Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți romantice în care eroina e mai în vârstă decât eroul

Top 10 cărți romantice în care eroina e mai în vârstă decât eroul

Cuplurile din acest top (cu excepția ultimului) ne-au demonstrat din plin puterea dragostei, reușind să rămână împreună în ciuda tuturor prejudecăților, să se sprijine și să se aline reciproc, fiecare devenind mai puternic și mai sigur pe el datorită influenței celuilalt.
O carte care s-ar fi încadrat perfect în acest top, dar pe care am citit-o după ce l-am întocmit, este Pe insulă de Tracey Garvis Graves, în care Anna avea 32 de ani iar T.J. 18 ani atunci când au devenit un cuplu – o carte superbă, absolut memorabilă, cu un subiect inedit, o poveste sensibilă și emoționantă despre supraviețuire și dragoste!
O altă carte care s-ar fi încadrat în acest top, dar pe care, de asemenea, am citit-o după ce l-am întocmit, este O viață perfectă de Danielle Steel, în care Blaise avea 47 de ani iar Simon 32 de ani – o carte caldă și sensibilă, ce îți demonstrează că viața poate produce mici miracole tocmai când te aștepți mai puțin!

1. Călătoarea (Outlander) de Diana Gabaldon, Editura Nemira

Claire (28 ani) – Jamie (23 ani)

Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică descoperită într-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de luptă, în Anul Domnului… 1743.
Azvârlită într-un alt secol de forțe pe care nu le înțelege, protagonista trebuie să înfrunte conspirații și primejdii care îi amenință viata… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.
Călătoarea este o carte complexă, memorabilă, foarte captivantă și extrem de bine documentată din punct de vedere istoric, care abordează o temă fascinantă, cea a călătoriilor în timp. În cele 800 de pagini ale cărții se vor petrece nenumărate evenimente și vom cunoaște multe personaje originale, stăpânite de pasiuni și ambiții. Aventuri, dramă, intrigi, trădări, mister, legende scoțiene, ritualuri magice, romantism, sentimente puternice, momente fierbinți, umor de calitate, locații extrem de pitorești descrise cu multă măiestrie, dar și scene dure, violente, foarte descriptive, care te solicită intens emoțional – toate acestea le vei regăsi în paginile cărții, pe care nu poți să o lași din mână odată ce ai început-o.
Citate:
”Păi, liniile palmei noastre arată ce suntem, draga mea. De aceea se schimbă… sau ar trebui să o facă. La unii oameni nu se schimbă; aceia care au nenorocul să nu se schimbe niciodată în ființa lor, însă din aceia sunt foarte puțini.”
”- Nu te deranjează că nu sunt virgină?
Jamie a ezitat doar o clipă înainte să răspundă.
– Păi, nu, a rostit el rar, atât timp cât pe dumneata nu te deranjează că eu sunt.
Văzându-mi expresia uluită, a început să zâmbească, dându-se înapoi spre ușă.
– Bine că măcar unul dintre noi știe ce face.”
”- Murtagh avea dreptate în privința femeilor, englezoaico. Mi-am riscat viața pentru tine, am furat, am escaladat ziduri, am dat foc la clădiri, am omorât chiar și un om. Și tu ce faci? Mă jignești, îmi insulți bărbăția, îmi dai una la ouă și mă zgârii mai-mai să-mi scoți ochii. Pe urmă eu te snopesc în bătaie și îți povestesc cele mai umilitoare lucruri care mi s-au întâmplat vreodată și tu îmi spui că mă iubești.
Și-a lăsat capul între genunchi și a continuat să râdă. În cele din urmă, s-a ridicat și mi-a întins un braț, ștergându-se la ochi cu celălalt.
– Nu ești foarte rațională, englezoaico, dar îmi placi așa cum ești.”
”- Jur pe crucea Domnului meu Iisus și pe oțelul sfânt pe care îl țin în mână că îți voi fi loial și te voi sluji cu credință. Dacă vreodată voi mai ridica mâna la tine, din mânie sau nesupunere, îți cer să îmi străpungi inima cu acest pumnal.”

Cărțile autoarei Diana Gabaldon pot fi comandate pe nemira.roelefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.rocarturesti.ro, emag.ro, librariadelfin.rolibrex.ro

 

2. Lunga vară fierbinte (One Summerde Karen Robards, Editura Z

Rachel (34 ani) – Johnny (29 ani)

Lunga vară fierbinte de Karen Robards ne oferă o fermecătoare poveste de dragoste, cu un cuplu complet atipic, punctată de elemente de suspans bine dozate. Personajele secundare sunt și ele bine conturate, iar atmosfera micului orășel de provincie este foarte frumos redată, cu obiceiurile, prejudecățile și tabieturile locuitorilor săi, cu străduțele, casele, restaurantele și sărbătorile locale.
Acțiunea cărți începe în momentul în care Rachel Grant, o profesoară de 34 de ani, vine să îl aștepte în stația de autobuz pe fostul ei elev Johnny Harris, în vârstă de 29 de ani, după ce acesta ispășise o pedeapsă de 11 ani într-o închisoare federală pentru viol și crimă, fapte de care ea nu considerase niciodată că ar fi fost vinovat.
În urmă cu 11 ani, într-o vara toridă, liniștea micului orăşel Tylerville fusese zgâlțâită din temelii în momentul în care trupul unei adolescente de 17 ani, Marybeth Edwards, a fost găsit fără viaţă, plin de sânge, acoperit de flori de tuberoze. Cercetările poliției au fost superficiale și vinovatul – Johnny Harris, un tânăr de 18 ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, a fost repede găsit și condamnat, în ciuda protestelor acestuia că era nevinovat. Rachel a fost singura care a crezut cu tărie că tânărul rebel, dar inteligent şi sensibil, pasionat de literatură şi poezie, nu ar fi fost capabil de o asemenea crimă abominabilă. Astfel că, după 11 ani, în momentul în care Rachel a primit o scrisoare de la Johnny prin care acesta îi solicita o slujbă, necesară în vederea eliberării condiţionate, ea nu a ezitat nici o secundă să-i ofere această oportunitate, angajându-l la magazinul universal deţinut de familia ei.

rachel

Rachel are însă un adevărat șoc în momentul în care apare Johnny. În locului tânărului slăbuț, frumușel și cu un aer rebel pe care și-l amintea ea, a apărut un bărbat tot chipeş, cu trăsăturile însă înăsprite de trecerea anilor, cu umeri laţi, păr negru şi lung până la umeri, cizme de cowboy, jeanşi uzaţi şi tricou alb surprinzător de bronzat, ce părea că emană pericol prin toți porii. Rachel constată că ea abia îi ajungea până la umăr. Mai mult, Johnny o măsoară din cap până în picioare cu o privire îndrăzneață, departe de privirea plină de respect pe care o aştepta de la un fost elev. Ceea ce Rachel nu știa era faptul că ea fusese obiectul multor fantezii ale tânărului adolescent Johnny, care o admira și visa la ea pe ascuns, cu o dragoste înflăcărată, lipsită însă de speranță ținând cont de diferențele de clasă socială dintre ei. Însă, ceea ce tânărul adolescent nu i-ar fi mărturisit niciodată, tratând-o mereu cu mult respect, bărbatul care devenise între timp nu are nici o reținere în a-i spune nonșalant: “Eram mort după tine în liceu. Şi încă mai sunt”.

johnny

Cei doi eroi vor avea parte de multe peripeții, pericolul pândește la tot pasul, ucigașul fiind o persoană la care nimeni nu s-ar fi așteptat.
Finalul este spectaculos, cu adrenalina la cote maxime și întorsături miraculoase de situații, ce oferă rezolvări fericite inclusiv în cazul unor situații ce păreau complet pierdute.
Cartea este foarte romantică, emoţionantă, cu mult suspans, are și câteva replici și pasaje pline de umor (talentele ei de şofer iţi stârnesc ilaritatea, momentul când ea îşi ia inima în dinţi şi se urcă cu el pe motocicletă este memorabil şi foarte amuzant, la fel ca şi momentul când el o convinge să se împrietenească cu câinele lui fioros, promiţându-i în schimb că şi el îşi va face curaj să se întâlnească cu mama ei, plus scena când o cere în căsătorie), personajele sunt bine conturate, fascinante, cu caractere puternice care reușesc să-şi găsească menirea în viaţă, urmându-și inima și neținând cont de prejudecăţile celorlalţi.
Citate:
”El era neras, needucat și necioplit. Ea era îngrijită cu meticulozitate, până la lacul roz de la unghiile de la picioarele încălțate în sandale de piele maro. Totul în ea – de la coafura simplă, până la nivelul bărbiei, la fardul discret, gri pal, al pleoapelor și rujul roz, și la delicatețea ușor demodată a bikini-ului roz scump – totul vorbea de bani, de educație și de păstrarea cu grijă a unei anumite poziții sociale. Totul în el – părul prea lung, mușchii care se umflau sub tricoul alb care de fapt era un maiou de corp, jeanșii prea strâmți, aroganța pe care o folosea drept scut – vorbea de origine săracă, de pușcărie, de pericol.”
”- Da, am. Orice femeie cu puțină minte ar avea! Uită-te la tine! Ești beat, și nu e prima oară! Umbli de colo-acolo pe motocicleta aia ca un puști întârziat care ține morțiș să se sinucidă. Te culci cu cine apuci, ai plete prea lungi, te porți oribil, și o cauți cu lumânarea, și una mare, de botez! Zici că ai o diplomă de colegiu. O folosești? Nu! Ai de gând să o folosești? Pe cât se vede, nu. Ți-ai petrecut seara cu prietena ta, căreia îi pasă suficient de tine cel puțin suficient cât să nu te lase să conduci beat. Și acum ai tupeul să-mi ceri să urc cu tine? Ce Dumnezeu crezi că-mi poți oferi? Poți să-mi spui?”
”Era nevinovat, la fel de nevinovat ca și ea.”
”- Nu sunt multe lucruri pe care să nu le fac dacă mi le ceri, Rachel.”

Cărțile autoarei Karen Robards pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, cartepedia.ro

 

3. Cercul lupilor (The Loop) de Nicholas Evans, Editura Vivaldi

Helen (29 ani) – Luke (18 ani)

După ce au fost măcelăriţi cu miile în urmă cu un secol, lupii se reîntoc sângeroşi în adormitul orăşel Hope din Munţii Stâncoşi, statul Montana. Deşi sunt ocrotiţi de lege, fiind o specie pe cale de dispariţie, prezenţa lor reînvie o ură străveche ce va scinda şi o familie şi, în final, întreaga comunitate.
Helen Ross este o bioloagă în vârstă de 29 de ani, trimisă într-un loc ostil pentru a proteja lupii de cei care încearcă să-i distrugă. Helen luptă pentru supraviețuire și pentru a-și recăpăta respectul de sine, împlicându-se în același timp într-o relație de dragoste cu Luke, în vârstă de 18 ani, fiul celui mai puternic adversar, fermierul brutal și carismatic, Buck Calder.
De la primul capitol şi până la deznodământul devastator, CERCUL LUPILOR este un roman plin de pasiuni primare şi iubiri salvatoare, explorând conflictul omului cu natura şi cu instinctele sale sălbatice.
Citate:
”În clipa aceea, tot ce știa era că o iubea și nu-i păsa de nimic altceva.”
”Nu știa de ce, poate din cauza vârstei lui, dar nu avea nici cea mai mică bănuială că el o va răni sau respinge, ci că ea va face mai degrabă acest lucru. Totuși, când ea încercase să-l avertizeze, îi spusese că nu-i păsa. Așa că ea de ce s-ar frământa? Nu era destul să iubească și să fie iubită? Pentru că îl iubea într-adevăr, o știa, și nu doar pentru că o salvase de la disperare. Îl iubea pentru el însuși, într-un mod nou pentru ea și ciudat de eliberator.”
”Și era mai minunat decât îndrăznise să viseze sau să-și imagineze vreodată. Și nu doar pentru carnea vie și fremătătoare, ci pentru că-l făcea să înțeleagă că nu mai era doar un bărbat bâlbâit și inutil și poate că era gata, în sfârșit, să pășească în viață. Și acest lucru, ca multe altele, i-l datora tot lui Helen.”
”Acum, i se părea că adevărata intimitate este posibilă între doi oameni atunci când sunt ei înșiși, fără să se supravegheze constant. Cu Luke putea să fie așa. O făcea să se simtă dorită și frumoasă și, lucrul cel mai important, pentru prima dată în viață nu se simțea judecată de cel de lângă ea.”
”În mod curios, pentru prima dată în viața de adult a lui Helen, viitorul nu părea să mai conteze. Era parcă tot ce se întâmplase îi purificase partea aceea din fire care tânjea, o sâcâia și își făcea mereu griji. Nicio îngrijorare nu putea schimba în bine orice i-ar fi așteptat de acum înainte. Poate că, așa cum sugerase de curând Celia într-o scrisoare, Helen învățase în sfârșit, împreună cu începătorul budist de tată al lor, să fie, pur și simplu. Nu mai conta decât clipa de față și faptul că era cu omul care-i era cel mai drag pe lume.”

 

4. Bărbatul plătit (Suddenly Youde Lisa Kleypas, Editura Miron

Amanda (30 ani) – Jack (25 ani)

Era nemăritată, neatinsă de vreun bărbat și urma să împlinească treizeci de ani. Dar romanciera Amanda Briars hotărăște ca până la aniversarea ei să facă dragoste cu un bărbat. Când el i-a apărut în prag, a crezut că era cadoul pe care și-l făcuse singură, un bărbat plătit pentru o noapte de pasiune. Frumos și viril, el o tenta în feluri pe care nu le crezuse posibile…
Jack Davlin a fost și mai hotărât să o posede pe Amanda atunci când i-a descoperit adevărata identitate. Dacă Amanda tânjea după respectabilitate, Jack, fiul renegat al unui nobil și cel mai cunoscut om de afaceri din Londra, refuza să trăiască după regulile impuse de societate.
Dar când ei se îndrăgostesc cu pasiune unul de celălalt, vor risca totul pentru iubirea lor.
Citate:
”- Ai doar douăzeci și cinci de ani? a reușit ea să rostească.
– Nu are niciun fel de importanță.
– Cum să nu aibă? În primul rând, m-ai mințit!
– Nu voiam să mă privești ca pe un bărbat mai tânăr decât tine.
– Dar ești mai tânăr! a spus ea, vehementă. Cinci ani… Oh, nu-mi vine să cred că m-am măritat cu… un băiețandru!
Cuvântul a părut să-l ia prin surprindere. Chipul i-a împietrit.
– Încetează, i-a spus încet. A ținut-o strâns de umeri, nu i-a dat voie să se întoarcă cu spatele la el. Nu sunt un băiețandru, Amanda. Sunt în stare să mă achit de responsabilitățile mele, și știi prea bine că nu sunt puține. Nu sunt un  laș, nu înșel, sunt loial principiilor mele și persoanelor la care țin. Nu știu să mai fie nevoie de altceva ca să poți spune că ești bărbat.”
”- Da, sunt nebun după tine. Te ador. Te doresc tot timpul. Îți iubesc limba ascuțită, ochii mari și gri, trupul voluptuos. Acum lasă-mă să te duc în pat și să-ți arăt ce poate un bărbat mai tânăr.”
”- Zău, Jack, ești incorigibil. Suntem căsătoriți deja de patru ani. Ar fi trebuit să te plictisești de mine, așa cum ar fi făcut orice soț respectabil.
– Ei bine, asta este doar problema ta, i-a spus el. Eu unul nu am fost niciodată respectabil. Sunt un ticălos, ai uitat?
Zâmbind, Amanda s-a întins în iarbă, trăgându-l deasupra ei. Umerii lui blocau lumina care se filtre printre frunzele aurii.
– Din fericire, am descoperit că să fii măritată cu un ticălos este mult mai interesant decât să fii măritată cu un gentleman.”

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocarturesti.ro

 

5. Fantoma din St. Giles (Thief of Shadowsde Elizabeth Hoyt, Editura Litera, Colecția Iubiri de poveste

Lady Isabel (31 ani) – Winter (26 ani)

Winter Makepeace duce o viață dublă. Ziua este administratorul stoic al unui orfelinat. Dar noaptea scoate la iveală partea lui întunecată. Când apare luna, la fel se întâmplă și cu Fantoma din St. Giles – protector, judecător, proscris. În momentul în care, sub înfățișarea Fantomei, Winter este bătut și rănit, el n-are nici cea mai mică idee că ambele sale lumi sunt pe punctul de a se ciocni, când salvarea vine din partea unei frumoase aristocrate.
Nimic pe lume nu-i place mai mult lui Lady Isabel Beckinhall decât o provocare. Cu toate acestea, când i se cere să-l ia sub aripa sa ocrotitoare pe administratorul cel sobru al orfelinatului ca să-l învețe manierele înaltei societăți – flirtul, exprimarea cu subînțeles și legăturile scandaloase –, Isabel nu se poate abține să nu se întrebe de ce ochii lui i se par atât de familiari… iar buzele atât de tentante.
În timpul zilei, Isabel și Winter sunt angajați într-o luptă a voințelor. Noaptea, pasiunile lor sunt dezvăluite… Dar când în St. Giles încep să dispară copile nevinovate, Winter trebuie să le răzbune. Și pentru asta e nevoit să sacrifice tot ce are mai drag – orfelinatul, pe Isabel… și poate chiar propria viață.
Un cuplu atipic, Isabel fiind mai în vârstă decât Winter cu șase ani, și care, la prima vedere, părea să nu aibă nicio șansă – o aristocrată și un om obișnuit, administratorul unui cămin de orfani – dar soarta are propriile ei reguli.
”Ea își ridică privirea, iar el îi prinse ochii în mreje. Gura ei catifelată tremură. Ce era în mintea ei, în capul acestei ființe frumoase și exotice? Locul ei nu era aici, În camera de zi simplă, nu-și avea locul în St. Giles și nici în viața lui. Însă, cu toate acestea, simțea imboldul aproape imposibil de ascuns de a o trage în poală, sărutând-o.”
Winter o intrigă pe Isabel, o provoacă și o nedumerește. Sub aparența lui de om stoic ea simte că se ascund pasiuni puternice, în ciuda faptului că el recunoaște, nonșalant, că nu a avut nicio experiență amoroasă până atunci.
”Orice alt bărbat ar fi fost stânjenit să-i reamintească de lipsa lui de experiență. Dimpotrivă, domnul Makepeace părea perfect împăcat cu aceasta, ba chiar sigur pe sine. Cumva știa că domnul Makepeace ar lua o aventură cât de poate de în serios. Odată implicat, s-ar fi aruncat cu trup și suflet în legătura respectivă. Asupra femeii pe care ar fi hotărât să și-o facă iubită. Se înfioră la acest gând. Să fii obiectul unui sentiment atât de sălbatic era o perspectivă ademenitoare, dar totodată o punea pe gânduri.”
Isabel descoperă identitatea secretă a lui Winter iar admirația se adaugă sentimentelor puternice de iubire pe care le avea pentru el, îngrijorându-se, în același timp, pentru siguranța lui.
”Nu era ca restul bărbaților. O provoca. Îi vedea toate defectele – și erau nenumărate – și îi spunea că o iubea oricum. Și dacă ar fi trăit o mie de vieți, tot nu ar fi găsit un alt bărbat ca el, și nici nu ar fi dorit.
Îl iubea pe Winter Makepeace și pe nimeni altcineva.”
Winter, la rândul lui, simte că Isabel i s-a strecurat complet în suflet și nu mai concepea viața fără ea.
”Dar exista o singură persoană – o doamnă minunată, încăpățânată, obraznică – fără de care nu putea trăi și, aparent, aceasta se afla acolo la parter chiar în acel moment.”
Pericolele la care sunt supuși îi unesc și mai tare, fiecare realizând că celălalt era sufletul lui pereche.
”- Te iubesc, șopti ea, desprinzându-se din îmbrățișare. Acum și pentru totdeauna. Am înțeles asta atunci când am crezut că era posibil să mori de mâna lui Seymour.
– Nu a existat niciodată riscul ăsta, murmură el. Nu când tu erai motivația mea pentru a rămâne în viață.”
thief-of-shadows

Cărțile autoarei Elizabeth Hoyt pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librariadelfin.ro, librarie.netcarturesti.ro, emag.rocartepedia.ro

 

6. Tim (Tim) de Colleen McCullough, Editura Orizonturi

Mary (40 ani) – Tim (25 ani)

Cartea ne prezintă povestea unui tânăr frumos, Tim, cu trupul unui zeu grec, dar cu mintea unui copil la cei douăzeci şi cinci de ani ai săi, şi a unei femei trecută de patruzeci de ani, Mary, cultă şi foarte singuratică.
Deși sora lui, Dawnie, era foarte inteligentă, Tim avea mintea unui copil de cinci ani, mama lui frământându-se de grijă la gândul că, după ce ea nu va mai fi, Tim va rămâne practic al nimănui…
”Stătea acolo, băiatul cel mai dulce și mai drăguț, cu ochii strălucind când aplauda la câte o repriză de cricket; oftă, întrebându-se a nu știu câta oară ce se va întâmpla cu el după moartea ei și a lui Ron. Bineînțeles, Dawnie va trebui să-i poarte de grijă, fiind foarte atașată de fratele ei. Dar era firesc ca, într-o bună zi, să se plictisească de învățătură și să se hotărască să se mărite. Și atunci, oare, soțul ei va fi de acord să aibă în preajmă pe cineva ca Tim? Cui i-ar trebui un copil de cinci ani adult dacă nu este sânge din sângele lui și carne din carnea lui?
Dar soarta are propriile ei planuri și miracole, iar Tim și Mary s-au întâlnit din întâmplare pe o stradă din Sydney şi, din acel moment, au fost puternic atraşi unul către celălalt.

Un roman foarte veridic, care merge drept la inimă, fără sentimentalisme gratuite, explorînd zonele întortocheate ale sensibilităţii. Este unul din cele mai frumoase romane ale scriitoarei Colleen McCullough, scris cu multă dăruire şi înţelepciune… o poveste de dragoste cu totul deosebită.
Citate:
”Din profil, în momentul acela, strălucea în soare ca aurul viu, topit, iar picioarele lui erau atât de bine făcute încât păreau ale unui alergător de cursă lungă; într-adevăr, avea o statură atletică, era înalt, subțire și grațios, iar când se întoarse spre ea, Mary văzu bustul cu umerii largi, îngustându-se treptat spre șolduri.
Iar fața – o, fața! Era perfectă. Nasul scurt și drept, pomeții ridicați și gura delicat curbată. În colțul stâng al gurii avea o mică dungă, un rid mărunt care-l făcea să pară trist, dându-i un aer de inocență pierdută, copilărească. Părul, sprâncenele și genele aveau culoarea grâului copt, arătând magnific în bătaia soarelui, iar ochii, de un albastru viu, păreau floricele de nu-mă-uita.
Observând că este privit, tânărul îi zâmbi fericit, zâmbet care o făcu pe Mary să-și piardă suflarea.”
”Îi venea foarte greu să-și coboare limbajul la nivelul unui copil, deoarece Mary Horton nu avusese de-a face cu copii încă de când încetase ea să mai fie copil și, de fapt, ea nu fusese niciodată tânără. Dar era suficient de receptivă pentru a simți că Tim putea fi rănit foarte ușor, că trebuia să-și controleze tonul și exasperarea și că dacă îl lasă să simtă ascuțimea limbii ei, el poate ghici tonul frazei chiar dacă nu înțelege cuvintele propriu-zise.”
”Zâmbetul lui răsări ca soarele, ștergându-i durerea din ochi.
– Și tu îmi placi, Mary, îmi placi mai mult decât oricine în afară de tata și mama și Dawnie a mea. Cred că, de fapt, îmi placi mai mult decât Dawnie!”
”- Mary, tu nu o să pleci niciodată ca să te măriți ca Dawnie a mea, nu-i așa?
Ea oftă.
– Nu, Tim, îți promit că nu o să plec. Cât timp ești fericit că sunt aici, voi fi aici. Acum dormi și nu-ți mai face griji din cauza asta.”

Cărțile autoarei Colleen McCullough  pot fi comandate pe elefant.rolibrarie.net

7. Ritualul dragostei (Wild Oats) de Pamela Morsi, Editura Flamingo GD

Cora (29 ani) – Jedwin (24 ani)

Ritualul dragostei este o fermecătoare poveste de dragoste, amuzantă și înduioșătoare, în care personajele principale – un cuplu atipic în care eroul este mai tânăr decât eroina, descoperă că pentru a-și găsi adevărata fericire trebuie să aibă curajul să lupte pentru ea, ascultându-și vocea inimii și ignorând părerile și prejudecățile celorlalți. De asemenea, cartea punctează cât de ușor poți nedreptăți pe cineva, judecând după aparențe și neanalizând lucrurile în profunzime.
Acțiunea cărții se petrece în anul 1906 în orășelul Dead Dog, din statul Oklahoma. Acolo, toată lumea se cunoștea cu toată lumea, și fiecare considera că este dreptul și chiar obligația lui să se amestece în viețile celorlalți.
Jedwin Sparrow era un tânăr de douăzeci și patru de ani, care moștenise afacerea de pompe funebre de la tatăl său.
În micuțul și liniștitul orășel nu se întâmplau prea multe lucruri spectaculoase, astfel că atunci când Luther Briggs, unicul fiu al matroanei de vază a orașului, Maimie Briggs, divorțase de soția sa Cora și plecase lasându-i acesteia căsuța în care locuiau, morișca de bârfe se pornise cu mult entuziasm, fiecare speculând asupra motivelor ce au produs acea despărțire, iar concluzia unanimă a fost aceea că, mai mult ca sigur, Cora își înșelase soțul, iar Luther aflând acest lucru o părăsise. Prin urmare, toată comunitatea s-a grăbit să o pună la zid, punându-i o etichetă de femeie ușoară și tratând-o ca atare, izolând-o. Trecuseră opt ani de atunci, răstimp în care Jedwin avusese numeroase fantezii amoroase legate de Cora, până a reușit să își facă suficient curaj pentru a-i face o vizită, în timpul căreia, roșindu-se și bâlbâindu-se, i-a făcut acesteia o propunere îndrăzneață. Vor urma multe momente amuzante, altele de-a dreptul dramatice, iar misterul a ce se întâmplase de fapt în urmă cu opt ani va fi în cele din urmă descoperit.
Cora este un personaj aparte. Bună și altruistă, era gata să-și sacrifice propria fericire de dragul lui Jedwin de care se îndrăgostise profund și pasional. Noroc că Jedwin că a avut tăria să-și urmeze sentimentele, înfruntând o întreagă comunitate de dragul Corei și reușind în final să o convingă și pe aceasta de viitorul relației lor, în final amândoi reușind să-și găsească o binemeritată fericire împreună.
Citate:
”Dacă o femeie face o greșeală cât de mică, este distrusă pe viață. Un bărbat, în schimb, se poate tăvăli cât vrea în păcat, scandal, imoralitate, iar cel mai rău lucru este să se bârfească puțin despre el în dosul unui evantai negru. Era o lecție pe care Cora o învățase greu, dar pe care n-o putea uita.”
”Bănuiesc că știți la ce mă refer. Surâzând, își aranjă părul de la tâmple și își fixă agrafele. Galanteria include flirt și poezie, momente lungi de tăcere în doi și priviri pline de dor.”
”Sunteți ca trandafirul
Frumos și-nmiresmat
Iar eu mult mai romantic
Decât v-ați așteptat”
”- Doamnă Briggs, zice. Nu pot iubi mai mult de o femeie. Și deja vă iubesc pe dumneavoastră.”

Cărțile autoarei Pamela Morsi pot fi achiziționate pe targulcartii.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 

8. Invitația (The Invitation) de Jude Deveraux, Editura Miron

Jackie (38 ani) – William (28 ani)

Acțiunea cărții se petrece în anul 1934. Jackie O’Neill se întoarce în orașul ei natal Chandler, Colo., ca pilot realizat și o văduvă singuratică. Dezvoltarea afacerii sale de transport aerian îi oferă șansa să profeseze în calitate de pilot, iar noul său partener, William Montgomery, un bărbat mândru și fascinant, este o companie foarte plăcută – până când Jackie își dă seama că el este același Billy la care fusese babysitter cu mulți ani în urmă.
Pentru a-și găsi fericirea, Jackie trebuie să aibă curajul să-și urmeze inima și să-și depășească prejudecățile.
Citate:
”- Vreau să-ți pun o singură întrebare, spuse el. Dacă nu m-ai fi văzut niciodată copil și m-ai fi întâlnit pentru prima dată, când s-a prăbușit avionul, dacă aș fi avut aceeași vârstă cu tine, sau cu câțiva ani în plus, ce-ai fi simțit pentru mine?”
”- Spune-mi, Jackie, dacă ai zări acum, pe jos, un diamant mare, ce ai face?
– L-aș ridica, spuse Jackie abia auzit.
– Dar dacă acest diamant, de altfel perfect, ar avea un defect minuscul, să zicem, o crăpătură la un capăt, ai arunca întregul diamant din cauza acestui defect?
În ochii lui Jackie sclipiră lacrimi.
– Nu, l-aș păstra, cu defect cu tot.
– Fiul meu este perfect, dar, în ochii tăi, el are un defect: l-am născut cu zece ani mai târziu decât te-a născut pe tine mama ta. Ești gata să renunți la el, din cauza greșelii mele?”
”Brusc, Jackie fu izbită de faptul că toți din oraș știau cât de mult se iubeau, ea și William, că s-au iubit dintotdeauna.
În ochii oamenilor, probabil că ei formaseră întotdeauna un cuplu.”
”Închise ochii și, pentru o clipă, văzu fericirea care îi aștepta în viitor. Nellie spusese că numai dragostea contează și avea dreptate. Nimic nu-i dăduse în viață atâta fericire ca această certitudine, că iubește și este iubită.”

Cărțile autoarei Jude Deveraux pot fi comandate pe libris.ro, elefant.rolibrarie.net, carturesti.ro, emag.ro

 

9. Pământul pe care calcă ea (Far from Home) de Georgia Bockoven, Editura Miron

Miranda (38 ani) – Adam (29 ani)

Lumea Mirandei Dolan este distrusă. Zdrobită, se retrage în izolarea unei cabane închiriate dintr-un oraș din California căutînd liniştea care să-i dea posibilitatea să uite trecutul.
Trecutul nu vrea să stea îngropat prea multă vreme, iar Miranda trebuie să înfrunte viitorul în zorii fiecărei zile. Când amintirile sunt gata s-o învingă, în viaţa ei apare Adam Kirkpatric. Orbită de durere, ea nu-și dă seama că el îi oferă un lucru de care ea uitase că există – speranța. Puţin cîte puţin, Adam îi dăruieşte iubire şi compasiune, sentimente care o ajută să se vindece, iar Miranda începe să înţeleagă că, şi în clipele cele mai întunecate, dragostea are puterea să lumineze drumul care duce din trecut spre viitor.
Citate:
”Vântul se înteți, smulgându-i șuvițe din părul legat în coadă la spate. Ea începu să tremure și ridică jacheta să se îmbrace, dar imediat o lăsă să cadă pe scaun lângă ea. Nu i se întâmpla des să mai simtă ceva, nici măcar senzații simple cum erau frigul sau căldura (…)
Dar era așa plăcut să simtă ceva, alceva în afară de golul permanent, dureros, pe care nu-l mai putea suporta.”
”- Cred că te-am lăsat să-ți faci o impresie greșită… Noi nu… adică eu nu… n-o să meargă, Adam.
– Va trebui să treci peste prejudecata asta cu vârsta, Miranda. Ai încredere în mine. Nu sunt puștanul care mă crezi tu. 
Pentru a-și susține afirmația, el o sărută din nou. De data aceasta o sărută mai profund, nu forțând, ci testând, deschizându-și buzele, plimbându-și vârful limbii peste buzele ei, așteptând ca ea să răspundă. Și ea răspunse, nu ezitând, așa cum anticipase el, ci cu o dorință crescândă.”
”Miranda se lăsă să cadă pe pat. Ca să nu iasă după el, își spuse că, redându-i libertatea, îi făcuse un dar. Nu conta prețul plătit de ea.”
”- Te iubesc.
– Ai un mod ciudat să mi-o arăți, Miranda.
El nu o credea. Ea încercă să zâmbească. Dacă nu făcea asta, ar fi izbucnit în plâns.
– Tu m-ai readus la viață.
– Iar tu mi-ai arătat clar că nu e loc pentru mine în ea.
– M-am înșelat… 

 

10. Vă place Brahms? (Aimez-vous Brahms?) de Francoise Sagan, Editura Orizonturi

Paule (39 ani) – Simon (25 ani)

Romanul a fost ecranizat în 1961, într-o producţie remarcabilă, cu Ingrid Bergman, Anthony Perkins şi Yves Montand în rolurile principale.
Paule observă cu detaşare, privindu-se în oglindă, ridurile fine ce îi brăzdează chipul şi fără regrete îşi trece în revista viaţă de pînă atunci. La treizeci şi nouă de ani este o femeie frumoasă, stilată, independentă, cu o carieră mulţumitoare în designul interior, cu un apartament cochet şi un iubit de invidiat. Roger ar putea fi bărbatul alături de care să-şi petreacă restul zilelor, însă absenţele tot mai lungi şi infidelităţile lui o fac să se simtă singură şi inutilă. În acest moment de îndoială îl întîlneşte pe Simon Van den Besh, un tînăr atrăgător, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, nonşalant, sensibil şi copilăros, care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea, iar viaţa lui Paule îşi schimbă în întregime cursul.
Arta e făcută să ia realitatea prin surprindere… Ea n-ar trebui, după părerea mea, să prezinte «realul» drept o preocupare. Nimic nu este mai ireal decât unele aşa-zise romane «realiste» – sunt nişte coşmaruri. E posibil să creezi într-un roman un oarecare adevăr senzorial – adevăratul sentiment al unui personaj –, atâta tot. Sigur, extraordinară iluzie a artei este să te facă să crezi că marea literatură e foarte aproape de viaţă, însă lucrurile stau exact invers. Viaţa e amorfă, literatura e formală.” (Francoise Sagan)
Vă place Brahms? schiţează extraordinarul portret al unei femei încă tinere, care ascunde douăzeci de ani de experienţă emoţională şi cinci ani de scriitură de succes.“ (The Guardian)
Citate:
Se hotăra cu greu să treacă de la stadiul de tânără femeie la cel de femeie încă tânără, o femeie în care abia se regăsea.
Nu mai concepea viaţa fără ea şi dragostea lor i se părea atât de evidentă încât nu se mai împotrivea la nimic. Dar de îndată ce ieşea pe uşă, îndată ce respira pe trotuar mirosul violent al independenţei, înceta să mai fie al ei.
Bărbaţii sunt inconştienţi. „Am atâta încredere în tine”, atâta încredere încât pot să te înşel, să te las singură, fără să risc să faci şi tu la fel. E sublim!
La douăzeci de ani era altfel. Îmi amintesc foarte bine: hotărâsem să fiu fericită.
Aşa sunt femeile: îţi dau impresia că cer tot, că dau tot, te lasă să te cufunzi într-o încredere totală şi pe urmă, într-o bună zi, dispar dintr-un motiv cu totul neserios.
Se întreba dacă cinstea, singura cinste în această viaţă încâlcită, nu înseamnă să iubeşti pe cineva destul de mult ca să-l faci fericit. Renunţând chiar, la nevoie, la nişte lucruri care ţi-ar face plăcere.
Oamenii nu sunt niciodată atât de simpli cum par.

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

35 Comments

Spune-ți părerea!