Delicatese Literare
Top

Top 10 cărți pline de savoare, care ne-au făcut poftă de mâncare!

Top 10 cărți savuroase care ne-au făcut poftă de mâncare

Am ales pentru acest top 10 cărți din genuri diferite – culturale, romantice, young adult -, care ne-au stimulat papilele gustative prin desele referiri la mâncare sau meniuri elaborate.
Vă invităm să le savurați!

1. Madame Mallory și micul bucătar indian de Richard C. Morais (The Hundred-Foot Journey)

Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul relais al lui Madame Mallory, Le Saule Pleureur. Dar, la scurt timp după ce Madame Mallory declanşează un adevărat război gastronomic, în care îşi antrenează vecinii, Hassan îşi descoperă pasiunea pentru haute cuisine europeană, devenind, printr-un complex de împrejurări nu tocmai plăcut, discipolul celebrei chef. Treptat, trecând prin mai multe aventuri şi cunoscând în sfârşit şi dragostea adevărată, Hassan va deveni un chef parizian foarte apreciat. O poveste despre puterea destinului, despre pasiune şi talent, alertă, amuzantă şi sensibilă, plină de culoarea şi miresmele bucătăriei indiene şi de rafinamentul gastronomiei franţuzeşti.
A citi Madame Mallory și micul bucătar indian este ca și cum ai participa la un festin, îmbătându-te de gusturi și senzații.
Bucătarii pasionați sunt orgolioși, temperamentali și își apără cu tenacitate secretul creațiilor lor. Sunt dedicați satisfacerii gusturilor clienților lor, iar laudele acestora îi ung pe suflet. În același timp, concurența îi face nervoși și agresivi, dornici să obțină exclusivitatea într-o anumită zonă.
Toată această competiție este benefică pentru gurmanzi, întrucât sunt create noi și noi preparate, tot mai sofisticate, cu o multitudine de texturi și arome.
”Dragul meu, un gurmand este un gentleman care are talentul și tăria de caracter să continue să mănânce chiar și atunci când nu îi este foame.”
Vă recomand să nu citiți această carte pe stomacul gol. Felurile de mâncare minuțios descrise, de la cele mai simple la cele mai sofisticate, mirodeniile exotice, sosurile aromate, varietățile de pește, crustacee, vânat și alte tipuri de carne combinate în tot felul de variante sofisticate, îți induc o adevărată beție a simțurilor, făcându-te să salivezi de poftă.
Vindeau dulciuri cu nuci și miere, ceai cu lapte, dar mai ales bhelpari – un cornet de ziar umplut cu un amestec de orez expandat, chutney, cartofi, ceapă, roșii, mentă și coriandru, condimentat din belșug.
Delicios – credeți-mă pe cuvânt!”
„Ammi era o femeie remarcabilă, și datorită ei am ajuns cel ce sunt azi. Nu există o mâncare mai bună decât karimeen-ul ei: îl condimenta cu masala dulce cu chili, îl înfășura într-o frunză de baban și îl cocea pe o tawa, cu un strop de ulei de cocos. Ei bine, pentru mine asta reprezintă culmea culturii și civilizației indiene, ambele bogate și rafinate, și tot ce am gătit până acum are ca punct de referință mâncarea preferată a bunicii mele.”
”Nu știam de unde să încep cu meniul acela țeapăn – conținea mâncăruri exotice, precum bouillabaise și coq au vin – și m-am uitat cuprins de panică la mama. Dar ea mi-a zâmbit cu bunăvoință și mi-a spus:
– Niciodată să nu-ți fie frică să încerci ceva nou, Hassan. Foarte important. E savoarea vieții.”
”Chef Verdun era faimos pentru porumbelul la gril umplut cu momițe, ficat de rață și praz; pentru iepurele gătit în vin de Porto în vezica unui vițel; și poate cel mai faimos fel de mâncare al lui – poularde Alexandre Dumas, o găină simplă, umplută decadent cu trufe negre.”
”Măiestria lui chef Mafitte transformase până și clasicele picioare de broască – însăși mâncarea arhetipală a bucătăriei franțuzești de la țară –, încât deveniseră de nerecunoscut: dezosase și „caramelizase” picioarele în suc de smochine și vermut sec, iar apoi le servise alături de o „bombă” de mămăligă umplută cu foie gras și rodie.”
A nu se înțelege însă că este o carte doar despre bucătărie. Acțiunea cărții este mult mai complexă, surprinzând mai multe povești de viață, împletite între ele prin jocul fascinant al destinului.

Cărțile autorului Richard C. Morais pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.rolibhumanitas.rodol.ro

 

2. Ingredientele iubirii de Nicolas Barreau (The Ingredients of Love)

Aurelie Bredin, proprietara unui restaurant mic şi cochet de pe Rue Princesse, tocmai s-a despărţit de iubit şi nu-şi mai găseşte liniştea. Într-o dimineaţă deprimantă de noiembrie se refugiază într-o librărie de pe Île Saint-Louis, unde dă peste o carte fascinantă şi misterioasă ai cărei protagonişti sunt chiar ea şi micul său restaurant cu fete de masă cadrilate. Răvăşită, Aurelie îşi propune să îl cunoască pe enigmaticul autor al cărţii, însă toate eforturile ei sunt zădărnicite de editorul Andre Chabanais. Însă ce nu ştie Aurelie e că întâlnirea aceea îi va schimbă complet viaţa, pentru că lucrurile nu stau deloc aşa cum şi-ar fi închipuit ea.
Acțiunea cărții se petrece la Paris, iar gastronomia franțuzească, muzica French Café, arta și atmosfera boemă a orașului iubirii formează o combinație perfectă drept decor pentru încântătoarea poveste de dragoste care ni se dezvăluie în paginile ei.
Am citit cartea în perioada Crăciunului, un timp ideal pentru a fi citită, întrucât se face referire la această perioadă și în carte.
Foșnet de hârtie, cuvinte rostite în șoaptă, lumânări aprinse, ferestre împodobite, miros de scorțișoară și de cuișoare, dorințe așternute pe hârtie sau adresate celui de Sus, care sperăm să ni se împlinească – vrem, nu vrem, Crăciunul trezește în noi veșnica dorință a unui miracol. Iar un miracol nu poate fi luat în stăpânire sau păstrat, nu ne aparține și totuși e mereu acolo, ca un lucru care ne este dăruit.
Vă asigur că veți fi încântați de lectura acestei cărți cu un inconfundabil parfum parizian. O carte încărcată de arome, culoare, simboluri şi semne! De multe ori, destinul chiar ne întinde o mână de ajutor, trebuie doar s-o primim cu sufletul deschis! Până la urmă, se va dovedi că sinceritatea e cu siguranță unul din ingredientele iubirii. Pe celelelate, vă invit să le descoperiți singuri.
Mi-a plăcut că la finalul cărții autorul ne oferă rețeta pentru menu d’amour – meniul special pe care îl pregătește Aurélie: Fetică (fac o paranteză pentru a vă spune că m-am interesat ce este ”fetica”, termen pe care nu îl știam. Se mai numește salata mielului, este o plantă mai puțin cunoscută la noi) cu avocado, ciuperci și nuci de macadamia în vinegretă de cartofi; Ostropel de miel cu semințe de rodie și cartofi gratinați; Gâteau au chocolat și parfé de portocale roșii. Precis merită încercat!

Cărțile autorului Nicolas Barreau pot fi comandate dpe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 

3. Cină în Paradis de Ben Bennet (Nachtmahl im Paradies)

Profund marcat de moartea soției lui, Elli, Jacques nu a reușit să își revină nici după șapte ani, iar Paradis, restaurantul idilic pe care îl deschiseseră împreună pe coasta Atlanticului, se află în pragul falimentului. Singurul eveniment pe care îl mai așteaptă Jacques este moartea. Dar Gustave, prietenul și avocatul lui, nu vrea să îl lase să renunțe la tot ce îl leagă mai puternic de viață și este hotărât să îl ajute să își salveze restaurantul. Într-o zi, îl îndeamnă pe Jacques să vândă jumătate din afacere unui misterios cumpărător venit din Statele Unite – o femeie pe nume Catherine. Convins că tot ce știe americancă despre gastronomie este meniul de la McDonald’s, Jacques acceptă propunerea cu inima îndoită. Dar Catherine îi întrece orice așteptări, iar poveștile lor de viață par a se privi în oglindă. Ca și cum i-ar fi adus împreună o mâna invizibilă…
Ben Bennett ne înfățișează cu multă sensibilitate o poveste despre credință în viitor, în fericire și în puterea iubirii de a transgresa orice limite. La o vârstă la care credea că nu îl mai așteaptă nimic, Jacques descoperă că iubirea este din nou posibilă: misterioasa Catherine pătrunde în viață lui printr-un lanț de coincidențe atât de bizare, încât numai un înger ar fi putut să le orchestreze. Și, încetul cu încetul, pe măsură ce Catherine își croiește drum spre inima lui, Jacques constată că Elli este, în mod straniu, încă alături de el, veghind asupra lui atunci când gătește și ajutându-l să își regăsească pasiunea pentru viață.
Ca și structură a cărții, aceasta e construită foarte inspirat, Cină în Paradis fiindu-ne oferită sub forma unui meniu complet, capitolele derulându-se în jurul câte unui fel de mâncare – la care primim, bonus, și rețeta – ca la un ospăț la care suntem invitați să îl savurăm de la aperitiv până la desert.
Am avut parte de o lectură ușoară, relaxantă, o poveste în care se întrepătrund sentimente și trăiri cu arome și preferințe culinare, plus un strop de magie și miracolul celei de-a doua șanse, în decorul unei pitorești localități de pe malul Atlanticului – Trouville, Normandia.
Jacques, ca un bucătar ce era, asocia în mintea sa o aromă și un gust fiecărei persoane. Elli îl făcea să se gândească la căpșuni caramelizate, preferatele lui. Întâlnind-o pe Catherine, s-a întrebat dacă ar putea schimba căpșunile caramelizate pe… cireșe flambate. Se pare ca da!
Vă invit să savurați această carte, alături de meniul complet pentru îndrăgostiți:
  • Supă rece de mătrăgună și alte legume
  • Scoicile lui Venus pe pat de spanac
  • Coq au vin
  • Știucă în baie de șampanie
  • Sărut de ciocolată
stropite cu un Chateau Petrus din anii ”90, din rezerva personală a lui Jacques.
Fericirea e singurul lucru care se dublează când îl împarți.”

Cărțile autorului Ben Bennet pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net

 

4. Hoțul de vinuri de Peter Mayle (The Vintage Caper)

Danny Roth este proprietarul mândru – şi uneori îngâmfat – al unei fantastice colecţii de vinuri, provenind din cele mai bune recolte ale celor mai selecte podgorii din Bordeaux. El invită un jurnalist să scrie un articol despre comoara din crama lui. La puţin timp, are loc un jaf de proporţii, executat cu măiestrie. Roth este devastat.
Intră în scenă Sam Levitt, fost avocat, specialist în vinuri şi expert în infracţiuni de înalt nivel. Sam investighează jaful la solicitarea companiei de asigurări a lui Roth. Indiciile îl conduc mai întâi la magnificele vinării din Bordeaux, iar de aici în minunata Provence.
De-a lungul drumului, este însoţit de o frumoasă colegă franţuzoaică. Soluţionarea jafului ingenios este punctată de redarea seducătoare a deliciilor fraţuzeşti – de la cele mai fine vinuri de Bordeaux la supa bouillabaisse din Marsilia.
Cu acțiunea plasată în Hollywood, Paris, Bordeaux și Marsilia, Hoțul de vinuri este plin de delicii culinare, vinuri somptuoase și personaje pitorești, oferind o lectură amuzantă și deconectantă.
Încercând să rezolve cazul, Sam călătorește spre Bordeaux și podgoriile sale magnifice, iar apoi spre Provence pentru a întâlni un colecționar excentric miliardar care ar putea avea un interes în vinurile furate. De-a lungul drumului, el este însoțit de Sophie, o frumoasă și erudită colegă franțuzoiacă și împreună se îndreaptă spre un castel,  bucurându-se de-a lungul drumului de plăcerile abundente ale țării.
Până să descoperim soluționarea misterului, vom fi seduși de Peter Mayle prin intermediu delicateselor senzoriale ale Franței – precum supa bouillabaisse de Marseille și mielul de Bordeaux. Chiar și cei mai sofisticați oenofili vor învăța un lucru sau două din acest roman.
”Pentru oricine revine la Paris după o lungă absență există întotdeauna tentația de a gusta din toate raritățile gastronomice incluse în meniu – poate din lăcomie sau pur și simplu din dorința de a simți un anumit gust pe care nu l-a uitat niciodată -, pentru că la Paris mâncarea este atât de variată, atât de seducătoare și atât de artistic prezentată, încât ar fi păcat să nu comanzi o duzină dintre cele mai bune stridii Brittany, o porție de miel de Sisteron cu aromă de ierburi și două sau trei feluri de brânză înainte de a ataca desertul.”

Cărțile autorului Peter Mayle pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

 

5. Chocolat de Joanne Harris (Chocolat)

Când o străină exotică, Vianne Rocher, sosește în orășelul francez Lansquenet și deschide o confiserie drept in fața bisericii, părintele Reynaud o consideră o periculoasă amenințare la adresa congregației lui, mai ales că este începutul Postului Mare, perioada tradițională a uitării de sine. Preotul o denunță pe nouvenita că fiind o întrupare a Păcatului Primordial și astfel se declanșează conflictul.
Chocolat îți oferă o experiență senzorială deosebită, trezindu-ți pofta de dulce și bucuria de a trăi. Cartea este o fabulă comică despre modul în care degustarea plăcerilor vieții poate schimbă o persoană, o relație, un oraș. Este o poveste amuzantă despre tentație, represie și puterea eliberatoare a simțurilor, despre ”războiul” izbucnit într-un orășel datorită pasiunilor și temerilor provocate de înființarea unei misterioase cofetării.
În tradiționalistul și liniștitul orășel francez Lansquenet, unde viața a rămas neschimbată în ultimii 100 de ani, apare o străină, Vianne Rochet și fiica acesteia, Anouk. Vianne deschide un magazin de ciocolată cu tot felul de delicatese irezistibile care trezesc apetitul reprimat de mult timp al locuitorilor.
Capacitatea să magică de a percepe dorințele ascunse ale oamenilor și de a-i satisface oferindu-le exact dulciurile de care au nevoie îi convinge treptat pe unii dintre aceștia să se abandoneze tentațiilor ei.
Le cunosc preferinţele. Este un talent, un secret profesional ca acela al unei ghicitoare care citeşte în palmă. Mama ar fi râs de această irosire a talentelor mele, dar nu doresc să mă amestec mai mult de atât în vieţile lor. Nu doresc secretele lor sau gândurile lor cele mai tăinuite. Nici nu doresc teamă sau recunoştinţă. Un alchimist domesticit, mi-ar fi spus ea cu un dispreţ blând, făcând magie de casă când aş fi putut crea miracole. Dar îmi plac oamenii aceştia. Îmi plac grijile lor mărunte şi introvertite. Le pot citi ochii şi gurile atât de uşor: aceasta, cu figura ei amară, va îndrăgi sucurile de portocale; cea care zâmbeşte dulce, inimioarele din caisă cu miez moale; fata cu părul ciufulit de vânt va îndrăgi mendiants; această femeie deschisă, veselă, brazilele din ciocolată. Pentru Guillaume, florentinele, mâncate dintr-o farfurioară în casa lui îngrijită de burlac.

Cărțile autoarei Joanne Harris pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

 

6. Dragoste și mândrie de Lisa Kleypas (Smooth Talking Stranger)

”Dragoste și mândrie” este o carte plină de căldură, extrem de romantică și cu multe momente de umor.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Ella Varner, o tânără liniștită și echilibrată, ce locuia în Austin și era implicată într-o relație stabilă de peste 4 ani cu Dane, un ecologist care avea propria companie de monitorizare a mediului. La rândul ei, Ella avea o rubrică permanantă – “Sfaturi de la o femeie independentă” ce apărea într-o revistă, Vibe, o publicație despre relații, sex și cultură urbană.
Viața Ellei nu fusese prea ușoară, ea trebuind să lupte din greu pentru tot ceea ce obținuse. Copilăria ei fusese nefericită, cu o mamă egocentrică ce pretindea mereu iubirea celor din jur, fără a le-o oferi însă, la rândul ei, iar tatăl le părăsise definitiv când ea avea cinci ani, iar sora ei Tara trei ani. Lungul șir al iubiților mamei nu le-a oferit prea multă stabilitate.
Viața Ellei este bulversată complet în momentul în care primește un telefon de la mama ei, care o anunță că Tara, despre care nici nu știa că fusese gravidă, născuse un băiețel, Luca, pe care îl lăsase la mama ei și plecase fără să lase vreo adresă la care să fie găsită. Disperată ca mama ei să nu ducă băiețelul la un orfelinat, lucru de care o credea în stare, se urcă imediat în mașină, plecând către Houston. Luca o cucerește de cum îl vede, simțind imediat o duioșie și o legătură puternică de iubire față de el. Își promite să aibă grijă de el până la întoarcerea Tarei, încercând în același timp să dea de urma tatălui, pe care este hotărâtă să-l determine să-și asume responsabilitatea. De la Liza, verișoara lor, care era o damă de companie pentru bărbații bogați și se învârtea în aceleași cercuri ca și Tara, Ella obține o listă, din nefericire destul de lungă, cu posibilii tați. În fruntea listei era trecut Jack Travis, un milionar ce deținea o firmă de investiții. Dorind ca Luca să fie recunoscut de tatăl lui, cu toate drepturile ce decurgeau din acest lucru, Ella nu se dă în lături de la nici o manevră, inclusiv de a păcăli paza, pentru a ajunge la Jack.
Deși s-a dovedit că Jack nu era tatăl copilului, el neavând de altfel nicio relație cu Tara, acesta va fi cucerit de spiritul Ellei și va face orice să o cucerească. Povestea de dragoste dintre cei doi este foarte romantică și intensă, condimentată din plin cu momente fierbinți, scene amuzante și dialoguri spumoase.
Este absolut savuroasă scena în care Jack, realizând că dieta vegană pe care Ella o ținea nu era de fapt preferința ei alimentară, o ispitește comandând un meniu complet pentru două persoane, cu omletă, cârnați, friptură de vită, cartofi copți cu smântână, șuncă și cașcaval, iar ca desert tort de ciocolată.
“- O să începem cu o omletă din ouă de rață, gătite încet, pe un pat de cârnat chorizo. Două fripturi din mușchi de vită hrănită cu iarbă. Angus. Mediu.
– Poftim? am făcut eu ochii mari. Ce faci?
– Comand două porții de vită de cea mai bună calitate, m-a informat. Se numește proteină.
– Nemernic sadic ce ești, am reușit să spun înainte ca gura să-mi fie inundată de salivă.
Înțelegând ce-mi trecea prin cap, Jack a zâmbit larg, apoi a revenit la telefon.
– Cartofi copți. Cu de toate, smântână, șuncă…
– Și cașcaval, m-am auzit rostind ca prin ceață.
Cașcaval adevărat, care să se topească. Am înghițit în sec.
– Și cascaval, a repetat Jack, apoi mi-a aruncat o privire malefică. Dar desert?
Am uitat orice încercare de rezistență. Dacă tot aveam sa încalc toate regulile veganismului si toate principiile sale de dietă, trădându-l în acelasi timp pe Dane, măcar să fac o treabă bună.
– Ceva cu ciocolată, m-am auzit rostind cu răsuflarea tăiată.
Jack s-a uitat în meniu.
– Două porții de tort de ciocolată. Mulțumesc.
A pus receptorul în furcă și m-a privit triumfător.”

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocarturesti.ro

 

7. Poftă de ciocolată de Care Santos (Deseo de chocolate)

Sara, Aurora, Marianna – trei femei din trei secole, unite de pasiunea pentru ciocolată, cărora destinul le-a scos în cale aceeaşi ciocolatieră fină, din porțelan alb, produsă în Secolul Luminilor în manufacturile de la Sèvres. Un triptic fascinant, care reface, în sens invers, în scriituri şi pe tonalităţi diferite, dincolo de captivantele istorii personale, povestea parfumatei băuturi coborând în timp din prezent până în secolul XVIII, de la sofisticata ciocolată cu condimente de astăzi la cea artizanală. „Aerul pe care îl respiră“ personajele – reale și imaginare, îmbibat de aromele ciocolatei și de magia ariilor celebre, le îmbibă, la rândul lui, toate trăirile – dragoste, trădare, dorințe, ambiții – în orașul dulciurilor și al operei, Barcelona.
„Îmi place să construiesc o poveste pornind de la lucruri mărunte, iar ciocolata este unul dintre lucrurile mărunte care îmi oferă pretextul de a vorbi despre istoria mare.“ (Care Santos)
Am ales să citesc Poftă de ciocolată atrasă de titlu, sinopsis și minunata copertă. A fost un roman care s-a ridicat la înălțimea așteptărilor mele, deși a fost oarecum diferit de ceea ce mi-am schițat în minte înaintea lecturii. În centrul poveștii sau, mai bine zis, al poveștilor din carte, se află nu atât ciocolata, deși am aflat câteva date interesante despre istoria acesteia, despre originea ei, modul de preparare și de servire de-a lungul timpului, ci o ciocolatieră din porțelan fin, care a aparținut la origine lui madame Adélaïde, fiica regelui Ludovic al XV- lea al Franței, așa cum o dovedea fina inscripție cu litere albastre de la baza ei. O ciocolatieră un care încăpeau fix trei cești de ciocolată.
Ca structură, cartea e împărțită în trei părți, fiecare parte surprinzând momente din viața unor personaje, urmărind drumul ciocolatierei de porțelan, dinspre prezent spre trecut. Spre deosebire de alte povești de genul acesta, în care se descoperă la un  moment dat o legătură neștiută între proprietarii unui anumit obiect ce leagă istorii în jurul său, de această dată protagonistele celor trei povești situate în timpuri diferite – Sara, Aurora și Marianna – nu au nici o legătură între ele, în afară de pasiunea lor pentru ciocolată și de a deține – pentru un timp – fragilul obiect de porțelan.
Ca stil de scriere, autoarea ne oferă un adevărat festin în paginile acestui roman, fiecare din cele trei părți fiind scrisă într-un registru diferit, fie gen povestire la persoana a treia – în prima parte -, fie adresare la persoana a doua, în cea de-a doua parte, fie în stil epistolar în ultima parte, în care întâlnim și un fragment gen piesă de teatru. Foarte interesantă abordare, care individualizează foarte bine cele trei povești, trei acte, cum sunt numite în carte – aceasta fiind construită ca o operă în trei acte, cu preludiu, actul întâi, primul intermezzo, actul al doilea, al doilea interludiu, actul al treilea și finalul – în interludii, denumite sugestiv Capacul, respectiv Ciobitura, aflăm cum a ajuns ciocolatiera de la o proprietara la alta, rămânând la fel de prețioasă chiar dacă „pe drum” și-a pierdut capacul, morișca (folosită pentru a amesteca delicioasa licoare), a căpătat o mică ciobitură, sau, în final, a fost „reînviată”, fiind reconstruită complet, ca un puzzle, din șaisprezece cioburi de porțelan alb de diferite forme și mărimi. Valoarea ei sentimentală însă, a rămas intactă.
În finalul cărții, dintr-o scrisoare adresată de madame Adélaïde sorei sale Victoire, aflăm unde și cum a fost creată prețioasa ciocolatieră în jurul căreia au gravitat poveștile cărții „Poftă de ciocolată”. 
Vă invit să le savurați în jurul unei cești (sau mai bine să fie trei cești!) de ciocolată caldă! Cu scorțișoară, ghimbir, ardei iute, levănțică, cuișoare sau piper, după preferință!

Cărțile autoarei Care Santos pot fi comandate pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

 

8. Dorința inimii de Jill Shalvis (The Sweetest Thing

Tara Daniels are motive întemeiate să nu se întoarcă în micul orășel Lucky Harbor. Dar când viața ei devine un dezastru, crede că i-ar fi mai bine alături de familia ei și departe de visurile neîmplinite și de atrăgătorul ei fost soț.
În timp ce își ajută surorile să conducă hanul pe care l-au moștenit, are în sfârșit șansa de a deveni stăpână pe propria viață și de a-și face planuri noi pentru viitor.
Ford Walker are o viața ușoară și necomplicată. Deține un bar împreună cu cel mai bun prieten, concurează în competiții nautice când are chef și nu-și dorește o companie feminină constantă.
Însă de când Tara revine în oraș, decisă să-l ignore, dar şi să uite trecutul lor dureros, Ford simte brusc că tânjește după lucruri care până atunci i-au fost complet străine.
Iar când fostul bărbat al Tarei o vrea înapoi, situația scapă total de sub control – mai ales după ce secretul cel mai mare al Tarei apare pe neașteptate în viața lor.
Acum Tara trebuie să se confrunte cu trecutul și să descopere ce vrea cu adevărat.
Dacă are noroc, s-ar putea să-și dea seama că tot ce-i dorește inima se află chiar acolo, în Lucky Harbor.
Dorința inimii este o carte deosebit de caldă, romantică și cu mult umor. Micul orășel Lucky Harbor are un farmec aparte și te cucerește prin atmosfera lui. Acolo toată lumea cunoaște pe toată lumea, bârfele circulă cu repeziciune și nici un secret nu rămâne mult timp ascuns.
După cum știm din prima carte din serie, Irezistibil, deși inițial era hotărâtă să vândă cât mai repede partea ei din han și să se întoarcă în Texas, după multe peripeții, Tara se răzgândise, reușind să construiască o relație cu surorile ei și încercând împreună să pună hanul pe picioare.
În Dorința inimii, după multe peripeții, Ford și Tara vor primi o șansă miraculoasă de a îndrepta greșelile trecutului, de care se vor agăța amândoi recunoscători cu amândouă mâinile.
Este remarcabilă transformarea Tarei, dintr-o persoană îmbrăcată mereu elegant, cu maniere impecabile, accent sudist și un zâmbet protocolar pe față într-o persoană caldă, sociabilă și altruistă, regăsindu-și vechea plăcere de a găti, pentru care avea un adevărat har, delicioasele ei preparate ajungând în scurt timp să facă furori în micul orășel Lucky Harbor.
La sfârșitul cărții, autoarea ne-a oferit una dintre rețetele Tarei. 🙂
Bună dimineața, Soare!
Ingrediente:
– un strat de găluște de cartofi
– un strat de șuncă sau de cârnați tăiați cubulețe (sau slăninuță, orice vă place)
– un strat de brânză Ceddar (din belșug, fiindcă nu există niciodată prea multă brânză la micul dejun)
Amestecați următoarele și turnați-le deasupra:
– 6 ouă bătute;
– 1/2 linguriță sare (sau mai multă, dacă nu se uită nimeni);
– 1/2 linguriță piper;
– 1/2 linguriță muștar uscat;
– 1/2 cană ceapă tocată;
– 3 căni de lapte;
– 2 lingurițe de sos Worchestershire.
Peste toate astea, adăugați 1/2 cană de unt topit. Șșșt, să nu spuneți nimănui…
Lăsați tava neacoperită o oră, în cuptorul încins la 180 de grade.
9275067

Cărțile autoarei Jill Shalvis pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.rocarturesti.ro, librarie.net

 

9. Trăiește clipa – a treia carte din seria Cvartetul mireselor de Nora Roberts (Savor the Moment)

Parker, Emma, Laurel și Mac sunt prietene din copilărie. După ani întregi în care au improvizat nunți magnifice în curtea din spatele casei, ele lucrează în propria lor companie specializată în organizarea de nunți din Connecticut.
Laurel McBane este pasionată de arta culinară și creează cele mai extravagante și mai strălucitoare torturi și deserturi, tușa finală a unei nunți perfecte, așa cum sunt cele organizate de cele patru prietene pentru clienții lor. Cât despre dragoste, crede în ea doar în teorie, căci este mult prea modestă ca să-și închipuie că poate avea parte de ea. Mai ales că este atrasă de tipul de bărbat puternic și inteligent, exact așa cum este Delaney Brown, fratele lui Parker, de care Laurel este îndrăgostită în secret încă din copilărie.
Del este atât de protector și de drăguț, încât ea nu crede că ar putea să depășească vreodată granița prieteniei. Dar, când o clipă de pasiune dezlănțuită o aduce în brațele lui, într-un sărut pătimaș, Laurel va trebui să-și învingă temerile din propria minte și să transforme clipa în eternitate.
Nora Roberts, unul dintre cei mai bine vânduți autori în topul New York Times, ne oferă o poveste despre legăturile indestructibile ale prieteniei și despre puterea de netăgăduit a dragostei.
Del și Laurel au adesea dueluri verbale spumoase și este amuzant să urmărești modul în care ajung să fie un cuplu.
Povestea de dragoste este minunată, dar ceea ce face ca această serie să fie atât de plăcută este relația deosebită dintre cele patru prietene. De asemenea, este remarcabilă prietenia care apare între bărbații din viața lor, pe măsură ce se cunosc unul pe altul.
Sunt savuroase scenele în care cele patru femei sunt împreună, discutând totul, planificând detaliile nunților, încurajându-se una pe alta și împărtășindu-și cele mai intime gânduri.
Întrucât, în afacerea de organizare de nunți a celor patru prietene, Laurel era specialista în torturi și deserturi, sunt numeroase momente delicioase în carte în care vom saliva de poftă.
”Tortul de nuntă însemna mai mult decât copt și ornat, tapetat cu zahăr și umplut. Așa cum fotografiile de nuntă făcute de Mac erau mai mult decât fotografii, iar aranjamentele florale și buchetele create de Emma erau mai mult decât niște buchete. Detaliile, programările și urările pe care le asambla Parker erau, în final, mai importante decât suma părților lor.”
”Singură, cu Norah Jones șoptindu-i prin iPod, Laurel transformă o casetă de bomboane fondante într-o dantelă elegantă și comestibilă. Nu auzea muzica, o folosea mai mult ca să umple aerul decât ca să se distreze, în timp ce așeză cu greutate caseta terminată în al doilea strat din cele patru straturi.”

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

 

10. Tarta cu mere a speranței de Sarah Moore Fitzgerald (The Apple Tart of Hope)

Oscar Dunleavy este un adolescent visător și creatorul celor mai gustoase tarte cu mere din lume. Acum, Oscar a dispărut, iar singurii care își pun întrebări și încearcă să-l găsească sunt Meg, cea mai bună prietenă a lui, și Stevie, fratele său. Așa începe o poveste care vă va purta în lumea tandră a prieteniei, în care Meg și Oscar vor învăța să îți asculte vocea inimii, descoperind puterea vindecătoare a dragostei și sincerității. Totul, în aroma plină de candoare a celor mai bune tarte cu mere din lume.
Tarta cu mere a speranței poate fi considerată o metaforă plină de sensibilitate a clasicei lupte dintre bine și rău. Speranța, acest sentiment cald și luminos, te face să privești cu optimism și bucurie spre viitor, inducându-ți magia așteptării evenimentelor minunate ce urmează să se producă.
Oscar avea un har deosebit de interesant, simțind ori de câte ori cineva era descurajat sau deprimat și sărindu-i imediat în ajutor printr-o modalitate cel puțin inedită. Folosind o rețetă moștenită de la bunica lui, punând mult suflet, Oscar cocea imediat o tartă cu mere și scorțișoară, pe deasupra căreia făcea un desen sugestiv din aluat, iar după ce era gata o oferea persoanei despre care simțea că are nevoie de încurajare. Tarta lui era de-a dreptul magică. Odată ce mâncai prima îmbucătură, grijile și temerile dispăreau, fiind înlocuite de speranță și optimism.
Astfel, tarta lui miraculoasă a reușit să readucă bună dispoziția în familia lui Meg, într-un moment critic, în care își pierduse cu toții entuziasmul.
”În încăpere se simțea un sentiment nou – un sentiment lipsit de ranchiună sau de stres. Și, pe măsură ce tarta ni se topea în gură, și alte lucruri păreau să se topească odată cu ea – îndoielile și presimțirile nefaste, și lucrurile care ne făceau morocănoși și retrași.
Umbrele nesiguranței noastre păreau să dispară.
Știu că asta sună probabil destul de ciudat, dar după câteva înghițituri, fiecare dintre noi vedea altfel lucrurile. Dintr-odată, totul părea diferit.
Gânduri noi, pozitive și lipsite de prejudecăți mi-au răsărit în minte și am rămas surprinsă de micul discurs pe care l-am împrovizat în momentele acelea – despre cât de mult admiram spiritul aventuros al părinților mei și cât eram de hotărâtă să fac din călătoria aceea o amintire de neuitat pentru toți trei, promițând să fiu mai tolerantă în legătură cu întregul lor plan.”
O carte caldă și luminoasă, întocmai ca sentimentele pozitive pe care le promovează!
”Tata spune că bunătatea omului e ceva magic. Bunătatea pare inofensivă la prima vedere, dar are puteri ascunse, nebănuite.”

Cartea Tarta cu mere a speranței de Sarah Moore Fitzgerald poate fi comandate pe raobooks.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro

 

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria TOP

 

 

 

 

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *