfel, riscă să rămână blocaţi pentru totdeauna în jocul Jumanji!
Columbia Pictures prezintă o producţie Matt Tolmach / Seven Bucks, Jumanji: Aventura în junglă. Rolurile principale sunt interpretate de Dwayne Johnson, Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas, Bobby Cannavale. Regia îi aparţine lui Jake Kasdan.

Cărţile autorului Chris Van Allsburg pot fi comandate de pe libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Vizionare și lectură plăcută!

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

Topuri filme

 

 

 

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *